Annons
Annons


HUR MYCKET PROTEIN SKA MAN ÄTA?


Hej Ida!
Tack för en supergivande blogg och du har verkligen hjälpt mig genom träningsdjungeln. Jag är snart 16 år och jag kör mycket cirkelträningar, kanske 4-5 ggr i veckan. Jag har svårt att veta hur mycket protein jag behöver.

Annons

Jag väger 42 kg och är 153  cm lång. Samtidigt ser man mycket hur dåligt det är med laktos men jag vill få i mig de näringsämnen som behövs. Jag blir såklart orolig för keso och kesella är typ de enda proteinkällorna som jag vet. Jag vill helst inte börja med proteinpulver heller. Just nu äter jag mycket ägg,kesella och keso men jag vet att det inte räcker. Skulle vara snällt om du kunde ge några tips på bra proteinkällor!

SVAR: Hej tjejen och tack för din kommentar! Äter du en varierande kost så behöver du inte vara orolig att du inte får i dig tillräckligt med protein. Det hysteriska proteinhetsen är överdriven och kroppen klarar inte av att ta upp så mycket protein som vissa proppar i sig. Det räcker att du får i dig 1-3gram protein/kroppsvikt/dag.  Ingen perso i världen måste ta proteinpulver om man inte vill. Med det menar jag inte att det är dåligt, för jag själv tycker att ett proteinpulver av bra kvalite kan vara toppen att ta som mellanmål någon gång ibland, men man behöver inte trycka i sig flera proteinshakes om dagen bara för att man tränar 6 gånger i veckan. Med en varierad kost så får man i sig det protein man behöver.

Vad menar jag då med varierad kost? Jo se till att få i dig protein, långsamma kolhydrater och bra fetter i varje måltid. Bra proteinkällor som är komjölksfria är tex. fisk, skaldjur, kyckling, kalkon, kött, ägg, nötter, quinoa, bönor, getost, fårost och hampa.

Tips på frukost: Havregrynsgröt med ägg, omelett med grönsaker, mandelmjölk med glutenfri musli och bananpannkaka med jordnötssmör.

Tips på lunch/middag: Sallad med quinoa och lax, Wookade grönsaker med kyckling eller ungnsbakade rotfrukter med lax.

Tisp på mellanmål: Skivad frukt med jordnötssmör, en smoothie (recept chokladsmoothie, recept grön smoothie)

Nyttig sallad… babyspenat, lax, getost, groddar, morötter, rödbetor, rödlök, pumpafrön, avokado, sesamfrön.

English: Question… How mush protein should I eat? Do I have to eat protein powder?

If you have a varied diet you don´t have to worry about not getting enough protein. It´s enough if you proceed 1-3gram protein/body weight/day. No one have to take protein powder if they don´t want to. I don´t mean that it´s bad, I just mean you don´t have to. I think that protein powder with good quality can be perfect to take as a snack once in a while, but use them in moderation and do not take 3 shakes/day just because you workout 6 times a week. It´s so much better to eat clean food.

What do I mean with varied diet? Well make sure to get protein, complex carbohydrates and good fats in every meal.Good sources of protein that is dairy free is fish, seafood, chicken, eggs, nuts, quinoa, beans, goat cheese, feta cheese and hemps.

Tips for breakfast: Oatmeal+ egg, omelet with vegetables, almond milk + gluten free musli and bananpankake with peanut butter. 

Tips for lunch/dinner: Salad with quinoa and salmon, Fried vegetables with chicken and oven bakes roots with salmon.

Tips for snack: Sliced fruit with peanut butter, Smoothie.

Nyttig sallad… babyspenat, lax, getost, groddar, morötter, rödbetor, rödlök, pumpafrön, avokado, sesamfrön.

Healthy salad… baby spinach, gaotcheese, salmon, sprouts, carrots, beets, red onions, pumpkin seeds, avocado, sesam seeds.

 

10 kommentarer till “HUR MYCKET PROTEIN SKA MAN ÄTA?”

 1. Hej Ida!

  Jag har följt din blogg ett tag nu och du har verkligen öppnat upp mitt
  tänkande gällande träning och kost. Jag har lidit av anorexi, som jag
  sedan utvecklade till att överäta och nu har jag fått diagnosen
  ortorexi. Alltså jag har under ett års tid levt så extremt ”hälsosamt”
  så det har skadat min kropp. Allt ifrån att jag uteslutit ALLT fett till
  ALLA kolhydrater och jag har en väldigt stark vilja så när jag bestämt
  mig för något gör jag inget halvdant utan 200%. I vissa lägen är det
  toppen men inte i dessa fall där det bara skadat mig.

  Försöker fortfarande bli frisk och framförallt ändra mitt sett att se
  på träning och kost. Du inspirerar mig väldigt mycket och detta är en
  kamp för mig varenda dag. Försöker hitta en balans i vardagen och det
  går sakta men säkert framåt. Frågan jag vill ställa till dig är hur du
  skulle lägga upp ett träningsprogram där man inkluderar både kondition
  och styrka med endast 3 träningsdagar/vecka. Dessutom undrar jag om man ska dra ner på kolhydrater de dagar man inte tränar och äta lite mer av dessa då man tränar. Jag har bestämt mig för att
  va snällare mot min kropp och inte straffa den med träning och för lite
  mat varje dag som jag gjort under lång tid. Det är jobbigt att endast
  träna 3 dagar men inser att jag inte hinner mer och måste acceptera det.
  Kommer troligtvis må bättre utav detta i slutändan också. Så alla tips
  och trix du kan ge mig skulle verkligen uppskattas!

  Många kramar till dig, fortsätt vara så grymt bra och inspirerande som du är!

 2. ”kroppen klarar inte att ta upp” fast det är väl fel, protein är som vilket näringsämne som helst kroppen kan ta upp hur mycket som helst men det omvandlas till fett precis som om du äter fett eller kolhydrater. Nu låter et som att man typ bajsar ut det om man äter för mkt,det stämmer väl iej?

 3. Jag blev lite besviken på att du inte reargerar något på att denna tjej på 16 år antagligen är underviktig, hur tänker du kring att för mycket tankar kring kost och träning?

 4. Hej Ida!

  Jag gissar på att du får en massa frågor, men jag testar och slänger in en iaf 🙂

  Jag har en fråga till dig gällande ryggträning. Jag har enorma problem att få kontakt med mina latsmuskler!
  Den enda övningen som fungerar är enarmsrodd. Vid latsdrag, chins och skivstångsrodd kopplar jag istället in armar och axlar mycket mer.
  Jag försöker att fokusera på armbågarna när jag drar bakåt (det hjälper lite) och försöker fokusera på stället där det ska kännas. Och jag lägger hellre på mindre vikt för att kunna fousera på att få kontakt.
  Men inget tycks funka och det börjar bli himla frustrerande att jag inte får någon bra kontakt 🙁
  Har du några tips att komma med eller några fler bra övningar som jag borde testa? Vore evigt tacksam!

 5. Har du några tips på övningar som får bort fett från låren? Får verkligen panik över att ingenting fungerar! 🙁

  1. Styreträing med vikt tajtar till men viktigast för att minska i fett är kosten. Jag skulle rekommendera att ta hjälp av en duktig PT för att få hjälp med kost och träningsupplägg om du testat själv men inte fått något att funka. Lycka till!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar