Annons
Annons


VIKTIGT! ALLA BORDE SE DET HÄR! – COWSPIRACY


Cowspiracy

Mina vänner! Ni vet att jag för ett tag sedan blev vegetarian. Det går toppen och känns fortfarande bra. Förts och främst blev jag vegetarian för att jag själv blev äcklad av att äta kött och för att jag helt enkelt tycker det känns ofräscht + att jag sett massa videos på hur människor behandlar djuren illa. Nu har jag gjort ännu mer research, sett ännu mer filmer, läst och lyssnat på poddar och det är HELT SJUK hur människan behandlar djuren! Kan inte i min vildaste fantasi förstå hur grymma vissa männsikor är? Att vanvårda, låsa in, misshandla, ta kalven ifrån sin mor direkt efter födseln mm. Jag blir så ledsen 🙁

Annons

Men förutom att alla djuren misshandlas så är även köttindustrin tydligen den största boven till jordens miljöförstöring. Har fått tips från både er läsare och bekanta om att se dokumentären Cowspiracy och nu har jag sett den. Jag tycker att ALLA borde se denna film som är så viktig! Förhoppningsvis får den många människor att tänka till en extra gång och dra ner på sitt köttätande eller till och med sluta. Den finns på Netflix och som sagt ni alla bode se den!

Hur tänker ni i den här frågan? Äter ni kött? Mejeri? Ägg? Har ni tips/ideer om hur man ska tänka? 

39 kommentarer till “VIKTIGT! ALLA BORDE SE DET HÄR! – COWSPIRACY”

 1. Jag tycker det ar otroligt ledsamt och hemskt vad vi gor mot djur. Jag har varit vegetarian i flera ar men har nyss blivit vegan och tycker det ar toppen. Cowspiracy ar en riktigt bra documentar men ocksa Vegucated ( netflix). Tror det ar viktigt att ha informatin om allt detta, typ vad kravs for att vi ska fa ost,mjolk,agg. Forut tankte jag att man dodar ju iallafall inte djur for dessa saker sa det ar ju inte sa farligt right? Wrong! man gor dem stackar djuren till slavar och ”maskiner” under otroligt hemska omstandigheter. Sa kolla documentarer, bli informerad och ta sedan stallning sjalv om hur du tycker.

  Kramar

 2. Ska definitivt kolla in dokumentären. Jag har provat att vara vegetarian till 100 % men det funkar tyvärr inte för mig, blir totalt orkeslös, däremot har jag dragit ned ordentligt på köttet och övergått till svenskt och ekologiskt för att på nått sätt ändå ”bidra”.

 3. Jag är veterinärstudent och kan definitivt skriva under på att köttindustrin är förfärlig. Blev chockad när jag påbörjade min utbildning och fick se hur det verkligen går till. Att vi behandlar andra levande varelser som vi delar den här planeten med på det viset! Det får mig att må dåligt nästintill varje dag. Blir dock väldigt glad när människor, vars åsikter har inverkan på så många andra, använder sin röst för att påverka på det här fina sättet! Tack för det =)

 4. Jag har följt dina tankar, åsikter och val av att äta/inte äta kött i samma veva som jag nyligen såg denna dokumentär. Har dragit ner på köttet ordentligt sedan dess, istället för tex meat free monday så äter jag kött till endast 1 måltid om dagen istället för till varje som tidigare. Och i så fall bara fågel/fisk – aldrig rött(nöt)kött. Men känner verkligen att jag inte får i mig Bvitaminer och protein i tillräckliga mängder :/ Jag är ”emot” kolhydrater, kan sträcka mig till en frukt för energi, lite bönpasta eller baljväxter men inte mer än så. Dessutom exploderar magen typ av bönor/linser. Tips på proteinkällor med lite kolhydrater? Förutom mejeri (ost, keso, kvarg)?? Tränar styrka 5 ggr/veckan så vill få i mig 2gram/kg kroppsvikt dvs. typ 130 gram per dag. Blir svårt utan kött liksom.. och proteinpulver känns inte jättebra med alla tillsatser (för att inte tala om de med sötningsmedel).

  1. ja och ägg såklart men det är ju inte heller så schysst industri :/ det är ju inte mejerijer heller för den delen men det blir inte så mycket kvar att äta då haha

  2. Jag tycker du skall ge baljväxter en till chans =) Börja med mycket små mängder, bara som tillbehör till köttet, och sedan över en period av några månader så ändrar du proportionerna mer och mer. Då hinner magen vänja sig och bli bättre på att bryta ner dem. Framförallt röda linser är lätta att smälta och ger inte så mycket gas. Annars så får man ju välja liksom. Är det värt den stora kostnaden hälsomässigt, miljömässigt och ekonomiskt att äta 2 g protein per k och dag? Kanske kan man dra ner till 1,5 g och ändå få nästan samma resultat i gymmet? Det är avvägningar man måste göra, för man kan ju tyvärr inte få allt =(

 5. Jag är helt vegan för djurens skull. Jag behöver inte animalier för att leva och jag kan äta annat som inte drabbar djuren, så det är inget svårt val för mig. Du är en av mina största inspirationskällor och om du skulle bli vegan samt uppmuntra dina läsare till det så skulle du höjas otroligt i mina ögon.
  Tack för en grym blogg!

 6. Jag äter kött och mejerier. Men har på senare tid blivit väldigt äcklad av kött. Har aldrig gillat bönor eller varma grönsaker. Så nu för tiden äter jag mycket fisk och skaldjur. Men nu har jag hittat inspiration från olika sidor och ska prova köra en helt vegetarisk vecka. Hur det blir efter den vet jag inte. Men förhoppningsvis så kommer jag äta mycket mer vegetariskt i framtiden 🙂

 7. Åh vad varm man blir i kroppen när man ser vad du skriver Ida, så härligt att höra nån som är en så bra förebild ta upp detta. Djur har alltid legat mig nära hjärtat och jag började som vegetarian då jag inte kunde tänka mig att betala någon att sätta en bult i huvudet på en ko eller gris, stoppa en höna i elförande vatten osv, ÄVEN om djuren har det bra på vissa gårdar, kommer det alltid finnas djur som far illa, som dör i transporten och vars sista dag är att bli inknuffad i en transport, gå i trånga korridorer och se/höra/känna sina vänner dö. Jag har jobbar på mjökgårdar och slakteri och även om sveriga har bra djurhållning kan jag inte säga att jag kan äta ekologiskt kött för de har haft det bättre, även de djuren skriker och kastar sig i panik, även de gårdarna tar kalvarna från sina mammor (att höra kossa och kalv ropa efter varandra är hemskt) och pojk kycklingarna växer inte fort nog för att bli mat och lägger inte ägg så dessa dödas direkt efter slakt. Efter jag fått upp ögonen mer så har jag börjat enbart äta vegansk men tycker alla som börjar tänka till och ifrågasätta industrin gör något bra! Jag har bönor eller linser till det mesta av min mat, söker mycket information så jag vet vad jag kan ersätta med, det mesta finns. Ett tips är facebooksidan ” vad lagar du för veganmat idag” grymt mycket tips på mat, produkter m.m Att utnyttja djur för vår egen vinning och sen slakta djuret när vi inte har nytta av det längre är inte okej, inte heller att skicka så många fina djur till slakt barra för våra smaklökar. Om du inte själv kan slakta ett djur, betala inte någon annan att göra det. Tack för jätte bra oh inspirerande blogg! Stor kram

 8. Jag läser till Agronom ( med ekonomiinriktning) på Svergies Lantbruksuniversitet. vi tittar mycket på sådana här frågor. Det är bara mitt andra år men jag tänkte bidra med lite tankar ändå.

  Att dra ner på köttet är helt klart något alla behöver göra. Så är det bara. Det finns inget som tyder på att denna extrema köttkonsumtion gynnar vårt samhälle på något vis.

  Vi har däremot varit på många studiebesök och varit på flertal gårdar. Förra året var vi på en gård som har ekologiska och KRAVmärkta grisar. De sprang runt i en gigantisk hage med varandra, hade tillgång till ekologiskt foder och levde toppenbra, alltså verkligen över förväntan!. Enligt bonden följer han bara de regler vi har i sverige, så om ni äter kött ÄT VILT ELLER KRAVMÄRKT, SVENSKT KÖTT!!
  Kravmärkt svenskt eller vilt är de enda rimliga alternativen i sverige. punkt.

  sedan ska vi veta att i sverige har vi extremt strikta lagar som faktiskt följs. Vi ska vara lyckliga över det, att vi har EUs regler + svenska regler som är ännu hårdare. Så välj svenskt om ni tänker på djuren. Det är faktiskt en väldigt liten möjlighet att de blivit behandldade så dåligt som i dokumentärerna. Oftast är dessa filmade i USa/kanada/brasilien/ andra europeiska länder där regelverken inte följs. Det är ett dilemma att vi har så strikta regler i sverige, som följs, men att vi fortfarande får importera kött som har blivit producerats på ett sätt som aaaaaaldrig skulle godkänts i sverige. VÄLDIGT märkligt tycker jag.

  Sedan ska man välja svensk mjölk, dvs INTE lindahls kvarg. Ta skånemejerier till exempel. För att gynna de svenska bönderna.

  Sedan kör vi på med baljväxer, ekologiskt och närodlat och om alla gjorde detta skulle det leda till att även andra länder tvingas sköta sin djurhållning snyggt :))

  1. Förlåt men man kan tyvärr aldrig säga att man tänker på djuren men sedan fortsätta konsumera kött och mejeri.

 9. Åh vad kul att höra!! Vill inte lägga downer på detta men faktum är att mjölk/mejeri och äggindustrin är minst lika hemsk om inte värre. https://www.youtube.com/watch?v=BaYRWRq-whs ..så bli vegan!! Du minskar dessutom risken för otroligt många sjukdomar inkl olika former av cancer och hjärtproblem! Tack för en bra blogg 🙂

 10. Har ganska nyligen blivit vegan på grund av att jag inte vill stödja varken kött eller mejeri industrin. Trodde att det skulle gå helt åt skogen men jag har blivit glatt överraskad över hur gott allt är och hur mycket bättre jag mår!

  Blir liiite irriterad när folk vet hur dåligt det är och ändå väljer att fortsätta med animaliska produkter för ”dom skulle aldrig klara det” .. Och så har dom inte ens testat att sluta? Jag kan lova att testar man det i 2 veckor (det räcker) så kommer man se att det finns jätte mycket goda alternativ som inte skadar djuren 🙂

  1. Alla behöver inte testa för att veta att det inte fungerar att sluta. Och jag skulle inte klara av att sluta med kött m.m. och nej jag har inte testat men jag är inte heller dum nog för att utsätta min kropp för något jag redan vet inte skulle fungera. Snarare mer korkat att testa på något som man redan vet skulle göra mer skada än nytta.

 11. Vad bra engagemang alla! Så intressant att läsa allas kommentarer i det här inlägget. Läser till dietist och just den här terminen har handlat om olika livsmedelsgrupper, inklusive kött/ mjölk/ äggindustrin etc.. Åt redan lakto-vegetariskt innan den här kursen men kommer definitivt att dra ner även på konsumtionen av mjölkprodukter nu. Man visste ju att det var hemskt men inte hur hemsk industrin verkligen är i vissa länder, och vilka mörkhål som finns. Som någon redan skrev, skall man äta kött så välj isåfall svenskt KRAV-märkt! Men ge vege-kosten en schans 😉 kram!

 12. Underbart initiativ!! Skulle bli så glad om du kunde dela med andra även ang läder/ullindustrin. Faktiskt om ALL industri gällande kosmetika/mode där animaliska material använd. Peta har lagt upp jättebra videos där Stella McCartney berättar om varför hon tar avstånd från alla animaliska material och även en video med pink där hon berättar om varför hon berättar om varför hon bojkottar ullindustrin. Snälla Ida! Dela även detta för vi måste uppmärksamma folk om varför vi ska välja bort bla läder och ull och mycket mer. Jag har massor av läderprodukter hemma men har valt att ALDRIG mer köpa såvida det inte är garanterat svenskt då vi har djurskyddsregler. Jag ber dig snälla. Läs på om detta och skriv ett inlägg. Kram

 13. http://djurfabriken.se/

  Här syns verkligheten för djur just i Sverige, det är svårt att hitta bilder info om djuren just från sverige men här finns det. Vi kan bli hemblinda av att Sverige sägs ha så bra djurskydd som vi har och att det är humant sätt att döda och föda upp dem på. Men om du inte fött upp och slaktat djuret själv kan du inte garantera att du äter ett djur som inte har lidit. Är det värt att det finns en chans att det djuret som ligger på din tallrik har lidit, blivit slaget och haft panik de sista minutrarna av sitt liv, (som grisar som kvävs som bedövning, tänkt dig själv att sakta tappa andan och inte få luft) Jag har svårt att se bilder och videos på djur som lider, är skadade och dödas men om jag får dåligt samvete av att se bilderna då jag äter kött är fråga, får ni dåligt samvete om ni äter ett äpple? Nej, för ett djur har glöden viljan att leva, något vi tar, det har inte ett äpple. Och för er som inte kan ge upp kött, satsa verkligen KRav och vilt, för djuren och miljön. Det är ett stort steg på vägen 🙂 För visst finns det gårdar där djuren har det bra, men de är tyvärr inte majoriteten och dessa djur kommer fortfarande lastas i lastbilar och dödas för att vi människor tror att vi behöver kött.

  1. Allt vilt dödas inte heller på ett humant sätt. Det finns ett antal jägare som skadskjuter sina byten innan de dödar det ( det är ju ett lidande ). Sen är vilt dyrare och alla har inte den ekonomin för att klara av det. Ex finns det personer som lever på 200- 300 kr i veckan efter att det nödvändiga räkningar är betalade och det är inte mycket för att sen betala dyrt kött som ändå inte kan garanteras är humant dödat. Sen kan du inte avgöra hur andra behöver eller inte behöver kött utan det kan bara individen personligen göra.

 14. Jag äter kött, ägg och mejeriprodukter. Har dock sådan lyx så att mamma och pappa föder upp köttdjur och har höns. Så jag vet att dom har haft ett toppenliv. Dom säljer köttlådor vilket jag tror har blivit mer och mer populärt att köpa. Då vet man vart ifrån köttet kommer och hur djuren har haft det. Så det skulle jag rekommendera till de som vill köpa svenskt kött! Köper alltid ekologiska mejeriprodukter som är närproducerade.

  Att djuren skulle ha en stor miljöpåverkan kan jag säkert tro men man måste ställa sig följdfrågor också. Om alla skulle sluta äta kött och mejeriprodukter; vad skulle vi göra med alla djuren? Om man skulle dra ner på nötkreatur, vem skulle då hålla Sverige öppet och välbetat? Vad skulle alla ko-och spannmålsbönder jobba med istället?
  Och hur stor miljöpåverkan är det inte på alla dessa vegetariska saker som odlas och skördas?

  Min åsikt är att man inte ska vara rädd för varken kött eller mejeriprodukter men att man bör handla med eftertanke, köp svenskt ekologiskt och närodlat.

  1. Jag förstår dina tankar och du har all rätt att tycka som du gör. Men idag är det ju en massproduktion av djur och man avlar mer djur än vad som är naturligt. Idag odlar vi tillräckligt mycket föda så att det skulle räcka och bli över till HELA jordens befolkning, men istället ger vi den näringen till boskapsdjuren. Om vi skulle dra ned på djurbaserade produkter skulle vi inte behöva avla lika mycket på djuren och de skulle inte ”ta över” som vissa brukar tro.

   Jag är själv ingen professor inom detta, så jag länkar lite sidor där man kan läsa mer:

   http://vegankit.com/why#environment – citat från texten: ”Omkring 908 kilo (2000 pund) spannmål måste ges till boskap för att producera tillräckligt mycket kött och andra produkter från boskap för att försörja en person under ett år, medan 182 kilo (400 pund) spannmål som äts direkt kan försörja en person under ett år. Således så kan en given kvantitet av spannmål föda 5 gånger så många människor om det äts direkt jämfört med om det äts indirekt av människor i form av produkter från boskap…” M.E. Ensminger, PhD

   http://www.veganoutreach.org/whyvegan/environment.html – citat från texten: “A single dairy cow produces about 120 pounds of wet manure per day, which is equivalent to the waste produced by 20–40 people. That means California’s 1.4 million dairy cows produce as much waste as 28–56 million people.”

   Inte nog med att äta veganskt är bra för miljön, det är också bra för djuren (eftersom de inte dödas. Även om de har haft ett ”bra” liv innan, så dödas de för att vi ska kunna äta de. Och det är inte en behövligt. Det är även vetenskapligt BEVISAT att kött och köttbaserade produkter inte är bra för hälsan (bl.a det onda kolesterolet som inte kan hittas i växter).

   Mer om hälsoaspekten här:
   http://nutritionfacts.org/topics/vegans/ – rekommenderar att kolla mer på deras sida. Faktan kommer från utbildade doktorer, bl.a Michael Greger, M.D.
   – Boken ”The china study” är känd för att vara revolutionerande och förklarar riktigt bra. Boken tar bl.a. upp de studerade sambandet mellan konsumtion av djurprodukter och hjärtsjukdomar, diabetes och olika sorters cancer.

   http://bonnyrebecca.tumblr.com/whyvegan (Dock en tumblr sida men bra fakta baserat på vetenskapliga studier)
   Det finns otroligt mycket fakta om detta och det här är bara en liten del. Läs på och bilda er en egen uppfattning.
   Kramar

   1. Jag vill också tillägga att jag har lärt mig att det inte går att tvinga på någon en livsstil, utan det bästa sättet att få någon att lyssna är att vara öppen, välkomnande och vara vänlig. Jag vill inte hoppa på någon på något sätt, utan bara hjälpa till om det går. Det är trots allt upp till var och en hur man vill leva 🙂

 15. Jag tycker inte att det är rätt att döda någon för att äta.

  Vad har människan för rätt att bestämma vem som ska dö och vem som ska leva – enbart för att vi ska kunna lägga något på en tallrik?

  Och det känns totalt förkastligt att låta någon födas med den enda livsuppgiften att dö (köttindustrin).

  Och vilt som föda? Om jakten hade varit på lika villkor… Men, det är det inte. Djuret har inte en chans. Det är inte rättvist.

 16. Vi tillhör näringskedjan och jagar och dödar vår mat precis som djuren jagar och dödar varandra så det argumentet om vem som har rätt att döda vem faller bort
  Jag äter kött och mejeriprodukter nästan varje dag men väljer svenska produkter för att bidra, lösningen är inte att sluta äta kött utan att ändra på reglerna för djurhållningen och det gör man via medvetna köp.

  1. Men faktum är att vi är inte gjorde för att döda. Hur många skulle kunna se någon stå mitt på gatan med en gris fastkedjad. Och sedan bli halshuggen. Hur många skulle kunna se det? Det faktum är att det gör ont i hjärtat. Det är hjärtat som säger att det vi gör är fel.

   Om någon tar in en vattenmelon i rummet och sedan delar den på mitten, skulle munnen börja vattnas. Men om någon skulle ta in en Ko, gris, hund eller något annat djur och skära den på mitten. Se alla inälvor och allt blod, så skulle man bli äcklad.

   Vi människor kan inte äta rått kött utan att bli sjuka, eftersom vi inte har den magbakterien som kan bryta ned det tillräckligt. Ett rovdjur i naturen har inte det problemet eftersom det är gjort för att äta kött. Så fort det ser ett djur tänker de på föda.

   Varför är det okej att döda en gris eller en ko, och inte något annat djur? Är en bra tankeställare. Om man är mer intresserad Rekommenderar jag att se ”101 Reasons to go vegan” på youtube. Jätte bra förklarat.

   Jag är åter igen inte här för att hoppa på någon, utan jag vill bara hjälpa till. Var och en har rätt till sin åsikt.

   1. Ska vi gå så långt så är vi inte,heller gjorda för att äta ärtor och annat eftersom de allra flesta få problem med magen. Så ska vi gå efter detta så finns det inte mycket vi skulle kunna äta.

    1. Finns inget mer att läsa om utan ska vi se hur kroppen reagerar på saker och ting finns det inte mycket vi kan äta numera och då är människan snart utplånad pga sig själva från denna planet. Men det är kanske planetens bästa för hur vi än gör så förstör vi den som det är nu och det har pågått i evigheter och vi lär oss inte av våra misstag utan fortsätter att göra om dem på andra sätt.

 17. Alltså, ALLA behöver egentligen dra ner på konsumtionen av rött kött sett från ett miljöperspektiv. Nötkreatur släpper ut växthusgasen metanoxid, vilken betydligt starkare ån koldioxid. Metanoxid tar fyra gånger så lång tid att försvinna ur mesosfären som det tar för koldioxid. Exempelvis kor rapar och pruttar ut gasen naturligt, men när vi har gigantiska massuppfödningarav djuren blir utsläppen alldeles för stora, och det i sin tur kan bidra till att den globala medeltemperaturen så småningom höjs med någon grad. Det kan ge förödande effekter. Spannmålet som dessutom ges till nötkreaturen kommer vanligvis från sojabönan, som det bland annat huggs ner regnskogen i Amazonas för. Den platsen är världens mest artrika sfär, för att inte nämna att den producerar massvis av syre och består av växter som kan ta upp en väldigt liten del av utsläppen av växthusgaser.

  Jag vill tillägga att lyckligtvis tar sig fler och fler ur sig både den absoluta- och relativa fattigdomen och får bättre levnadsvillkor, men detta leder däremot till att mer människor börjar äta kött. Som jag redan nämnt leder en större köttkonsumption till en enorm påfresting för vår planet. Fler börjar dessutom att köra bil, men de har rätt till saker som förenklar vardagen, precis som vi, och därför måste vi som redan lever i överflöd dra ner på våra ”onödigheter” markant.

  För er som inte känner till detta; en ökad medeltemperatur världen över kan, kommer och har utrotat hela arter, för att de inte hinner anpassa sig till de extra graderna, som så småningom lommer att påverka oss likaså. Världens stora korallrev är också beräknade att vara helt utplånade inom 10-60 år, och därmed dör även mer än 25 % av havens levande organismer. Algen fytoplankton, som ger oss cirka 50% av allt syre, kanske av någon okänd anledning dör ut, och då får vi grova problem. Våra utsläpp försurar även haven, vilket gör att ALLA med ett yttre- eller inre kalkskelett kommer att dö ut. Detta är dock bara några av klimatförändringarnas effekter. Många naturkatastrofer på lägre breddgrader beror ju på västvärldens livsstil.

  Fun fact: Om alla på planeten skulle leva som vi i Sverige skulle det behövas cirka 3,5 jordklot för att hinna producera alla resurser. USA däremot behöver hela 7,2 jordklot.

  Fun fact 2: Matspillet måste miksas drastiskt likaså. Om det globala mastvinnet hade varit ett land hade det släppt ut tredje mest avgaser av alla länder. Matsvinnet tyder på att förstörande mat har producerats i onödan.

  1. Palmoljan, även känt som vegetabilskt fett i vardagliga sammanhang, skövlar också regnskogen i bland annat Amazonas med dess fantastiska biologiska mångfald.

 18. Den är dokumentären är så himla viktig. Jag har själv varit vegetarian under en längre tid och är inte hel-vegan än (dock tillagar jag aldrig själv någonting innehållandes djurprodukter, det är mer ett problem när andra lagar åt mig) men jag är på g :))

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar