Annons
Annons


VAD KAN JAG GÖRA MOT MIN SVULLNA MAGE?


– Inlägget innehåller reklamlänkar till min webbshop Welloteket –

FRÅGA: Jag är en 17 årig tjej som hela mitt liv lidit av magproblem. Min mage är konstant uppsvälld, ibland mer och ibland mindre. Det är jättejobbigt och en sak som jag verkligen lider av.
Flera gånger sökt hjälp men inte fått den hjälp jag behöver. Äter inga mejeriprodukter och har även gjort ett test som inte visat att jag skulle vara glutenintolerant.
Den enda gången min mage inte har varit svullen är någon gång när jag vaknat upp efter att ha sovit länge och djupt. Men så fort jag fått i mig lite frukost har den blivit svullen igen. Jag har generellt en ganska bra kost, äter inte värst mycket godis, äter mycket sallad och ingen snabbmat. Sover dock inte jättebra och är väldigt stressad för skolan osv. Men detta är något jag tycker är jättejobbigt och undrar därför om du har något tips på tillskott eller vad som helst som du tror kan hjälpa mig.

Annons

SVAR: Hej fina du och tack för din fråga! Jag kan bara säga att jag förstår dig då jag varit i exakt samma situation. Innan jag svarar på din fråga vill jag bara säga att jag inte är någon läkare utan kommer bara ge dig tips som har funkat för mig och andra jag känner.

» STRESS. Först av allt är det bra att försöka bli av med det som stressar dig i ditt liv. Det är lättare sagt än gjort men en mycket viktig punkt. En stressad kropp kan ha svårare att smälta maten du äter. För mig funkar yoga och meditation väldigt bra. Sitt alltid ner i lugn och ro och ät din mat och tugga ordentligt. 

» UTESLUT KOST DIN MAGE INTE GILLAR. För mig blev magproblemen mycket bättre när jag slutade med mjölkprodukter och ägg. Uteslöt även gluten under en lång period. Nu äter jag gluten ibland och det funkar toppen men med den maghälsa jag hade när jag hade magproblem så funkade inte gluten alls. Andra saker som jag kan ha svårt att bryta ner är bönor, linser, avokado, nötter, lök, chili och vitlök. Nu kan jag äta allt det igen men om jag känner nu att magen är i obalans så försöker jag undvika det. Så ett tips är att testa dig fram och se vad just din mage gillar och inte gillar. 

» GODA MAGBAKTERIER. Boosta med goda magbakterier. Jag har ganska dåligt med goda magbakterier enligt tester och därför tar jag dagligen goda magbakterier. (reklamlänk till Welloteket) Jag använder de här!

» ENZYMER. Andra tillskott som kan vara tillfälligt till hjälp är enzymer som man kan ta innan maten för att hjälpa nedbrytningen. Ska du tex. äta ute eller borta och inte kan styra innehållet eller om du är på resa så är det toppen att ha med. Ta 2st innan måltid. (reklamlänk till Welloteket) Jag använder de här!

» VÄXTBASERAD KOST. Jag kan säga att mina magproblem blev bättre utan mjölk ägg och gluten men inte helt bra. Att sedan gå över till en vegansk kost var det absolut bästa för min mage. I början var det en omställningsperiod då den var helt knas men när det gick över efter ca 1 månad så blev magen toppen! Min mage älskar alla fibrer och kolhydrater som den får + att all min ångest jag haft innan över mat gick över. 

» TA HJÄLP! Får du inte den hjälp du behöver av din läkare så är mitt sista tips är att ta kontakt med en duktig naturläkare som kan kolla din vitamin/mineralbalans, andra värden som kan spela roll och även kolla eventuella överkänsligheter mot viss mat. Det kan verkligen vara till stor hjälp! 

Det jag skrev ovan har funkat för mig men behöver inte funka för alla, men kan vara värt ett försök. Du frågar även om fler tillskott och det finns massa bra tillskott som kan hjälpa men då måste man mer veta vilka dina specifika problem är. Förstoppning? läckande tarm? Lös i magen? mm. (reklamlänk till Welloteket) Kolla in denna kategori för mage & tarm så hittar du massa bra tillskott som kan hjälpa.

Vet att ni läsare också är väldigt insatta så har ni fler bra tips så kom gärna med dem nedan.

 

 

9 kommentarer till “VAD KAN JAG GÖRA MOT MIN SVULLNA MAGE?”

 1. Jag har också en väldigt känslig mage som lätt svullnar upp. Tror dock inte jag har samma problem som ni, då min mage lätt blir väldigt svullen när det går för långt mellan målen och när jag äter för lite kolhydrater. Ibland då jag är jättehungrig så blir det lätt att jag bara slänger ihop en sallad, utan pasta, bulgur osv. Då blir min mage jättesvullen!

 2. Du kanske kan få hjälp av en dietist. En del magar har svårt att klara alla fibrer och mår bättre av lättsmält mat som hellre vitt bröd än grovt bröd. Prova dig fram men testa varje grej ett tag så du hinner märka effekt och inte bara några dagar. Kål, lök, bönor och linser osv kan vara gasbildande och ge svullen mage.

 3. Det bästa som de andra är att testa sig fram. Skriv matdagbok! Får du svullen mage efter en måltid? Gå igenom vad du åt. Kan det vara så att någon specifik ingrediens inte fungerar så bra på din tomma mage? Jag hade tidigare mycket problem med ont i magen, uppblåsthet och förstoppning.
  Det som har hjälpt för mig: väntar med att äta frukost tills jag känner mig lite hungrig. Morgonpromenad innan frukost! Äter mycket fibrer i min frukost, och ordentlig och stor frukost, äter mindre portioner fler gånger under resten av dagen. Bli aldrig vrålhungrig! Vid superhunger får jag ont i magen av att äta nästan vad som helst jag äter, speciellt råa grönsaker och frukt. Jag har även hittat ingredienser som min mage aldrig gillar: äpple, lök, rent socker (godis och väldigt söta desserter), mycket fet mat mm. Det tog fram tills jag var ca 23 år gammal innan jag började förstå vilka ingredienser som min mage inte klarar. Idag är jag en god bit på vägen. Har aldrig haft så god maghälsa som nu vid 26 års ålder. 🙂

 4. Jag har hört att är magen inte svullen på morgonen är det mestadels kosten som är problemet, är det svullen redan när du vaknar är det mestadels stress.

 5. Har du några tips för uppblåst mage vid tidig graviditet? Är i vecka 8 än bara och har alla dess olika symptom har jätte svårt att äta för jag mår bara illa och är otroligt gasfylld i magen.. värst är när magen blir som en ballong och ligger och trycker på allt nu som växer där inne så det gör bara otroligt ont :/ äter främst bara frukt just nu då jag har väldigt svårt att äta något då allt är osmakligt eller luktar illa haha..

 6. Vet inte om hon som skriver äter mat med lök i? När jag började utesluta all form av lök så blev det lite bättre för mig. Det är dock riktigt svårt, då nästan allt har någon form av lök om man inte lagar från grunden själv. Jag är lärare så på jobbet fick jag specialkost utan lök. Alltså inget lökpulver, inget vitlökspulver, ingen röd, vit eller gullök. Allt plockades bort, först då försvann svullnaden. Har IBS så magen mår sällan bra, men svullnaden lade sig när jag tog bort all form av lök.

 7. Jag har haft samma problem nästan hela mitt liv. Har gjort alla tester men är inte allergisk mot något och har även provat rawfood och enzymer och priobiotika tabletter under längre perioder. Inget har funkat helt och hållet men hjälpt lite för stunden. Men sedan jag fick tipset om att börja dagen med 1 dl hemmagjord kefir som innehåller massor av goda magbakterier har min mage förändrats jättemycket! Det är som ett nytt liv! Jag går på toaletten varje dag och är nästintill aldrig svullen nu för tiden. Det har aldrig hänt förr! Har du problem med magen så är det värt ett försök. Det är superenkelt att göra och och smakar som filmjölk. Rekommenderar det varmt👌🏻

 8. Hej Ida! Jag köper Wellotekets omnivegan multivitamin tablett och undrar om du vet om man ska ta den i samband med måltid för det står inget på burken? Undrar även om du tycker det är bättre på att köra på en multivitamintablett eller köpa en b12-burk och köra på det istället?

  Kram!

 9. Hade exakt samma problem och har provat allt. För mig var problemet hormonerna. Har börjat äta mediciner och magen är aldrig uppblåst längre.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar