Annons
Annons


RACHEL ZOE ÄR CHOCKERANDE SMAL


Rachel Zoe är utsedd till stjärnstylist och ska ha koll på de senaste trenderna. Hur kan hon ha missat att Size Zero är HELT ute?

Det här är en sjuk kvinna vi ser på bilderna och ingen hälsosamt smal kropp. Enligt mig ser det helt fruktansvärt ut och ber till gud att ingen har som mål att se ut så?! Någon måste mata denna kvinnan eller hjälpa henne att komma in på behandling.

Annons

Vad tycker ni? Har Rachel en snygg eller för smal kropp?

22 kommentarer till “RACHEL ZOE ÄR CHOCKERANDE SMAL”

 1. Förstår inte poängen varför vi okända människor ska kommentera och lägga en värdering hur en annan kropp ska vara och inte vara. Och säga att en kropp är äcklig osv. ”alla kroppar är välkomna, bara dom faller innanför normerna” typ. 

  1.  Fast problemet är att många tjejer tvingar kroppen till att se väldigt smal ut när de egentligen ska kanske vara kurviga eller bara ha en ‘normal’ smal kropp. Så jag tycker att det är bra att ida säger något om det.

 2. Jag håller med Majjohansson, men samtidigt tycker jag det är viktigt att lyfta fram att det är farligt att vara för överviktig samt för smal. Rachel Zoe’s kropp är inte äcklig eller hemsk, men kvinnan ser inte ut att må bra, hon behöver hjälp. Tyvärr hamnar mycket fokus kring kroppen när vi istället borde fokusera på just att ”må bra” och jag tror inte Rachel Zoe mår bra.

 3. Någons kanske har läst  ”Den
  slanka kropppens budskap” av Susanne Bordo ? Att sätta
  gårdagens idealisering av den undernärda kroppen mot dagens
  idealisering av den vältränade kroppen är en chimär. Varför ?
  Kropparna ser annorlunda ut, men är egentligen samma, har exakt
  samma politiska budskap : Självkontroll, målmedvetenhet,
  disciplin. Kan man sätta ett likhetstecken mellan att ha en
  kropp som ser ut på ett visst sätt och vissa egenskaper ?
  Självklart inte. En människa med en liten kulle längst ner på
  magen behöver inte vara odisciplinerad. Size zero eller ”vältränad och hälsosam”, de politiska idealen är
  de samma. Politik bakom hur vi väljer att träna, se på våra egna
  kropper ? Självklart, skönhet och ideal är normativa begrepp,
  som uppstår i grupp (inget vi skapar själva) pga deras innebörd, inte attribut. Genom
  att visa extremer, som Zoe i detta fall, håller man fortfarande
  idealen uppe : ”titta, hon är sjuk, hon har gått för
  långt”, men människor medvetandegörs fortfarande om vilket
  ideal det är vi pratar om, på vilket sätt de ska se ut (”size zero är ute”), i
  motsats till vara, för att utstråla självkontroll,
  målmedvetenhet och disciplin. Och skuldbelägger de som går för
  långt. Så, det här inlägget om Zoe, som jag förstås förstår
  syftar till att uppmuntra människor till att må bra, spär
  egentligen på den destruktiva kampen mot våra kroppar. Genom att istället
  undvika att exemplifiera ideal, vänder man riktlinjerna om hur
  människor ska känna inför sina kroppar, ryggen. Finns en hel
  del studier på ämnet, men kan rekommendera artikeln jag nämnde
  ovan !kram

 4. Tycker att det ser sjukt ut! Finns väl säkert tjejer som vill se ut så dock. Tråkigt bara att Rachel i övrigt ser ”bra” ut. Att håret faller av och tänderna ruttnar när kroppen svultit för länge är ju inte något man ser på henne liksom. För att inte tala om det som sker på insidan… Nej, inte hälsosamt! Jag förstår också tanken med att vi borde sluta kommentera kroppar och så. Men jag kommer ihåg för bara några år sedan när Rachel och olika kändisar syntes i media med sina size zero kroppar och hur det hyllades av många. Då känns det ganska skönt att det inte är lika mycket av en size zero ”trend” nu. Dessutom är det så sjukt att det finns en trend och ett mode i hur kvinnor ska se ut?

 5. Tycker det är oerhört fel av dig att hänga ut henne här, du har ingen rätt att klanka ner på hennes kropp. Jag visste själv inte vem hon var, och hur bra koll har du på henne? Hon kanske mår jättedåligt över det eller jättebra, vi har somsagt ingen bakgrundshistoria över huvud taget och då tycker jag det är motbjudande att vi/ni sitter här och diskuterar hennes kropp som ett objekt! Det finns bättre sätt att ta upp size zero på.

  1. Rachel är en jättekänd person som många tjejer ser upp till. Flera som hon har stylat har helt plötsligt också blivit lika smala som henne bla. Nicole Richie. Det är fruktansvärt att se. Jag var hård i mitt inlägg för att förstärka att det här inte är hälsosamt då jag vet att många strävar efter det här. Självklart får man se ut hur man vill men som offentlig person och som en förebild så har man ett ansvar då många tar efter. 

   1. Jag förstår ditt tankesätt, jag står fortfarande för att jag tycker det är fel att hänga ut en person på detta viset. När man dessutom sitter på andra sidan Atlanten och inte ens känner personen och hon inte har en chans att försvara/förklara.. Jättebra att ta upp sjukdomen anorexi som du skriver att hon har (källa på det utom hennes utseende?) då det är ett stort problem bland unga tjejer men jag drar iallafall gränsen vid uthängning.

   2. Jag håller helt med dig om att man som
    offentlig person måste ta ansvar. Precis som att man som offentlig
    bloggare bör vara ansvarsfull då man utför kritik. Det krävs inte
    många artiklar av rikskända skribenter som Kajsa Ekis Ekman, Hanna
    Fridén, Nina Björk, Liv Strömquist, Tomas Gunnarsson
    (Genusfotografen) eller någon av alla andra personer som studerat
    fenomenet i någon av alla andra medier för att nås av insikten om
    att grunden till problemet inte är att denna stylist är
    underviktigt, utan grunden till problemet är frågan « Snygg
    eller för smal ? ». Idealisering, objektifiering,
    värdering av andras kroppar. Jag förstår vart du vill komma, men
    kritiken är helt irrelevant och motverkar tvärtom sitt syfte.  

    1. Du har helt rätt och jag håller med dig i många punkter Veronica. jag är medveten om hur mycket jag påverkar fol och jag får dagligen mail från tjejer med ätstörningar och de flesta handlar om att de vill se ut som sin förebild. Därför blir jag så förtvivlad när jag ser sådana bilder på kända människor när jag vet hur mycket de på verkar. Håller inte med om att mitt inlägg motverkar sitt syfte.  Jag var väldigt hård i min kritiv och mitt syfte med det vara att starta en diskussion kring ämnet vilket jag lyckades med. Dina kommentarer är alltid mycket välkomna här då du har bra åsikter och vinklingar på det mesta. 🙂 

    2. Alltid viktigt att diskutera kring viktiga saker tycker jag! Kul att du tar dig tid och svara och så tycker jag 🙂

     Dock blir lite märkligt att säga ”jag tycker inte mitt inlägg motverkar sitt syfte” när det finns studier på universitetsnivå av den massmediala diskussionen kring kroppsideal som påvisar just att den massmediala diskussionen, när den ser ut t.ex. som ditt inlägg gör, inte är konstruktiv. Dessutom finns det behandlare på ätstörningskliniker som kan styrka att denna typ av kritik inte är effektiv, då de jobbar med massmedial inverkan på patienters tillfrisknande dagligen. 
     Det är inte riktigt rimligt att ställa sin egen personliga uppfattning mot akademiska studier. Iaf inte utan att mena att studier på universitetsnivå är överskattade. Men det har jag svårt att se att någon skulle vilja påstå idag. 
     Är man hård i sin kritik måste man vara skarp i sin analys. Det kräver research och självrannsakan. Du lever också i en samhällelig kontext där dessa ideal råder, och det gör att din kritik rör sig inom ramarna för denna kontext – det gäller att ta sig utanför dessa för att bedriva en kritik som har en progressiv effekt. 

     Och igen – Tycker det är jättebra att du hela tiden för en så nära dialog med dina läsare 🙂

    3. Tack snälla! 🙂 Jätte intressant att höra. Tyvärr har jag inte tillgång till undersökningar och akademiska studier utan utgår som du säger från min personliga uppfattning då jag tyvärr befunnit mig i samma situation som många av de här tjejerna. Det kan jag många gånger tycka väga högre än undersökningar.  hade jag i mitt sjuka tillstånd sett detta inlägget hade jag absolut tyckt att det skulle vara skönt och uppmuntrande. men vi alla är ju såklart olika och reagerar olika. tar till mig all kritik och ska absolut tänka på det i framtiden 🙂 

    4. Nu ska jag ursäkta min uppsats här, men tycker det är jätteintressant att diskutera eftersom det är en hjärtefråga för mig… Jag har ju själv varit sjuk och i behandling och har många vänner som varit sjuka i olika ätstörningar och genomgått behandling. Därför har jag studerat mitt eget och andras beteende väldigt mycket utifrån analyser från olika håll av ämnet. 

     Det är ju också så att
     tävlingsmomentet är en central del av en ätstörningsproblematik.
     Som ätstörd är man å ena sidan sin egen förövare, men å andra
     sidan ett offer. En person med en ätstörning söker exponera bilden
     av sig själv som ett offer genom att förkroppsliga bilden. Personen
     söker alltså uppmärksamhet genom sin ätstörning. Varför ?
     För att någon ska se bortom kroppen och erkänna individen. Att
     någon annan tar ansvar för den inre förövaren och frigör det
     inre offret. En ätstörning är väldigt komplex, men en del av det
     är att få omgivningen att se bortom kroppen. Så länge folk ser
     ätstörningen, och inte människan och problematiken bakom, kommer
     den ätstörde fortsätta försöka vinna uppmärksamhet genom själva
     ätstörningen. Och i detta ligger att försöka vara värst :
     Den som skriker högst löper störst chans till erkännande. Hela
     det här inlägget spär egentligen på den tävling som en ätstörd
     person driver mot sig själv och andra. Om vi antar att Zoe är
     anorektiker blir hon sjukare av att folk « hejar på »
     (som ätstörd söker man som sagt uppmärksamhet genom ätstörningen.
     För en sjuk är det en kompling man att höra att man ser sjuk ut),
     men man ställer också upp en « konkurrent » till andra
     eventuella ätstörda som läser detta inlägg. Tankegången går
     helt enkelt « om hon kan få uppmärksamhet genom att se ut så,
     ska jag alltså göra likadant. Fast lite till ». Därför
     « smittar » ätstörningar. Vi måste minnas att det är
     ett extremt komplext sjukdomstillstånd vi snackar här. Somliga
     fenomen i sjukdomsbilden är förståeliga, men andra så
     problematiska att psykologin inte har svar på hur man bäst ska
     hantera detta. Dock står klart att kroppen MÅSTE ur fokus för
     tillfrisknandet. Mer om det kan man läsa i t.ex. « Anorexi
     och memetiskt begär » av René Girard.

     Ursäktar som sagt  uppsatserna… Hoppas någon
     orkar läsa:)

     Kram!

    5. haha jag orkar definitivt läsa dina uppsatser 🙂 Superintressant! Jag förstår vad du menar och håller med om hälften. Hade jag varit Sjuk och någon hade skrivit ett inlägg om min smala kropp så hade jag absolut tagit det som en komplimang och känt mig nöjd och blivit taggad på att fortsätta. (Hade jag vetat att Rachel skulle se inlägget hade jag som sagt aldrig skrivit det) Som du säger, man ska inte ”hejja på” en ätstörd. Men hade jag varit sjuk och sett någon skriva inlägget jag gjorde om Rachel så hade jag börjat fundera på vad i hela friden jag håller på med och känt att det var skönt att någon säger att den där kroppsformen inte är något att sträva efter då man tydligt ser att den är sjuk. men som sagt så är vi ju alla olika och många kanske tänker som du säger och det måste jag ta till mig och tänka på nästa gång.

     men som jag också sa innan så visste jag att det skulle bli diskussion angående mitt inlägg och det var det mitt huvudsyfte var. 🙂

    6. Det är ju onekligen ett intressant diskussionsämne och finns bra information därute, men tyvärr alldeles för lite! Tycker det är bedrövligt det inte satsas ännu mer på forskning kring det när det är ett så stort problem 🙁 Det är ju liksom ett missbruk, samtidigt som det är ett socialt och kulturellt syndrom, en effekt av genuskonstruktioner osv osv. 

     Nu när jag ändå har din uppmärksamhet (hehe) tänkte jag ställa en annan fråga till dig som jag har tänkt på länge och som jag skulle bli superglad om du kunde ta upp i någon frågestund! Du får ju mycket frågor om träning och ger en massa bra råd kring hur man kan träna beroende på mål, förutsättningar, ekonomi, motivation, osv. Men undrar lite kring det här med stretching: eftersom jag har dansat hela mitt liv har jag ju också alltid stretchat tills jag gråter. Som dansare har man ju som mål att kunna slå knut på sig själv på alla håll och kanter, liksom. Men är det egentligen hälsosamt? Hur mycket ska man stretcha för att kroppen ska må bra på lång sikt? 

     Tack på förhand och trevlig helg!

 6. varför ”SKA” man vara kurvig eller ha en normal smal kropp? Jag tycker det är människans egna val hur dom vill se ut men går det till överdrift där det hotar ens hälsa så är det klart att man behöver hjälp. Jag blir fruktansvärt irriterad på sånna här kommentarer då jag själv är väldigt naturligt smal och känner mig nedvärderad när andra säger att man SKA ha kurvor?! Det är sjukt motsägelsefullt och gör mig förbannad. Folk är olika och man ska respektera det!

  1.  Du missförstod totalt min kommentar, jag sa aldrig att man ska ha kurvor herregud, utan jag syftade på att många tjejer som har kurvor och är lite större än väldigt smala tjejer tvingar sin kropp på ett väldigt ohälsosamt sätt till att se väldigt slanka ut när de egentligen inte ska se ut så. och det är sanningen ju, varför ska man bortse från sånt när det här problemet finns och har alltid funnits innan?
   Och precis du är naturligt smal men många är inte naturligt smala men ändå vill vara det p.g.a. hjärntvättning av media/samhälle eller folk omkring en som påverkar en enormt mycket.

 7. Ja det är det och det är skrämmande hur många tjejer och även killar som lider av den här hemska sjukdomen och hoppas verkligen att det är en trend som vänder snart och att det satsas mer mer på forskning. Har du några bra tips på sajter/ställen man kan vända sig till för att få hjälp som sjuk så säg till så ska jag förmedla det till mina läsare. 

  haha lika bra att passa på. Svarar på din kommentar i ett inlägg istället då många frågar om stretch 🙂 Kommer snart. Ha en trevlig helg du med! Kram Ida

 8. det är ju dock tjejer som dig som sätter upp ideal som får andra tjejer att må dåligt. om alla tjejer ska sitta och säga att ”det där är för smalt” ”det där är för tjockt” så säger man ju bara att tjejer ska se ut på ett visst sätt. tjejer borde bara sluta hålla på. inte håller killarna på att snacka om ”han har för små muskler” ”hans kagge är för stor”, det är ju helt enkelt skithemskt att säga så. alla problem som tjejer har med sina kroppar – tex tjejer med ätstörningar – skulle minska om vi bara kunde sluta kommentera hur en tjej ska se ut och sluta skriva vad som är fel och rätt. tyvärr, det hjälper inte med inlägg om någon som du anser är för smal – för att du ska peppa större tjejer. sluta välja sida och låt alla tjejer se ut som man ser ut helt enkelt

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar