Annons
Annons


LATSDRAG – SKADERISKER


Nu när man har lite mer kunskap om hur kroppen fungerar, ser ut och vet vilka rörelser som är skadliga för kroppen är det nästan lite jobbigt att gå till gymmet. Igår när jag var där och tränade själv så var det bara massa muskelbyggare där och de slet och stönade och gjorde övningarna helt uppåt väggarna fel. Jag satt där och tänkte, stackars lilla supraspinatussenan och Bursa SubAcromiale som blir helt inklämd och stackars lederna som belastas alldeles för tungt i helt fel lägen. mm. mm.

Annons

Tänkte berätta lite om skaderiskerna på en av de vanligaste övningarna i gymmet, nämligen LATSDRAG.

Övningen ska se ut så här:

90 grader i armbågsled när stången är på huvudet, Underarmen i lod (armbågarna under handlederna) och draget ska ske i riktning lakt ner framför näsan.

Det man ofta ser är detta:

Man lutar sig bakåt och får en helt annan rörelse och byter agonist (den muskel man avser att träna). I Latsdrag är det Latissimus Dorsi (ryggen) man ska träna och i detta fall blir det något annat.

Sedan ser man också denna varianten:

Man drar stången bakom nacken. Detta är en onaturlig rörelse för kroppen och man belastar lederna i dess ytterlägen vilket inte är bra. Sedan som ni ser på denna tjejen är det väldigt lätt att man extenderar i ryggraden (svankar) och klämmer då ihop facettlederna vilket kan ge smärta.

Så sitt rakt med knäna i 90 graders vinkel och fötterna så tätt ihop man kan (för att minska svanken), håll buktrycket under hela övningen, 90 grader i armbågsled (när stången är i huvudhöjd), draget sker i riktning rakt ner mot hakan, håll armbågarna precis under handlederna och var noga med skuldersänkningen för att få så bra kontakt med Latissimus Dorsi (ryggmuskeln) som möjligt!


Fler skaderisker:

– Vid flexion (framåtböjning) trycks diskarna ihop där fram.

– Vid ej neutrala handleder kan underarmen bli överbelastad.

– Ben-ben stopp i handleden vid för stor dorsalflexion (handryggen böjs mot underarmen).

– Inklämning av supraspinatussenan och Subacromiale när armbågen är över axelled.

– Överbelastning i nacke/skuldra vid höjd skuldra.

3 kommentarer till “LATSDRAG – SKADERISKER”

  1. Hej min fina böna! Nu var det alldeles för länge sen vi sågs! Väntar förresten på leverans från Kina med lite roliga grejer, så fotograferingen närmar sig! 😀 Det blir du, Natasha och Elin. Hur ser det ut för dig på dagarna nuförtiden? Passar helger bäst kanske? Stor PUSS! <3

  2. Jag gillar detta! Haha! Men nu med lite kött på benen då, vad är din uppfattning om skolan och deras lärare?

    SV: Min blogg är INTE en frukostblogg! Vilket jag märkt att den börjat bli! Hahaha…
    Jag äter ju inte några speciella frukostar, eller gör jag det?

    (men nej, jag ska inte sluta med dom!)

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar