Annons
Annons


HUR GÅR JAG UPP I MUSKLER OCH INTE FETT?


question answerHej Ida,
Jag är en 18 årig tjej som kört strikt LCHF kombinerat med gympass 3gg/vecka (och promenader) sedan i Augusti. Har rasat i vikt och har nu ett BMI på 15 vilket räknas som undervikt. Bor hemma och mina föräldrar har märkt av min vikt nedgång och kost vanor (äter ej kolhydrater eller några som helst “sötsaker”/drickor/feta såser osv.) så dem har tvingat med mig till en läkare för regelbundna vikt-kontrollen varje vecka.

Annons

De fick reda på att jag tappat ytterligare ca. 1 kg från förra till denna veckan och nu har dem spärrat mitt gymkort och slutat köpa frukter och sådant jag brukar äta som snacks, jag mår dåligt över detta då jag älskar att träna. Jag förstår att jag måste öka i vikt några kg för att kunna få mitt gymkort aktiverat men jag vet inte hur. Vill alltså öka i vikt av muskler och INTE fett, vilket jag kommer göra om jag slutar träna. Skulle vara jätte snällt om du kunde ge mig några tips på hur jag kan träna respektive äta för att bygga muskler utan att öka i fett. Att äta sötsaker och snacks är inte aktuellt men har du några andra tips på mat? Vilka kolhydrater är bäst i detta läge? Har testat proteinpulver efter och innan träning (i kaffet då det är chai-smak) men vet ej om det hjälper något. (Uppskattar alla tips jag kan få!)
Tacksam för svar!
kramkram (tack för en otroligt inspirerande och motiverande blogg!!)

SVAR: Hej och tack snälla för din kommentar! Jag förstår din frustration då jag själv varit där och det låter som du kommit in i en ond cirkel vad det gäller kosten. Att sluta köpa frukter tycker jag kanske är fel för det är en bra kolhydratskälla liksom, ris, potatis, quinoa, bönor, rotfrukter mm. Du behöver också få i dig både proteiner och bra fetter. I ditt fall så tycker jag inte du ska tänka så mycket utan äta bra mat regelbundet. Lyssna på läkarna och dina föräldrar och kontakta gärna en ätstörningsklinik för extra hjälp och stöd. Mat är inte din fiende utan din vän. Mat ger dig energi så du kan gå, umgås, träna och leva livet. Att inte ge kroppen den energi den behöver skadar den och det är ju så dumt och inte alls värt det! Fokusera på att gå upp i vikt så att du kan börja träna igen och håll då fokus på att äta bra och varierat regelbundet tills du är mätt och träna några gånger i veckan med fokus på att bli stark. Det kommer ge dig en vältränad och hälsosam kropp. Att hålla fokus på en viss fettprocent är inget jag rekommenderar då det lätt kan leda till en osunt förhållande till mat och träning. Så snälla fina du ge din kropp den energi den behöver och börja älska dig för den du är, vilket du har låg eller hög fettprocent! Kramar, Ida

//English: Question/answer in swedish. Use google translate.

18 kommentarer | Translate


Annons
Laddar