Annons
Annons


VEGETARIAN/VEGAN SNACK – KÖTT, HÄLSA & MILJÖ


lopning-dubai-1lopning-dubailopning-dubai-3lopning-dubai-2

Alltid när jag är ute och reser så blir jag taggad på löpning. Så himla lätt att få en lagom jobbig workout där man bara får svettas och röra lite på sig och man blir inte för trött/hungrig för att göra något annat. Nu har jag inte sprungit på länge och jag har inte de bästa löpskorna med mig så fick ta det lite lugnt och bevänt 😀 haha. Körde intervaller där jag växlade mellan att gå snabbt och springa.

Annons

Ett helt perfekt pass och det kändes bara bra hela vägen och lyssnade på Jonas Colting när han pratade om kött och hälsa. Jag gillat Jonas och håller med honom i det mesta men ändå inte. Jag har alltid trott att jag skulle bli helt galen och trött om jag slutade äta kött men det blev tvärt om. Min mage fungerar bättre, jag är piggare, jag är mindre hungrig. Det enda gången jag känner mig lite tröttare än innan är när jag har kört tyngre styrketräning. Det kan vara enda gången jag känner att min kropp skulle vilja ha lite kött men annars klarar jag mig hur bra som helst. Än så länge har jag heller inte fått några vitaminbrister. Där emot har jag blivit helt av med min tungmetallsförgiftning som jag hade innan. Det kan nog bero mycket på att jag slutat äta fisk. Tummen upp för det! Men jag vet ju inte hur min kropp på längre sikt reagerar på en vegetarisk kost? Kanske behöver jag den här ”köttdetoxen” just nu bara? Är det verkligen bättre för både mig och miljön att äta helt vegetariskt som jag gör nu? Jag tror att man inte bara kan säga att det är köttets fel utan allt beror på vilket kött man väljer? Ersätter man köttet med ex soja, quorn mm så kommer det absolut inte vara bättre för hälsan och vad det gäller miljön har jag inte koll på? Nej just nu är det många funderingar som svävar i mitt huvud. Varför jag har valt att äta vegetariskt och mycket veganskt just nu är för att kött äcklade mig och jag kunde inte få ner det + att jag har sådant medlidande för alla djur som blir så fruktansvärt behandlade i köttindustrin. Jag börjar nästan gråta när jag tänker på det! FY! Då tänker jag alltid att varför ska jag ha rätten att äta kött när massa djur plågas och dör och jag klarar mig bra utan kött? Jag tror det bästa är att alla drar ner på kött/mejeri, snabbmat, halvfabrikat och när man väl äter det så väljer man svenskt, närodlat och ekologiskt.

Just nu äter jag i stort sett endast ekologiskt men, jag ska bli mycket bättre att köpa mat som kommer från Sverige. Mina prioriteringar kommer bli… helst svenskt och ekologiskt, finns inte det så blir det svenskt och finns inte det blir det ekologiskt. Eftersom jag fortfarande mår kalas på den vegetariska kosten (jag äter varken kött/fisk/fågel/ägg) så kommer jag fortsätta med det. Jag gör ju regelbundna kontroller och undersökningar på mig själv så jag kommer att se om jag får en brist. Får jag det så kommer jag ta ställning till det då. Men just nu äter jag tillskott på både B12 och järn och känns tipp topp!

Nu har jag helt svävat iväg här då jag egentligen skulle berätta om min träning. Haha. Men det här med kött/hälsa/miljö tycker jag är ett viktigt ämne att prata om. Tycker ni det är intressant? Någon av er som börjat äta mer vegetariskt/veganskt? Berätta gärna hur ni tänker kring ämnet? ♥

41 kommentarer till “VEGETARIAN/VEGAN SNACK – KÖTT, HÄLSA & MILJÖ”

 1. Äter också vegetarisk kost (dock ibland fisk pga föräldrar) men försöker dra ner på mejeri och ägg också. Dock tycker jag det är svårt med mellis när jag brukade ha nötter, en frukt och ett ägg som mellis och det funkade super. Vad kan jag ha istället som protein? Äter redan 2 frukter om dagen så vet inte om en smoothie skulle vara så bra. Så om jag har kolhydrater, fett, vad ska jag ha som protein i samma mellis? Och sen vill jag bara säga att jag älskar dig som person, inte bara bloggen utan du gör mig alltid så glad när du ler + det var tack vare dig som jag köpte Holistic kokos/banan proteinpulver och jag bara älskar det!! Kram <3

  1. Nötter innehåller väldigt protein. Exempelcis cashew är 18g protein/100g, att jämföra med ägg på 13g protein/100g. Så du kan lugnt strunta i ägget och äta en frukt och nötter så du blir mätt istället:)

    1. Protein finns i bönor, kikärtor i grönsaker såsom spenat osv, chiafrön, havregryn har också protein så det räcker. Mandelmjölk, alla sorts nätter, jordnätssmör, quorn mm. Googla dig fram 🙂

 2. Om man äter endast ekologisk mat, kan man ha brist på selen. Så det skulle vara bra atta äta det på tillskot med B12 och järn.

  1. Varför skulle man få brist på selen på grund av ekologisk mat? Tänker du på svenska grödor nu där jorden inte innehåller lika mycket selen som i vissa andra delar av världen? Eller har du någon hänvisning till varför ekologisk mat skulle ge selenbrist? 🙂

 3. Jag har ätit vegetariskt i flera år nu, och har aldrig mått bättre! Är pigg, glad och orkar mer. Varvar mina måltider med qournprodukter och hemlagat från grunden med bönor och kikärtor. Äter massor med grönsaker och frukt och känner inte att jag har brist på något, inte heller då jag styrketränar mer intensivt! Blir nästan heller aldrig förkyld eller får andra inflammationer 🙂
  Mitt val av vegetarisk kost är dels för min hälsas skull, men först och främst för djuren. Ser ingen mening med att äta små djur <3

 4. Det allra största du kan göra för klimatet är att välja vegetariskt, oavsett varifrån på jorden dina grönsaker fraktas och hur de odlas. Grönsakerna måste liksom odlas ändå för att ges till djuren, och då går det dessutom åt 3 – 10 ggr mer. När det kommer till andra problem, som miljöförstöring, deforestation, övergödning och besprutning så är ekologiskt att föredra eftersom reglerna är hårdare, men det är samtidigt sämre för klimatet eftersom det kräver större resurser.

  Den enda verkligen anledningen till att äta svenskt är om man vill stärka Sveriges ekonomi och stödja svenska bönder. Men det gör inte så stor skillnad för miljön att äta svenska grönsaker före exempelvis spanska om man samtidigt äter kött. Då är den transportsträckan väldigt marginell jämfört med hur mycket mer resurser som går åt för att producera en köttbit jämfört med motsvarande mängd av exempelvis sojakött.

  1. Det handlar väl också om att djur blir inte lika illa behandlade i Sverige och därav är en anledning till att bara köpa svenskt kött.

   1. Djuren har det marginellt bättre i Sverige än i länder som exempelvis Thailand, men det är fortfarande jämförbara förhållanden som andra västländer. Men de blir fortfarande illa behandlade, och då tycker jag det är bättre att isåfall välja vilt eller vegetariskt om man bryr sig om djurens välbefinnande.

   2. Kolla in http://djurfabriken.se/ där djurrättsalliansen krossar många myter om att svensk djurhållning skulle vara bra schysst mot djuren. Absolut bättre än många länder utomlands, men fortfarande en helt fruktansvärd industri som döljs med bilder på kor som betar i hagar, prat om ”frigående” och ”glada” djur.

 5. Hej! Jag är en tjej på 19 år och har precis gått från vegetarian (dock ätit fisk och ägg) till vegan. Jag gymmar och spelar tennis ungefär 4 gånger i veckan totalt. Är väldigt liten, dvs kort och naturligt smal. Något som skrämmer mig nu när jag kommit igång med träningen är hur fort jag går ner i vikt även fast jag äter hälsosamt (vad jag vet) och väldigt mycket. Tar även en proteinshake efter varje träning. Och nu när jag planerar att gå över till en vegansk kost är jag inte säker på vilken mat som kan hjälpa mig att gå upp lite i vikt eller bara stanna där jag är nu (ca 48kg). Så undrar om du kan tipsa om hälsosam vegans mat/snacks som har mycket kalorier och fett osv och kan hjälpa mig att sluta gå ner i vikt? Tacksam för svar, kram!

 6. Hej Ida,
  Jag har nyligen börjat följa din blogg regelbundet och tycker den är så himla bra och inspirerande. Du kommer med så otroligt många kloka råd och bra tips. Jag tränar själv 5-6 gånger i veckan och har lite funderingar kring det här med brist på olika viktiga ämnen. Jag har personligen märkt att jag fått väldigt mycket tunnare hår än jag hade innan jag tränade så intensivt som jag gör idag. Jag tror att detta på något sätt kan vara relaterat till min träning. Jag undrar främst vilka ämnen som är vanliga att få brist på? (Jag äter ändå en ganska varierad kost.) Ganska sparsamt med mejeriprodukter dock. Vart kollar man om man har brist på ämnen etc? Och har du några tips på bra tillskott som man bör ta?

  Kram på dig,
  Isabelle

 7. Jag slutade äta rött kött för ca två månader sedan, dels på grund av miljöskäl men även för att jag helt ärligt började äcklas av det, vilket jag aldrig gjort innan. Jag känner inget sug ALLS, inte ens efter parmaskinka som jag trodde skulle vara omöjligt att stay away from. Visserligen äter jag fisk och fågel fortfarande, men väldigt sällan. För mig är det lite svårt att switcha till vegetarian/vegan i nuläget (har kört på det innan och mådde jättebra) för jag bor tillfälligt hemma hos mina föräldrar och syskon och det är för mycket missmatch mot hur de äter, men såfort jag bor själv igen kommer jag nog gå mer mot vegetarisk/vegansk kost… dock älskar jag ost och ägg, så får se hur det blir haha.

 8. Hej Ida!

  Jag har ätit veganskt i cirka 2 månader nu, och det fungerar väldigt bra för mig! Därför vill jag dela med mig av mina tips till dig, för att jag känner mig igen i dina funderingar och då hjälper det en med lite vägledning:
  – Jag började äta veganskt, på grund av etiska skäl. Jag känner också ett stort medlidande för djuren och har mer eller mindre alltid gjort det. Jag tittade på bland ”Best Speech You Will Ever Hear” av djurrättsaktivisten Gary Yourofsky. Han tar upp en del häpnadsväckande punkter inom kött-, mjölk och äggindustrin, samt tips och fördelar med vegansk mat, så som bönor, linser, ärtor, kikärter, grönsaker, frukt med mera. Länk till hans tal: https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4
  Två andra videos som är väldigt intressanta är: ”Earthlings” och ”Cowspiracy”.

  – Jag tränar också regelbundet, mest styrketräning och en mindre del konditionsträning. Jag dricker ett proteinpulver som är gjort av sojabönor, annars finns det ärtprotein, risprotein och andra växtbaserade protein. En viss myt cirkulerar att veganer inte får i sig tillräckligt med protein, för att de varken äter kött, ost, ägg eller mjölk. Om man då tittar på kikärter som innehåller 26g protein per 100g och sojabönor innehåller 34g protein per 100 g (samt är ett komplett protein, dvs har alla essentiella aminosyror) och jämför med kycklingbröst som har 21.6g protein per 100g, så inser man snabbt att veganer har en del proteinkällor att välja på.

  Hoppas att mitt inlägg hjälpte lite! 🙂

  Kram!

 9. Hallo! Jag studerar agronom.
  Såhär: Ekologiskt är bättre över svenskt. (whaaaat?! Jag vet. man tror inte det). Prio är alltså 1. ekologiskt 2. svenskt. Däremot kan kanske ett ekologiskt äpple från nya zeeland vara sämre än ett svenskt äpple, men ett ekologiskt äpple från spanien kan vara bättre än ett finskt oekologiskt tex.

  absolut vegetariskt är viktigt för miljön men man måste inte vara 100% för att det ska ”räknas”. Välj då Krav (för djuren) och ekologiskt ( för naturen och dig själv). Soja kan som du säger vara sämre och väldigt besprutat. Sedan ur miljö, att äta fisk som man fiskat själv i norge tex är mycket bättre om man bor i fiskeområden än att smälla i sig massa importerad soja. Liksom är det bättre att äta en ren man själv skjutit än att köpa soja i affären som är från argentina. det finns liksom inget svart eller vitt.

  Så länge man inte överkonsumerar och inte bidrar till dålig djurhållning! Sedan tex mjölkprodukter som Lindahls får sin mjölk från tyskland där att stå inomhus 23,5 h om dygnet räknas som att vara en ”fjällko”.

  mhm…

  1. Fast om man jämför vad som är bättre för miljön så är ju vegetarisk/ vegansk kost lång mycket bättre.. Grödor som bönor tex gödslar i princip sig själv och kräver inte speciellt mycket vatten heller, speciellt när man jämför med mängderna vatten som går åt till djurhållning via deras mat och dryck under sin uppväxt.. Som någon annan redan skrev kan jag rekommendera alla att se Cowspiracy!

 10. Hej!
  Jag har en fråga som jag undrar ifall du kan svara på. Jag är en 18-årig tjej som varit fysiskt aktiv i hela mitt liv. Var ofta jämnbra med killarna på idrotten i skolan. När jag började gymnasiet började jag gå upp i vikt eftersom jag var sjuk mycket och inte kunde träna. Nu går jag sista året på gymnasiet och tränar ca 6-7 ggr/vecka och jag skulle säga att jag är på gränsen till överviktig. Jag väger 74 kg och är 163 cm lång. Jag har i princip bara fett på mage, rygg och lite dubbelhaka. Jag tycker jag äter nyttigt och tränar bra. Jag är ganska stark och bänkar t.ex 70 kg, vilket inte många andra tjejer gör. Kan du snälla ge mig tips på vad jag kan förbättra? Jag tränar främst styrketräning, men även simning och lite löpning. Jag går ofta promenader

 11. Hej igen! Jag vet att kosten oftast har den största betydelsen om man ska gå ner i vikt men har du tips på hemmaträning tex hur länge/hur många ggr i veckan för att det ska va tillräckligt mycket träning för att gå ner i vikt? Räcker det tex om man kör något av dina cardio workouts hemma ett antal ggr i veckan? Tacksam för svar!

 12. Tungmetallsförgiftning? Det hade varit väldigt intressant att läsa om! Hur rör sig dina tankar kring det, vilka symtomer har du haft osv.. Jag försökte söka på ifall det redan fanns ett inlägg om det men fann inget.
  Jag tycker personligen att det bästa är att äta kött/fågel/fisk någon gång ibland och då ekologiskt. Annars försöker jag kombinera en ganska vegetarisk lchf light med raw food på grönsaker eftersom jag mår bäst är mycket grönsaker i kombination med fett. Många näringsämnen som tex D-vitamin och klorofyll är också fettlösliga så deras upptag blir bättre om man äter de i samband med fett. Kokosolja är en favorit! Och så lite frukt på det ibland för sötman. Samt surdegsbröd som smörgås då och då.

 13. Hej ida, hoppas ni har det bäst och njuter av solen!
  Jag är vegetarian sen kanske fyra år tillbaka. Äter fisk och mjölkprodukter ibland för jag bor hemma. Ägg äter jag från egna höns så tycker det är okej då jag vet att de har de bra. När jag flyttar hemifrån ska jag dock försöka bli vegan så mycket jag orkar. Har ”problemet” att mina föräldrar äter ganska mycket kött och inte alltid ekologiskt eller svenskt. Pappa är helt hopplös då han anser att allt som skrivs om köttindustrin (både vårdnad och miljö) är lur. Så trött på personer som inte fattar. Jag har dock gett upp med att försöka få dem att äta mindre kött då det bara slår tillbaka negativ. Så nu äter jag min mat och de sin men ändå jobbigt att alltid vara till ”besvär” när man äter borta osv. Även alltid trött på att vara vego ska vara speciellt och att man alltid får massa frågor när man äter (kan ju va kul ibland men inte ALLTID) Snart efter studenten hoppas jag kunna flytta och det jag längtar efter mest är att helt få bestämma vad jag har i skafferiet, hehe!
  oj, vad personlig jag blev. men har fått sånt förtroende för dig ida, då du verkar så sund och ärlig i allt du skriver och gör. (Konstigt att man kan bli så inspirerad och medveten om sitt eget liv genom en dataskärm)
  Vill bara skicka massa kärlek till dig då du är helt underbar! KRAM!

  1. Hej till dig Lovisa.
   Jag tänkte bara att jag skulle svara dig då jag känner så igen mig på det du säger att man är till ”besvär” när man käkar borta hos någon.

   Jag kom över det då jag pratade och pratar fortfarande så mycket om det hela tiden med imprincip alla jag känner, jag berättar alltid om varför jag gör det och vad jag vill ha ut av det. Jag frågar alltid om dom inte skulle kunna tänka sig att äta lite mer vegetariskt, kanske föreslå att ta en veckodag eller två helt utan animaler.
   Det är väldigt många vad jag har märkt som är så impräntade med att ”jag kan aldrig sluta äta kött, för kött är gött”. Jag tror dock att det oftast bara gäller okunskap och för att dessa är rädda för att testa på nya saker. Så var stolt över dig själv över att du har insett problemet med kött och mejeriindustrin.

   Sen brukar jag ofta föreslå med att alla borde kolla på dokumentären Cowspiracy. Jag brukar säga att personen inte behöver sluta äta kött, men att denne ska förstå varför det är många som gör vårt val att vara vegetarianer och veganer.

   Sen kan jag också tipsa om en tjej som har lagt upp ett klipp på youtube som förklarar så otroligt bra om varför hon har valt att vara vegan. Hon heter Kalel, klippet heter: Why I’m Vegan [+ how you can be too] (det kan jag verkligen rekomendera till alla!).

   Jag hoppas att du fortsätter denna fantastiska kamp med att försöka värva fler personer in i vegolivet!

   Ha det så bra!
   //Maria

   1. hej Maria och tack så himla mycket för tipsen!
    Jag blev väldigt glad över att du svarade och självklart kommer jag fortsätta vara vego!

    hejhej
    Lovisa

 14. Jag har faktiskt börjat äta mer och mer vegetariskt och försöker dra ner på mejeriprodukter, men jag vet inte riktigt vad jag ska äta till middag/lunch. Frukost och mellanmål är inga problem men jag har svårt att bli mätt på vegetariska ”huvudmål” eller vad man ska säga. Skulle vara tacksam för mer recept för lunch och middagar då jag vill äta vegetariskt men har som sagt svårt att bli mätt, tränar en hel del så det kanske spelar en roll också! Vill också passa på och tacka för en superfin blogg och att du är jättestor inspiration för mig! <3

 15. Vill först säga att du har en jättefin blogg, inspirerande, mysig och kul!
  Sen vill jag instämma i en tidigare kommentar. Din tungmetallförgiftning hur yttrade sig den och hur fick du reda på att du hade en sådan?
  Kramar

 16. Herre gud, man måste inte köra antingen eller med vegetarisk/vegansk kost!!! Är man rädd för att få brister – ät fisk/fågel tex 3 måltider i veckan! Vill man absolut äta helt veganskt finns det proteinpulver som är veganska. Eller köra en omvänd ”meat free monday” och äta kött en gång i veckan eller mejerier på helgen. Det är i långa loppet som räknas – drar ni ner rejält på hur mycket kött/mejerier ni köper så kommer det göra jättemycket för miljön och industrin. Gör det som håller i längden, bara för att man klarar av att äta veganskt i tex 3 månader betyder det inte att man klarar det resten av livet (pga familj, när man blir bortbjuden, på semester, näringsbrist eller vad det nu kan vara).

 17. Hej Ida! Jag vet inte om du kan svara på den här frågan men jag hoppas det. Märkte idag att jag gått upp typ 4-5 kg på kanske en vecka.. Tror du att jag kan ha gått upp så mycket i fett eller kan det vara vatten mest? Har varit väldigt uppsvälld men tänkte nu att det kanske är att jag gått upp i vikt och bara fått en tjockare mage? Vad tror du? Har precis börjat känna mig riktigt frisk från mina ätstörningar så skulle vara riktigt jobbigt om jag lyckats gå upp så mycket i vikt på så kort tid..

  1. Det brukar bli så efter ätstörningar då kroppen bygger upp sig igen för att funka normalt, sen kan det var vatten också. Är du allergisk mot något? men va inte orolig, kroppen kommer börja fungera normalt och sen när den har fått kontroll över alla vitaminer och mineraler etc. kommer du att ligga på en stabil vikt 🙂 ta hand om dig, kram!

 18. Hej Ida! Jag blir så glad av att höra att du äter mycket veganskt! Jag är själv vegan (pga av djuretiska skäl, min rätt till god mat är inte viktigare än djurens rätt till ett liv utan tortyr), och att du, som en av mina största förebilder, också äter mycket veganskt, känns så kul! Men jag undrar en sak, du har ju förut levt helt utan mejeriprodukter, hur kommer det sig att du inte tar det sista steget och blir helt vegan nu? Du vet ju att du klarar dig hur bra som helst utan mejeriprodukter?

  Tack för en grym blogg och all motivation och inspiration du ger mig!
  /Elvira

  1. Hej Elvira och tack snälla för din kommentar 🙂 Mycket bra fråga och det är så att jag nu inte längre är överkänslig mot mjölkprodukter och det är en av få grejer jag faktiskt mår bra av att äta. Jag tål ex inte nötter och många grönsaker vilket är en stor del av den veganska maten. Sedan får jag även knasig mage av bönor och kikärtor, men linser går bra så då blir det att jag ibland äter lite yoghurt, halloumi/getost. Hemma gr det bra att äta veganskt då jag kan anpassa maten till det jag tål men när jag äter ute eller reser så blir det tyvärr endel ost och yoghurt då det oftast ärende alternativet som funkar förutom kött. Kramis

 19. Hej Ida!!

  Nu ska jag äntligen få tummen ur röven och skriva till dig angående detta ämne. Sedan jag sett att du börjat äta vegetariskt och till stor del veganskt har jag känt att jag måste försöka inspirera dig till att ta klivet fullt ut och bli vegan. Jag har själv som du ätit väldigt nyttigt och hälsosamt och hängt med i forskningen och utvecklingen kring kost och vad som är bra för våra kroppar (ex gällande mejeri, gluten, ekologiskt, superfoods, kolhydrater, fett osv). Och med tanke på hur du har varit en stor inspiratör i dessa kategorier för mig i många år känner jag att jag vill försöka göra något för dig och föra det budskap jag nyligen plockat upp vidare. Förhoppningsvis kommer även du ”make the connection” och på så sätt kunna inspirera och nå ut till så många andra.
  Sedan i somras har jag varit vegan till nästan 100 %. Jag bestämde mig efter att ha sett dokumentärfilmen Earthlings. Liksom du är jag extremt blödig när det kommer till cruelty of animals och klarade endast att se ca 50 min av den filmen innan jag stängde av. Men det räckte. Jag måste erkänna att jag var väldigt naiv kring kött- och djurindustrin och inte visste att förhållandena var så fasansfulla.
  Sedan långt tidigare har jag följt många andra youtube-inspiratörer som dom flesta är veganer (Essena Oneill, BonnyRebecca, BananaBlondie108, Freelee the Banana Girl, High Carb Hannah, Cornelia Grimsmo) vilka också fokuserar mycket på det holistiska och den inre hälsan och balansen likväl som den yttre. Jag liksom du gillar tunga intensiva träningspass och tränar mycket vilket gjorde att jag varit hysterisk kring protein och trott att jag skulle bli sjuk om jag inte fått i mig tillräckligt. Men jag kan säga att jag inte märker av någon skillnad alls och är nu helt med på den forskning som säger att vi som tränar mycket inte alls behöver så mycket protein som samhället och försäljningen (såklart) får det att framstå som.
  Jag skulle kunna fortsätta i timmar att skriva om min egen historia och erfarenhet och alla positiva fördelar veganism har på hälsan, miljön, djuren och globalt sett på hela jorden och alla negativa konsekvenser som kommer ur djurindustrin och animaliska produkter sett från både individ- och samhällsperspektiv men istället tänker jag bara be dig att kolla in dessa filmer och först bilda dig din egna uppfattning:
  Cowspiracy – dokumentärfilm som finns på netflix, producerad av Leonardo Dicaprio och handlar om veganism i ett globalt och miljöinriktat sammanhang. Siffrorna och statistiken som avslöjas är helt absurda och ögonöppnande.
  101 reasons to become Vegan – föreläsning som finns som klipp på youtube. Killen är ung, rolig och grym och presenterar allting med otrolig pedagogik och ger exempel så att det är lätt att ta in.

  Förlåt om detta vart väldigt spretigt och saknade sammanhang och logik till viss del. Jag är en sån som ALDRIG kommenterar på bloggar, instagram, youtube men känner att det är svårt att sluta denna kommentar för det finns så mycket mer att säga haha. Men det får räcka så för nu 😉

  Ha en underbar dag, TACK för allt du ger och gör för andra och fortsätt att vara GRYM!

  1. Haha underbar kommentar och tack snälla vad glad jag blir! Du får kommentera lite oftare så du får ur dig allt vettigt du har att komma med och inspirera andra 🙂 <3 Tack för alla grymma tips och jag har faktiskt redan sett både Cowspiracy och 101 reasons to become vegan som är så sjukt bra! Följer även alla youtubers och är så fascinerad av deras sätt att äta. När jag är hemma äter jag i stort sett helt veganskt då jag kan välja själv och kan laga varm vegansk mat utan vitlök (är allergisk), men när jag reser och äter ute så finns det oftast inga veganska alternativ som jag tål tyvärr. de stoppar alltid vitlök eller gluten i dem och råa grönsaker kan jag ej äta. Hur gör du där? Vd äter du när du reser eller äter ute? Äter du HCLF eller kör du bara på vegan och tänker inte på sammansättningen? Funderar på att ha en utmaning snart där jag kör HCLF en hel vecka för att se hur det känns. Kramis <3 <3

 20. Det mesta jag tänkte skriva har redan skrivits. Är vegetarian sedan över 2 år tillbaka. Men vill upprepa igen vad agronomen ovan skrev om eko före svenskt är att jag i princip alltid prioriterar ekologiskt före svenskt för att min högst prio är miljön. Jag vill gärna stötta svenska lantbruk men i dagsläget går miljön före.

  Jag håller med om att egentligen behöver inte alla bli veggo utan bara mindre är bra. Jag ser däremot att det finns att behov av fler vegetarianer i och med den överkonsumtion av kött som finns i samhället idag. Jag kompenserar helt enkelt. För mig är det ett enkelt val.

  Som vegetarian behöver man inga tillskott i regel om du inte har brist av någon speciell anledning. Har aldrig tagit något och mår prima. Som vegan eventuellt beroende på hur grym och uppfinningsrik du är som kock.

  Vill även tillägga att man ska vara glad för det man faktiskt gör och inte spendera tid och älta det man inte gör. Man kan alltid göra bättre men jag tycker att det är bäst att vara motiverad för det håller bättre i längden.

  Ha det gött!

 21. En sak bara. När det oftast är ekologiskt så är det inte ofta från Sverige. Detta då bidrar med att det kommer från någonstans i Europa eller Världen, detta innebär långa transporter och mycket utsläpp. Medans man kan äta svensk mat fast det kanske är besprutat men det har inte rest lika långt. Jag väljer inte ekologisk mat för jag ta hellre svensk mat före långa transporter. Såhär tänker jag.

 22. Vill bara säga att ren tofu som du köper i svenska/europeiska matbutiker är ett jättebra livsmedel, väldigt högt på protein och ofta utan tillsatser, bara en blandning av sojabönor och lite vatten. Bäst är såklart ekologisk. Tofu är, eller har i alla fall varit, Asiens främsta proteinkälla och många studier visar på hur hälsosam deras diet är. Det är när man köper fabrikat gjorda på tex tofu som det kan smyga in sig dåliga tillsatser, mjöl, socker etc. Många förknippar också soja med regnskogsskövling och liknande miljöförstörande effekter, men det är soyan som odlas som djurfoder. Sojabönorna till tofu och liknande livsmedel som säljs i Europa kommer till största delarna från Europa, Kanada och några länder i Asien.

  Plus att det är jättegott 🙂

 23. Och jag måste bara säga att förutom fysiska fördelar med veganism som många upplever (och som forskning visar) så är det fantastiskt hur stor skillnad det gör för en psykiskt. Lite svårt att förklara exakt, men det är som när man har kommit in i yoga och bara känner en balans mellan inre och yttre om du fattar. Även om man inte tänker på det aktivt, så gör det något med en när man vet att det man äter inte har krävt eller bidragit till lidande.

  Ett annat litet plus att mitt sötsug totalt försvann helt utan att jag tänkte på det eller ansträngde mig, något som jag inte alls förväntade mig men som tydligen är ganska vanligt 🙂

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar