Annons
Annons


VARFÖR SKA JAG GÅ TILL EN NAPRAPAT?


vasastan-naprapat-ostermalmnaprapat-ostermlam-vasastan

God morgon vänner! Känner mig som en ny människa i kroppen efter att ha varit hos bästa naprapat Kjersti förra veckan. Det har varit mitt nyårslöfte att gå till henne ca 1 gång i månaden minst då jag vet att jag mår sååå mycket bättre. Många som  jag känner är rädda för att gå till en naprapat för de är rädda för när det knäcker. Jag kan inte förstå det. Jag började gå hos naprapat regelbundet under min danskarriär då jag ofta hade skador. Nu kommer mer krämporna från för många timmar framför datorn eller långa flygresor. Går alltid direkt till Kjersti efter en lång flygresa då man suttit i konstiga positioner i full aircon. Haha.

Annons

Men till er som är rädda för att besöka en naprapat eller inte vet om det är rätt för er så ställde jag lite frågor jag fått det senaste till Kjersti så ett proffs istället kan svara, ni ser dem nedan. Frågade även om ni kunde få lite rabatt och det kan ni. Säg bara att ni läste min blogg så får ni 15% rabatt till 15 november. Boka och läs mer HÄR.

(Jag får inte betalt för detta inlägg och betalar själv för behandlingarna när jag går hos Kjersti men ville göra detta inlägg för många frågar om det. Men nu vet ni alla fall allt om bakgrunden till inlägget :))

Vad gör en naprapat?
Som naprapat jobbar jag med att återskapa funktion och minska smärta och besvär i muskler och leder genom att påverka strukturer i och omkring ryggraden och andra leder i kroppen. En behandling består först ut av en undersökning för att komma fram till vad orsaken till dina besvär kan bero på. Jag bedömer vad för behandling som är lämpligt för dig, och om du ska behandlas av mig eller kanske behöver hjälp från annan vårdgivare. Sedan används olika tekniker som massage, ledmanipulation, mobilisering, stretching och evt. träningsvägledning för att åtgärda dina besvär.

Vad kan jag söka för?
Du kan i princip söka för allt från t. ex ryggont, stelhet i nacken, smärta i axeln, huvudvärk och ryggskott till fotledsstukning, muskelbristningar och ”känslan av att något är snett”.  Till mig kan du även komma i förebyggande syfte för minska risken för att smärta och stelhet i kroppen uppstår.

Vad är det som knakar? Måste det knaka?
Det som knakar när jag trycker till lederna i t. ex ryggen är egentligen bara vakuum i leden som släpper. Knak-ljudet är i princip samma som när du t. ex sätter dig ner på huk och det kan knäppa till tillfälligt i knäna. Det jag är ute efter vid ledmanipulation är inte själva knak-ljudet i sig utan en snabb rörelse i leden för att påverka nervsystemet och omkringliggande strukturer. Det blir lite som att starta om datorn om den har hängt upp sig. Det kan kännas lite obehagligt när jag trycker till, men som oftast känns det väldigt skönt och avslappnat efteråt. Om du inte vill att jag jobbar med ledmanipulation så gör jag självklart inte det. Jag jobbar alltid mycket med massage och i samband med t.ex mobiliseringstekniker(mjuka töjningar) kan det ge lika bra behandlingsresultat.

Hur många gånger behöver jag gå?
Det varierar väldigt och beror på vad du söker för. En tumregel brukar vara att du efter 3-5 gånger borde uppleva skillnad i kroppen och att du har blivit bättre. Vissa blir bra på 1-2 gånger medan andra behöver fler behandlingar och några kanske behöver komma regelbundet t.ex ungefär en gång i månaden. Ju längre du har haft besvär ju längre tid kan det ta. Att ställa om kroppen till att få en optimal funktion och vara smärtfri kan vara en process och någonting som kanske behöver göras flera gånger i livet. Jag tycker i alla fall det är en bra investering i hälsan att ta hand om kroppen med naprapatbehandling.

9 kommentarer till “VARFÖR SKA JAG GÅ TILL EN NAPRAPAT?”

 1. Hej!
  Ja, den frågan får jag ofta. Den huvudsakliga skilnaden är väl att vi naprapater är mer inriktade på mjukdelar(muskler och bindväv) än vad kiropraktorer är. Enkelt förklarat kan man säga att en kiropraktor jobbar mestadels med lederna genom ledmanipulation(att det knakar) medan en naprapat i tillägg till ledmanipulation även jobbar med mjukdelarna genom tekniker som massage och mobilisering. MEN, det beror helt på terapeuten du går till. Vissa naprapater jobbar mer som en kiropraktor och tvärt om. Så det viktigaste är att hitta en terapeut du trivs med och som jobbar på ett sätt som ger bäst resultat för din kropp. 🙂

  /Kjersti(naprapaten)

  1. Tusen tack för svaret! 😀 förstår på det att gränsen kan vara lite flytande. Du har ingen kollega i Göteborg du kan rekommendera? Känns lite långt upp till Stockholm…

 2. Jag läste på din matdagbok häromdagen att du tog alla dina Chlorellatabletter på morgonen. Tidigare har jag för mig du sagt att du tar hälften på morgonen och hälften på eftermiddagen. Jag har svårt att komma ihåg dom på eftermiddagen, men märkt att jag är piggare när jag kommer ihåg att ta 8/dag ist för 4st. Är det någon skillnad om jag tar alla åtta på morgonen, eller om jag delar upp det?
  Det är tur att du finns för oss! <3

 3. Hej Ida!! Kommer de där veganska wrap-bröden du visat på youtube säljas på welloteket?? Vore såå grymt om ni tog in dom, hade verkligen sett framemot det!! Om inte, vet du vart de (eller liknande veganska) kan köpas? Kraaam

 4. Hej ida! Jag försöker gång på gång att bli av med mitt sockersug, men jag misslyckas gång på gång 🙁 det är en ond cirkel jag orkar snart inte, jag kan inte slappna av efter jag ätit middag på kvällen och blir så extremt sockersugen, försöker att inte handla hem något heller äter istället extremt mycket frukt.. Men känner mig aldrig nöjd på frukt! Tror du jag äter för lite mat? Äter mycket grönsaker, lax, ägg, bönpasta, linser men aldrig ris, pasta, potatis osv. Så mina middagar består av ganska lite kolhydrater.. Äter alltid till jag är nöjd men inte propp mätt,

  1. Jag har ett tips som verkligen hjälpte mig med mitt sötsug, jag har verkligen ätit ngt godis/fika varje dag de senaste tio åren och visste inte alls vad jag skulle göra. Jag köpte ett te från Pukka som heter Detox. Rekommenderar det varmt! En kopp varje morgon, gärna med pressad citron o (en bra) honung i. Låt det dra i fem minuter!
   Mitt sötsug är som bortblåst, det är helt sjukt. Har köpt teet till massa vänner och alla känner samma.
   Kan även rekommendera att du lägger till mer kolhydrater! Du kommer märka en markant skillnad på vad du orkar med i vardagen och på gymmet. Lycka till <3

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar