Annons
Annons


VARFÖR SKA MAN BLÖTLÄGGA MATEN?


IMG_8464.JPGIMG_8466.JPGIMG_8467.JPGIMG_8465.JPGGranola, kikärtor, bovete, quinoa, cashew och chiapudding. // Granola, chickpeas, buckwheat, quinoa and cashews.

Alltså nu är det så mycket på blötläggning här hemma. Varför blötlägger jag min mat? Jo för att vissa livsmedel som tex. nötter, frön, bönor, quinoa mm innehåller ett protein som heter lektin som kan vara svårt för kroppen att bryta ner. Genom att blötlägga så tar man bort denna och kroppen kan lättare ta upp näring från maten. Jag märker stor skillnad då jag får jätte ont i magen av att äta nötter som inte blötlagts. Får ni ont i magen av för mycket nötter? I så fall testa att lägga dem i blöt över natten och sedan torka dem på svag värme. Jag torkar mina på 30-40 grader i ugnen och det tar ca 8 timmar. Höjer man värmen tar man bort bra näringsämnen.

English: I am soaking a lot of stuff righ now. Why am I soaking my food? Well some food such as nuts, chickpea, quinoa, seeds and beans contains a protein called lectin which can be difficult for the body to break down. By soaking you remove the lecture and your body can more easily absorb nutrients from food. I notice a big difference. Do you get stomach ache from to much nuts? If you do, try to soak your nuts over night and then dry them on low heat in the oven. 

Annons
(0)

18 kommentarer till “VARFÖR SKA MAN BLÖTLÄGGA MATEN?”

  1. Brukar också blötlägga nötter, men har aldrig blötlagt quinoa, hur länge klarar de sig efter man har blötlagt de innan man måste koka se eller ska man helst koka allt på en gång? 🙂

    1. Du kan blötlägga i 2 dygn och byt vatten 2 gånger. Skölj sedan och så kan du äta dem som de är. Vill du koka så kan du det också. Kram

  2. Hej Ida!
    På mitt nya gym finns inget squatrack utan endast lösa skivstänger och en Smith-maskin. Jag älskar att köra knäböj men har rätt mycket vikt så får inte över skivstången över huvudet genom militärpress med den lösa skivstången. Jag kör alltså i Smith-maskinen men det känns inte som att det tar lika mycket. Inte heller lika jobbigt som med ”lös skivstång”.
    Vad är egentligen skillnaden mellan att köra knäböj i Smith o vanliga? Tränar man samma muskler? Får man samma resultat? Övriga tips ang. Smith? Kramis

    1. Ja det blir lite lättare i smith då det blir mer som benpress då man inte behöver hålla koll på alla andra muskler i tex. bålen utan bara böja och sträcka benen. Sedan blir den en annan bana/lutning i smith och för mig blir det nästan som om man lutet sig lite mot stången. Med fri stång kan du inte göra det utan måste ha full kontroll. Finns nack- och fördelar med båda. Kram Ida

    1. Jag har på ugnen när jag är hemma och stänger av den nr jag går (då är det fortfarande varmt) sedan sätter jag på den igen när jag kommer hem och håller på så tills der är torrt 🙂

  3. Hej Ida!
    Tänkte bara fråga om du brukar mikra din mat? Har fått höra att det dödar all näring som finns i maten.
    Du har Sveriges bästa och mest inspirerande blogg!

    1. Hej hannah och tack snälla fina du <3 Jag äger faktiskt ingen micro så nej. Hade jag haft en hade jag säkert tinat saker i den eller lagat gröt i den när jag är lat 🙂 Någon gång ibland kan man väl värma i den men inte för ofta. Kramis

  4. Hej!
    nu är det nog 5e gången jag kommenterar dina inlägg haha men alltså det känns som att vi har lite av samma problem med våra jobbiga magar. Jag gör precis som du, äter inte mjölkprodukter (är både laktos o mjölkprotein allergisk), underviker även så mycket gluten jag bara kan för när jag väl äter det så blir min mage typ arg på mig och låter och gör ont haha! Undviker gärna att äta rödbetor och det mesta som växer under marken, vilket är ett helvete då jag älskar detta och oftast blir det att jag struntar i det och har en uppblåst mage som gör ont. Får också ont i magen av nötter. Ibland vill jag bara sluta äta o leva på havregurten för resten av mitt liv o slippa magproblemen men jobbigt när man älskar mat. Har börjat föra en matdagbok där jag skriver vad jag ”reagerar” på, vilket typ är det mesta och det suger. Är det så här du med har det eller är det något helt annat för dig?

    Kram Frida

  5. Hej Ida!
    Grym blogg! Läste på din app men kunde inte kommentera där. Såg att du skickat in allergigrejer till Tyskland. Hur gjorde du de? Vem tog du kontakt med? Hoppas ni får de grymt i marbella!

  6. Hej! Jag ”gömmer” mald quinoa i barnets havregrynsgröt.
    Använder även havremjöl och gryn i andra rätter, ex köttbullar smoothies osv… Är blötläggning lika nödvändig när det males..? Känns som att mitt urval av ”snabbmat” blev färre iom blötläggningen… tack på förhand! // janette

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)



Annons



Laddar