Annons
Annons


TIPS MOT EN UPPSVÄLLD MAGE


question-answer

Hej Ida! Jag känner mig ofta väldigt uppblåst efter jag har ätit, och har försökt att utesluta laktos så gott det går ett tag just nu, men är fortfarande väldigt uppblåst. Får även ont i magen efter jag ätit havregrynsgröt (vilket jag gör nästan varje morgon) så har därför funderat på att trappa ner på gluten, samt mjölkprodukter. Min fråga till dig är vad du tycker att jag ska utesluta, och vad jag kan ersätta tex havregrynsgröt, bröd och kvarg med. Det svåraste tycker jag är frukosten, då jag antingen äter havregrynsgröt, kvarg med bär och en macka till, men allt detta innehåller ju gluten eller mjölkprotein. Är inte heller sugen på att betala några sjuka summor för alternativ, ekonomin finns tyvärr inte riktigt för det.

Annons

SVAR: Hej och tack för din kommentar! Det här är en fråga som många ställer sig och det är även något jag inte kan ge dig ett svar på men jag kan ge dig tips på hur jag hade gjort.

– Jag skulle rekommendera dig att testa äta helt mjölkfritt. Med mjölkfritt menar jag ingen mjölk alls alltså heller inte laktosfria produkter. Många människor har problem att bryta ner mjölkproteinet och öven fast laktosen är borta så är mjölkproteinet kvar. Testa 1-2mån mjölkfritt och se hur det känns. Byt ut mjölken mot mandelmjölk, havremjölk, kokosmjölk mm.

– Jag skulle även köra helt glutenfritt och där finns det många bra alternativ. Ex. så finns det glutenfria havregryn du kan testa. Funkar inte det så kan du göra gröt på boveteflingor, hirsflingor, quinoaflingor mm. Angående bröd så finns det glutenfritt bröd att köpa men godast är att baka själv.

– Sedan skulle jag även föra kostdagbok och även skriva hur du mår. Du kanske tillslut ser ett samband med något livsmedel de fagar du mår lite sämre och känner dig extra uppblåst. Livsmedel jag tycker du ska hålla extra koll på som många kan vara känsliga mot är vitlök, lök, nötter, avokado, ägg, mjölk, gluten, paprika mm. Även råa grönsaker och för mycket fibrer kan vara svåra att bryta ner om man har en känslig mage. För mig funkar allt mycket bättre om jag äter tillagad mat.

– Se även till att inte stressa när du äter utan ta god tid på dig och se till att tugga maten ordentligt.

– Jag tar även Cellenzym innan varje måltid som hjälper till att bryta ner maten. För mig har den funkat jättebra och jag känner mig midre svullen efter maten. Innan tog jag den varje måltid men nu när min mage funkar bätter så tar jag den bara de gånger jag vet att jag ska äta något jag är lite känslig mot.

Angående tips på fruost och annan mat utan gluten och mjölk så hittar du massa recept i min app i Mikz under R i menyn där jag har en hel receptbank (bara med glutenfria recept). Du kan ladda ner den gratis HÄR.

Så hoppas du har fått lite tips som kan vara till hjälp. Kram, I

//Englsih: Question/answer in swedish. Use google translate.

16 kommentarer till “TIPS MOT EN UPPSVÄLLD MAGE”

 1. Hej,
  Du kan testa att äta mat som förebygger IBS. Googla Foodmap det är en kost som utesluter mat som personer med IBS inte tål. Jag har haft likande och är avsevärt bättre med Foodmap. Men jag tål varken havregryn eller kvarg, tyvärr. Lycka till,Anna

  1. Ja foodmap funkar för många då den ofta tar bort mycket som folk ofta har överkänslighet mot 🙂 Kramis

  2. Tackar också för tipset! LCHF har funkat för det mesta men ibland har jag också svåra dagar. Ska se om det kan vara någon mer min kropp inte gillar förutom spannmål och socker!

  3. Ja foodmap hjälper många med magproblem och känslig mage, så det kan jag också rekommendera! Fast det bygger på att man ska undvika vissa kolhydrater som kroppen har svårt att bryta ner och därför jäser i magen. Det finns väldigt många vetenskapliga studier som stödjer en sådan diet vid t.ex. IBS. Det har dock ingenting med allergier eller ”överkänsligheter” att göra..

 2. Hej Ida! Är ett stort fan av din blogg och har också fått svar på många frågor både via bloggen men också via svar i kommentar fältet. Men måste fråga, inte menat som något på hopp utan bara en fundering. Då jag märkt att många av dina läsare är väldigt unga tänker jag lite när du tipsar kring att föra matdagbok. Du tror inte de kan väcka ett lite för stort fokus kring mat som i sin tur leda till en problematisk relation till mat. Har själv haft problem under större delen av tonåren och mitt vuxna liv. tänker att de kan sås ett litet frö in i någonting som kan bli en otroligt svår kamp. Bara en tanke..
  Som sagt inget illa ment. Tycker du är bra! Kram

  1. Hej och tack snälla för din kommentar! I det här fallet tipsar jag om att föra matdagbok för att hålla koll på hur man mår efter måltiderna för att hitta saker man kan må dåligt av, inte en matdagbok där man skriver upp mängd mat osv. Svårt att säga men jag har många olika åldrar (8år-70år) så det är svårt att anpassa då alla vill ha hjälp med sina problem så jag får göra så gott jag kan. <3 Kramis

 3. Hej! Jag har insett att jag inte mår bra nät jag äter gluten (Åt ca 2 msk ”Hälsogranola” med gluten i igår och såg gravid ut efteråt…) Jag tror att jag endast är överkänslig och undrar om du vet om något test man kan göra som visar även på överkänslighet och inte endast celiaki. Det vore mycket lättare för mig att utesluta gluten om jag kunde säga ”Jag tål inte gluten” till människor runt mig, som t.ex. mina föräldrar och nära vänner. Tack för en riktigt bra blogg Ida!

  1. Hej Sara! Det testet som jag gjort impupro kan du kolla överkänslighet men det är dyrt. Eftersom du känner så tydligt är det onödigt med ett test. Lita på dig själv och din känsla, det är det absolut bästa testet 🙂 Tack finis 🙂 Kramis

 4. Hej igen, Ida har massor av bra frukostalternativ men här kommer ett till…blötlägg hel bovete i vatten över natten eller dagen så har du det klart på morgonen, skölj sedan och tillsätt lite vaniljpulver och dina favorit bär tex hallon och mixa. Jag brukar även ha i lite kanel och kardemumma.Toppa med nötter supergott. Ett tips till är om du har hårdmage använda Supergreen från Holistic om du har lös så kan fiberhusk stabililsera magen. Lägg till ett ägg till bovetegröten så blir du mätt och full av energi, Anna

 5. Det här kring uppblåst mage. Jag får alltid väldigt uppblåst mage kring menstiden, inte lika ofta annars (även om det händer då och då). Hur Mkr påverkas detta av maten? Går det att undvika uppblåst mage även här eller är det naturens gång som talar i detta fall?

  1. Havregrädde eller havre creme fraiche funkar toppen. Annars brukar jag köra kokosmjölk, kokosgrädde eller göra röror på ex avokado eller kikärtor. Kramis

 6. Hej! Vill bara säga att jag är uppvuxen på havregrynsgröt till frukost. Har tyvärr märkt att jag på senare tid inte tål havregryn, får jätteont i magen utav det. Har förstått att det är många som inte tål just havregryn så där är en eventuell bov. Äter, precis som Ida, cellenzym inför varje måltid, har hjälpt mig väldigt mycket! Tycker att Ida har gett toppentips. Jättebra att föra matdagbok och samtidigt notera hur man mår. Skippa socker, vetemjöl och mjölkprodukter under en period. Var också försiktig med fibrer, för vissa är det bra, för andra inte.

  1. Hej Lotta och tack snälla för de fina orden 🙂 <3 Vad kul att du har nytta av mina tips och ja havregrynsgröt kan vara mastigt för många. Saknar du grten så testa göra på boveteflingor eller quinoaflingor 🙂 Supergott! Kramis

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar