Annons
Annons


VAD ÄR HÄLSA?


Svar på kommentar…

Hej Ida! Jag svänger förbi din blogg ibland för att få lite tips kring träning och framför allt dans, vilket du har koll på :) Men jag saknar en mer nyanserad bild av hälsa här på bloggen. Enligt WHO:s definition från -46 (vilket också är den mest använda) är hälsa ”a state of complete physical, mental and social well being and not merely the absence of illness or informity”. Hälsa är alltså att må bra, där den fysiska aspekten bara är en av tre komponenter. Hur man mår bra är därmed väldigt individuellt.
En person som älskar att träna kanske mår bra av att lägga upp sitt liv kring sin träning, men en person som älskar film men inte är intresserad av träning kanske mår bättre av att ta långa promenader och investera i ett cinemateketkort snarare än en PT. Många mår bra av att kunna ta en mysig fika med kaffe och bulle ibland, andra gillar att sitta och dricka rödvin med vänner en fredagkväll, men detta behöver ju inte vara ohälsosamt om man mår bra av det. Då kanske det snarare är ohälsosamt att lägga om hela sin tillvaro efter sin träning och kost så att man känner att man inskränker sin tillvaro och slutligen blir nedstämd. En person som lidit av en ätstörning t.ex. skulle nå en fruktansvärd ohälsa om de började utesluta ”onyttiga” livsmedel ur sin kost och prioritera sin träning över sina intressen.
Det behöver ju inte vara allt eller inget. Ditt sätt att leva är ganska extremt, och med tanke på att ditt levebröd är beroende av din kropps fysiska förmåga är inte det speciellt underligt. Jag minns dock att du någonstans har skrivit att du hellre äter nyttigt än ”trycker i dig bullar”, men man trycker inte i sig bullar för att man fikar, äter utav allt och lever normalt snarare än som en elitidrottare. Valet av uttryck innehåller däremot en värdering av människor som har ett annorlunda förhållningssätt till hälsa som människor med sämre karaktär.
Det är fantastiskt om du känner att du motiverar dig till och mår bra av att fysiskt bli starkare varje dag. Andra motiverar sig till och mår bra av att fördjupa sig i nya vågen filmer eller whiskeybryggerier. Självdisciplin och hälsa handlar om mer än kost och träning. Alla mår bra av olika livsstilar.

Annons

Såg att du hade börjat undervisa på Lidingö igen, superkul tycker jag! Lycka till med allt, saknar dina klasser :) kram!


SVAR: Hej Veronica och tack för din kommentar!
Håller helt med dig och jag tycker inte jag har skrivit något i min blogg som har visat på något annat? Välmående innebär olika saker för olika människor men träning och kost är en väldigt viktig del i det för att hålla sig frisk och stark genom hela livet!  I min blogg har jag riktat in mig på träning och kost för det är de jag är utbildad i och tycker är intressant vill man komma åt de andra delarna inom kategorin hälsa så finns det säkerligen andra grymma bloggar inom de ämnena 🙂

Det jag vill få fram i min blogg är hur viktigt det är ,ed träning och kost. Vi människor rör på oss mycket mindre idag än vad vi gjorde för tex 100 år sedan. Samtidigt som vi rör på oss mindre har vi även mer pengar och större tillgång till mat och därför ligger många på ett kaloriöverskott varje dag som i det långa loppet leder till ohälsa och kanske fetma och andra sjukdomar. Det tar lång tid att komma dit men när en människa väl gör det så mår den inte särskilt bra och det är svårt att ta sig där från. Allt handlar om balans i livet och med kost och träning handlar balans om kalorier in och kalorier ut. Energiintaget ska matcha energiåtgången och då blir det balans. Sedan spelar det inte någon roll om man stoppar in en bulle, vin, sallad eller en proteinshake, bara man mår bra av det och inte överstiger sin kaloribudget. Självklart gör det inget om man stiger över gränsen någon gång ibland men gör man det varje dag så kan det som jag sa tidigare leda till ohälsa och fetma vilket det har gjort i alldeles för många fall och det leder absolut inte till välmående. (I USA är var 3:e människa överviktig)

Du har rätt, jag lever ett extremt liv med kost och träning och det är för att jag behöver det och för att jag mår bra av det. Men det är inget jag skulle sätta mina klienter på om inte deras mål skulle behöva det. Vi alla har olika mål! Endel gillar film och vinkvällar och då ska man såklart hålla på med det och dessa människor behöver tex. inte ge sig ut i spåret och köra intervaller i uppförsbacke och sedan gå till gymmet och köra ett stenhårt gympass varje dag för att sedan åka hem och käka tonfisk, fullkornspasta och keso med kvarg som efterrätt. För dessa människor räcker det med att träna några gånger i veckan för att hålla sig starka och friska och hålla en sund balanserad kost. Men träning är nödvändigt för alla människor och att anlita en PT tycker jag man ska se som en livsinvestering! Även om man inte är överviktig så behöver alla människor träna för andra hälsofaktorer.

Lagom mycket av allt vad det gäller träning och kost är bäst, men har man specifika mål så krävs lite mer extrema åtgärder. Ja nu har jag babblat klart och hoppas att du förstått mig rätt 🙂

Ja det ska bli superkul att börja undervisa på lidingö igen! Du får komma och vara med någon dag 🙂 Kram Ida

4 kommentarer | Translate


Annons
Laddar