Annons
Annons


VARFÖR ÄTER JAG LITE KOLHYDRATER?


question-answer

Hej Ida! Jag tycker ofta att det ser ut som att du äter väldigt lite kolhydrater, att du mest äter sallad och protein. När man tränar ska man väl äta mycket kolhydrater? Hur hänger detta ihop, eller har jag bara inbillat mig?

SVAR: Hej! Jag vet inte vad du baserar det på? Har du kollat min kostdagbok i Mikz? Min kost består av största delen av kolhydrater.

Annons

Bara för att jag inte äter pasta och bröd så betyder inte det att jag inte äter kolhydrater. Jag äter mycket frukt, glutenfria gryn, rotfrukter, sötpotatis, potatis, ris, grönsaker, bär mm som alla innehåller kolhydrater. Bara för att jag ville kolla på ett ungefär så skrev jag i vad jag åt i torsdag i en app som räknar ut kcal mm. och det såg ut så här…

IMG_7457.PNG

Så i torsdags åt jag 2457 kalorier och 233 gram av dem var kolhydrater, 129 gram protein och 107 gram fett. Så det här är inte vad jag vill kalla en lågkolhydratskost då största delen är kolhydrater. Utöver det här åt jag också nötter och choklad som jag glömde lägga in. Jag äter absolut inta bara sallad och protein! Ladda ner min app i Mikz HÄR om du vill läsa min kostdagbok.

Så nog pratat om mig! Det finns ingen regel på hur mycket kolhydrater man ska äta. En vanlig motionär som tränar 2-5 gånger i veckan behöver absolut inte överdriva konsumtionen av kolhydrater utan det räcker att hålla sig till en varierad kost med bra kolhydrater, fett och protein. Jag räknar aldrig kalorier på det viset utan äter tills jag är mätt och jag mår bäst att äta 3 stora mål + 2-3 mellanmål/dag.

//English: Question/answer in swedish. Use google translate.

12 kommentarer till “VARFÖR ÄTER JAG LITE KOLHYDRATER?”

 1. Jag tror att fokuseringen på fett/protein/kolhydrater är att göra saker och ting mer komplicerat än det är, speciellt om man inte aktivt behöver gå ner eller upp i vikt. Det viktigaste är att man äter bra och rena produkter ju! Det är ju en enorm skillnad för kroppen att äta 2 bananer och en rejält stor avocado från att äta 100g mjölkchoklad, fast energifördelningen är nästan på pricken den samma.

  Jag är övertygad om att man genom att äta rena, fina produkter, LYSSNA på kroppen och inte känna skuldkänslor utan njuta då man någon enstaka gång då man är riktigt sugen äter nånting som kanske inte riktigt räknas som världens ”hälsosammaste”.

 2. Hej fina ida!
  Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om vad du tycker om vegansk kost och lfhc ?
  Kram

   1. Jag fortsätter på samma tråd som Felicia haha 😀 Det är många sådana här Raw-veganer som verkar vara väldigt noggranna med deras intag av fett; vet du varför och är det sunt?
    Kram och himla stort tack för en toppenblogg!

 3. Det är rätt ofta som folk inte förstår vilka alternativa källor till bra kolhydrater som finns. Bara för att man undviker bröd, pasta, potatis etc betyder ju inte att man inte får i sig en hel del kolhydrater. :-).

 4. Allt som inte är protein eller fett är kolhydrater 🙂 sen finns det bra kolhydrater och mindre bra kolhydrater (+snabba och långsamma)

  Stor kram

 5. Skitbra Ida! Jag medger att jag har haft intrycket av att du inte äter så mycket (förlåt!) men nu har jag följt dig i Mikz ett tag och fått den förutfattade meningen sprucken 🙂 gudars vad lätt det är att döma människor utan att man ens vet en fjärdedel… Jag är glad att du tar upp detta dock så fler förstår att kolhydrater inte är pasta och bröd 🙂

  1. Men åh vad glad jag blir för din kommentar! Jag vet inte varför alla får den bilden och därför tycker jag att det är så viktigt att jag skriver min matdagbok i Mikz så folk kan se att jag äter 🙂 haha. Det här med kolhydrater är det ska jag fortsätta påminna folk om då de flesta bara tror att kolhydrater är pasta och bröd. Tur man har en blogg så man kan lära folk 🙂 Haha Kram på dig

 6. Jag skulle uppskatta ett inlägg om vilka sorters ris som är att föredra andra (samma sak med pasta)! Och tips om vart de finns som du rekommenderar! Grymt bra blogg som vanligt, kul att du visar vad du har på dig på fritiden ibland med 😀 kram på dig Ida!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar