Annons
Annons


NYTTIG KOST TILL BARN?


raw food cake 1

Testa baka den här Raw choklad tårtan till nästa barnkalas istället.

Hej Ida! Jag har en fråga angående kost. Jag väntar mitt första barn till hösten och äter idag en kost fri från gluten, mjölkprotein, socker och all halvfabrikatsmat sedan 5år. Jag lagar all mat själv och mår helt fantastiskt. Jag la om kosten då jag hade problem med magen, migrän, pms, eksem, infektioner etc, och alla problem är borta sedan dess. Då jag är väldigt påläst angående kost, genom förläsningar, böcker och egen erfarenhet etc, så kommer jag låta mitt barn växa upp utan socker, gluten och mjölkprotein (undantag kalas). Detta gör att jag får väldigt mycket pekpinnar från omgivningen. De som har kunskap tycker det är jättebra, och tvärtom. Jag tycker det är hemskt när jag ser barn i 1-2 års åldern få godis, pizza, läsk m.m. Jag vill ju ge mitt barn en så näringsrik kost som möjligt med prio grönsaker, frukt, nötter, frön, baljväxter, rotfrukter m.m.

Annons

Hur ställer du dig till detta?

SVAR: Hej fina du och tack för en otroligt bra fråga. Kost är ett extremt känsligt ämne hos många och så fort man väljer en annorlunda väg än någon annan så har folk åsikter. Jag håller med dig och det är verkligen hemskt hur mycket skit folk stoppar i sina barn. Jag tror att det är extremt viktigt att ge barn bra mat så man från början vänjer dem att tycka om riktig mat utan massa skit i. Vänjer man sitt barn att tycka om mat fylld med fett, socker och annan skit så är det den maten de senare också kommer tycka om.

Hade man istället bjudit på ett stort fruktfat, söta fruktsmoothies och nyttigare tårta och bakelser på ett barnkalas så kan jag lova att de flesta barnen hade älskat det. Jag har flera gånger bakat mina chokladbollar, pepparkaksbröd, raw tårta, bananglass, smoothies mm. när jag haft främmande med barn och de som gillar mina bakverk mest är just barnen.

Så jag tycker du gör helt rätt i att ge en bra och sund kost till ditt barn och bry dig inte om andra folks åsikter. Dock undvik att sätta förbud då det kan leda till osunda tankar och ätstörningar. Att äta mindre bra mat någon gång ibland gör ingenting.

Det här är som sagt ett svårt och känsligt ämne för många och ovan fick ni mina tankar och åsikter om det. Dela gärna med er nedan om vad ni tycker? 

43 kommentarer till “NYTTIG KOST TILL BARN?”

 1. Hej,
  Är själv glutenintolerant, och reagerade faktiskt på detta inlägg. Jag personligen tycker att det har blivit alldeles för mycket hets kring gluten, det är faktiskt inte skadligt att äta i rimliga mängder för en som inte är konstaterad glutenintolerant. Sen har jag full förståelse för att man själv anser att man mår bättre av att utesluta det, och tar det beslutet.
  När det gäller sina barn däremot, blir jag ganska ledsen när jag läser sånt här. Ifall man som förälder utesluter gluten från dag ett, så har du i princip ”dömt” ditt barn till ett liv utan gluten. Om de växer upp med en helt glutenfri kost, kommer de självklart bli överkänsliga om de väl börjar äta det så småningom, då deras kropp aldrig har fått i sig detta och på så sätt inte fått en möjlighet att vänja sig. Detta gäller självklart inte enbart gluten, utan även laktos, mjölkprotein osv. (Om det faktiskt är en konstaterad allergi/intolerans från läkare, är det ju såklart en helt annan sak)
  Ett tips från en som har varit gluten sen födseln, ta inte det här beslutet åt Era barn om det inte är nödvändigt. De kommer inte tacka Er för att behöva utesluta gluten i resten av sitt liv, låt de fatta beslutet om en glutenfri kost själva, när de är gamla nog..

  1. Så du menar att om man aldrig ger sitt barn banan så kommer de vara överkänsliga mot banan om de börjar äta det när de blir äldre för att de inte vant sig? Det låter inte rimligt i mina öron att det skulle fungera så och jag är ganska säker på att det inte gör det. Är det livsmedel som man måste tvinga sin kropp att vänja sig vid så är det inte ett livsmedel som ska konsumeras i stora mängder. Dock så gör det inte något om man äter det någon gång då och då men inte i den mängd vi konsumerar mjölk och gluten idag.

   1. Rådet gäller just gluten att man helst ska introducera under tiden man ammar för att kroppen ska vänja sig med Gluten i framtiden och inte bli intolerant mot det om man inte ger i små doser. (Jag har ingen koll mer än det eftersom jag själv fick barn för ett år sedan så har man fått de råden..) så de gäller inte alla livsmedel liksom. Sen vet jag inte forskning på detta.

   2. Nej precis? Det finns väl ingen vetenskap som säger att man utvecklar överkänslighet mot laktos pga man inte ätit det? Tvärtom är jag 99% säker på att jag läst att man inte kan bli laktosintollerant för att man äter laktosfritt. Det går liksom inte!
    Gluten finns det väl (?) dock massa forskning som visar på att det inte är bra för någons tarmar, att det kan skapa inflammation, magbesvär och dylikt ? Dessutom finns det ju inget i gluten som är direkt berikande för kroppen. Så förutom att man inte ”kan” köpa en ”vanlig” pizza etc (vilket absolut inte stör mig personligen) är glutenfri kost inte speciellt betungande.

    Håller helt med dig Ida samt tjejen som skrivit denna fråga. Kommer också låta mina barn växa upp på en naturlig och hälsosam kost där socker, halvfabrikat, gluten och dylikt utesluts där jag själv kan påverka. Jag tror att en sund kosthållning vid uppväxten gör det naturligt för barnen att, även senare i livet, välja bra alternativ eftersom sockersug inte existerar. Det anser jag vara en av de finaste gåvor man kan ge sitt barn! Jag tror också att en sund syn på kost, där hälsosam mat är det självklara minskar risker för ätstörningar etc då man inte behöver trycka på ”nyttigt”, ”onyttigt” osv…Utan bara vara, om du förstår vad jag menar 😀 Hoppas & tror att fler kommer tänka sunt och mata sina barn med bra mat & erfarenheter. Förstår verkligen inte mig på människor som av någon anledning tkr att deras barn minsann kan leva på snabbmackaroner, vitt bröd, sötad yoghurt, flingor, köpt juice, pulversåser, färdiga kryddmixer med diverse skräp i samt ett överflöd av snabba kolhydrater i kombination med saft, läsk & hämtmat…:) Det är så sorgligt. Verkar som många där tror att det enbart handlar om ”tjock” eller ”smal” och inte om insidan av kroppen och hälsan!

    Kramar

    1. Fast, det blir väl ändå lite motsägelsefullt? Jag tänker att det enda tips man hör ifall man funderar på att bli vegan, är väl just att man inte ska bli det över en natt, utan att man ska bli det successivt? Så att kroppen faktiskt får en ärlig chans att vänja sig vid den nya kosthållningen?
     Men, jag kan verkligen hålla med om att det överkonsumeras i dagens samhälle. Bara det att det faktiskt är en väldigt liten del av befolkningen som faktiskt mår dåligt av det, och ifall man inte mår dåligt av tex mjölk eller gluten, så ser jag ingen anledning till att utesluta det i kosten helt hemma.
     (Och kommentaren med pizzan tycker jag tyvärr är grymt onödig. För en som faktiskt är intolerant är det mycket mer än så. Så fort du är ute och äter måste du ha koll på exakt innehåll i maten. Så fort du är utomlands får du problem, då hälften av länderna inte ens har en aning om vad gluten är. Du måste alltid påpeka din intolerant när du ska hem till nytt folk och vara till ”besvär” etc. Och visst, det är kanske ett i-landsproblem, men för en som faktiskt inte har valt det själv, är det något som alltid påverkar en.)

