Annons
Annons


VILKA E-ÄMNEN ÄR FARLIGA?


IMG_6821.JPG

Hej fina Ida. Hoppas du mår super <3 Jag undrar var du köper dom stora sugrören som du har i dina smoothies?….Sen undrar jag en fråga (en väldigt fjantig fråga egentligen) Men är det skadligt att man någon gång råkar äta mat med E-ämnen i?? Jag är nämligen jätte noga med att endast äta ren kost. Köpte hummus för jag ville testa den och såg sedan att det var e202 i. Blev riktigt besviken. Varför måste dom lägga sådant skit i egentligen. Älskar din blogg. Du är bäst!

Annons

SVAR: Hej fina du, jag mår toppen! Sugrören kommer från Lagerhaus 🙂 Angående E-ämnen så är det inte något jag rekommenderar att äta men man behöver heller inte vara manisk. Hur vi än äter kommer vi alltid få i oss lite skit och det klarar kroppen av att rensa ut. Jag har ätit så mycket e-ämnen och sötningsmedel i mina dar så du anar inte. Men jag lever fortfarande 😀 Haha. Nej men skämt åt sido. När jag åt mycket e-ämnen och sötningsmedel som ex i proteinpulver så var min hälsa inte alls lika god som nu. Kände mig trött och seg och jag fick mer och mer allergier.

Jag får fortfarande i mig e-ämnen som ex i olika veganska mjölkar mm. och säkert även när jag äter ute vilket jag gör ganska ofta, men jag mår toppen ändå då min kropp fixar den mängden. Kör på 80/20 regeln här också. Äter du 80% bra grejer så pallar kroppen 20% skit 🙂 Man måste också kunna leva, äta borta, gå på restaurang mm. utan att bli för mansik. Äter du till största delen bra mat så kommer din kropp klara av lite skit så slappna av 🙂 Sedan så är många e-ämnen förkortningar på naturliga ingredienser också tror jag. Är inte jätteinsatt i det men någon som läser detta kanske kan mer om vilka e-ämnen som är ok och vilka som man ska akta sig för?

Kramis

20 kommentarer till “VILKA E-ÄMNEN ÄR FARLIGA?”

 1. Det finns en jättebra gratis app som heter tillsatsappen, där kan man kolla upp och läsa mer om hur många olika E-ämnen som helst! Man kan läsa vad nummret egentligen står för, vad de har för funktion, vilka eventuella hälsorisker de medför, om de har animaliskt ursprung mm. 🙂

 2. Vilket bra tipps ?precis som du skriver Ida är inte alla E-ämnen dåliga, det är bara förkortningar. Så bättre att kolla upp vilka du ska undvika och inte undvika alla, för alla är verkligen inte farliga. Skulle de vara farliga skulle de inte få tillsättas i mat överhuvudtaget så att vara manisk och undvika E-ämnen helt tror jag inte heller är sunt (blir nästan en ätstörning), att få i sig det någång ibland är ingen fara. Som vanligt lagom är bäst!

 3. Kan tipsa om sidan äkta vara: http://www.aktavara.org/Guide.aspx?f_id=9525

  Står mycket om alla E-nr. Som du säger är inte alla farliga men två som jag undviker till 98% är natriumnitrit (E250) och karragenan (E407) då de forskats mycket på dessa och de är bägge cancerframkallande. Natriumnitrit finns i all skinka, salami, korv etc och karragenan i låg-procentig grädde och laktosfria produkter (konsistensmedel). Även om den utvinns ur en alg (låter naturligt?) så bildas ”skit” när det bryts ned i våra kroppar.

  Synd att charkisar är så gott att jag ändå kan tänka mig det någon gång ibland. Men som du sa Ida, lite skit klarar vi nog av bara det inte blir regelbundet:)

  1. Nuförtiden har en del charkuterier börjat lämna bort natriumnitrit också,och andra tillsatsämnen. Så lönar sig att kolla på innehållsförteckningen ifall man är förtjust i korv! 🙂

    1. Hanna, jag ser inget vetenskapligt i den artikeln?
     Här har du en sammanställning av 45 st studier som gjort där mejoriteten visar på progression av tumörer i tjocktarm och t o m utveckling av tumörer i samband med intag av karragenan.
     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1242073/

     Jag tror som Ida säger att i liten skala är det inte direkt farligt och det som du antagligen syftar på är att Livsmedelsverket godkänner ämnet (dock inte till barn). Jag menar bara att man ska vara frågande mot tillsatser i mat överhuvudtaget och istället äta ”så nära naturen som möjligt”.

 4. Just E202 finns naturligt i till exempel lingon, och fungerar som konserveringsmedel för lingonsylt. Eftersom den förekommer naturligt där får den inget E-nummer men när samma molekyl tillsätts någon annanstans behandlas den plötsligt som gift… Om du äter lingon är det med andra ord inget problem.

 5. Hej Ida!

  Uppskattar verkligen din blogg, men angående e-ämnen så behöver du nog läsa på en del! E-ämnen är förkortningar. Alltså det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt! Tex en ”ren” produkt som havregryn innehåller askorbinsyra, e-numret för askorbinsyra är e300. Havregryn innehåller e300. Men är INTE dåligt!
  Blir så trött på hysterin över e-ämnen som är helt obefogad!

  1. Förlåt! Jag läste ditt inlägg lite för slarvigt!! Du skrev ju klart och tydligt att du inte var helt 100 på e-ämnen. Ber hemskt mycket om ursäkt att jag gick på som jag gjorde!

 6. Hej Ida!
  Tackar dig för den dagliga inspirationen, men skulle vilja fråga dig om lite tips och är såå tacksam för svar!!
  Jag tränar flera gånger i veckan. Jag tycker att det är så himla kul att träna och jag mår så bra av det. När jag tränar så är det väldigt enkelt för mig att hålla en hälsosam kost, men SÅ FORT jag inte tränar, så äter jag såå onyttigt och bara proppar i mig allt dåligt som finns. I och med att jag tränar mycket och är dessutom vegetarian så vill jag vara noga med vad jag äter för min egen hälsas skull. Jag kan alltså bara hålla en hälsosam kost de dagar jag tränar, men kan ju inte träna exakt varje dag för det är inte heller bra för kroppen. De dagar jag inte tränar åker jag och köper glass och choklad och överäter istället.. Har du något bra tips på hur jag ska balansera detta? Kan poängtera att jag absolut inte äter för lite de andra dagarna då jag som sagt är noga med att få i mig allt jag behöver pga med vegetariska kost.
  Kram <3

 7. Hej Ida! Tack för en fantastisk blogg, som vanligt. Jag undrar vad du tycker om sojaprotein? Jag har IBS och utesluter numera laktos så vassleprotein fungerar inte i min kost just nu. Jag tränar mycket och äter vegetariskt så ofta det går och vill ha protein som jag kan lägga till och få i mig enkelt efter ett pass. Proteinet jag har köpt kommer från: http://www.bodystore.com/sojaproteinisolat-1000-g och Pulsin’ Sojaprotein ska vara av hög kvalitet, naturligt och utan tillsatser.

  Tacksam för svar! KRAMIS

 8. E står för ”Europa” siffran är en kod för ämnet. Att det står E betyder att det är godkänt i Europa. Ämnet har alltså testats genom att ge ämnet tills man ser den första lilla cellförändringen. Den mängden divideras med 100 och det blir den tillåtna mängden att tillsätta i livsmedel. Det finns alltså en säkerhetsmarginal på hundra! E-nummer är alltså kontrollerade och reglerade. Det man inte tittat på är den så kallade ”cocktaileffekten”. Vad som händer med många kombinerade ämnen.
  OM det händer något!!

  E-nummer är också bara en etikett på alla tillsatser, istället för att skriva hela namnet t.ex. C-vitamin (askorbinsyra) har ju ett E-nummer.

  Så ska man oroa sig för något så är det inte E-nummer för där finns det en kontroll! Ska man vara orolig för nåt är det snarare sådant som kan finnas i mat som inte står på innehållsförteckningen. Plastförpackningar som släpper ifrån sig ämnen, bekämpningsmedel osv.

  Jag gillar din blogg Ida, men tycker det är dumt att svara på frågor där du själv skriver att du inte är insatt utan att ta reda på fakta. Det sprider bara mer rädsla och oro när du tar dina egna upplevelser som en sanning som gäller alla.

  Tack för bra inspiration annars!

  Mvh Sophia Folkhälsovetare och Lic. Kostrådgivare

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar