Annons
Annons


RECEPT PÅ VEGANSK LINSGRYTA


Heej mina fina! Vad är ett life hack om inte att ha hemmagjord smarrig middag färdig i kylen som bara är att värma på?! Speciellt när en liten skrutt som står och drar i dina ben efter uppmärksamhet när middag behöver fixas. Jag gjorde en stor linsgryta plus en hel kastrull ris som sen räcker till några dagar. Grytor blir ju bara godare dagen efter när det gottat till sig lite. Man kan ju ha i allt möjligt i en gryta men passa speciell på att slänga i dom där rotfrukterna som börjar bli lite trista och spenatpåsen som snart går ut i datum. I med det bara! 

Annons

Såhär gjorde jag med det jag hittade i kyl och skafferi 🙂 

Annons

INGREDIENSER:
1 gul lök Olja till stekning
2 paket krossade tomater
1 burk kokosmjölk
Grönsaksbuljong
Tomatpure
Morötter
Sötpotatis
Broccoli
1 paket blandade bönor
Röda linser
Äppelcidervinäger 

GÖR SÅHÄR: Häll i dom krossade tomaterna i en kastrull och låt småputtra. Addera tomatpure. Under tiden det puttrar hacka löken och stek gyllenbrun i olja i en stekpanna (addera även torra kryddor som gurkmeja och lite chili). För att morötter och sötpotatis ska bli klara samtidigt så hacka morötterna i medaljonger och sötpotatis i lite större tärningar, ner i de krossade tomaterna. Häll nu i röda linser (jag höftade lite på måttet). I med kokosmjölken och broccoli, tillsätt grönsaksbuljong och den kryddning du gillar (jag valde timjan, salt, äppelcidervinäger och lite annat som åkte ner). Skölj av bönorna och häll i grytan, släng ner löken också. Häll i mer vatten om linserna sugit upp vätskan. Smaka av med salt och kryddor och känn så grönsakerna har den konsistens du önskar. KLART! Jag serverade med ris, spenat och tärnad gurka. Bon Appétit! 

(0)

11 kommentarer till “RECEPT PÅ VEGANSK LINSGRYTA”

  1. I december 2018 gick den danska chefsbarnläkaren på Rigshospitalet, Allan M Lund, ut och varnade föräldrar för att ge sina barn vegankost. Det gjorde han efter att ett flertal gånger fått ta hand om barn som farit illa på grund av olika näringsbrister de drabbats av efter att ha ätit en allt för fattig vegansk mat. Det här väcker ju frågan om hur farligt det kan vara att vara vegan när man är barn.

    Sara Ask är dietist med fokus på barn och har dessutom gett ut vegetariska kokböcker. Hon säger att det visst finns risker när man ger barn uteslutande veganmat, men att det kan gå utmärkt så länge man vet vad man gör. – Föräldrar som vill ge sina barn veganmat måste först och främst se till att vara riktigt pålästa och veta var näringen finns. Sedan är det ju inte säkert att det hjälper att man vet vad barnen bör äta, det är ju inte säkert att de accepterar att äta just det, säger Sara Ask.
    Största riskerna: järn och vitamin B12.
    Den största risken Sara Ask ser för barn som äter veganmat är att de inte får i sig tillräckligt med järn och vitamin B12. Det här gäller för vuxna veganer också. Det som gör att det blir extra problematiskt med barnen är att barn som växer har nästan samma rekommenderade dagliga intag av järn som en vuxen man, och då ska man betänka att barn äter mindre mängd mat. Det finns järn i vegetabilier också, men det järnet är av olika anledningar svårare för kroppen att ta upp än järn som finns i kött och då kan det krävas mer mat än barnet orkar äta för att komma upp i det dagliga intaget.

    Idag Warg och Alexander Pärleros?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)



Annons



Laddar