Annons
Annons


VILL MAN SÅ KAN MAN!


Att välja att satsa på dans som yrke är mycket modigt och det krävs en enorm vilja och drivkraft! För många är dansare/artist/sångerska bara något man drömmer om att man vill bli när man är liten! Enligt många är inte dansare något yrke utan en hobby som man kan syssla med på fritiden efter sitt ”riktiga” jobb! Tjänar man verkligen pengar som dansare? Hur ser marknaden ut? Finns det jobb? Måste man gå en utbildning för att kalla sig dansare?

Annons

Själv har jag kommit en väldigt annorlunda väg in i dansbranchen. Det hela började när jag var med i TV3:s dokusåpa Floor Filler. Jag var en liten osäker tjej som inte hade sett mycket av varken dansvärlden eller världen! Den enda dans jag förstod mig på var Discodans (det jag tävlade i) och det räknades inte ens som en dansstil utav de flesta andra dansare/koreografer jag fick möta i TV-programmet utan sågs mer som något negativt!

Jag har ingen aning om hur jag lyckades ta mig igenom hela programmet i 14 veckor av utgallringar, battles och tävlingar i dansstilar som jag ALDRIG testat innan (visste knapp att de existerade) och sedan ta mig hela vägen till final och placera mig före utbildade duktiga dansare! Ett under måste ha skett helt enkelt! 😀

Jag hade det inte lätt under programmets gång utan fick verkligen kämpa. Hade min första riktiga Balettlektion i TV med prima ballerinan Anneli Alhanko. Herregud säger jag bara! Det kan inte ha varit någon vacker syn! I alla fall så kommer jag ihåg hur dåligt jag mådde den veckan när juryn beslutat att jag och min partner blev 1 av de 5 utvalda par som skulle få vara med och tävla i veckofinalen i BALETT! Balett är en dansstil man INTE kan fejka, det går bara inte, det krävs många många år av träning om det ska kunna se bra ut! Jag visste att vi skulle komma sist och att jag skulle hamna i battle hela veckan! Mycket riktigt! På veckofinalen så sög vi och hamnade sist! Jurymedlemmen Hans Marklund sa till mig att jag inte hade någon teknik och att jag ALDRIG kommer bli en ballerina! De orden fastnade i min hjärna och jag kan fortfarande höra hans röst inom mig än idag!

Här är en film från en av Veckofinalerna i Floor Filler då det var MTV tema då det faktiskt gick mycket bra för mig. Hihi är så liten 🙂

När Floor Filler var över fick jag massvis med dansjobb. Först var det Floor Filler On Stage på Oscarsteatern i några månader som alla finalisterna fick göra! Sedan hade jag och Sean hur mycket gig som helst! Jag gick på auditions och fick jobb som dansare till olika artister och det ena jobbet ledde till det andra!

Jag jobbade med dans på heltid som både dansare och lärare och behövde egentligen ingen utbildning för att få jobb! MEN innerst inne ville jag inte vara en sådan dansare! Jag ville vara dansare ”på riktigt”, jag ville vara värd de jobben jag hade!

En dag bestämde jag mig bara, jag ska gå Balettakademien i Stockholm! Ingen ska säga till mig att jag aldrig kan bli teknisk eller dansa balett! Jag visste att det var jätte svårt att komma in på den 3-åriga utbildningen i Stockholm! Av 200 sökande tjejer kommer drygt 20 in och jag hade ingen teknikträning över huvud taget och jag var redan 19 år gammal (det är gammalt för en dansare)!

Jag bestämde mig för att gå en halvtidsutbildning på en av Stockholms kändaste dansskolor men sökte ändå in till Balettakademien med vetskapen om att jag absolut  inte skulle komma in! Anledningen till att jag sökte ändå var för att det är större chans att komma in om man sökt året innan för då ser de att man verkligen vill! De flesta som kommer in har sökt minst 2 gånger!

I alla fall så gick jag halvtidsutbildningen och kämpade som ett svin med målet att komma in på Balettakademien i Stockholm ett år senare! Med min envishet och kämparvilja utvecklades jag massor under året! Jag sökte sedan 3 heltidsutbildningar, Balettakademien Göteborg, Balettakademien Stockholm och Iwanssons i Tyskland, med hopp om att komma in på någon av dem! Jag lyckades komma in på alla 3 och valde Balettakademien i Stockholm! Det har varit 3 tuffa år och jag har utvecklats mycket som både dansare och människa!

Det jag vill säga med detta inlägg är att uppmuntra alla som drömmer om något att faktiskt köra ”all in” på det och våga satsa! Det är absolut inte alltid lätt och man kommer möta motgångar men det är värt det om man får hålla på med något man älskar! Hans Marklunds hårda ord har gett mig extra vilja och drivkraft så använd motgångarna till något positivt istället och bevisa motsatsen!

Vill man så kan man!


22 kommentarer till “VILL MAN SÅ KAN MAN!”

 1. Tack så mycket Ida, det här inlägget inspirerade verkligen mig! Har känt mig osäker på om jag ens ska våga drömma om dansen i framtiden, men nu ska jag verkligen försöka! Satsa allt på träningarna de sista månaderna nu och sedan gå på auditions till utbildningar – jag kanske inte alls är bra nog, men då har jag i alla fall försökt och gjort mitt bästa 🙂 annars kommer jag ångra mig längre fram, för jag är ju redan 19 år (ja, gammalt inom dansvärlden, precis som du säger) så det är nu eller aldrig. Tack för all inspiration!

  1. Tack för din kommentar! Härligt att höra att du tänker satsa! Det är som sagt inte lätt men ge inte upp 🙂 Håller mina tummar för dig! Kram Ida

 2. Jag undrar bara, hur svårt är det att komma in på förberedande linjen på balettakademien? Måste man redan vara väldigt tekniskt kunnig och erfaren? :/ Jag fyller 20 i år.. kan knappt tro det. Folk säger iofs att jag ser ut som 13-15. Jag vill så gärna satsa, men är inte så värst bra ännu. Är liksom halvdan, men jag älskar dans mer och mer hela tiden. Vad är mina odds? :S Du är så duktig som klarar det på riktigt! 🙂

  1. Hej Ida! Nej på förberedande är det inte svårt att komma in och du behöver ingen stor teknisk grund! Kommer du in där och kör 100% så har du alla möjligheter att lyckas! Bara du vill så kommer det gå! Kör hårt 😉

 3. Du kan alltid nå dina mål det är bara lite vägar dit för att du ska lära dig tålamod, mod, insikter, kärlek, och andra saker 🙂 endast du har kraften att blockera dina mål 😉

 4. Tack Ida för en fantastiskt bra och inspirerande blogg!
  Tog verkligen åt mig av detta inlägg och kommer tänka på det resten av livet! Är ju bara 15 i dagsläget 😉
  Jag har en fråga, jag dansar i de högsta grupperna på lidingö dansceter, borde jag börja dansa nån annan stans för att komma lika långt som du?

  1. Hej tjejen! Tack för din kommentar, vad glad jag blir! 🙂 Ja det tycker jag! Vill du söka vidare sedan skulle jag absolut rekommendera att ta balettklasser minst 2 gånger i veckan eller söka någon slags ”miniutbildning” på kvällstid som tex. Base 23 har 🙂 Kram Ida

   1. Okej, tack för tipset!
    Tänkte på en till grej, jag kan erkänna att jag ibland är liiiiiiite lat (hehe)
    men jag vill jätte gärna börja träna mer för att få upp konditionen och styrkan i kroppen. Hur hittar du bäst din motivation?
    🙂

 5. Åh! Jag blev så glad av den här texten, för jag känner igen mig! Jag började att dansa ”på riktigt” för ett år sedan och jag fyller snart 19, men dans är det bästa som finns och det är min dröm att jobba med det. Så jag ska ge det ett försök (eller två eller tre…) och åka runt för att söka dansutbildningar nu i vår. Och det här inspirerade mig ännu mer att verkligen satsa 🙂 Tack!

 6. Ett mycket givande och härligt inlägg! Du är helt klart värd din framgång Ida!
  Är inne och följer din vardag då och då 🙂

 7. Jag bor i Danmark, Sönderborg med killen och så letar jag jobb. Fortfarande inom hud/spa/massage/yoga. Dock lite svårt att få fast arbete inom den branschen, så funderar på att läsa vidare som ev näringsterapeut/dietist. Men vi får se vad som sker!

  Och hur lockar framtiden dig? Finns väl mycket att fundera på nu när examen är så nära? Jag hoppas jag kommer gå på någon stor uppsättning/musikal och helt plötsligt se Ida Warg på scen! Det vore grymt 🙂
  kram

  1. Okej trivs du bra i Danmark? Jobbigt, men roligt att läsa vidare! Själv kommer jag också fortsätta utbilda mig inom hälsa! Blir nog en PT utbildning först 🙂
   Hihi ja vi får se vad som händer! Just nu ska jag se till att klara skolan och sedan läka mina skador och efter det blir det till att gå på auditions 🙂
   Spännande!
   Kram

 8. Danmark känns bra, förstår språket lite bättre för varje dag 😉 Leta jobb är riktigt stressande, men ska på ett samtal idag, wish me luck! 🙂 PT verkar utvecklande, funnits i mina tankar också. Med din bakgrund skulle du bli riktigt duktig som PT, helt klart!

  Saknar du dalslandsskogarana ibland då? Eller har Sthlm fångat ditt hjärta?
  kram

  1. Ja Danska är riktigt klurigt att förstå sig på alltså! Men man vnjer sig kanske 🙂 Åh då håller jag tummarna för dig idag då, kommer gå bra! 🙂 Ja en PT utbildning är inte helt fel till mig! Den kommer jag även ha stor nytta till när jag undervisar i dans också! haha nja jag saknar vl inte att bo i dalsland direkt, men självklart är det underbart att komma hem lite då och då! Trivs bra i sthlm men skulle även kunna tänka mig att flytta utomlands något år 🙂 Själv då? Saknar du dalsland? Kram

 9. Hehe jo man vänjer sig, men ibland vill man bara få höra någon som snackar svenska!! haha. De har faktiskt ganska svårt att förstå oss också. Ja nu ska jag snart bege mig! Det är på ett spahotell, inget fast, men förhoppningsvis har hon lite timmar här och där, hotell har ju sina högsäsonger när det behövs extra. En god början och hoppas hon har massa timmar 😀

  Dalsland är speciellt och ibland längtar jag tillbaka lite mer, gillar naturen där 🙂 Minuset är att utbudet av kulturella möjligheter/butiker osv inte är så stort + att bilen är ett måste och arbeten växer inte på träd, så då blir det nog att skapa ett jobb vilket också kan vara roligt och en utmaning. En dag kanske vi hamnar där jag och Morten, men allt visar sig när tiden är inne! Det finns så mycket man kan tänka sig att prova på, så det handlar nog om rätt beslut vid rätt tillfälle och möjlighet 🙂 Försöker ta dagen som den kommer, så gott det går 😉
  Klart du ska prova utomlands om du vill det! Det är kul och en utmaning att komma in i nya system och väldigt lärorikt för en själv, man hittar lite nytt 🙂 Något speciellt land?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar