Annons
Annons


VAD SKA JAG ÄTA OCH VAD SKA JAG UNDVIKA ATT ÄTA?


IMG_8209.JPG

Ugnsbakad lax och rotfrukter med passionsfrukt och limedressing.

svar på kommentar

Hej, du äter ju inte mycket gluten för mage inte mår bra av det. men vad är det de egentligen gör? Och sen undrar jag om du har tips på vad man ska undvika för mat som är dåligt för magen o kroppen, och även vad man ska tänka på att äta.

Annons

Vill gärna komma igång med träning och äta nyttigt så hade varit jättekul och bra med tips! :D

SVAR: Hej! nej jag äter varken gluten eller mjölk och det för att min mage och hela kropp mår bättre av det. Gluten skadar tarmluddet vilket kan göra att kroppen inte kan ta upp all näring eller bryta ner maten som den ska vilket kan ge symtom på många olika sätt. Har man problem med uppblåst mage, huvudvärk, eksem, dålig hy, ont i magen, stela leder så skadar det inte att testa en period på 2-3mån utan gluten. Finns så mycket bra alternativ idag.

Alla människor borde utesluta vitt socker, snabba kolhydrater och halvfabrikat. Sedan är gluten och mjölk något de flesta är överkänsliga mot och då borde man även dra ner/utesluta det ur sin kost beroende på hur känslig man är. Sedan så är vi alla olika så svårt att säga. Det optimala vore om alla gjorde ett komplett allergitest och sedan utesluter det man är överkänslig mot då det irriterar kroppen. Jag har själv gjort det och skickade då blodprov till tyskland. Det kostar en hel del pengar så har man ej möjlighet till det kan det vara en bra ide att föra kostdagbok och skriva ner hur man känner sig och på så vis kanske lista ut vilka produkter man reagerar på.

Några produkter man kan vara extra uppmärksam på är gluten, mjölk, socker och ägg. Men börja med att försöka äta så ren mat som möjligt med bra kvalité och uteslut vitt socker, snabba kolhydrater och halvfabrikat.

Lycka till, Kram Ida

15 kommentarer till “VAD SKA JAG ÄTA OCH VAD SKA JAG UNDVIKA ATT ÄTA?”

 1. Man kan dock göra sig själv intolerant genom att utesluta gluten och laktos, och gluten skadar bara tarmludd om man har Celiacs vilket är en sjukdom. Ta bort socker är viktigare när det gäller hälsa istället, hela Sverige kan inte helt plötsligt vara glutenintoleranta. Det är skillnad på vitt bröd och grovt bröd gällande gluten också. Jag tycker alla som sysslar med kost borde ha mer respekt för vad massa uteslutande kan göra, är det värt det att aldrig kunna äta pasta igen för att man inbillar sig ha Celiacs? Vårdcentraler erbjuder tester mot allergier också så det går att ta reda på.

  1. Hej! Jag är själv glutenintolerant, alltså jag blir riktigt sjuk om jag äter gluten. Det är toppen att fler har fattat att gluten inte är bra för kroppen för det är det inte. Men om man inte har blivit diagnostiserad med gluten och är då alltså gluten intolerant med celiaci som kommentaren ovan säger skadar det ej tarmluddet.

   Det enda som blivit dåligt med att fler äter gluten är att restauranger har börjat slarva för det är ju trendigt och när jag säger att jag inte kan äta gluten är det många gånger jag inte blir tagen på allvar och blir serverad gluten, fast jag sagt till 20gg, för det är ju inte sååå farligt liksom. Tror vi måste börja skilja på gluten som en slags må bra av sak och sen sjukdommen. För jag blir sjuk, det är ibland ambulans till akuten för de smärtor jag kan få. Du, Ida, får gärna fortsätta pusha för att fler ska äta glutenfritt men glöm inte att skilja på känsligheten och intoleransen då det är olika saker 🙂 Tack för en toppen blogg annars!!

  2. Instämmer med dig Anna. Tycker att det gått på tok för mycket inflation i alla överkänsliga/allergiska nuförtiden. Istället för att ta bort ”vanlig” mat tror jag att det är alla konstiga sötningsmedel och proteinpulver som är boven till många personers dåliga magar. Och socker såklart.

   Varför inte äta allt med måtta istället?

 2. Jag är laktosintolerant så dricker bara laktosfritt. Gluten är inget jag tänker så mkt på…mest kolhydrater i sig jag drar ner på 🙂

 3. Hej!
  Jag undrar om du har koll på olika proteinpulver tillskott osv, jag tränar ca 4-5 gånger i veckan på gym, enkel hemma träning och har ett aktivt jobb. Jag har testat på lite olika proteinpulver men inte fastnat för något. Jag är både laktosintolerant och gluten. Känner att jag behöver hjälp att hitta rätt, vet i te vem har ska vända mig till.

 4. Dock är överkänslighet mot laktos och gluten ganska ovanligt. Enligt min läkare är det få människor som är t.ex. laktosintoleranta, det är mest något man inbillar sig. Många tror att så fort de druckit mjölk och får ont i magen är det pga laktos, men oftast är det andra faktorer som ligger bakom.

  1. Så är det inte! I Norden har människor utvecklat enzymen laktas som bryter ner laktosen men går man söderut och österut så är många laktosintoleranta. I Asien upp till 100% av befolkningen. Skrämmande att läkare uttalar sig på det viset!

 5. Hej!Jag är 14 år tävlingsdansare jag kom på det att jag har varit med på en workshop med dig för nått år sen i disco:)Ville först bara säga att du är en grym dansare och att nu när jag läser din blogg också har du blivit lite av en förebild för mig,att du orkar så mycket och har sån tränings glädje gör mig så inspirerad! Hursomhelst så idag fick jag reda på att jag måste äta glutenfritt! Jag undrar om du har något bra recept på gluten fritt bröd? Tack för en grym och inspirerande blogg! Kram från Ida!

 6. Jag vill oxå veta mer pm allergitestet!!! Tror jag är överkänslig mot mkt men enligt s ensk sjukvård är jag iaf inte allergisk..

 7. Hej Ida! Jag har inte ätit gluten i ca 3 månader utan att märka någon större skillnad på min krånglande mage. Tycker du att det är okej om jag börjar äta gluten igen eller borde jag fortsätta undvika det?
  Väldigt tacksam för svar!

  Kram!

 8. hej ida! Jag har också haft samma problem med magen, och har tagit bort gluten,mjölk och soja från min kost och det har funkat jätte bra! Fick bättre hy,gick ner i vikt,blev av med ledvärk och eksem i hårbotten. Nu undrar jag vart har du skickat dina blodprov? eller hur går man tillväga? 🙂 Jag är väldigt inspirerad av din blogg samt din kost och träning! kram:maja

 9. Ni som är så kritiska mot att man äter glutenfritt tror ni verkligen inte att man vet bäst själv vad man mår bra av? Jag har haft IBS sedan jag var knappt ett år gammal, mina föräldrar hade panik för att min mage inte funkade som den ska då och inte förrän jag fyllt 21 när jag tog bort gluten och minskade på kolhydraterna blev min mage välfungerande. Tror jag är långt ifrån ensam och testen gjorde inga utslag i mitt fall, hur som haver låt människor sköta sin kost själva!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar