Annons
Annons


TANDSTÄLLNING FÖR- & EFTERBILDER + FRÅGOR & SVAR


God morgon älsklingar! Här kommer ett väldigt efterlängtat inlägg då det är så många som frågat efter för och efterbilder på mina tänder efter att jag har haft tandställning i drygt 1 år. På bilden ovan ser ni hur tänderna såg ut innan jag satte i tandställningen. Det var väldigt trångt och svårt att göra rent (speciellt där nere). Det var trångt även där uppe och det jobbiga var att tänderna där uppe började flytta sig mer och mer då jag tror att visdomständerna där bak pushade på.

Annons

I alla fall så bestämde jag mig för att skaffa tandställning och eftersom jag ville ha på insidan av tänderna så vände jag mig till en privat tandläkare. Bodde 100m från deras lokal så efter att ha gått förbi dem varje dag i 2 år så bestämde jag mig för att gå in och ta tag i det här med tandställning. Det var med ångest jag gjorde det då jag visste att jag skulle få gå igenom ett år med smärta och läspning men nu i efterhand var det SÅ värt det!

Efter att ha varit på konsultation så bestämde jag mig för att sätta fast tandställning (räls) på insidan på överkäken och fast tandställning utanpå på underkäken. Först ville jag ha på insidan både uppe och nere men efter att tandsköterskan (heter det så? :D) rekommenderade på utsidan på underkäken så tog jag det. Fördelar med utsidan är att det är enklare att justera, det går snabbare att få resultat och billigare. På mig syndes det knappt och jag tror nästan att det hade synts mer om jag hade satt den på insidan.

tandställning för efter bilder

Här har ni för och efterbilder. Helt sjukt hur de har kunnat flyttat sig så snabbt! Trodde jag aldrig! Jag trodde först att jag skulle bli tvungen att dra ut några tänder men det behövdes inte. Har slipat lite mellan några + att hela tandraden har vidgats utåt och jag har fått ett bredare leende. Det här var inget jag hade räknat med men en väldigt nice bonus! Läpparna har fått mer stöd och det blev nästan som en liten läppförstoring. Love it!

De vanligaste frågorna jag får om tandställningen:

Gör det ont? Svaret på den är ja! Det gör inte ont när man sätter in tandställningen eller direkt när man spänner utan det gör sedan ont när tänderna börjar flytta på sig. På mig började det göra ont ca 5 timmar efter de spände och höll i sig i 2-5 dagar. Det var som att alla tänder i munnen var lösa och hade svårt att tugga. Då är soppa och smoothies väldigt behagligt 🙂 Men smärtan var inte så himla farlig tycker jag. Det som jag tyckte var värst (som jag inte hade räknat med) var att ta bort tandställningen. Det tog drygt 2 timmar och det var väldigt obehagligt när de skulle slipa bort limmet på alla tänder. Men då var man så pepp på att få bort tandställningen att det inte gjorde något.

Hur länge hade jag den? Satte in tandställningen på underkäken i april 2016 och på överkäken i slutet av maj 2016 och tog bort den i slutet av juni 2017. Så drygt 1 år hade jag den.

Var det dyrt? Ja det kostade en hel del och priset blir olika pga. vad man väljer och hur dina tänder ser ut och vad som behöver göras. Vill man veta pris är det bästa att gå och göra en konsultation. Först hade jag tänkt att köra en Invisalign som är genomskinliga skenor som man sätter över tänderna och har varje dag. Men det funkade inte på mina tänder så fick köra med fast tanställning istället. Hade det funkat hade jag nog valt det istället.

Vart gjorde du det? Jag gjorde det på Aqua Dental på Sturegatan i Stockholm. Vet att de har fler ställen i Stockholm och även i Götebor (tror jag). Kolla deras hemsida här

Var det svårt att göra rent? Ja det var supersvårt! Att äta sallad och små frön var värst då det fastnade överallt och speciellt på den som satt på insidan. Jag borstade tänderna noga och sedan använde jag små borstar som jag drog mellan tänderna varje kväll.

Har du någon tråd bakom tänderna nu? Nej det har jag faktiskt inte. Så var det alltid förr men nu har de bytt till att skenor. När jag tog bort tandställningen så gjorde de en avgjutning på tänderna och gjorde genomskinliga skenor som jag ska använda. Först fick jag ha dem dygnet runt i 2 veckor (tog av dem när jag åt) och  nu ska jag sova med dem varje natt i 1 år. Sedan tror jag att det räcker att sova med dem 1 gång i veckan. Det här ska tydligen funka bättre än tråd.

Var det jobbigt att ha tandställning? Ja i början var det de då det gjorde ont, skavde och jag hade svårt att prata. Men i slutet gjorde det knappt ont att spänna och jag märkte inte av den alls så det första halvåret är lite småjobbigt men sedan blir det mycket lättare. Men trots det så kan jag säga att det är så värt det! Så till alla er som blir erbjudna tandställning av vanliga tandvården, TA DET! Själv frågade jag efter det när jag var yngre men fick aldrig av någon konstig anledning. Därför fixade jag en själv nu.

Har ni fler frågor om mina tänder/tandställningen så ställ dem nedan 🙂 Puss, I

19 kommentarer till “TANDSTÄLLNING FÖR- & EFTERBILDER + FRÅGOR & SVAR”

 1. 1. Hur kommer det sig att det tog så kort tid? De brukar säga att man ska räkna med 2 år.

  2. Behövde du inte ha gummisnoddar? Det är det jag mest är rädd för så det inte är så vackert och lär vara krångligt att ta av och på.

  3. Är det svårt att kyssas med tandställning och märkte du att andedräkten blev sämre?

  1. 1. Jag vet faktiskt inte. Trodde också att det skulle ta längre tid men Jag tror det är för att jag gör det privat. Var typ där var 4e vecka och spände. Tror inte man får gå så ofta om man gör det via landstinget.
   2. Nej behövde aldrig det då mitt bett var bra.
   3. Haha nej det funkade bra 🙂 Håller man rent så blir inte andedräkten sämre 🙂

 2. Jag är en av dem som tjatat då tack! 😀 Har kollar runt och det verkar kosta ca 20-25000 för en sån som du haft. Så ska börja spara, så förhoppningsvis är jag nöjd med käften tills jag är 30 ?

  1. Nja där jag fick konsultation i Stockholm skulle det kosta 47 000 för vit på utsidan nere och på insidan uppe.

  2. Haha spara på. Det var dyrare än så men tror det var den innanför som kostade mer då den måste specialgjutas. Men kör du utanpå blir det billigare. Kramis

 3. Hej Ida
  Gud så fint det blev!
  Hade själv tandställning från 14-17 år och det blev perfekt. Fick tråd samt uttagbar tandställning att ha dygnet runt först och sen bara på natten Och därefter en natt i veckan. Sen några år senare på ett uppföljningsbesök sa de att jag kunde slänga den löstagbara tandställningen. Gjorde precis som de sa men mina tänder har flyttat på sig nått otroligt mycket efter ändå. Gick tillbaka till Odontologen som var de som behandlade mig och då sa tandläkaren plötsligt att – Nämen det förstår du väl att dina tänder flyttat på sig du skulle haft den lösa tandställningen varje natt i resten av ditt liv. Ja ba- Tack det kunde ni ju sagt så hade jag haft det.
  Tänderna är ok men hade ju vart kul om de inte flyttat på sig efter.

  1. Tack snälla! Åh no. Har också kompisar som hade tandställning när de var yngre där tänderna börjat gå tillbaka så de fått köpa tandställning nu i vuxen ålder. Tror att de här skenorna är bra och kommer hålla tänderna på plats så länge man använder dem. Hoppas det i alla fall. Varje kväll när jag ska sätta i skenan känns det redan som tänderna flyttat på sig Unde dagen. Så läskigt. Men du kan säkert snabbt fixa tillbaka den men en sådan där Invisalign. Det har min kompis gjort 🙂

   1. Har hört från flera tandläkare att tänderna typ har ett ”minne” och gärna vill flytta tillbaka till platserna de hade innan.
    Ha din invisaligne på natten resten av livet så att du behåller din nya fina tandrad☺
    Kram

 4. Hej ida!
  Det blev så fint resultat på dina tänder.
  En fråga.
  Fick du slipa ner dina tänder något? De ser ut som de var väldigt ojämna från början, men nu väldigt jämna.
  Jag skulle vilja slipa mina tänder lite, men funderar på hur pass mycket det går att göra det 🙂
  Tacksam för svar.

  Kram

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar