Annons
Annons


TRANSFETT


Efter mycket ”chipssnack” så tänkte jag skriva ett litet förenklat inlägg om just transfetter. Transfett är tyvärr något som förekommer alldeles för mycket i livsmedel nu för tiden och kan leda till bla. hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes typ 2, övervikt mm.

Annons

Transfett bildas när man härdar fleromättat fett, dvs. man gör flytande fett hårt och mer hållbart. Detta gör man för att kunna skapa produkter med längre hållbarhet och därför blir det mer lönsamt för tillverkaren då produkterna får längre livslängd och man kan sälja fler produkter innan de blir gamla.

Produkter som innehåller mycket transfett är bla.:

Chips, Godis, Margarin, halvfabrikat, kakor, snacks, friterad mat, fryst mat mm.

Tyvärr kan man också hitta transfett i bröd och även i endel ”nyttigt bröd”.

De flesta är rädda för mättat fett som tex smör. Men mättat fett kan aldrig bli transfett, utan det är det omättade fettet som med hjälp av tex. för hög värme omvandlas till transfett. Därför är det många som väljer att steka i riktigt smör istället för tex. olivolja för att minska på risken att transfett ska bildas.

Hur ska man då göra före att unvika detta farliga transfett? Tyvärr så är det väldigt svårt att göra det helt i dagens läge. Trots att jag äter ganska nyttig mat varje dag så får även jag i mig endel. Är maten industriellt framställt, väldigt billig eller har lång hållbarhet bör man se upp då  risken är väldigt hög att produkten innehåller transfett. Att laga maten själv och använda naturliga råvaror är det bästa sättet att minska på intaget av de dåliga och farliga transfetterna.

En transfettsyra blir lika rak och får lika egenskaper som de mättade fettsyrorna pga att väteatomerna i  processen sätter sig på motsatt sida om dubbelbindningen och hamnar då i en ”trans-ställning”.

2 kommentarer till “TRANSFETT”

 1. Tack för super inspirerande blogg!!!

  Jag undrar om det är OK att styreträna utan uppvärming? Tex göra plankan eller ett gäng situps morgon och kväll.
  Tips på nyttiga, goda saker att äta när man vill minska fettvalkarna runt magen?

  Sist men inte minst – hur sjutton tränar man bröst?!

  Kärlek!

 2. Hej Ida!

  När man kör på en maskin på gymmet hur många ggr är bäst att köra per gång? Skall man köra t.ex. 10 ggr och att det e vröljobbigt lr 15-20 ggr och att det e halvjobbigt?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar