Annons
Annons


VEGETARIAN, BRA ELLER DÅLIGT?


vegetarisk wook

Här är recept på en supergod vegetarisk lunch – Råris wook.

question answerVad ser du för för- och nackdelar med vegetarism? Om du tycker att det är bra, varför är du då själv inte vegetarian? Funderar på att bli det och har mycket stor tilltro till dina kunskaper kring diet/hälsa osv.

Annons

Tacksam för svar på för hand!

SVAR: Hej Sara och tack för en bra fråga. Jag är inget stort fan av kött och har varit vegetarian i perioder i mitt liv och jag önskar att jag skulle kunna leva på en vegetarisk kost resten av livet, men jag mår inte bra av det. Jag äter inte gris eller rött kött men äter mycket fisk, skaldjur och endel kyckling och kalkon. Min kropp behöver kött för att må som bäst, men det här är väldigt individuellt. Har du hört talas om att äta efter vad man har för blodgrupp? Ex så mår blodgrupp 0 bäst av att äta mycket fett och kött medan A passar bäst att äta en vegetarisk kost. Googla på det och läs mer om det.

Mår man bra av att äta vegetarisk så tycker jag definitivt att man ska äta det. Mår man inte bra av att äta helt vegetarisk så tycker jag inte att man ska tvinga sig till det utan kan då kan man som mig ha vegetariska dagar någon gång i veckan. Det här kan vara bra att börja med för att känna efter och vänja kroppen. Men kom ihåg att inget behöver ju vara svart eller vitt. Vill du ena veckan äta helt vegetarisk och en annan dag blir du sugen på kyckling så ät det då. Du behöver ju inte bli helvegetarian 🙂

Hoppas du fick lite tips 🙂 Lycka till!

Kram

22 kommentarer till “VEGETARIAN, BRA ELLER DÅLIGT?”

 1. Hej! Underbar blogg och så inspirerande! Det jag undrar är, du pratar mycket om att äta nyttigt och hälsosamt och tränar med mera. Men jag undrar, äter du aldrig en kaka eller vanligt julgodis nu krig jul? Eller om du går på ett kalas och blir bjuden på tårta, äter du inte det då?
  Kram på dig!!

 2. Hej! Jag tränar rätt mycket och tycker om att äta en proteinbar efter träningen för att fylla på med något. Däremot har jag hört att många innehåller mycket socker. Så undrar om du kan tipsa om vilka proteinbars som är bra, utan massa extra socker osv?

  1. Hej Cecilia! Ja många proteinbars innehåller socker och andra konstigheter. jag har ingen koll då jag själv inte äter köpta bars utan gör mina egna eller köper raw food bars. Kram Ida

 3. Hej 🙂 har hört att man ska äta 1 g kolhydrater x sin kroppsvikt efter ett träningspass.. Måste man det? hur påverkar det resultatet/musklerna osv om man inte gör det/gör det… eller varför ska man det? är det viktigt att göra det? KRAM 🙂

  1. Det beror på vilken nivå du tränar och vad du har för mål. Jag räknar varken kolhydrater, protein eller kalorier då det inte selar någon roll. Är man inte elitidrottare så kan man hålla en vanlig kost och dina träningsresultat kommer inte bli lidande. Ät 3 stora mål och 2-3 mellis om dagen så behöver du inte tänka på det där. Kram

 4. Haha herregud… Detta känns lite som ödet. Jag skulle precis gå in på din blogg för att jag har en fråga om att vara vegetarian, så hade du precis svarat på en :’D
  Men i alla fall så är jag 14 år, väldigt inriktad på hälsa/träning och en nybliven vegetarian. Mest för mitt samvetes skull, men även för hälsan.. Ingen annan i min familj är vegetarian, så mina föräldrar är lite oroliga att jag inte ska få i mig allt som jag behöver. Jag vet ju väldigt mycket om olika livsmedel eftersom att jag tycker att det är superkul med träning och hälsa och jag gillar mycket rawfood, vegansk och supermat. Men jag vet ju inte allt. Jag tränar ganska hårt, både styrke/fys/cirkel träning + att jag är väldigt vardags aktiv då jag har 2 hästar och en hund. Och så utvecklas jag ju fortfarande och allt sånt 😉
  Så hade du kunnat ge lite tips på hur en bra vegetarisk kost kan se ut? Alltså frukost/lunch/middag osv?
  Super bra blogg förresten! 🙂

  Mycket kärlek // Josefin <3

  1. Hej Josefin! Jag heter Elin och har varit vegan i ett år nu. Jag har aldrig mått så här bra i hela mitt liv. Jag tar inga tillskott och har inga bristningar i något näringsämne. Det viktiga med en vegetarisk kost är du äter tillräckligt mycket mat (minst 2000 calorier). Det nästan omöjligt att få i dig för lite protein om du äter helt plantbaserat. Till frukost brukar jag äta en fruktsallad med en grön smoothie jag brukar också ibland äta rawfoodbars. Jag äter alla rätter som köttätare äter t.ex Tacos, hamburgare, pankakor, pizza m.m. men jag byter ut de animaliska produkterna till veganska alternativ och gör rätterna hälsosammare. Jag föredrar märket Annamma. De säljer vegansk färs, biffar, burgare, ”köttbullar”. De smakar jätte gott! Om du vill hitta lite recept på mer nyttiga rätter så gillar jag:
   http://deliciouslyella.com/
   http://www.plantbased-pixie.com/
   http://ohsheglows.com/

   Här är också några veganska Youtubers som jag följer:
   https://www.youtube.com/user/Freelea = Freelee the banana girl
   https://www.youtube.com/channel/UChtada9QdvOZOKgEIT-VL7Q = Niomi Smart
   https://www.youtube.com/channel/UCPXRVaGxKOgHXXubivY4-nw = Annie Jaffrey
   https://www.youtube.com/channel/UC_K0S2GbXYI9Fc77d6oRE7w = Durianrider
   https://www.youtube.com/channel/UCfffzKIBXWK6h3FTqADLUfA = Bananablondie
   https://www.youtube.com/channel/UCkodM4DHUloJMgRjku7r_Vg = Fablunch
   https://www.youtube.com/channel/UCfJCAQHe4QIauovILB5oekA = Deliciously Ella
   https://www.youtube.com/channel/UCCOT5oNCUGCgyuAVntA8iog = Essena ONeil
   https://www.youtube.com/channel/UC_cOrj8dlCqYnGgp0xdkxow = Fullyrawkristina
   https://www.youtube.com/channel/UCZB32syI0FFtThd6xkPTRrg = Healthnutnutrition

   Jag har även en egen blogg som jag har precis startat. Den heter http://elinevelina.blogspot.se/ . (Den är på engelska) Jag kommer lägga upp lite recept och info där. Lycka till med allt! Kram <3 🙂

  2. Hej Josefin och tack för din kommentar! Att vara vegetarian ska inte vara några problem om du ser till att få i dig tillräckligt med kalorier varje dag. Ät mycket nötter, frön, bönor mm. Jag vet inte på vilken nivå du lagt det men ostar som tex halloumi är fullt med protein och även ägg kan vara bra att äta för att få i dig protein. Testa och känner du dig trött eller får andra symtom så gå och kolla dina värden. Du har även fått massa bra tis av Elin i kommentaren nedan 🙂 Kramis

 5. Hejsan Ida!
  Tänkte fråga om övningar för insida lår och nedre delen av magen, då jag inte vet hur jag ska träna det. Har frågat många träningskunniga i min omgivning men inte fått något bra svar, så kom jag på dig (Du som är så kunnig)!
  Tack för en grym blogg!

  1. Hej Meja! Kör stora basövningar som knäböj, utfall, marklyft mm så kommer du få med hela benen (inklusive insidan) och även hela magen och var ej rädd för att lägga på vikt. Sedan hittar du en video på min youtube som heter inner core och det är grymma övningar för att stärka upp de inre magmusklerna. Testa den och glöm inte prenumerera på min kanal då fler träningsvideos är på g. Du hittar även massa bra benövningar där –> http://youtube.com/idawarg
   Kramis

 6. Hej! Är det sant att man måste ha minst två vilo dagar i veckan och att om man tränar alla dagar i veckan så kan man bli sjuk?? kram

  1. Det går inte att säga då det beror på hur noga man är med återhämtningen. Är man inte på elitnivå finns ingen anledning till att träna så mycket. Men när jag tränade på balettakademien tränade jag 6-8 timmar/dag 6-7 dagar i veckan och jag var nästan inte sjuk på 3 år men det för att jag sov och åt ordentligt. Sköter man Sömn, vila och kost så blir man inte sjuk. Kram Ida

 7. Din måltid påminde mig om någonting jag funderat över länge… Tycker att det finns så himla många liknande produkter numera,

  Vad är skillnaden på ”vanligt” ris, fullkornsris, råris etc?
  Och vad är skillnaden på couscous, bulgur, matvete?

  Vad anser du är ”bäst”? Vet att många har bytt ut vanligt ris och pasta osv mot råris eller matvete, men är det verkligen så stor skillnad? Vore jätteglad om du svarade, jag själv äter alla för att jag tycker att det är gott, men har märkt ökad konsumtion av de jag nämnde i och med hälsotrenden som kommit med instagram och de senaste åren. 🙂 tacksam för svar och tack för bästa, mest naturliga träningsbloggen!

 8. Kanoninlägg! Det viktigaste tror jag är att göra det som känns rätt. Och vill inte kroppen, då får en kanske tänka om litegrann men inte släppa helt. Ser tror jag det är superviktigt att förstå att mer vegetariskt alltid är bra, även om en inte äter helvegetariskt hela tiden. Det är liksom okej att vilja ha kött ibland, att beställa in en kötträtt eller äta gelstingodis när en känner för det. Och strunta i alla de som ifrågasätter på ett negativt sätt för att ”sätta dit en”, dvs ”är det inte lika synd om fisken som grisen?” osv. Det viktigaste är att göra det som själv känns rätt, och att göra ett aktivt val – inte bars äta det som serveras för att det alltid vart så. Utan att tänka till, och sen välja vad en vill ska ligga på tallriken!

 9. Att äta mer grönt är mycket bra för hälsan och miljön, dock krävs en del kunskap om framför allt helvegetarisk/vegan kost för att minimera risk för näringsbrister så jag rekommenderar att kontakta en dietist. Är du vegan behövs i princip alltid tillskott på B12, vitaminet som endast finns i animaliska livsmedel. Kan vara svårt att få till intaget av D-vitamin och Omega 3 om du väljer bort fisk och mejeriprodukter. Kan du äta ägg är det en fördel då det innehåller alla näringsämnen utom C-vitamin.
  Kul att så många intresserar sig för att ge kroppen sånt den mår bra av, fortsätt med en hälsosam livsstil och kom ihåg att ha kul och njuta också!

 10. lyssna på sin kropp är verkligen det viktigaste 🙂 ställer mig lite tveksam till det där med blodgrupperna. Jag har 0 och tål inte alls fet mat (blir som en ballong och vi ska inte ens tala om vad som kommer ut bakvägen) och äter jag kött som är det minsta lilla pytterosa kommer det upp igen 4-5 timmar senare. Så man får lyssna vad man själv mår bra av 🙂

  1. Jag är blodgrupp 0 och har aldrig mått så bra som sen jag blev vegan.

   Och Vårdcentralen Centrum Uppsala – Det är precis lika viktigt att se till att man får i sig alla näringsämnen om man inte är veg. Mejeriprodukter är inte en bra källa för vitamin D. Har man inte tillgång till solen så är det bra med tillskott.

   Vitamin B12 är viktigt att se över eftersom djuren får i sig detta via bakterier i den naturliga mat de äter. Som människa är det svårt med B12 eftersom vi nuförtiden är så rena av oss och inte äter mat direkt från jorden. Eftersom det inte riktigt fungerar så bra i den moderna köttindustrin så borde alla se över detta.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar