Annons
Annons


ÄR JAG VEGAN, ELLER?


Hej! Jag har ganska nyss blivit vegan! Det fungerar hyvsat bra, att välja bort djurprodukter som ost, smör, mjölk, ägg osv är inte så svårt. Jag googlade på vilka ämnen som inte är veganska, det finns ju massa E ämnen i smink, parfymer, tandcreme aa typ allt! Hur undviker du alla dessa, kan du alla icke veganska e ämnen utantill eller hur gör du? Jag känner att jag undviker så gott det går och läser på innehållsförteckningen på allt och ser iallafall till att det inte är kött, fisk, mjölk eller ägg i.
Min mamma säger att jag för bli vegan, om jag kan vara lite flexibel och inte vara extremt stikt, om hon lixom är sugen på något vegetariskt och inte veganskt så ska jag äta det ändå, hon kommer inte tvinga mig till att äta djur men hon tycker att jag måste anpassa mig till andra också och äta något vegetariskt om det inte finns veganskt. Hur gör du när det krisar? Om du åker på middag någon gång och det bara finns typ en vegetarisk paj med ägg i. Äter du den då, för den är ju lixom ändå gjord?
Tacksam för svar!!!

Annons

SVAR: Hej fina du och tack för mycket bra frågor. Vet att det är många fler som undrar samma så tar upp det i ett inlägg här istället. Jag kallar mig själv inte vegan då jag inte vill sätta upp regler och gränser för mig. Där emot så äter jag i 99,9% vegansk kost, jag väljer att inte köpa skinn, päls eller andra produkter gjorda på djur och jag försöker så gott jag kan att hålla koll på vad som är djurtestat eller ej. Jag gör självklart misstag och då är det alltid någon kunnig följare som upplyser mig vilket jag uppskattar. Jag har absolut inte koll på e-ämnen eller sådant men äter faktiskt oftast rena produkter som inte innehåller några e-ämnen så det brukar inte vara några problem. Så jag tycker din mamma har rätt, allt behöver inte vara svart eller vitt. Ofta är det så att personer som äter kött är intresserade och skulle vilja testa veggokost men så känner de att det blir för jobbigt, svårt och för stort steg så de skiter i allt istället. Jag tycker det är fel och att man istället kan införa så många veggomål i veckan som man känner för och sedan öka efter tiden om man vill för varje veggomål gör skillnad. Om alla i världen bytte ut 1 mål i veckan till vegansk mål, tänk hur många djurs liv vi skulle spara och hur mycket det skulle göra för miljön! Så varenda liten grej gör skillnad och ju mer desto bättre.

Att du blir bjuden på en paj innehållande ägg, en wook innehållande ostronsås eller en efterrätt innehållande honung när du blir bortbjuden gör ingenting (min åsikt). Bara att äta för den är ändå lagad. Om du äter veganskt hemma och tar aktiva val att beställa veganskt på restauranger så efterfrågan ökar är så bra. Att du är medveten och gör medvetna val är toppen och du kommer att lära dig mer och mer eftersom precis som jag.

Det viktigaste för mig är att jag gör mitt bästa hela tiden. Ibland kan det hända att jag gör specialbeställning på restaurang och ändå kommer det ut en sallad med ost på för att de glömde. Har jag någon med mig som gillar ost så ger jag bort den och om inte så äter jag upp den för skadan är redan skedd. Det värsta ä ju att slänga mat. Så ta inte allt så svart eller vitt utan gör bara ditt bästa.

Lite flummigt svar kanske men hoppas att det hjälpte 🙂 Kram, I

UTMANING 21 DAGAR VEGANSK KOST
För er som är sugna på en utmaning och kanske komma igång att testa vegansk kost så har nu Vego matmagasin en vegoutmaning där de utmanar svenska folket att äta veganskt i 21 dagar (så många dagar det tar att bryta en vana). Kolla in den HÄR och var med vet ja 🙂 Den börjar 9 jan så ni har tid att förbereda. 

 

11 kommentarer | Translate


Annons
Laddar