Annons
Annons


VILL MAN SÅ KAN MAN!


Att välja att satsa på dans som yrke är mycket modigt och det krävs en enorm vilja och drivkraft! För många är dansare/artist/sångerska bara något man drömmer om att man vill bli när man är liten! Enligt många är inte dansare något yrke utan en hobby som man kan syssla med på fritiden efter sitt ”riktiga” jobb! Tjänar man verkligen pengar som dansare? Hur ser marknaden ut? Finns det jobb? Måste man gå en utbildning för att kalla sig dansare?

Annons

Själv har jag kommit en väldigt annorlunda väg in i dansbranchen. Det hela började när jag var med i TV3:s dokusåpa Floor Filler. Jag var en liten osäker tjej som inte hade sett mycket av varken dansvärlden eller världen! Den enda dans jag förstod mig på var Discodans (det jag tävlade i) och det räknades inte ens som en dansstil utav de flesta andra dansare/koreografer jag fick möta i TV-programmet utan sågs mer som något negativt!

Jag har ingen aning om hur jag lyckades ta mig igenom hela programmet i 14 veckor av utgallringar, battles och tävlingar i dansstilar som jag ALDRIG testat innan (visste knapp att de existerade) och sedan ta mig hela vägen till final och placera mig före utbildade duktiga dansare! Ett under måste ha skett helt enkelt! 😀

Jag hade det inte lätt under programmets gång utan fick verkligen kämpa. Hade min första riktiga Balettlektion i TV med prima ballerinan Anneli Alhanko. Herregud säger jag bara! Det kan inte ha varit någon vacker syn! I alla fall så kommer jag ihåg hur dåligt jag mådde den veckan när juryn beslutat att jag och min partner blev 1 av de 5 utvalda par som skulle få vara med och tävla i veckofinalen i BALETT! Balett är en dansstil man INTE kan fejka, det går bara inte, det krävs många många år av träning om det ska kunna se bra ut! Jag visste att vi skulle komma sist och att jag skulle hamna i battle hela veckan! Mycket riktigt! På veckofinalen så sög vi och hamnade sist! Jurymedlemmen Hans Marklund sa till mig att jag inte hade någon teknik och att jag ALDRIG kommer bli en ballerina! De orden fastnade i min hjärna och jag kan fortfarande höra hans röst inom mig än idag!

Här är en film från en av Veckofinalerna i Floor Filler då det var MTV tema då det faktiskt gick mycket bra för mig. Hihi är så liten 🙂

När Floor Filler var över fick jag massvis med dansjobb. Först var det Floor Filler On Stage på Oscarsteatern i några månader som alla finalisterna fick göra! Sedan hade jag och Sean hur mycket gig som helst! Jag gick på auditions och fick jobb som dansare till olika artister och det ena jobbet ledde till det andra!

Jag jobbade med dans på heltid som både dansare och lärare och behövde egentligen ingen utbildning för att få jobb! MEN innerst inne ville jag inte vara en sådan dansare! Jag ville vara dansare ”på riktigt”, jag ville vara värd de jobben jag hade!

En dag bestämde jag mig bara, jag ska gå Balettakademien i Stockholm! Ingen ska säga till mig att jag aldrig kan bli teknisk eller dansa balett! Jag visste att det var jätte svårt att komma in på den 3-åriga utbildningen i Stockholm! Av 200 sökande tjejer kommer drygt 20 in och jag hade ingen teknikträning över huvud taget och jag var redan 19 år gammal (det är gammalt för en dansare)!

Jag bestämde mig för att gå en halvtidsutbildning på en av Stockholms kändaste dansskolor men sökte ändå in till Balettakademien med vetskapen om att jag absolut  inte skulle komma in! Anledningen till att jag sökte ändå var för att det är större chans att komma in om man sökt året innan för då ser de att man verkligen vill! De flesta som kommer in har sökt minst 2 gånger!

I alla fall så gick jag halvtidsutbildningen och kämpade som ett svin med målet att komma in på Balettakademien i Stockholm ett år senare! Med min envishet och kämparvilja utvecklades jag massor under året! Jag sökte sedan 3 heltidsutbildningar, Balettakademien Göteborg, Balettakademien Stockholm och Iwanssons i Tyskland, med hopp om att komma in på någon av dem! Jag lyckades komma in på alla 3 och valde Balettakademien i Stockholm! Det har varit 3 tuffa år och jag har utvecklats mycket som både dansare och människa!

Det jag vill säga med detta inlägg är att uppmuntra alla som drömmer om något att faktiskt köra ”all in” på det och våga satsa! Det är absolut inte alltid lätt och man kommer möta motgångar men det är värt det om man får hålla på med något man älskar! Hans Marklunds hårda ord har gett mig extra vilja och drivkraft så använd motgångarna till något positivt istället och bevisa motsatsen!

Vill man så kan man!


22 kommentarer | Translate


Annons
Laddar