    2. Jag tål själv inte gluten eller mjölk så jag vet precis vad du menar alltså. Äter varken gluten, mjölk och diverse andra saker pga autoimmun sjukdom så jag vet precis vad det innebär kan man säga:) menade det som ex! I vardagen är det rätt enkelt tkr jag. Men visst restaurangbesök är ett problem för mig som har en pågående inflammation i kroppen…men tänkte mest på dem som utesluter det utan att celiaki eller autoimmun sjukdom; de behöver inte vara direkt rädda för en smula men måste ju såklart beställa rätter utan gluten i:)

    3. Fast anledningen till att Asien har en extremt hög andel människor som är laktosintoleranta är ju att de inte äter mjölkprodukter, så man blir absolut laktosintolerant om man inte får i sig mjölk. Det finns mycket forskning på det, så jag vet inte var du har läst motsatsen.

    4. Läkarna säger att man inte kan bli ”immun” mot laktos m.m för att du utesluter det. Har redan frågat föera. Mjölk och gluten är inflammerande så varför ens äta det?

    1. Det är ju dock ganska känt att man ska vänja småbarn med det mesta i tidig ålder annars blir de känsliga när de är äldre. Och just gluten har jag läst på flera ställen att man bör trappa upp med tidigt för att vänja magen.

     Läs till exempel på 1177. Här är utdrag därifrån:
     ”Det finns forskning som visar att risken för att barnet utvecklar glutenintolerans minskar om man ger barnet små mängder gluten medan det fortfarande ammas. (…) Rekommendationen är att börja ge lite mat med gluten senast från det att barnet är sex månader, och tidigast från fyra månader”.

     Såhär står det på livsmedelsverket:
     ”Risken att utveckla glutenintolerans i småbarnsåren är lägre bland barn som långsamt vänjs vid mat med gluten, medan de fortfarande ammas”.

     Självklart finns det källor och artiklar som säger motsatsen också.

 2. Bara för att förtydliga! Jag anser självklart att man ska prioritera en hälsosam kost för sina barn med mycket frukt och grönt! Men att gluten och mjölk behöver uteslutas helt ur kosten för att uppfylla detta, det är vad jag reagerar på.

  1. På BVC ges råd om att introducera gluten redan när bebis börjar med smakportioner, just för att de kan bli överkänsliga mot gluten om man inte gör det. Så nyttig mat JA men utesluta gluten helt NEJ.

 3. Eftersom jag själv har en mjölkallergi så kommer jag då automatiskt ge mina barn det då det är vad som kommer köpas hem. Och angående socker och liknande så tycker jag personligen inte att det är något som man ska introducera för sitt barn. Min syster började tex dricka läsk när hon var 14 år. Den dagen jag får barn kommer de få dricka läsk när de själv tar initiativ till det.

  Och ida, jag tycker det är bra att du skrev det där med att det är viktigt att inte sätta förbud. Jag var sjuk i anorexi i många år och det är något som jag inte vill föra över till mina barn samtidigt som jag vill ge dem en sån hälsosam grund som möjligt att stå på.

  1. Angående första meningen : alltså att jag kommer ge dem mjölkfria alternativ till mejeriprodukter eftersom det är vad jag köper hem pga min allergi.

  2. MIn lillebror fick komjölk tidigt eftersom han inte kunde ammas, och utvecklad en förjävla mjölkallergi pga det. Hans immunsförsvar löpte amok eftersom vi har allergi i släkten, och även allergi mot nötter och många grönsaker följde med. Allergin blev så allvarlig att han fick åka ambulans, 4 månader gammal pga allergichock efter att en i familjen hade ätit mjölkchoklad och inte tvättat händerna efteråt. Så att ge små barn mat som mjölkprotein och gluten, som det krävs ett välutvecklat matsmältningssystem och ett korrekt kalibrerat immunförsvar att hantera, tror jag inte på. Jag har dessutom läst att det är just när man ger små barn gluten som man lägger grunden till intoleransen, inte tvärtom. Möjligtvis kan det funka att ge dem små doser, men inte gröt och välling varenda dag, som huvuddelen av födan.

 4. Hej Ida! Eller om någon annan kan svara på min lilla fråga. Jag undrar om man kan byta ut vanliga ägg till veganägg (vatten och chiafrön) i typ vanliga muffins eller liknande, egentligen i allt man bakar med ägg? Skullw var kul att veta ? Kram

 5. Hej! 🙂
  Jag har sen en tid tillbaka uteslutit mjölkprotein p.g.a. magproblem. Gjorde homeopatiskt muskeltest som visade på överkänslighet mot mjölkprotein. Känner du till om uteslutandet av det kan göra att man får brist av olika näringsämnen? Försöker googla runt, men är svårt att hitta info. Du verkar ha koll på detta 🙂

  Tack för en bra blogg!

 6. Det är sannerligen ett känsligt ämne det här. Jag äter själv väldigt, väldigt lite halvfabrikat och sötade produkter och drycker. Hade gjort likadant för mitt barn. Men en mindre mängd hade jag absolut inte varit rädd för. Det viktgast är väl att man har kunskap och förståelse för vad man stoppar i sitt barn och vad det fakiskt gör mot kroppen. Angående laktos o gluten (rätta mig om jag har fel) rekommender väl BVC att man introducerar dessa livsmedel i små, små mängder när barnet är rätta åldern inne. Senaste forskningen jag läste var att det var främst vårat ‘framavlade’ vete som var störstar boven för magen inte själva glutenet. Dvs råg, havre osv är inte på något sätt farligt. (allt är förstås farligt i fel mänger)

 7. Har varit allergisk sen jag var tre månader gammal. Det började med att min mamma slutade amma mig och gav mig mjölkersättning. Det slutade med en resa till akuten. Sen dess upptäckte dem att jag var allergisk mot nästan allt.. Tålde inte ens fisklukt. De första 5åren i mitt liv åt jag ris, blåbär, bobs blåbärsoppa (inget annat märke funkade), ris, potatis, salta riskakor och älgkött. Ingen direkt varierande kost. Min allergi har blivit mycket bättre sen dess, men är fortfarande allergisk mot en hel del. Men tack vare min allergi, kunde jag inte äta godis eller dricka läsk och min pappa lagade alltid all mat från grunden till mig. Vilket har gjort att jag inte alls tycker om halvfabrikat mat, godis, bakverk, läsk osv.
  Har två syskon som har växt upp med vanlig ”Svensson mat” som bröd, oboy, pannkakor, läsk, fiskpinnar Osv. Dessa två är mer eller mindre socker beroende och tycker inte alls maträtter som är hälsosamme.
  Om jag får barn i framtiden, kommer jag ge dem BRA mat, vilket betyder maträtter jag har lagat från grunden, inget onödigt socker som läsk, godis osv. Om mina barn vill äta dessa saker när dem blir större, kommer det vara deras beslut.

 8. Hej! Jag undrar vilket typsnitt du använder på ditt namn i början av dina videos, min syster ska gifta sig och vill ha det typsnittet på inbjudningskortet 🙂 kram!

 9. Hej, och tack Ida för att du tog upp min fråga.

  Jag ser folks kommentarer och det är precis dessa påståenden jag möter i vardagen. Alltså, att man skulle utveckla en allergi för att man inte introducerar gluten exempelvis.
  Detta är helt fel och bara myter, vilket forskningen visar på.
  Hur gjorde man förr i tiden när pulvermixarna till välling inte fanns och man helammade och tillslut gav barnen riktig mat? Hur kunde de växa upp och bli friska och starka individer?
  Hur kommer det sig att Sverige är det land som ligger i topp med högst gluten- och laktosintoleranta?

  Att BVC ger ut kostråd? Hur utbildade är de inom kostens och dess konsekvenser? Vad har de för utbildning och vad stödjer de sina påstående mot?

  Jag lutar mig tillbaka på forskningen och vad den visar. Ett tips till alla som behöver och vill ha mer kunskap är att följa professor Stig Bengmark. Han har forskat om detta i många år och redogör klart och tydligt vad som händer med tarmfloran när man introducerar bl.a gluten och mjölk.

  Tack för en bra blogg Ida 🙂

  Mvh
  Johanna

  1. Till Johanna:

   Jag tror du ska ta till dig lite, men inte allt. Se inte alla ifrågasättanden som ”hatkommentarer”. Det är skillnad på att vilja ge sitt barn vällagad näringsrik mat och att som du föreslår, utesluta allt. Det finns ingen anledning. Gluten och socker i små mängder är inte farligt och mjölk kan till och med vara bra för barn som växer, även om de så klart kan få samma effekt av andra saker.

   Att baka tex hemgjort bröd med mjölsorter som innehåller gluten och äta med en ostskiva på är knappast dåligt. Däremot kanske man inte behöver köpa hem kritvitt rostbröd och ösa på marmelad. Att ge barnet hemgjort bakverk med lite socker i som du själv hällt i är inte farligt. Men du kanske inte behöver köpa hem dunkin daughnuts. E du med på vad jag menar?

   1. Jag förstår. Men eftersom forskningen visar motsatsen och mina egna erfarenheter likaså så väljer jag att följa den.
    Jag tar inte allt som hat. Jag lyssnar, men det blir irriterande ibland när folk med mindre vetande pratar om saker de tror utan att ha någon kunskap eller bevis på det dem säger.

    Jag kan och vet inte allt men jag lyssnar på de som verkligen har den kunskapen och kan bevisa det. Därför rekommenderar jag som sagt alla att följa Stig Bengmark för forskningen och få mer på fötterna.
    Jag kommer grunda mina barns mat på näringsrik kost utan gluten, mjölk och socker. Det innebär inte ett totalt förbud, utan går de på kalas etc så får de äta. De kommer inte växa upp på svenssonkosten där frukosten är mackor/yoghurt. Lunch är snabbmakaroner o falukorv o sen mc donalds för att man inte orkar laga middag (exempel).

    Det finns ingen som tar skada av att inte äta gluten, mjölk eller socker 🙂

    Alla får göra som de vill och sedan ta konsekvenserna av sina val. Jag väljer att följa forskningen som sagt 🙂

    /J

    1. Tja okej kör på det då 🙂 jag tycker personligen du har fel och jag vet att det finns forskning som stödjer det jag säger, precis som att det finns forskning som håller med dig. Lycka till!

    2. Så du menar att barnavårdscentralen inte är utbildade? Det är ju ett ganska konstigt påstående? Så dina undersökningar och det du har läst väger mer än deras utbildning?
     Sen när det gäller forskningen så är det ju viktigt att inse att du kan bevisa allt med forskning. Du kan hitta olika forskning av olika professorer som bevisar varandras motsatser. Så den enda slutsatsen som kan dras är väl att där inte finns ett enda korrekt svar? Sen som någon annan skrev, ta inte kommentarerna som hatkommentarer. Folk delar enbart med sig av den forskning som de har läst (precis som du själv gör), vilka råd de har fått från läkare etc. Vad är det som gör dig så säker på att du är den som är mest påläst i detta ämne, och att alla andra är ovetande och opålästa? Om du är så påläst måste du ju ha insett att motsatta forskningar också existerar av framstående forskare?

    3. Givetvis. Jag håller med dig och om du har läst det jag har skrivit så har jag absolut inte påstått att jag är mest påläst. Jag ber bara om att man redogör sina källor. Jag påstår heller inte att bvc inte är utbildade. Jag menade på och undrade hur väl utbildade de är inom kostens påverkan på vår hälsa? Precis som med läkarna där de inte är utbildade inom kost tyvärr och kan därför inte ge direkta råd. Jag tror dock bara att vårat samhälle rent generellt är uppbyggt på ett sådant sätt där sanningen om exempelvis folkhälsan inte kommer fram helt. Allt handlar om pengar. För vad skulle hända om man kunde bota många utav dagens folksjukdomar enbart med kosten? Vad händer med ex läkarna då? Varför får de inte betalt för antalet patienter som de håller friska istället för sjuka? Varför sa min expertläkare att kosten inte spelar någon roll men blev helt frisk när jag la om kosten? Varför säger hon idag att det är pga kosten jag är frisk men inte kan/får ge råd då hon inte har varken tid eller vidare utbildning inom det. Förstår du?
     Varför ökade dagens sjukdomar markant när man förr började introducera ex gluten i kosten? Gluten och mjölk skapar inflammation i kroppen och förstör de goda tarmbakterierna vilket i längden ger stora konsekvenser. Sen reagerar alla på olika sätt mer eller mindre.

     Men som sagt, alla får göra som de vill och sedan ta konsekvenserna utav det.

     Ha nu en fortsatt fin kväll.

    4. Johanna: givetvis kan jag ”redovisa källor”. Tyckte bara det var onödigt eftersom det finns så himla mycket skrivet om det. Orkar inte länka till allt. Men här är ett exempel: http://www.svd.se/experten-chattade-om-gluten-med-lasarna

     Det är en intervju med en överläkare som arbetat och forskat om glutenintolerans i väldigt många år. Några citat från henne:

     ”57 Anna:
     Hej! Anser du att gluten är skadligt även för personer med andra autoimmuna sjukdomar än glutenintolerans?

     Anneli Ivarsson:
     Vi har tidigare trott att det kan vara så, men i våra senare studier har vi inte kunna påvisa någon sådan risk.”

     ”Jag tycker att vi skall lägga tid och pengar på det vi vet är hälsosamt (grönsaker, frukt, fisk, mm). Glutenfri kost är inte påvisat hälsosamt för någon utom för dem som har en glutenintolerans.”

     Tycker du inte denna källa är tillräckligt påläst finns det ju fler som uttalat ungefär samma sak. Men en läkare med specialinriktning på gluten tycker jag väger ganska tungt.

  2. Men Johanna, varför påstår du att Sverige är i topp med andel laktosintoleranta? Enligt Oddný Sverrisdóttir, evolutionsbiolog vid Uppsala universitet, har Sverige 10-15 % laktosintoleranta av den vuxna befolkningen, vilket är bland de lägsta i världen. Anledningen är just att vi fortsätter att få i oss mjölk även som vuxna och därför kan bryta ner den.
   (Jag kommer absolut ge mina barn nyttig kost och jag själv äter inget tillsatt socker eller halvfabrikat men jag tycker inte att du ska påstå sådant som inte stämmer, då är det klart att du kommer få mothugg i vardagen)

 10. Jag tror att det finaste man kan ge sitt barn är en grund att stå på med näringsrik mat, men att inte prata så mycket hemma om att utesluta och tänka på exakt vilka ämnen som är i vad.
  Att visa att en kan njuta av hälsosam mat men att det faktiskt inte alltid behöver vara så j*vla noga.
  Samhället kommer så småningom att erbjuda ditt barn att tänka alldeles för mycket dåliga tankar om mat, speciellt om det blir en tjej, och då är det fint att inte ha planterat en så stor rädsla i barnet för vissa livsmedel. Den psykiska hälsan är precis lika viktig och jag tror att om för stort fokus ligger på den fysiska kan det lätt äventyras. Ibland är det mest hälsosamma för själen att äta en god pasta och njuta av varje tugga.
  Jag önskar dig och din bebis all lycka och du verkar redan vara den mest omtänksamma mamman!

 11. De flesta förskolor och skolor serverar dock inte sådan mat utan ett läkarintyg och det får man inte utan att ha en allergi. Detta innebär att ditt barn kommer att ”utsättas” för både gluten och laktos, men hemma kan man ju välja vad man äter 🙂 De flesta förskolor är ju sockerfria i alla fall.

  1. Många förskolor gör på det sättet tyvärr. Finns dock en hel del som är mer öppna i sitt tänkande där man inte behöver ha ett läkarintyg tack och lov.

   1. Nyfiken på hur det skulle funka i verkligheten? Förskolorna måste ju gå runt. De måste kunna servera ungefär samma mat till alla barn och det måste vara hållbar mat som går att frysa in och så vidare. Tänk då om en grupp föräldrar vill att barnen ska vara veganer, en grupp vill som du att barnen inte ska få gluten eller mjölk, någon kanske vill att barnen ska vara veganer OCH utesluta mjölk OCH gluten. En grupp kanske har riktig allergi mot olika saker. En annan får inte äta vissa saker pga religion. Ska varje förskola laga en specifik måltid till varje barn varje dag? Det går ju inte.

 12. Hej!
  Omdiskuterat ämne detta helt klart.
  Jag tycker att om barnet inte visar några symptom på en intolerans mot något ämne ska de äta allt. Inga förbud men inte heller godis och kakor varje dag.
  Detta för att trycka på att ingen mat är farlig.

  Min åsikt bygger på en långvarig ätstörning så är väl präglad av det. Och det är ett helvete jag inte önskar någon i denna värld.

  Jag tror kroppen är så fantastiskt byggd att den sköter det utan att vi behöver lägga ner så extremt mycket tanketid på detsom vi gör idag. Sålänge man inte är extrem åt något håll.
  Istället fokusera på roliga aktiviteter och för att orka det behövs energi.

  Skulle aldrig neka mina barn saft eller en bulle på utflykt då och då!

 13. Det finns ju en anledning till att BVC ger de rekommendationer som de gör – att vänja in gluten långsamt. Ta inte detta beslut åt ditt barn, utan låt honom/henne få bestämma det själv, som de flesta andra skrivit. Tror du att du är den enda som är påläst? Ett barn växer och behöver alla näringsämnen de kan få.
  Vi sa innan att vår son inte skulle få äta godis förrän han var ”stor” – men allvarligt… När alla kusiner är samlade hos farmor och farfar och de andra äter godis; hur shysst är det att neka en treåring typ 20g godis då? Så länge det sker i skäliga mängder och inte varje dag, är det ingen fara.
  Att vara extrem är farligt, åt bägge håll.

 14. Hej! Jag är som några av er andra också glutenintolerant från födseln. Jag tycker personligen att det har varit ganska jobbigt och man i många sammanhang kände sig utanför och konstig. Det här var mest i åren som barn och tonåring och nu i vuxen ålder klarar jag mig alldeles utmärkt. Det har ju också blivit betydligt vanligare, lättare att hitta glutenfria varor och glutenfria alternativ på restauranger som säkert också är en av anledningarna. Att du lagar glutenfri mat hemma till barnen eftersom du själv äter det är ju upp till dig men att du helt utesluter det från deras kost så dom också ska ha specialkost i skolan osv tycker jag är väldigt synd. Anledningen är just det som jag skrev tidigare om utanförskapet och att känna sig konstig. Jag hade perioder i skolan när jag nästan inte vågade äta för att många kollade konstigt och undrade varför min mat såg annorlunda ut. Nu är det största problemet att jag känner mig besvärlig när jag blir bortbjuden på middag eller ska ut och äta tillsammans med ett kompisgäng. Att utesluta socker kan jag verkligen förstå och något som jag också kommer att utesluta från mina barns kost så länge jag själv kan styra det men gluten är inte faligt för personer som inte är överkänsliga så det tycker jag är en helt annan sak. Jag har i hela mitt liv önskat att jag tålde gluten, så snälla gör inte det mot dina barn. Lycka till och hoppas att du får svar på dina funderingar omkring kosten.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar