Annons
Annons


BLI AV MED LÖPARKNÄ


löparknä löpning löparknä rehab bli av med

Bli av med löparknä

Hej fina Ida! Jag har en liten fråga angående löparknä. Jag ÄLSKAR att springa – av alla dess slag, intervaller, lång distans, gymmet eller utomhus – you namn it och jag älskar det! Grejen är att jag har inte kunnat springa på ca 1.5 år pga just löparknä. Har försökt att hålla uppe träningen genom att gå på olika pass på gymmet och även promenera. Dessvärre kan jag fortfarande inte springa. Hur “fånigt” det än låter så tycker jag verkligen att det är jobbigt att inte kunna springa och har mått väldigt dåligt över det.

Annons

Har du några tips på vad man kan göra för att löparknä ska läka? Några övningar eller liknade? 

SVAR: Hej fina du! jag förstår precis hur du känner då jag förra året hade precis samma. Så frustrerande att få den där huggande känslan på utsidan av knät så fort man börjar springa. Men det går att lösa, men det krävs lite jobb från din sida.

Oftast beror löparknä på en irritation i senorna som går på utsidan benet från höften ner till skenbenet. Här kommer några tips som har hjälpt mig:

1. Stretcha rumpan. Här hittar du flera bra –> stretchövningar för rumpan. Stretcha gärna varje dag.

2. Stärk upp bål och höft. Kolla in styrkeövningarna i den HÄR videon. 

3. Rulla utsidalår varje dag på en foam roller. Det gör galet ont i början men det blir faktiskt bättre och bättre. Du anar inte hur många gånger jag varit nära på att sluta efter att bara ha nuddat rullen men sedan tvingat mig. Det hjälper verkligen om du gör det varje dag. 

4. Gå till en duktig naprapat som kan rätta till dig så du får bästa möjliga utgångspunkt. Innan Midnattsloppet gick jag till min naprapat varannan vecka ungefär.

5. Kolla upp din löpteknik. Jag trodde verkligen inte det här spelade någon roll och tänkte att man bara kan springa på ett sätt men det stämmer inte. Min löpcoach Lisa har hjälpt mig så mycket på bara 1 enda PT-pass tillsammans med henne. Jag tog för långa steg och satte ner foten för långt fram istället för direkt under kroppen. Min rumpa var också helt oaktiverad. Genom att aktievera bål och rumpa fick jag ett bättre löpsteg och jag har kört löpträning 3-4 gånger i veckan på asfalt och grus under sommaren utan att få ont vilket jag aldrig trodde skulle hända. 

6.  Sedan gå inte ut för hårt utan håll passen lite kortare och långsammare i början och öka sakta. Ha också gärna minst 1-2 vilodagar mellan löppassen. 

Så där fick du de tipsen som verkligen har hjälpt mig. Lycka till!

Kramar, Ida

 

8 kommentarer till “BLI AV MED LÖPARKNÄ”

 1. Hej Ida, undrar om du har tips för att håret ska växa snabbare, inte bara håret på huvudet men även ögonbryn osv. Var inne på welloteket men där finns ju så himla mycket 🙂 Så hade varit super bra med ett svar från dig innan jag bestället hem något! Kram

 2. STORT tack för tipsen Ida! Jag har oxå råkat ut för löparknä och kan inte springa alls 🙁 Och jag som hade sett framemot Sthlm halvmaraton i september.. Nååja, tur man kan träna annat 🙂 Ska bli bättre på att stretcha samt använda foamroller.
  Kram och ha en härlig dag!
  /Linda

 3. Hej Ida! Tack för en otroligt grym och inspirerande blogg!
  Jag undrar om du skulle kunna försöka hjälpa mig med ett problem, ett problem som säkert många har: socker. Jag älskar godis, eller hatälskar det kanske jag ska säga. Jag är medveten om att jag är sockerberoende, jag har försökt sluta många gånger, men så kommer jag till en dag då jag är trött, less eller bara helt enkelt jättesugen. Trots att ja tänker ”jag borde inte.. eller jag ska inte..” så tar det över med ”Men bara lite grann..”
  Jag är inte överviktig eller försöker gå ner i vikt på något sätt, men jag vill bli stark, både fysiskt och psykiskt. Och jag känner att jag är psykiskt svag när jag inte kan stå emot. Jag försöker så mycket, men inte tillräckligt. Jag är noga med frukost, äter rejält tex gröt, fil med sockerfri musli, ägg, smoothie etc, alltid mellanmål, ordenlig lunch. Men på eftermiddagen slår det alltid till trots att jag tycker att jag försökt äta ordenligt. Jag äter även mellanmål på eftermiddagen samt middag, jag tränar oftast innan middagen men om jag inte gör det så blir jag alltid sötsugen på kvällen, om jag har tränat så är jag inte lika sugen.

  Snäll hjälp mig.. kom med tips, vad ska jag göra? Kanske någon mer läsare som känner igen sig i mig? Hur/vad gör ni?

  Med vänlig hälsning en sockerberoende tjej.

 4. Hej Ida!!
  Älskar din blogg, youtube kanal , podden ja allt!! Jag undrar ifall ni skulle kunna ta upp det här med egenföretagare, om hur man blir egenföretagare, hur man tar steget och så vidare i din och Victors podd? Älskar dig!! <3

 5. Hej fina Ida! Har två frågor till dig.
  1. Har under det senaste halvåret haft problem med ätstörningar och har därför tappat mycket i vikt. Jag har inte fått mens på 7 månader och har även börjat tappa mycket hår. Vad tycker du jag ska göra?
  2. Jag är vegetarian så jag äter tex mackor och yoghurt till frukost eller gröt med mjölk och någon macka. Efter ätstörningen då jag har mixtrat väldigt mycket med kosten har jag i princip glömt hur ofta och hur stora portioner jag behöver äta. Vad är en lagom frukost? En tallrik gröt och två mackor, tre mackor eller bara en macka? Vet att det är väldigt individuellt men ungefär hur stora portioner skall man äta som tjej som tränar 4 gånger i veckan?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar