Annons
Annons


VARFÖR ÄR GLUTEN DÅLIGT?


arreter-gluten_690x350question-answer

Hej Ida! Undrar egentligen lite om varför det inte är bra med gluten? Känns som att det blivit lite av en “trend” och folk utesluter det hit och dit utan att kanske veta varför. Så jag undrar, varför är inte gluten bra egentligen? Hur påverkar det kroppen? Förutom att många anser sig “må bättre” när de utesluter gluten då. Vitt mjöl är ju inte bra men det är ju inte samma sak som gluten. För gluten finns ju i fullkorn, bulgur osv också, men som ändå känns som ett bra och hälsosamt alternativ. Jag har inte riktigt förstått i alla fall så om du vill svara hade det uppskattats så mycket! Kram

Annons

SVAR: Hej och tack för din kommentar och en bra fråga! Jag var på en kostutbildning för något år sedan där läraren sa: ”Det finns 2 alternativ… de som redan är överkänsliga mot gluten och de som kommer att bli”. Nu vet inte jag om det stämmer men jag tror han kan ha en poäng där och jag tror det hela handlar om den mängd gluten vi människor får i oss. Dels är det sämre kvalité på spannmålet vi äter idag och dels så tillsätter många företag mer gluten i brödet eftersom det gör brödet godare och fluffigare. Vi svenskar äter enormt mycket bröd, pasta mm. och om man tänker efter så är det många som äter gluten i varje måltid ex. Flingor till frukost, pasta till lunch, smörgås till mellis och bulgur till middag. I och med den här överdoseringen och att gluten kan skada tarmluddet så tror jag många bygger upp en överkänslighet och en inflammation i tarmen. För när tarmen skadas så blir näringsupptaget sämre och man kan bygga på fler och fler överkänsligheter, läckande tarm, IBS och andra hemska sjukdomar.

Annons

MEN som sagt så tror jag att det handlar om en överdosering precis som med mjölken som vi här i Sverige är riktigt duktiga på att överdosera. Är man inte så känslig mot gluten och äter någon macka i veckan så är jag ganska säker på att det inte är någon fara. Jag tex. är inte allergisk mot mjölk men när jag äter för mycket utav den så kan jag få ont i magen, känna mig trött mm. Men äter jag en liten mängd några gånger i veckan så går det hur bra som helst. Så mitt råd till dig är att äta gluten i måttliga mängder (om du inte är överkänlsig) och blanda in andra livsmedel som ris, potatis, rotfrukter, frukter, grönsaker så du inte äter gluten varje dag. Att variera maten är alltid bäst!

Hoppas du fick svar! Kram, Ida

//English: Question/answer in swedish.

(0)

11 kommentarer till “VARFÖR ÄR GLUTEN DÅLIGT?”

  1. Har för mig också att gluten inte kommer från naturen utan att den är människo gjord , inte så konstigt då det är många som inte kan äta det

  2. Hej Ida!
    Du vet kanske inte det här, men vad är det för skillnad på t.ex. grahamsmjöl, fullkornsmjöl, rågmjöl och dinkelmjöl? Är helt vilse och vet inte vad som är bäst eller vad som skiljer de åt. Tänker ur ett hälsoperspektiv, om man ska försöka undvika och ersätta vanligt vetemjöl, vad är bäst då? Låter kanske konstigt men vilket mjöl är ”hälsosammast” och framför allt vad är skillnaden? Är något av mjölen överhuvud taget bättre än vanligt vetemjöl?

    1. Hej Ylva! Nej det är inte lätt att veta. Det är olika sädesslag bara och alla innehåller gluten. Det är väl att råg, fullkorn, dinkel är mer långsamma kolhydrater än vete. Men jag kan tipsa om att börja baka på bovetemjöl, quinoamjöl, mandelmjöl, kokosmjöl och andra glutenfria mjöl som innehåller bättre näringsämnen. Kramis

  3. Är man inte glutenintollerant så klarar man mer än en macka i veckan, det har blivit så tabubelagt med gluten och pasta är ju nästan konstigt att äta idag. Ofta förklaras det med massor av vetenskapliga termer som folk kanske inte ens förstår själva men man får inte glömma att det inte är onyttigt, bara man, som du skrev inte mår dåligt av det eller får obehagliga symtom.

    1. Ja det är inte alltid lätt då alla säger olika. Man måste helt enkelt lyssna på sig själv och inte överäta något. Lita av allt är bra 🙂

  4. Hej Ida! Jag läser ofta din blogg och tycker du är superinspirerande, tack för att du ger så bra tips och är en sån stor inspiration!

    Jag är 20 år och har IBS och jag har gått till magtarm-specialist och gjort en massa undersökningar för att visa att jag inte är allergisk/överkänslig mot något (t.ex. gluten eller laktos) och då fick jag diagnosen IBS. Då blev jag skickad till en dietist som visade FODMAP för mig, och berättade hur detta fungerade. Hon sade då att problemen med IBS grundar sig i problem med kolhydrater, och då vissa speciella som t.ex. laktos, fruktos och en del oligosackarider. Och det hon sade då angående gluten var detta: det som händer när man tar bort gluten ur vissa livsmedel är att vissa oligosackarider försvinner, och att det är därför som folk med IBS-magar kan må bättre av att äta glutenfritt. Man är alltså ofta inte överkänslig mot själva glutenet i sig utan det är oligosackariderna som ställer till det.

    Jag har testat denna diet enligt FODMAP i ca 8 veckor och min mage är suverän! Så ett tips till alla IBS-magar där ute är att utesluta gluten pga oligosackariderna och även andra kolhydrater (fruktos och laktos) ett tag och se vad som händer 🙂
    Tack igen för en grym blogg!

    1. Bra förslag med FODMAP och förklaring till oligosackrider. Många tror att gluten är en kolhydrat och är förvirrade angående hälsoeffekterna av gluten. Tyvärr förklarar inte det här inlägget heller hur gluten påverkar kroppen, det verkar bara diskutera varför somliga utvecklar en överkänslighet. Jag tror det är viktigt att alla inhämtar information från så många källor som möjligt och gärna obiaserad media också.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)



Annons



Laddar