Annons
Annons


VARFÖR INTE ÄTA PASTA OCH BRÖD?


IMG_8984.JPG

Bönpasta, ugnsbakad lax, lime, spenat och tranbär.

svar på kommentar

Jag har en liten fråga, angående gluten. Jag vet att du inte äter gluten/laktos för att din mage inte mår bra av det. Och man hör ju många som även utesluter kolhydrater som ris, pasta och potatis.

Annons

(även fast det inte är att förespråka kanske) Men jag undrar, vad är det som är så dåligt med det, egentligen? För det finns ju t.ex. glutenfri pasta och glutenfritt (mörkt) bröd. Men det är inte något jag ser att du äter, så ja undrar mest varför? Varför äter du inte glutenfri pasta/bröd? Och sedan, vad är det egentligen som är dåligt med t.ex. pasta? Kolhydrater måste alla ha och det förstår jag, men just vad i t.ex. pastan gör att den inte är bra att äta? Mjölet, och varför är inte det bra? Förlåt om frågan blev komplicerad men hoppas att du förstår! Kram <3

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar. En mycket bra fråga som jag tror många undrar över. Att äta kolhydrater är absolut nödvändigt och speciellt när man tränar då kolhydrater är en viktig energikälla. Jag kan absolut äta glutenfritt bröd eller pasta om någon njuder men när jag är hemma och lagar själv så väljer jag hellere potatis, råris, sötpotatis, rotfrukter, bönpasta eller frukt som kolhydratskälla. Det är för att min kropp mår bättre av det. Den glutenfria pastan och brödet i butiken innehåller endel snabba kolhydrater (gjort på majsmjöl)och jag kan absolut äta det men väljer då hellre att baka eget bröd som kommer hålla en högre kvalité och är oftast godare. Istället för pastan på majsmjöl väljer jag hellre bönpasta eller bovetepasta som har bättre näringsvärde. Så det har inte med att göra att det är format som pasta utan vad pastan är gjod på.

Hoppas du fick svar 🙂

Kram Ida

English: Question/answer in swedish. Why do not eat pasta and bread? Use google translate. 

 

(0)

18 kommentarer till “VARFÖR INTE ÄTA PASTA OCH BRÖD?”

  1. Hej Ida! Jag är 17 år och går alltså på gymnasiet. Jag har IBS och jag känner mig lite lost varje morgon för att jag inte riktigt vet vad jag ska äta till frukost:(förrut åt jag havregrynsgröt med yoghurt och frukt och jag blev mätt på det men samtidigt fick jag ont i magen. Nu äter jag laktosfri yoghurt med frukt på men jag blir faktiskt inte mätt på det och får ont i magen av glutenfrihavregryn av nån konstig anledning! Jag vet inte vad jag ska göra!! Könner mig så frustrerad! Har du några tips på några enkla och mättande frukostar utan gluten? Kram

    1. Hej Norma och tack för din kommentar! Det där med vad kroppen tål/inte tå kan vara en hel vetenskap. Du skulle kunna fortsätta äta din fil och frukt fast lägga till 2 kokta ägg eller så gör du en omelett med grönsaker, bovetegröt, amaranthgröt, smoothies eller något annat glutenfritt alternativ. Du hittar recept på allt i min app i Mikz under R i menyn. Ladda ner den gratis här http://getmikz.com/wargpower/

      Kram Ida

  2. Norma: prova att lägga havregrynen i blöt kvällen innan och koka sedan upp den! Så gör min ena vän som har flera magproblem och de sägs att det är snällare för magen (om du alltså inte vill ge upp havregrynsgröten ) 😀

    1. Ja det stämmer. Att lägga gryn, nötter och bönor i blöt över natten tar bort lektiner som många kan vara överkänsliga mot. Bra tips 🙂

  3. Hej!

    Jg såg på bilden att du också har testat soyabön-pasta. Jag har själv testat det och gillar det men har valt att sluta köpa soyabön-pasta pga att jag hört att man helst ska undvika soya och dessutom så kliar det i munnen när jag äter soyaprodukter. Utesluter du soya helt och hållet? Jag läste nämligen ett blogginlägg där du skrev att det var dåligt.

    Tack på förhand!

    Hanna

    1. Soja är en av de få produkter som jag tål just nu så 1 gång i v spelar ingen roll. Men om det kliar av det så ska d absolut undvika det då du verkar vara känslig mot det. Om inte så är det inte farligt att äta det en gång i v 🙂 Kram Ida

    1. Banan, glutenfria havregryn, amaranth av olika slag, lax, ekologisk kycklingfärs, sparris, grönkål, spenat, hampa, lime, lingon, havtorn och tranbär. Mycket av det åt jag inte jättemycket av innan så kul att få variation. Kramis

  4. Hej Ida. Vilken superinspirerande blogg! Jag har precis som du överkänslig mage och uteslöt pasta och bröd från min kost för några år sedan och mår mycket bättre. Jag bor och pluggar i USA just nu och blev överlycklig när jag hittade rispasta (pasta gjort på fullkornsris) i penne form i en matbutik här. Det kanske finns i Sverige också. Tack för alla super bra tips på träningspass och recept. Jag blir verkligen peppad av att läsa den! Kram

  5. Det är väl egentligen själva stärkelsen man ska vara försiktig med, just eftersom mat med mycket stärkelse har högt GI och kroppen bryter ner det lätt vilket kan leda till berg och dalbana för blodsockret, så bättre att välja kolhydratkälla med lågt GI, alltså därför folk väljer att är grönsaker/ böner/ råris/ fullkornsprodukter och liknande istället för potatis/ pasta/ vitt ris och ljust bröd, eller tänker jag fel?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)



Annons



Laddar