Annons
Annons


DANSELEVER TAR PROFFSENS JOBB


Fick en kommentar idag som jag verkligen vill ta upp här på bloggen:

hej ida, tack för en mysig blogg!

http://www.dn.se/kultur-noje/scen/danselever-tar-proffsens-jobb


läste detta i tidningen och blev lite sugen på att höra, vad tycker du och dina klasskamrater om att förväntas vara med i tvsändningar gratis och dansa? ser ni det enbart som en fördel med erfarenhet eller diskuterar ni någonsin att kräva betalning? hur går snacket liksom?

Annons


SVAR: Tack för din kommentar! Detta är ett jätte viktigt ämne att ta upp och som diskuteras hett inom dansvärlden just nu! Jag kommer enbart svara för mig själv!

Så här ligger det till: Balettakademien får vissa TV-jobb (bla. Idol) som främst årskurs 3 på dansarutbildningen får göra. Det är obligatoriskt att vara med, en del av utbildningen! Treorna får då en klumpsumma till klasskassan som går till den obligatoriska turnén som man gör i årskurs 3.

Vad tycker nu jag om detta? Jag tycker absolut inte att det är rätt! Den klumpsumman som betalas för oss 20 dansare som är med (tex. på Idol) är en summa pengar som egentligen bara räcker till lön för 4-5 st dansare! Detta sätter krokben i hjulen när vi sedan går ut skolan och ska slåss om jobben! Om då jobben istället går till skolklasser för att det blir billigare så finns det inga jobb att söka och man blir då en arbetslös dansare och nivån och kvaliten på dansen blir sämre och då tycker folk det är onödigt att ha med dans om dansen ändå är dålig och inte tillför något  osv. osv…

Nu menar inte jag att jag tycker att vi på Balettakademien i Stockholm har gjort ett dåligt jobb och jag tänker inte sticka under stolen med att det har varit jätte roligt att få stå inför ett fullsatt Globen 3 år i rad på Idol finalen! MEN, jag tycker inte att det är rätt! Jag anser att det borde anställas ett mindre antal proffsdansare för den klumpsumma pengar som vi får till klasskassan och på så vis finns det fler jobb för oss dansare i framtiden!


Jag Natasha och Minna på Idolfinalen 2010.

8 kommentarer | Translate


Annons
Laddar