Annons
Annons


VAD ÄR RIKTIG MAT FÖR ER?


(It´s a swedish commercial about arganic food.)

Alltså jag måste bara säga att jag håller med Coops reklam om ekologisk mat. Jag får alltid kommentaren om att jag äter så konstigt och ingen vanlig mat.

Annons

Varför äter jag inte ”vanlig husmanskost” med makaroner, köttbullar och ketchup? Varför äter jag inte färdiga såser, dressingar, micro mat eller andra halvfabrikat och varför äter jag inte frukten om den inte är ekologisk? Mitt svar är för att det inte är någon riktig mat utan den maten i mina ögon är konstig! Jag vill äta mat som är ren och utan massa tillsatser eller andra kemikalier och ren mat är vad jag kallar riktig mat. Eller vad säger ni? Vad är riktig mat för er?

English: For me real food is clean organic food and not semi-manufactures and fast foods with a lot of sugar, fat and simple carbs. I want to eat clean food without additives and other chemicals and I want it to be organic. What do you say? What is real food for you?

18 kommentarer till “VAD ÄR RIKTIG MAT FÖR ER?”

 1. Hej Ida!

  Jag behöver verkligen din hjälp!

  Jag har sedan första veckan i augusti varit förkyld (täppt i näsan och slemhosta), haft feber i omgångar samt känt mig allmänt orkeslös. Jag har under vissa perioder fått hög puls och blivit trött bara av att gå i trapper eller ta cykeln till skolan. Jag har varit på hälsocentralen och de har kommit fram till att jag inte har någon infektion i kroppen och att det inte är något problem med mina luftrör. De menar att det helt enkelt är så att jag fått flera virusinfektioner efter varandra och att min kropp har haft ett dåligt försvar på grund av det och därför varit mottaglig för nya virus. Det här har lett till att jag genomfört kanske 6 crossfit-pass sedan i augusti (där jag tagit det lugnare än vanligt) och gått på några fåtal promenader. I vanliga fall tar jag promenader var och varannan dag, tränar crossfit ca 4 gånger i veckan och ibland ett löppass.

  Jag börjar känna mig väldigt frustrerad över detta och att aldrig känna den där energin som jag normalt brukar ha! Och enligt mig känns det inte riktigt normalt för en person som är 23 år, äter varierat och är fysiskt aktiv?

  Enligt mig själv äter jag relativt bra, jag äter mycket frukt och grönsaker och äter varierat. Jag är allergisk mot björk, vilket innebär en del korsallergier som jag kan ha problem med. Senaste två veckorna har jag ätit chiafrön två dagar i veckan, det har lett till att jag blivit extremt illamående, blivit varm och fått svettningar, så jag antar att man kanske kan vara allergisk mot det? Jag funderar på om alla sjukdomar kan hänga ihop med min allergi, att jag äter sådant jag egentligen inte borde och därför får kroppen ett dåligt försvar?? Eller om jag har brist på mineraler eller vitaminer?

  Jag behöver helt enkelt tips på hur jag ska gå tillväga för att komma åt problemet, om det finns något! Jag funderar på att ringa sjukhuset och be om att få göra ett nytt allergitest men även ett blodprov för att se om jag har eventuella brister. Har även funderat på zonterapi, akupunktur eller homeopati för att se om det går att upptäcka eventuella obalanser i kroppen.

  Det här blev väldigt mycket text och kanske lite svårt att hänga med, men jag hoppas du kan hjälpa mig för jag vill verkligen få tillbaka mitt gamla liv där jag kan träna som vanligt!

  Och tack för en mycket bra och inspirerande blogg! 🙂

  Tack på förhand!

  1. Har du kollat så att du inte har ex tvar, mykoplasma eller så? Jag fick själv mykoplasma (som inte var lunginflammation) efter en lunginflammation. Det innebar att jag konstant var lite förkyld, hängig, ont i bihålor, huvud osv men aldrig riktigt sjuk 🙂 Detta får man tabletter emot! Hoppas du blir frisk snart!

 2. Riktig mat är för mig ”ren” mat med så lite tillsatser som möjligt. Försöker att köpa ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt och jag mår så mycket bättre av att äta ren mat än ”skräpmat”. Tack för en bra blogg Ida! 😀

 3. Ja ekologisk mat är så otroligt viktigt, det är så synd när vissa (som inte bryr sig om eko) inte vill ta in att det är viktigt!
  Jag går själv inte på någon diet som du och unnar mig ofta godsaker(onyttigt) men att handla ekologiskt är vi överens om! 😉
  Kram

 4. Exactly the same like you said! For example, I’m lactose-intolerant and I don’t want to drink or eat the minus L products here in germany because this is so chemical that I can’t find it natural…so I drink/eat soja yoghurt and milk…and by the way I think that it is better for you, your skin and your healthy than normal milk or the chemical one 😉
  Preferable fresh vegetables, fruits, soja, soyflakes or glutenfree and lactosefree muesli (amaranth) and sometimes organic chicken: taste fantastic, good for you and for the economy 🙂

 5. Håller helt med! Försöker köpa så mycket ekologiskt som plånboken tillåter. Man mår bättre av att äta så ren mat som möjligt och det smakar mycket bättre 🙂 Mer EKO till folket!

 6. Ja håller med!!! Jag äter dessutom inte kött och kyckling vilket MÅNGA anser sig ha en åsikt om. Är helt ärligt rikigt trött på det. Alltid om jag tackar nej till något onyttigt frågar folk vad det är för ”fel” på mig.

 7. Hej ida! Jag har börjat baka väldigt mycket ”nyttiga” bakverk på sistone. Det är ju fantastiskt att man kan äta gott utan att slänga i sig massa skit. Men har en liten fundering gällande sötningsmedel. Vilket är egentligen det ”nyttigaste” sötningsmedlet/sockret? Agavesirap? Honung? Stevia? Sukrin? Kokossocker? Björksocker? Är ju rena rama djungeln detta o vill helst göra det så nyttigt som möjligt. Tack för en inspirerande o härlig blogg!
  Kramkram

 8. Håller verkligen med! Hade diskussionen om ”husmanskost” idag på gymmet…Det är svårt att diskutera med någon som är insnöad på att ”riktig mat” är hel- och halvfabrikat, bombat med socker & vetemjöl. ”Vanlig mat” (om man nu måste använda det uttrycket) borde som sagt vara maten i sin renaste form, utan massa konstiga tillsatser, ämnen och substitut. En stor del av samhället har verkligen en felvriden bild av vad ”mat” är & hur det borde vara upplagt vilket är tragiskt 🙂 Grymt (mat)nyttig (HE!) reklam! 😀 Du är grym!!
  Kram Ida

 9. Husmanskost för mig är inte pasta och definitivt inte färdiga såser eller pulversåser. Husmanskost lagas från grunden. Köper mer ekologiskt än vad jag gjort tidigare samt att jag enbart köper svenskt kött nu. Försöker laga allt från grunden och undvika halvfabrikat.

 10. Det är exakt det här jag försöker säga till de i min omgivning, ingen verkar dock förstå, enligt många verkar även godis ses som något bra att äta. Jag får frågor hela tiden om varför jag aldrig unnar mig något, och svarar precis som du att jag unnar mig varje dag i form av bra, naturlig mat och mellanmål

 11. Jag håller helt med! I stort sett alla lyfter ett ögonbryn när de får reda på att jag inte äter rött kött, gluten och i stort sett laktos och sockerfritt samt ekologiskt i många fall. De kan liksom inte förstå att jag klarar av att leva haha! Och att mina maträtter är just KONSTIGA men det är ju den äkta maten, den maten alla borde äta för att må bra!

 12. Hur ofta får man inte höra det där. Alldeles för ofta. Äter ni ALLTID tråkig mat!
  Hallå, hur tråkig ser inte en pasta o skinksåstallrik ut, jämfört med en tallrik fylld med grönsaker?
  Suck. När ska folk förstå att mat är så mycket mer än bukfylla?`

  Heja Dig IDA!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar