Annons
Annons


PROBLEM MED MAGEN


IMG_5792.JPGHej Ida! Jag har en fråga och det skulle vara jättesnällt om du kunde svara på den i ett inlägg. Det gäller min mage, med ojämna mellanrum får jag “attacker” där jag får jätteont i magen och/eller blir illamående, väldigt uppsvälld, gasig, ibland även i form av jätteillaluktande rapar samt att det kör väldigt mycket i magen. Det här kan hålla på olika länge, oftast behöver jag springa på toaletten några gånger och efter det har det gått över (diarée). Men det är verkligen inte kul med en mage som inte är i form, och jag funderar på om jag kan vara allergisk mot något och vad jag ska göra åt det då det har hänt att jag behöver gå hem från skolan samt skippa träningen. Smärtan kan bli så stark att jag behöver lägga mig ned, och ibland blir jag så illamående att jag tror att jag ska kräkas. Jag äter till 99 % veganskt (den övriga procenten består av questbars) vilket innebär att jag äter mycket bönor, linser och sojabaserade köttsubstitut som t.ex Oumph. Dock så har jag inte märkt att detta orsakas av baljväxter. Vet du vad jag ska göra? Kram/Rebecca

Annons

SVAR: Hej Rebecca! Det låter inte roligt men är säker på att det finns en lösning. Jag skulle rekommendera att föra en matdagbok och skriva ner vad du äter och hur du mår så kanske du kan lokalisera vad det är som kan orsaka ditt illamående? Bönor mm kan vara tuffa mot magen och speciellt om de inte är blötlagda innan tillagning. Men testa ta bort en grej i taget under en period, ex uteslut halvfabrikaten som soja/”köttsubstitut” i någon vecka och se om det blir bättre. Blir det inte det så testa med Questbarsen eller bönorna. Det kan absolut vara en överkänslighet/allergi mot mat. Jag själv kan inte äta bönor i stora mängder (liten mängd går bra), men linser går mycket bättre. Jag försöker också undvika för mycket halvfabrikat då det inte är superbra utan försöker laga så mycket jag kan från grunden. Hur reagerar du på questbarsen? Visst är det både mjölk och sötningsmedel i dem?

Sedan undrar jag också om du stressar mycket? Dricker kaffe? Dina problem behöver inte alltid bara ha en orsak utan det kan vara många saker som du gör som din kropp inte gillar. Har du tagit upp det här med din läkare? Om inte så tycker jag även du ska gå dit för en undersökning.

Har någon av er som läser det här varit med om samma problem och kanske har lite tips? Så snällt om ni vill dela med er? 

26 kommentarer | Translate


Annons
Laddar