Annons
Annons


BLI AV MED DIN IBS


Svar på kommentar…

Hej Ida!! Din blogg inspirerar verkligen och man blir aldrig trött på att läsa det du har att säga eller visa. Jag har själv jobbat en del som lärare och vet hur härligt det är att få ta del av andra människors utveckling och lärande!
Dock har jag en fråga till dig som rör kost/välmående/magen. Fick häromdagen diagnosen IBS och efter lite egna efterforskningar har jag kommit fram till INGENTING..!! Man får helt enkelt prova sig fram!?! Men vart ska man börja? Det går ju inte att utesluta allt, för att sen testa eller?

Snälla Ida, om du har någon erfarenhet eller tips om det här vore det underbart att få ta del av då jag är helt förstörd för tillfället. Efter fyra veckors sjukskrivning och ett antal tappade kilo och sömnlösa nätter senare vill man ha alla råd man kan få.

SVAR: Hej och tack snälla för din kommentar! 🙂 Så tråkigt att höra och jag kan lova att du inte är ensam! Så många får diagnosen IBS av läkarna och släpps sedan utan någon vidare utredning eller hjälp och kvarstående problem som sedan påverkar både livskvalite och vardagen! Istället för att gå till grund och botten med det egentliga problemet så skriver läkaren ut några piller som botar symptom av sjukdomen men egentligen inte själva sjukdomen. Eller så ger de en något taskigt kosttips om att äta mer fullkornsprodukter och fibrer som i många fall kan förvärra problemet!

Vill klargöra att det jag skriver här är utefter mina egna erfarenheter och vad som har hjälpt mig och självklart finns det andra orsaker till IBS än de jag skriver nedan.

Som jag berättat tidigare så har jag haft/har problem med magen men har aldrig gått till doktorn för att få diagnosen IBS = Irriterad tarm, eftersom jag mycket väl själv kan känna att jag har en irriterad tarm och vet att jag inte kommer få någon vettig hjälp av läkarna. Slöseri med tid helt enkelt! (Självklart finns det undantag och duktiga läkare också men tyvärr såra att hitta).

I bästa fall så gör läkarna också ett glutentest vilket i många fall är åt rätt håll. Felet är bara att läkarnas test eller de på apoteket inte alls är pålitliga och väldigt svart på vitt. I de flesta fall visar dessa negativt, alltså att man inte är allergisk mot gluten. Men det finns olika grader och överkänslighet vilket inte visas i testerna. Sedan så skadar gluten människors tarmludd och många år av en kost innehållande gluten kan ha gjort mycket skada och påverkar matsmältning och näringsupptag vilket sedan kan leda till alla möjliga mag/tarmsjukdomar , IBS, uppblåst mage, förstoppning, diarre, trötthet, näringsbrist, infertilitet, benskörhet, Cancer och många andra hemskheter.

Därför rekommenderar jag verkligen alla att testa en glutenfri kost. Har man inte redan problem så är det mycket stor risk att man kommer att få i framtiden. Att äta en glutenfrikost är i dagens läge ganska enkelt. (För er som inte vet så är gluten i stora drag sädesslag som vete, råg och korn. Googla gärna och läs mer eller vänta på mitt inlägg om gluten som kommer).

Många som övergår till en glutenfrikost känner oftast en stor förbättring redan efter någon vecka, dock så kan det ta allt från 3 mån till flera år med en glutenfri kost innan man blir helt bra så det gäller att ha tålamod. Tarmen måste läka och reparera sig från de skador gluten har gjort och det händer tyvärr inte över en natt.

En annan orsak till IBS eller andra tarmsjukdomar kan också vara en överkonsumtion av mjölk. Komjölk innehåller mycket Kaseinprotein som är svårt för en människa att bryta ner. Ganska förståeligt då komjölken egentligen är till för att en kalv att växa och en ko/kalv har 4 magar och en mycket grövre benstomme än människor. Därför kan det i många fall funka bättre med produkter gjorda på get och fårmjölk då de inte är lika grova som en ko.

Jag kan fortsätta skriva om detta ämnet i evigheter men nu tillbaka till din egentliga fråga. Jag skulle rekommendera dig att testa ta bort gluten helt och sedan dra ner/ta bort komjölksprodukter ur din kost. Testa det i några veckor och du får mer än gärna informera mig hur det går och hur du mår.

Lycka till! Kram Ida

Annons

Hur mår era magar? Är det många av er som har problem eller kanske till och med fått diagnosen IBS?

Dela gärna med er av era bästa tips och erfarenheter här nedan då det kan vara till stor hjälp för någon annan. 

 

 

 

23 kommentarer | Translate


Annons
Laddar