Annons
Annons


VAD ÄR HÄLSOSAMT?


Sitter på tåget och har läst runt lite på olika kost och träningsbloggar och kommer på mig själv hur påverkad man blir. Den ena har en sockerutmaning då man ska kolla innehållet på allt och skippa allt socker och den andra har en utmaning då man ska följa en viss diet då knappt något är tillåtet. Först tänker jag, å det ska jag vara med på men kommer snabbt på att nej det ska jag verkligen inte! Att sätta sådana förbud mot sig själv är inte hälsosamt, jag om någon vet det.

Annons

Alla är olika men om jag bestämmer mig för att inte äta något som innehåller ett enda gram socker (då snackar vi till och med kalkonpålägg) så vet jag att jag kommer följa detta till 100% och det slutar med att jag ibland går utan mat då det inte finns något sockerfritt i närheten då nästan allt nu för tiden innehåller socker. Det kommer gå till överdrift och tillslut har allt fokus i livet hamnat kring kost och det är varken hälsosamt eller roligt och man hamnar i en ond cirkel som är svår att ta sig ur!

Nu kanske ni tänker hur jag som har så extrema matvanor kan sitta och kläcka ur mig något sådant? Men för mig är inte mina matvanor konstiga eller extrema utan det är den kosthållning jag vet att jag mår bäst av. Jag förbjuder inget i min kost men tänker över mina beslut en extra gång innan jag stoppar i mig något jag vet jag kommer må illa av. Tex. Frukt innan gig = Uppblåst mage, inget trevligt att dansa omkring med så jag väljer att äta det efter gig och kan somna med en ballongmage istället. För mycket brödintag = Ont i magen. Älskar bröd och äter det i alla fall ibland men vet vilka konsekvenser som väntar. Om inte äter jag lagom mycket eller väljer LCHF bröd. Kakor, bullar, godis? Tycker inte det är gott och mår sjukt illa efter så avstår helst och äter en frukt eller extra mat istället. Chips? OMG min mage blir kaos och det slutar med rejäl magknip då det är så svårsmält! Men känner jag att jag verkligen vill ändå så tar jag.

Bara lite funderingar som kom upp så här när jag satt och surfade runt och vet inte riktigt vart jag ville komma… Eller jo jag vill egentligen bara varna alla att inte hoppa på något sjukt extremt och att istället göra små förändringar om man vill vara lite mer ”nyttig”. Som tex. Att äta godis 1 gång i veckan istället för 3 eller byta ut det vita brödet mot rågbröd eller knäckebröd, eller chipsen mot grönsaker och dipp istället.

Sedan är alla olika, har olika förbränning, har olika mål, mår bra/dåligt av olika sorters mat, rör sig olika mycket osv. Tex. Mina kostvanor kanske inte alls funkar på någon annan så att kopiera någon annans kostschema är ingen bra ide heller!

Vill man göra en säker, hållbar och fungerande förändring så är mitt bästa tips att anlita en kunnig människa som kan hjälpa till på vägen och lägga upp kost och träning som passar till just dig och dina mål!

5 kommentarer | Translate


Annons
Laddar