Annons
Annons


KAN JAG ÄTA SOJA OCH HAVREBASERAT?


svar på kommentar

Hej Ida! Har nu i bara ett par få dagar undvikt gluten och laktosprodukter och måste säga att min mage mår mycket bättre! Gjorde ett undantag idag och käka pizza dock, snacka om att min mage straffar mig nu….

Annons


Men min fråga är: hur ställer du dig till soygurt/havregurt och liknande? Är det “hälsosamt” eller inte? Älskar verkligen yoghurt och müsli, men vill ju skippa laktos eftersom jag mår bättre utan.

SVAR: Hej fina du och vad glad jag blir av ett höra! Bra jobbat av dig och det är först när man tar bort alla produkter som man märker hur mycket bättre man mår utan.

Jag äter inte sojabaserade produkter pga många anledningar. HÄR kan du läsa en bra artikel om soja. Jag är inte allergisk mot gluten så därför går havregurt bra för mig (Det står att den går under mycket låg gluten halt). Havre i sig innehåller inte gluten men ofta så tillverkas havre i samma miljö som tex mjöl och därför kan det finnas spår av gluten och även i havremjölken och havregurten. Dock så funkar det för mig då jag bara är överkänslig mot gluten så bäst är om du testar dig fram.

Ett grymt alternativ som jag brukar variera med är Chiapudding. Jag blandar 2 msk ekologiska Chiafrön <–LÄNK med 1 dl kokos eller nötmjölk och kryddar med lite kanel och vaniljpulver. Ställ den i kylen över natten och ät dan efter med bär, frukt, granola och/eller sylt. MUMS!

English: Use google translate.

20140711-091406-33246155.jpg

10 kommentarer till “KAN JAG ÄTA SOJA OCH HAVREBASERAT?”

 1. Det finns tyvärr väldigt många seglivade myter om soja. Här skriver Pernilla Berg (vegan, PhD, nutritionist och toxikolog) om hur det egentligen ligger till: http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/ Soja är ingen fara (om en inte är känslig för det, förstås!), utan tvärtom: forskning har visat att soja har många hälsofrämjande effekter. I Sverige är det dessutom enkelt att välja ekologisk och GMO-fri soja. 🙂

  1. Tack för kommentaren och länken. Nej om sojan är svensk och ekologisk så kan den absolut ha sina fördelar men tyvärr är inte de sojabaserade produkterna gjorda på det eller har du något supertips? 🙂

   1. De flesta (om inte alla?) varumärken och produkter som marknadsförs och säljs här i Sverige använder schysst soja, som jag förstått det. T. ex. Alpro Soya är noga med schysst produktion och att bara använda gmo-fria sojabönor. De har bl. a. en ekologisk, naturell och osötad sojamjölk. Kung Markatta har ekologisk tofu. Och Carlshamn är ju ett helt svenskt företag och har många sojabaserade mjölkfria alternativ. Många av de myter om soja och ”därför är inte soja bra” är helt enkelt misstolkade forskningsresultat, som man nu får försöka rätta till.

 2. Hej ida!
  Jag har sedan oktober förra året tränat regelbundet. Jag har blandat kondition och styrka. I april det här året kollade jag på min kropp och insåg att jag tränat och tränat men inget har hänt! Jag har en väldigt smal överkropp och en större underkropp med lite kraftigare vader och lite utav en ridbyxlår-rumpa. Men mitt största ”problem” som alltid varit mitt syfte i träningen är att bli av med dessa j*vla celluliter. I april slutade jag helt med godis/chips/läsk enda fram till juni då jag åkte till rhodos i 2 veckor.
  Känslan av att vara nyttig och träna var oslagbar och jag kände mig snyggare än någonsin. MEN! Sedan såg jag bikinibilder från resan och insåg att det inte syntes någon skillnad på min kropp och definitivt hade inte en enda cellulit försvunnit.
  Jag är så trött på att aldrig aldrig aldrig se resultat. Allt jag stoppar i mig verkar sätta sig direkt på rumpan och låren. Vad är det vanligaste felet? Äter jag för lite? En typisk ”nyttig” dag för mig är: frukost- naturell yoghurt, banan, äpple, sockerfri musli, gojibär. Lunch- två ägg och ett äpple. Middag- fullkornspasta med stekt kyckling. Och ofta blir det en proteinpudding på kvällen. Får jag i mig för lite mat? Vill ha ett rumplyft och slätare ben, är det för mycket begärt? Tränar ca 3 ggr i veckan. Är 166cm och väger mellan 52-54 kg. Är jag en utav dessa tjejer som är dömd till väldigt synliga celluliter livet ut oavsett vad jag gör? Är 22 år men mina ben ser ut att vara 42 år. Tacksam för svar! #desperattjejsomfunderarpåattköpaenpizzaochgeupp // Julia!!

 3. Hej jag kommer ihåg att du för ett bra tag sedan la upp en video från youtube på någon doktor eller likande som talade om varför det är bra att äta glutenfritt (du la också upp en i samma inlägg om laktos) Skulle gärna vilja kika på de igen men hittar den inte någonstans. Har du kvar länken?

  Kram

  1. Ja just set 🙂 Du hitter den på youtube om du söker på ultrawellness dairy och ultrawellness gluten 🙂 Kram Ida

 4. Hej Ida!
  Har kört din buttkiller några dagar nu, men har bara träningsvärk på framsidan av låren. Vad gör jag för fel tror du?

 5. Hej Ida! Undrar lite om det här med att byta till glutenfri kost, jag själv mår bättre på att hålla nere på gluten, men är det inte dumt att utesluta det helt? Vill inte gå och bli permanent glutenallergiker då detta är vad som sker om man utesluter gluten under längre tid.

  Kram och tack för en kanonblogg!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar