Annons
Annons


SVAR PÅ FRÅGESTUND – UTBRÄNDHET? STRETCH? GÅ NER I VIKT? VARFÖR INTE GRUPPTRÄNING?


Jag skrev häromdagen och frågade om målsättning när det gäller träning. Jag har nu satt upp målet att kunna springa 5 km utan att stanna, innan den 1 augusti nästa år. Då kan tilläggas att jag är i väldigt dålig form och har varit rejält utbränd, och har inte helt återhämtat mig ännu. I dagsläget orkar jag med vardagsmotion och kortare promenader (ca 2
km). Men om jag går längre (om jag promenerar i bra tempo 5-6 km t.ex)
så blir jag helt förstörd och utmattad i 2-3 dagar efter. För 3 månader
sedan blev jag utmattad på det sättet av 2 km, och för ett halvår sedan så kunde jag knappt promenera alls. Så det går dock framåt!

Annons

Tror du att springa 5 km innan 1 augusti är ett bra och rimligt mål för mig? Tanken är att jag ska promenera (längre och snabbare allt eftersom jag orkar) under vintern, och sedan börja jogga i mars/april och sedan öka i den takt kroppen orkar.

Jag är dock ganska övertygad om att man styr sin läkning mycket med tanken. Om jag skulle bestämma mig för att nå samma mål 1 maj så kanske det skulle gå. Frågan är vad som är bäst för kroppen. Att pusha mig för mycket kanske kan göra att jag krashar igen. Att pusha mig för lite gör att det tar onödigt lång tid. Och jag har själv jättesvårt att avgöra vad som är ett rimligt mål.

Har du några råd att ge mig kring detta?

SVAR: Vad härligt att höra och grattis till dina framsteg! 🙂 jag tror också att mycket sitter i huvudet. Att sätta ett datum kanske stressar dig och om du inte lyckas till datumet så kansek det blir så att du dömer dig för hårt? Jag skulle satsa på att öka allt efter som och hur du känner. Springer du 5 km i maj eller augusti eller om 3 år så får det bli så! När man är utbränd tror jag det är viktigt att träna för att man vill och utan prestationskrav. Kämpa på och långsamt fram! Kram Ida

Hej! Skulle gärna vilja ha lite tips på att komma ner i split, är redan vig men split har alltid varit det svåra!! Har sett attdu gett tips på att stretcha typ höften eller vad det var och den där övningen när man har ena benet framför i nittio grader och det andra rätt bakåt… Finns det några fler övningar som kan hjälpa mig eller andra tips haha!? Grodan kan jag redan… Haha

SVAR: hej! ja splitten kan vara kämpig och alla kan faktiskt inte komma hela vägen då det beror på hur man är byggd. Gör det ont i ryggen så är det inte bra! Mina bästa tips är att stretcha de muskler runt höft och rumpa som är stela. Att sitta och tänja splitt och spagat positionerna kan många gånger vara helt onödigt då det egentligen kanske är rumpan, baksida lår eller höftböjarna som är stela och behöver stretchas separat. Strecha därför igenom baksida, rumpa, höftböjare, framsida lår innan du går på att stretcha grodan och splitten. Viktigast av allt är också att du strechar tillräckligt länge. Ta tid med tidtagar ur och kör minst 2 min i varje strech 🙂 Kom ihåg att stretcha lugnt och ha varma kläder på då det är lätt att sträcka sig om man blir för ivrig! Lycka till!

Vad är bästa metoden för att gå ner i vikt för en man i 60-årsåldern som är 180 cm lång och väger 90 kg? Hur snabb viktnedgång kan man förvänta i den åldern? Övervikten sitter främst på magen, inte så stor i övrigt. I dagsläget ett ganska stillasittande liv, mycket restaurangmat.

SVAR: Jag skulle säga kosten och att vardagsmotionera mycket. Ta bort kolhydraterna ur kosten och ät protein och fett. När  du går på restaurang så skippa potatis, past, ris, bröd mm. och tänk istället kött, sås och sallad/grönsaker. Lägg in långpromenader 5 gånger i veckan och hinner du med styrketräning är det kanon. Men man kommer långt med kost och promenad. Lycka till och kör hårt! 🙂

Kan man gå ner i vikt genom att bara äta bra mat? Har så mycket plugg så hinner aldrig träna, men vill samtidigt gå ner 7 kilo….. Vet inte hur jag ska göra då skolan är så viktig. Tips?

SVAR: Det kan man absolu. Äter du mindre energi än vad du gör av med så går du ner i vikt. Dock går det oftast snabbare om du tränar också. Att dra ner på kolhydraterna och äta mer protein och fett är mitt bästa tisp 🙂 Lycka till!

Är det absolut hälsosammaste alternativet att avstå ris, pasta och potatis så mycket det bara går? eller är det bra i ”lagom mängd”? visst är det nog bra att utesluta om man vill gå ner i vikt, men om man inte strävar efter att tappa kilon utan bara vara hälsosam, är det fortfarande bra att avstå?

sen undrar jag för skojs skull om du aldrig går på gruppträningspass? tror aldrig jag läst att du varit på något vad jag minns.. 

SVAR: Bra frågor! Ska man gå ner i vikt så är det bra att utesluta så mycket kolhydrater man orkar. Är inte det målet så behöver man absolut inte ta bort de långsamma kolhydraterna. Där emot så mår ingen bra av snabba kolhydrater då det påverkar blodsockret.

Jag går väldigt sällan på gruppträning på gym då jag intre alls gillar det! Konditionspassen utan vikter är kanon om man har svårt att motivera egen konditionsträning men tex pass som bodypump kan rent av vara farligt! Allt går så snabbt och man hinner inte ens göra rätt teknik om man så skulle vilja eller byta vikterna till rätt vikter. Har fått flera klienter som kommit till mig med skadade knän från tex BodyPump pga att de kört med fel teknik. Det brukar vara så mycket folk på passen så lärarna kan omöjligt hålla koll på att alla håller buktrycket eller att knäna spårar över tårna i tex knäböj. Så till alla er som kör mycket pass med vikter. Håll koll på tekniken och fråga er lärare efter passet om ni är osäkra på utförandet.

 

4 kommentarer till “SVAR PÅ FRÅGESTUND – UTBRÄNDHET? STRETCH? GÅ NER I VIKT? VARFÖR INTE GRUPPTRÄNING?”

  1. Hej, tänkte kolla med dig om du har testat Arlas produkt, Kesella Hallon? Jag har jämfört Naturell mot Hallon, och det är ju mer socker i den med hallonsmak. Men vet du om den är onyttig, så det bara är dumt att äta den innan/efter träning?

    1.  Helena, Kesella Hallon innehåller 9% socker, och socker är aldrig bra. Om jag vore du så skulle jag köpa naturella produkter utan sötning och hälla ner frysta eller färska hallon i stället!

  2. Intressant synpunkt angående bodypump. Jag går visserligen på det emellanåt, men misstänker, precis som du skriver, att det är lätt att skada sig. BP fyller ändå någon slags funktion, för mig i alla fall, av att få igång min styrketräningsruljans.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar