Annons
Annons


VAD ÄR TRÄNINGSVÄRK?


Jag är alltid lika fascinerad över hur jag alltid ständigt kan få ny träningsvärk? När man var liten så fick man bara träningsvärk i början av träningsterminen, men på Balettakademien har man träningsvärk året om! Härligt, NOT! Men varför får man träningsvärk egentligen? Självklart tog jag reda på det…

Orsaker till träningsvärk

”Ny forskning visar att träningsvärk inte är det man länge har trott, en skada på muskelfibrillerna och muskelfibrerna. Tvärtom handlar det snarare om en förstärkning av muskelfibrillerna. Därför kan träningsvärken ses som en signal på att kroppen förbereder sig för mer träning.

Annons

Hur pass mycket träningsvärk du upplever beror på hur hårt och hur länge du tränar samt vilken typ av träning du utför.

Den värsta träningsvärken får du av så kallad excentrisk träning, där musklerna arbetar under förlängning, det vill säga då du bromsar upp en rörelse. Exempel på sådana rörelser är att gå ned för en trappa, springa i nedförsbacke, benböj och armböjningar.

En bidragande orsak till värken kan också vara den svullnad som uppstår i och omkring muskeln. Svullnaden ökar trycket på närliggande strukturer, vilket ger ökad smärta och stelhet.”


Fakta från netdoktor.se


6 kommentarer | Translate


Annons
Laddar