Annons
Annons


TANDSTÄLLNING FÖR- & EFTERBILDER + FRÅGOR & SVAR


God morgon älsklingar! Här kommer ett väldigt efterlängtat inlägg då det är så många som frågat efter för och efterbilder på mina tänder efter att jag har haft tandställning i drygt 1 år. På bilden ovan ser ni hur tänderna såg ut innan jag satte i tandställningen. Det var väldigt trångt och svårt att göra rent (speciellt där nere). Det var trångt även där uppe och det jobbiga var att tänderna där uppe började flytta sig mer och mer då jag tror att visdomständerna där bak pushade på.

Annons

I alla fall så bestämde jag mig för att skaffa tandställning och eftersom jag ville ha på insidan av tänderna så vände jag mig till en privat tandläkare. Bodde 100m från deras lokal så efter att ha gått förbi dem varje dag i 2 år så bestämde jag mig för att gå in och ta tag i det här med tandställning. Det var med ångest jag gjorde det då jag visste att jag skulle få gå igenom ett år med smärta och läspning men nu i efterhand var det SÅ värt det!

Efter att ha varit på konsultation så bestämde jag mig för att sätta fast tandställning (räls) på insidan på överkäken och fast tandställning utanpå på underkäken. Först ville jag ha på insidan både uppe och nere men efter att tandsköterskan (heter det så? :D) rekommenderade på utsidan på underkäken så tog jag det. Fördelar med utsidan är att det är enklare att justera, det går snabbare att få resultat och billigare. På mig syndes det knappt och jag tror nästan att det hade synts mer om jag hade satt den på insidan.

tandställning för efter bilder

Här har ni för och efterbilder. Helt sjukt hur de har kunnat flyttat sig så snabbt! Trodde jag aldrig! Jag trodde först att jag skulle bli tvungen att dra ut några tänder men det behövdes inte. Har slipat lite mellan några + att hela tandraden har vidgats utåt och jag har fått ett bredare leende. Det här var inget jag hade räknat med men en väldigt nice bonus! Läpparna har fått mer stöd och det blev nästan som en liten läppförstoring. Love it!

De vanligaste frågorna jag får om tandställningen:

Gör det ont? Svaret på den är ja! Det gör inte ont när man sätter in tandställningen eller direkt när man spänner utan det gör sedan ont när tänderna börjar flytta på sig. På mig började det göra ont ca 5 timmar efter de spände och höll i sig i 2-5 dagar. Det var som att alla tänder i munnen var lösa och hade svårt att tugga. Då är soppa och smoothies väldigt behagligt 🙂 Men smärtan var inte så himla farlig tycker jag. Det som jag tyckte var värst (som jag inte hade räknat med) var att ta bort tandställningen. Det tog drygt 2 timmar och det var väldigt obehagligt när de skulle slipa bort limmet på alla tänder. Men då var man så pepp på att få bort tandställningen att det inte gjorde något.

Hur länge hade jag den? Satte in tandställningen på underkäken i april 2016 och på överkäken i slutet av maj 2016 och tog bort den i slutet av juni 2017. Så drygt 1 år hade jag den.

Var det dyrt? Ja det kostade en hel del och priset blir olika pga. vad man väljer och hur dina tänder ser ut och vad som behöver göras. Vill man veta pris är det bästa att gå och göra en konsultation. Först hade jag tänkt att köra en Invisalign som är genomskinliga skenor som man sätter över tänderna och har varje dag. Men det funkade inte på mina tänder så fick köra med fast tanställning istället. Hade det funkat hade jag nog valt det istället.

Vart gjorde du det? Jag gjorde det på Aqua Dental på Sturegatan i Stockholm. Vet att de har fler ställen i Stockholm och även i Götebor (tror jag). Kolla deras hemsida här

Var det svårt att göra rent? Ja det var supersvårt! Att äta sallad och små frön var värst då det fastnade överallt och speciellt på den som satt på insidan. Jag borstade tänderna noga och sedan använde jag små borstar som jag drog mellan tänderna varje kväll.

Har du någon tråd bakom tänderna nu? Nej det har jag faktiskt inte. Så var det alltid förr men nu har de bytt till att skenor. När jag tog bort tandställningen så gjorde de en avgjutning på tänderna och gjorde genomskinliga skenor som jag ska använda. Först fick jag ha dem dygnet runt i 2 veckor (tog av dem när jag åt) och  nu ska jag sova med dem varje natt i 1 år. Sedan tror jag att det räcker att sova med dem 1 gång i veckan. Det här ska tydligen funka bättre än tråd.

Var det jobbigt att ha tandställning? Ja i början var det de då det gjorde ont, skavde och jag hade svårt att prata. Men i slutet gjorde det knappt ont att spänna och jag märkte inte av den alls så det första halvåret är lite småjobbigt men sedan blir det mycket lättare. Men trots det så kan jag säga att det är så värt det! Så till alla er som blir erbjudna tandställning av vanliga tandvården, TA DET! Själv frågade jag efter det när jag var yngre men fick aldrig av någon konstig anledning. Därför fixade jag en själv nu.

Har ni fler frågor om mina tänder/tandställningen så ställ dem nedan 🙂 Puss, I

19 kommentarer | Translate


Annons
Laddar