Något jag börjat äta på sista tiden är blomkål. Jätte gott att ha rå i salladen och man kan även göra blomkålsmos istället för potatismos, vilket jag inom snar framtid ska testa att göra.
Fötutom att blomkål är gott så är det väldigt nyttigt också. Passar perfekt att ta in i sin LCHF-kost.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
C-vitamin | 35,2 mg |
D-vitamin | 0 mcg |
Energi | 22,6 kcal |
Fett | 0,16 g |
Fibrer | 2,33 g |
Folat | 45,3 mcg |
Järn | 0,353 mg |
Kalcium | 17,7 mg |
Kolhydrater | 3,71 g |
Mättade fettsyror | 0,04 g |
Protein | 1,51 g |
Zink | 0,386 mg |
Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1.1.
Blomkålen har låg energinivå och innehåller:
- C-vitamin (bra för immunförsvaret, fungerar antiinflammatoriskt)
- A-vitamin (antioxidant som skyddar celler, hud, slemhinnor m.m)
- B9 (folsyra) (påverkar bildningen av röda och vita blodkroppar)
- B6-vitamin (Medverkar vid bildande av röda blodkroppar och antikroppar)
- Kalium (reglerar vatten och syrabalansen i kroppen samt sänker blodtrycket)
Blomkål anses minska risken för:
- Prostatacancer
- Grå starr
- Lungcancer
Åt faktiskt blomkål idag, riktigt gott plus att det är nyttigt som sagt.
Jag tränar nästintill varje dag så det blir en del. Men tror att du och jag är starka i lite olika muskelgrupper, jag springer ju och du sysslar med dans. Såg lite på dina videoinlägg med träningstips – me like! Hur länge har du tränat då? 🙂
Igår var jag faktiskt bara hemma på kvällen. Började jobba redan vid 6.50 imorse.. Inte läge att gå ut då! Händer idag då?
Kram
Blomkålsmos (eller broccoli-mos med för den delen) är en av det godaste i lchf-kosten. Mosa och blanda i smör och riven ost. mums!