Annons
Annons


VARFÖR BLIR JAG ALLTID SJUK?


DELTAGARE VECKANS UTMANING

Hej!
Jag råkade klicka in på din blogg och det slutade med att jag nu har suttit och läst flera sidor med inlägg, haha. Du är verkligen inspirerande och verkar har en sån bra syn på träning, kost och hälsa.

Annons

Jag älskar dina ”Veckans utmaning” och hoppas på en riktigt rolig nästa vecka – då jag förhoppningsvis är frisk. För det är det som är mitt problem, jag blir förkyld hela tiden. Så fort jag har kommit igång ordentligt med konditionen och har värsta motivationen så blir jag förkyld. Sen efter två veckor kan jag börja igen och allt känns jättebra. Och så går det tre veckor, sen är jag förkyld igen. Och då är det bara vänta två veckor innan det är dags att börja på 0 igen. Gissa hur mycket motivation man har kvar då? Inte mycket. Styrkan är inga problem eftersom jag tycker att jag kan träna det trots att jag är lite förkyld, men kondition har man ju hört hur livsfarligt det är att träna det när man är sjuk.. Jag har dock även provat att helt avstå styrketräning också när jag är förkyld för att se om det går över snabbare, men nej så är det inte..
Så, det jag vill komma till är att jag undrar om du har något håll-dig-frisk-tips som gör att man inte behöver börja om typ varje månad?
Tack för en grym blogg, här kommer jag kika in oftare!

SVAR: Hej fina du och varmt välkommen! Det glädjer mig verkligen att höra 🙂 Ser fram emot att ha dig med på veckans utmaning framöver.

Jag förstår ditt problem då det är många som tampas med förkylningar och det är svårt att hålla motivationen uppe om man blir sjuk varje gång man kommit igång. Det är svårt för mig att säga exakt vad det är men jag kan ge dig lite råd…

Immunförsvaret sitter i magen så det första jag skulle kolla upp är om du kanske äter något som du är överkänslig mot? Många är tex. överkänsliga mot mjölk och gluten utan att man vet om det och när man äter det så blir magen/tarmen irriterad och det blir en obalans som kan göra att immunförsvaret inte funkar som det ska och kanske att man får näringsbrister eftersom upptaget försämras. Ett bra tips och det jag rekommenderar för att kolla eventuella obalanser och brister är att göra en hårmineralanalys. Där får man reda på exakt vilka obalanser man har och hur och vad man ska äta för att hitta balans.

Sedan kan du också tänka på att immunförsvaret är svagt direkt efter träning i någon timme, så se till att tvätta händerna ordentligt och peta ej i ögon eller mun och försök att undvika åka kommunalt hem efter träning om det går. Sedan är det också viktigt att äta och sova ordentligt när man börjar träna så kroppen återhämtar sig. Slarv med mat och sömn gör ofta att man blir sjuk.

Lycka till och krya på dig!

Kramis

18 kommentarer till “VARFÖR BLIR JAG ALLTID SJUK?”

 1. Jag hade samma problem för ca 2 år sedan. Hann knappt bli frisk innan nästa förkylning drog igång. Så jag läste på och slutade helt äta gluten och socker. Har även senaste året slutat helt med mjölk. Sedan jag slutade med sockret och mjölet har jag inte haft en enda sjukdag på två år 🙂
  gluten är inte speciellt bra för tarmen även om man inte tycker att man har något problem. Många som har allergier mot tex pollen mm märker stor skillnad när de slutar med gluten. Just för att immunföravaret till största delen (ca 80%) sitter i tarmarna som ida säger 🙂
  Vi måste ta hand om vår mage 🙂

  Mvh
  Lovisa

  1. Åh vad härligt att höra och vad skönt att du hittat en livsstil som passar dig. Låter som en väldigt sund kosthållning och ja, magen är så viktig för allt. Ha en fin dag! Kramis

 2. Jag har haft samma problem på sistone, men nu har det blivit bättre. Det jag gjorde var att jag väntade tills jag blev helt frisk till jag började träna igen, och det som gjorde mig frisk snabbare och som nu har gjort att jag inte blivit sjuk igen är att äta mer protein! När jag sen åt mindre protein igen blev jag sjuk igen… Så ät mer protein! 🙂

  1. Ja då kanske din kropp hade brist på protein. Jag kan förstå vad du menar då jag också är väldigt känslig för när jag äter för lite protein.

 3. Nu är jag väldigt sällan sjuk trots att jag lidit av insomnia och IBS. Men en grej kan vara att se till att hålla hygienen på gymmet det är jätte lätt att bli smittad även där. Folk går dit trots att dem är sjuka ibland och tänker inte på att de smittar andra.

  1. Ja det där med att folk går till gymmet sjuka är helt galet och väldigt ego. Att tvätta händerna noga kommer man ganska långt med 🙂

 4. Jag var också med om det där för ett antal år sedan, var sjuk nästan varannan vecka med ont i halsen och det gav sig nästan aldrig, så fort jag började träna igen så dröjde det max 2 veckor till jag blev sjuk igen. Det jag har ändrat på är framförallt min kost – undviker gluten, rött kött och mjölkprodukter, äter mer grönt, mer ren mat, försöker äta rawfood så ofta jag kan, mer näring helt enkelt! Jag är nästan aldrig sjuk längre så det är verkligen i magen vårt immunförsvar sitter och därför är det så viktigt med en bra och näringsrik kost!

  1. Åh vad härligt att höra! Låter som en väldigt sund kosthållning. Tack för att de delar med dig. Kram Ida

 5. Hej Ida!

  Jag undrar om det spelar någon roll när på kvällen man äter? Vissa är
  så väldigt tydliga med att inte äta senare än klockan sju, medan andra
  säger att det inte spelar någon roll bara man får i sig hela sitt
  kaloribehov under ett dygn. Så undrar hur du ser på den saken och vad du
  tycker är rätt och riktigt. Undrar dessutom om det inte är bra att få i
  sig kolhydrater på kvällen? Tänker i sådana fall kolhydrater iform utav
  ris, bröd, pasta och potatis och inte iform utav rotfrukter, grönsaker
  etc. Du är så GRYMT inspirerande och motiverar mig oerhört so keep it up
  girl!

  KRAM

  1. Hej Cecilia! Det här är en fråga som har många svar då vi alla är olika. Vissa säger 18, vissa säger 20 osv. Jag personligen äter middag runt 20 och sedan käkar jag nästan alltid kvällsmat precis innan jag ska sova då jag annars brukar vakna hungrig och jag sover bättre om jag äter precis innan medan vissa kan ha jättesvårt att sova om de precis ätit. Det här får du helt enkelt känna efter vad som passar dig och skit i alla regler som folk sätter upp. Det hela handlar i slutändan ändå om vad du äter inte när 🙂 Angående kolhydrater så beror det på vad du har för mål? Vill de gå ner mycket i vikt så kan protein vara en bra ide att äta innan läggdags men vill du bara vara hälsosam så kan du absolut äta kolhydrater. Kram

 6. Hej ida:) Läser din blogg nästan dagligen och tycker att den är väldig inspirerande. Jag väger ca 60 kg och är 1,62 cm lång. Jag har fått vita ränder på baksida lår och nästan upp mot rumpan. Vad är det? Vad kan det bero på? Kan man bli av med dem? Hur? Tack 🙂 Kram

  1. Hej Emma! Vad roligt att höra 🙂 Det kan vara bristningar vilket är väldigt vanligt att man får. Jag tror ett de går bort med tiden. Kramis

 7. Vad bra att just detta kom upp 🙂 Något jag tidigare med åkte på efter att ha kommit igång. Jag tror också att jag gick ut för hårt direkt. Kroppen fick en chock. Stegvis har jag byggt upp konditionen och nu funkar det 🙂 Kram och ha en fin dag <3

 8. Tack för ditt svar Ida! Jag ska verkligen kolla närmare på det där med överkänslighet. Lite klurigt att ta bort t.ex. gluten helt när jag bor hemma med mina föräldrar och dom lagar all mat(och dessutom tycker det verkar såååå himla jobbigt med folk som är vegetarianer, glutenintoleranta osv) men jag ska absolut fundera på vad jag kan göra som passar min vardag.
  Nu är jag i alla fall frisk för den här gången och har precis slutfört alla 150 box jumps. Nu väntar jag på nästa utmaning!
  Tack än en gång för att du tog dig tid att svara 🙂

 9. Hej! Ibland är det lätt att glömma bort vissa saker när man läser träningsbloggar som följer hälsotrender: Majoriteten av människor är INTE allergiska mot gluten och tjänar ingenting på att äta glutenfritt, förutom att det blir mera komplicerat att äta och dyrare. Majoriteten är inte heller laktosintoleranta och där gäller samma sak. Vissa är lite känsliga för laktos i vuxen ålder, men kan äta litegranna. Hårmineralanalys vet jag ingenting om och det sista stycket är bra! Peta inte i ögon, mun och näsa innan du tvättat och spritat händerna om du är känslig. Sov bra och stressa lagom så kommer du långt. Och ät tillräckligt med mat och glöm inte grönsaker. Är du fortfarande infektionskänslig och ofta får infektioner, framför allt allvarligare, så sök vårdcentral för att kolla upp det. Jag vill inte verka dryg Ida mot ditt svar men tänker bara på alla unga tjejer som läser detta som kanske redan upplever kosten som ettt problem med all smalhets, det är dumt att börja utesluta och ändra mycket i kosten om man är ung, utseendemedveten och tränande tjej. Annars tycker jag du har en bra och inspirerande blogg! 🙂 mvh /en läkare

  1. Hej Emma och tack för din kommentar. Du har rätt att det inte är många människor som är allergiska mot gluten men vad läkare ofta glömmer kolla är om det finns en överkänslighet mot gluten. I dagens samhälle innehåller så mycket produkter gluten att det i väldigt många fall blir en överkonsumtion vilket kan leda till ett tarmarna blir skadade. Gluten är inget en människa behöver och i dagens läge är det inte särskilt krångligt att äta glutenfritt då de flesta affärer/restauranger har glutenfria alternativ. Jag tycker den här frågan behöver tas mer på allvar då så många människor i dagens läge får IBS och i många fall så tror jag att det beror på felaktig kost och en överkonsumtion av tex. gluten, mjölk och socker. Detsamma gäller mjölk och nu pratar jag inte om laktos utan om mjölk. Det är tungt för kroppen att bryta ner komjölk då den är anpassad för att en kalv ska växa och en kalv är ganska mycket grövre än en människa. Skulle människan dricka mjölk så borde ju det vara människomjölk, eller hur. Att dessutom kossan mjölkas när hon är dräktig och matas med massa skit gör att mjölk ofta innehåller massa hormoner som ej är bra för en människa att få i sig. I dagens läge så överkonsumerar vi svenskar mjölkprodukter något enormt vilket blir väldigt tungt att bryta ner och speciellt om man redan har en skadad tarm, vilket många människor har. Om det skulle göras en bättre utredning på överkänsligheten (inte enbart allergier) och bättre kostråd från läkare istället för att skriva ut massa piller som gör mer skada än nytta i längden, så tror jag att mycket smärta och pengar skulle sparas.

   Den här kommentaren är inte riktad mot dig personligen men jag blev så upprörd när jag började skriva 🙂 I alla fall så tack för din kommentar och jag hoppas på framsteg inom läkarvården inom snar framtid men det känns som det är på väg.

 10. Jag hade precis samma problem för något år sedan och det var så pass illa att jag sökte hjälp och gjorde en immunförsvarsutredning. Visade sig att jag hade låga nivåer av ett ämne (vars namn jag tyvärr inte kommer på i skrivande stund) men fick höra att det är jättevanligt. Det betyder inte att man nödvändigtvis påverkas av det, men för min del har jag lärt mig att den allra största boven är stress. När jag blev sjuk så missade jag skolan, hamnade efter och det blev ett stort stressmoment samtidigt som jag hade andra saker i mitt privatliv som jag blev stressad av. Det blir lite som en ond cirkel, man blir stressad av att vara borta från skola/arbete för att man är sjuk, men då är det lättare att bli sjuk igen och blir man ännu mer stressad osv. Självklart är det olika för alla, men nu har jag hållit mig frisk i nästan ett år för att jag stressar mindre och omger mig med saker jag vill ha där.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar