Annons
Annons


TIPS PÅ PROTEINRIK FRUKOST UTAN MJÖLK OCH ÄGG?


Linfröolja-ida-wargquestion-answer

Hej Ida! Du som är grym på frukostar/mat undrar om du har tips till mig på en proteinrik frukost utan komjölksprodukter och ägg. Kan inte äta keso, kvarg och ägg längre som jag ofta la till gröten. Funkar det att blanda i risprotein i gröt när man kokar den för att få i sig protein? Har du andra tips? Kramar

Annons

SVAR: Hej finis och tack för din kommentar! När jag skulle sluta med både mjölk och ägg så fick jag också lite smått panik över det här med proteinet, hur ska jag få i mig tillräckligt med protein? Men jag kan säga som så här att sedan jag slutade överdosera kvarg, keso, ägg, proteinpulver mm så har mina träningsresultat blivit mycket bättre då min kropp nu äntligen klarar av att ta upp maten den äter. Många är överkänsliga mot just dessa produkter och kan ha svårt att ta upp/bryta ner den. Det allra bästa för både  träningsresultat och för hälsan är att äta sådant kroppen kan ta upp och det många glömmer bort är att mycket mat som inte är kött, fisk, fågel, ägg, mjölk också innehåller proteiner.

Så här kan en matdag se ut för mig:

Frukost: Gröt på 2 dl Bovetegröt med 1 skivat äpple, 1-2 msk kokosolja och kokosmjölk.  Jag tar även 10 chlorella tabletter varje morgon + ibland (om jag kört mycket styrketräning eller ätit mycket vegetarisk mat) 2 tsk BCAA.

Lunch: 1 laxfile + ris + grönsaker.

Mellis: Smoothie på Acai, banan, 1 -2 msk Risprotein eller Inflamino + frön och nötter som topping.

Middag: Halloumisallad med rödbetor och spenat och massa olivolja.

Kvällsmat: Samma som frukost.

Så jag äter oftast helt vegetariskt alla mål förutom lunch och middag. De dagar jag äter helt vegetariskt eller bara 1 mål med kött/fisk/fågel brukar jag se till att ta tillskott av BCAA och då använder jag mig av Holistics BCAA som är helt naturellt. Det man ska kolla på är hur mycket protein du får i dig över hela dagen. Äter du ex kött/fisk/fågel till lunch och middag så kommer du få i dig tillräckligt.

Som dagen ovan så kommer mitt protein från bovete, chlorella, bcaa, lax, nötter, hampafrön, halloumi, risprotein mm. Det räcker gott och väl! Men som sagt här kommer lite tips som du kan boosta frukosten med

– Gör gröt på bovete-, amaranth- eller quinoa flingor.

– Boosta din smoothie med Risprotein eller Inflamino och toppa med nötter, hampafrön, quinoa-, bovete eller amaranthpuffar.

– Ta tillskott av naturellt BCAA.

– Tillsätt chlorella i pulverform i smootie eller juice eller ta tillskott av Chlorella tabletter.

– Drick en proteinshake till gröten. Jag skulle inte rekommendera att lägga ner pulvret i gröten, dels för att proteinkjedjorna kan förstöras av värmen och dels för att du kommer förstöra den goda smaken av gröten 🙂

Så, hoppas du fått lite tips 🙂 Kram, I

//English: Question/answer in swedish. Use google translate.

17 kommentarer till “TIPS PÅ PROTEINRIK FRUKOST UTAN MJÖLK OCH ÄGG?”

 1. Hej!
  Jag undrar vad du tycker om så kallat ”Sprouted wheat bread”? Det finns att köpa i min hälsokostbutik och jag tycker att det är väldigt gott, och även proteinrikt. Jag undrar om du vet vad det är och om det är nyttigare än vanligt bröd?

  Kram! Annabell

  1. Hej Annabell! Jag har aldrig testat det men om det finns i hälsokostbutiken är det antagligen ekologiskt och bra och bakat med kärlek 🙂 Eftersom jag inte har innehållsförteckningen här kan jag inte svara så bäst är om du frågar i hälsokosten vad det är för skillnad. Kramis

 2. Hej jag har sett på i din matdagbok att du äter mycket halloumi, jag älskar ost men vet att för mycket ost är väldigt onyttigt därför undrar jag hur ”nyttig” halloumi är, innehåller de bra fetter? Osv

  1. Halloumi är en mycket bra proteinkälla och angående fettet så är jag inte rädd för fett utan det är bara bra som energikälla för min kropp. Kramis

 3. Hej finaste Ida! Vad tycker du om surdegsbröd av råg? Tycker du det är bra att äta? Jag äter inte mycket gluten eftersom min mage mår bäst då, men just råg-surdegs bröd har jag hört är bättre, undrar bara om hur nyttigt och bra du tycker det är? Du är helt grym! Kram❤️

 4. Jag kan bli nyfiken på hur ofta du äter, dvs varannan timme eller var 3e timme? Jag kommer ihåg när jag gick hos en viss pt som tycker att man ska äta 6 ggr om dagen och helst varannan timme.. det stressade mig jättemycket, det håller inte för mig för jag är inte hemma speciellt mycket och jobbar oftast heltid och har faktiskt inte tid att trixa varje kväll med 1000 matlådor och hålla på med det dagen efter på jobbet.. Och är jag inte hemma alls så är det värre, för är jag ute och flänger kan jag varken köpa hela tiden eller ta med i väskan en massa grejs att äta varannan timme för att hålla 6 mål om dagen. Så tips på denna skulle uppskattas. Gillade verkligen upplägget ovan, angående hur det tex kan se ut en dag. Skulle absolut uppskatta med tider och hur du löser allt med att ta med mål och sånt.

  1. Nej att bli stressad över maten är inget man ska vara. Jag äter när jag är hungrig + ett extra mål på kvällen för annars vet jag att jag vaknar upp hungrig under natten. Men jg blir hungrig ganska ofta så en vanlig dag brukar se ut som så…
   7.30 Frukost
   12.00 Lunch
   15.00 mellis
   19.00 middag
   21.30 kvällsmat

   Vissa dagar kanske jag inte alls är hungrig mellan lunch och middag och då skippar jag mellis och vissa dagar kanske jag är superhungrig och då kanske det blir något extra mellis. Men ett mellis för mig kan vara en banan och det tar ju inte lång tid att varken laga eller äta och perfekt att ta med. Sedan så finns det hur bra ställen som helst där jag bor då jag kan köpa ex en smoothie eller annat bra mellis på vägen. Eftersom jag har min bas hemma så blir det ju lättare för mig att sköta kosten bra då jag ofta kan äta alla mål hemma. Men frukt, nötter, proteinpulver, bcaa mm är grymt att ta med som mellis och tar ju bara någon minut att äta. Kramis

 5. Hej Ida! För några veckor sedan beställde jag lite produkter från Holistic som du tipsat om 🙂
  Jag undrar hur du dricker din BCAA? För om jag ska vara ärlig tycker jag det smakar riktigt illa att bara dricka i vatten 😉 Förstått att andra märken har med olika smaker osv = massa konstgjord skit som jag vill undvika.
  Men klarar du av att dricka ditt bara med vatten eller hur gör du?

  Tack för en alltid inspirerande blogg!
  Kram

  1. Hej Marina! Jag dricker den bara med vatten och kör en liten shot 🙂 DEt är absolut inte gott men det går snabbt att få ner och smakar inte så mycket. Nej precis skippa alla sötningsmedel 🙂 KRamis

 6. Har du provat fodmap-fri kost? Jag äter det nu och det är det bästa jag gjort för min mage. Tänkte bara eftersom du ändrar din kost så ofta att det kanske kunde vara värt att tipsa om.

 7. Hej Ida,

  Jag provade Holistic BCAA häromdagen och kan ju säga att den gick inte ner, för att inte förklara närmare med ord vad jag tycker om den. 😉 Däremot vill jag lära mig att dricka den för jag vet att Holistic har bra produkter. Men min fråga är, tar du den rent som det står, med vatten och två teskedar eller blandar du alltid ner den i något? Snälla tipsa mig, svara, för jag vill komma igång, börja använda den men vet inte hur jag ska få ner den i mitt lilla system utan att kinderna ska dra ihop sig av illamående. 😉

  Stor kram och tack för en underbar blogg som lärt mig mycket på den här korta tiden som jag följt dig!!

  1. Haha nej BCAA är inte det godaste men det är ren BCAA och så det ska smaka utan massa tilsatser. Ja som du såg så tar jag den med vatten och shottar ner den snabbt och sedan ser jag till att äta dricka något godare direkt efter. Nu tycker jag inte att det smakar så illa längre faktiskt 🙂 Men tack finis vad otroligt glad jag blir! STOR KRAM <3

 8. Protein kedjorna denatureas väl ändå bara? Energi kan ju som känt inte ”förstöras” 😉 Tänkt kokt ägg eller tillagat kött, samma sak där ju?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar