Annons
Annons


TIPS MOT EN UPPSVÄLLD MAGE


question-answer

Hej Ida! Jag känner mig ofta väldigt uppblåst efter jag har ätit, och har försökt att utesluta laktos så gott det går ett tag just nu, men är fortfarande väldigt uppblåst. Får även ont i magen efter jag ätit havregrynsgröt (vilket jag gör nästan varje morgon) så har därför funderat på att trappa ner på gluten, samt mjölkprodukter. Min fråga till dig är vad du tycker att jag ska utesluta, och vad jag kan ersätta tex havregrynsgröt, bröd och kvarg med. Det svåraste tycker jag är frukosten, då jag antingen äter havregrynsgröt, kvarg med bär och en macka till, men allt detta innehåller ju gluten eller mjölkprotein. Är inte heller sugen på att betala några sjuka summor för alternativ, ekonomin finns tyvärr inte riktigt för det.

Annons

SVAR: Hej och tack för din kommentar! Det här är en fråga som många ställer sig och det är även något jag inte kan ge dig ett svar på men jag kan ge dig tips på hur jag hade gjort.

– Jag skulle rekommendera dig att testa äta helt mjölkfritt. Med mjölkfritt menar jag ingen mjölk alls alltså heller inte laktosfria produkter. Många människor har problem att bryta ner mjölkproteinet och öven fast laktosen är borta så är mjölkproteinet kvar. Testa 1-2mån mjölkfritt och se hur det känns. Byt ut mjölken mot mandelmjölk, havremjölk, kokosmjölk mm.

– Jag skulle även köra helt glutenfritt och där finns det många bra alternativ. Ex. så finns det glutenfria havregryn du kan testa. Funkar inte det så kan du göra gröt på boveteflingor, hirsflingor, quinoaflingor mm. Angående bröd så finns det glutenfritt bröd att köpa men godast är att baka själv.

– Sedan skulle jag även föra kostdagbok och även skriva hur du mår. Du kanske tillslut ser ett samband med något livsmedel de fagar du mår lite sämre och känner dig extra uppblåst. Livsmedel jag tycker du ska hålla extra koll på som många kan vara känsliga mot är vitlök, lök, nötter, avokado, ägg, mjölk, gluten, paprika mm. Även råa grönsaker och för mycket fibrer kan vara svåra att bryta ner om man har en känslig mage. För mig funkar allt mycket bättre om jag äter tillagad mat.

– Se även till att inte stressa när du äter utan ta god tid på dig och se till att tugga maten ordentligt.

– Jag tar även Cellenzym innan varje måltid som hjälper till att bryta ner maten. För mig har den funkat jättebra och jag känner mig midre svullen efter maten. Innan tog jag den varje måltid men nu när min mage funkar bätter så tar jag den bara de gånger jag vet att jag ska äta något jag är lite känslig mot.

Angående tips på fruost och annan mat utan gluten och mjölk så hittar du massa recept i min app i Mikz under R i menyn där jag har en hel receptbank (bara med glutenfria recept). Du kan ladda ner den gratis HÄR.

Så hoppas du har fått lite tips som kan vara till hjälp. Kram, I

//Englsih: Question/answer in swedish. Use google translate.

16 kommentarer | Translate


Annons
Laddar