Annons
Annons


VILKEN DANSUTBILDNING SKA JAG VÄLJA?


Hej Ida!

Jag vill börja med att säga att jag tycker väldigt mycket om dig och din blogg. Du är en stor inspirationskälla för mig! Saken är den att jag älskar att dansa och vill gärna gå någon 1 årig dansutbildning (till att börja med) för att träna upp tekniken och bara fokusera på glädjen som dansen ger mig.

Annons

Tanken är att jag ska söka till någon skola efter att jag har tagit studenten (som jag tar nästa år). Jag har läst om dina tidigare erfarenheter om Balettakademien och är osäker på om jag verkligen vill gå där. Såklart ska jag inte bara gå efter dina erfarenheter, men jag vill inte tappa min dansglädje på grund av prestationsånget och ständig press. Dans är för mig min fristad och jag vill att det ska fortsätta att vara så!

Även om jag redan har använt mig av google för att leta upp dansskolor vill jag ändå fråga dig om du vet några bra skolor i Sverige/utomlands. Att åka utomlands och dansa är alltså också ett alternativ! 🙂

Tack för att du driver den här grymma bloggen!

SVAR: Hej och tack snälla du för din kommentar! Roligt att du tänker satsa på dansen. Att starta med en ettårig utbildning är verkligen att rekommendera för då kommer du känna om en riktig yrkesutbildning är något för dig eller om du kanske ska hitta din egen väg till att jobba med dans.

Jag gick först en ettårig halvtidsutbildning som heter Daglinjen på Kuhlers Danskola i Stockholm. Samma utbildning finns men är nu på en dansskola som heter Base 23. För mig var den här utbildningen perfekt och jag hade så kul och utvecklades enormt mycket och var het säker på att balettakademien i Stockholm var min grej.

Jag sökte och kom in och fullföljde mina 3 år. Balettakademien gjorde mig till en mycket bra och teknisk dansare men tyvärr så fanns inte alls min dansglädje kvar när jag gick ut. När jag kollar tillbaka så var det 3 ganska mörka år i mitt liv då jag blev nedtryckt, hade prestationsångest och led av ätstörningar en stor del av min utbildning. Hela 11 personer från min klass droppade av på vägen då det är både tufft psykiskt och fysiskt att gå en proffsutbildning inom dans. Min sista termin var jag väldigt skadad och hade en sträckning i höger hamstring och även utåtrotatorer, en inflammation i höften, ett stukat/brutet nyckelben och en överansträngd axel. Eftersom det var rep inför slutföreställningar plus att det sedan är så hårda närvaroregler på skolan så knaprade jag dagligen voltaren och tränade på ändå vilket jag än i dag får lida för. Dock så hade jag en fantastisk sista termin då jag jobbade med helt underbara koreografer från Cullberg och Art Of Spectra som fick mig att utvecklas enormt och fick mig att fullkommligt älska modern dans. Måste faktiskt erkänna att jag saknar deras klasser så mycket då man verkligen fick jobba stenhårt fysiskt vilket jag älskar!

Men om jag kollar tillbaka så kanske det hade varit bättre för mig att söka mig till tex. New York för att träna där då de har en atmosfär som passar mig bättre?  Broadway Dance Center har en dansutbildning där som man själv kan välja vilken inriktning och period man vill gå.

Men vi alla är olika och Balettakademien kanske är den perfekta vägen för dig. Man kan aldrig veta innan vilken som är den bästa vägen utan jag rekommenderar dig att göra audition på alla skolor du är intresserad av. På så vis får du en bild av hur just den skolan är.

1. Bild på mig och Tommy från våran slutföreställning på Dansens Hus. // 2 & 3. Stretch innan Balettklass i 3:an. // 4. Jag och Oskar under sista Balettklassen innan jullov i 3:an. Haha  vi klädde alltid ut oss då 🙂

Jag har inte stenkoll men här kommer några utbildningar du kan kolla upp: Daglinjen Base 23, Balettakademien Göteborg, Balettakademien Stockholm, Iwansson Munchen Tyskland, Broadway Dance Center New York, Khio Oslo, Danscenter Stockholm, House Of Shape Stockholm, Danshögskolan Stockholm, Edge Performing Arts Los Angeles.

Om ni läsare har fler tips på Dansskolor med utbildningar så tipsa gärna? 🙂

LYCKA TILL!

2 kommentarer | Translate


Annons
Laddar