Annons
Annons


STÖRSTA ANLEDNINGEN TILL ATT BLI VEGAN


FRÅGA: Hej Ida! Vill börja med att säga att jag verkligen gillar dig och din energi! Du har en så härlig utstrålning!! Och är grymt imponerad av er nya lägenhet, tror det kommer bli fantastiskt fint resultat!!!

Annons

Nu till min fråga: Jag tänkte höra hur du ser på kött och andra animaler. Tycker du all kött och animalier är dåligt? Vad är din största anlednign till att äta veganskt?

SVAR: Hej fina du och tack för en bra fråga och fina komplimanger ♥

Varför jag från början blev vegetarian var för att jag äcklades av kött och animaliska produkter. Jag har alltid gjort det sedan jag var liten men har alltid ätit för att det har serverats och för att jag lärt mig att man måste äta kött. Har också haft problem med magen och hormonerna tidigare och då sa alla jag gick till att jag måste äta mer rött kött (åt nästan inget) och mer fett. Jag fick tvinga i mig det 1-3 gånger i veckan men inget blev bättre. Magen blev sämre och sämre och hormonerna blev inte bättre. Efter att ha försökt ett bra tag och äcklades så mycket av kött och till och med fisk så fick jag nog. Eftersom inget blev bättre tänkte jag testa vegetariskt i 1 månad. Efter bara 1 vecka mådde jag så mycket bättre. Jag fattade ingenting? Alla hade ju sagt att jag skulle bli sämre? All ångest jag hade inför mat var som bortblåst och jag såg fram emot både att laga och äta varje måltid.

Jag började läsa på och kolla på dokumentärer och insåg hur sjuk köttindustrin är och hur mycket den skadar både vår hälsa, djuren och vår planet. Rekommenderar att kolla på 101 orsaker till att bli vegan (klick!) och att läsa The China Study.

Detta gjorde mig mer intresserad av att äta vegansk mat och började successivt laga mer veganskt och tillslut var alla måltider vaganska. I början gjorde jag det klassiska felet att äta för lite och kände mig hungrig men nu har jag lärt mig hur mycket jag behöver och det är ganska stora portioner. Jag kan säga att jag mår så sjukt mycke bättre både psykiskt och fysiskt och som jag känner nu så har jag svårt att se att jag någonsin skulle äta kött igen. Min mage funkar mycket bättre och hormonerna är mycket mer balanserade. Känns som min kropp har gjort och fortfarande håller på att göra en stor utrensning på all skit jag fått i mig genom livet.

Min allergi har också blivit successivt bättre. Från att använda många olika tabletter och inhalatorer varje pollensäsong så äter jag nu ingenting. Här har nog även MSM och greens hjälpt mig mycket. Nu blir jag bara lite tröttare under våren och nyser lite men det är en enorm skillnad för bara några år sedan så var jag helt förstörd och fick gå 2 gånger i veckan till en akupunktör som fick sätta nålar runt näsan för att jag skulle kunna andas. Jag fick även astmahosta hela våren och jag var knappt vaken. Haha. Då åt jag ändå en ”hälsosam” kost typ Paleo. Inget socker, gluten, mjölk, bara nyttiga kolhydrater och mycket protein.

Frågan  ”Tycker du all kött och animalier är dåligt?” tycker jag är väldigt svår. Det beror på vad vi ska ta hänsyn till? Många försöker alltid övertala mig om att deras gräsbetande eko djur har det bra och romantiserar upp det. Visst är det bra att djuren har det bra men om man ser det så här… Är det mer ok att döda ex en människa bara för att den har ett bra liv? Jag tycker inte det. Förr i tiden så var människor tvungna att äta djur då det inte fanns något annat att få tag på under vintern. Men nu har vi ju mataffärer så det är ju bara gå in och handla något annat. Har man en egen gård med egna djur och kan med egna händer döda och tillaga dem med gott samvete så visst. Men gör man inte det utan köper kött i mataffären tycker jag man ska fundera och göra lite research på hur köttindustrin påverkar vår jord och hälsan och hur misshandlade djuren blir. Tar man tag i det så tror jag inte det är så många som vill fortsätta äta kött av den kvalitén.

När det kommer till hälsan så har jag inget svar då jag inte forskat. Jag kan bara säga som så att min kropp har aldrig mått så bra som den gjort de senaste 2 åren på en vegetarisk/vegansk kost. Skulle det vara så att min hälsa försämras eller att jag får brister mm så kommer jag självklart vara öppen för att lägga om kosten men just nu känns det inte riktigt som det kommer hända. Jag trivs så mycket med den veganska kosten och har inga planer på att ändra den.

Många frågar även hur strikt jag är? Mitt svar är att jag gör mitt bästa. Hemma äter jag 100% veganskt. När jag blir bortnjuden och reser så kan det ibland vara svårt men oftast funkar det. Funkar det inte väljer jag vegetariskt.

Det blev ett långt flummigt svar här man hoppas du fick lite svar 🙂 Kram

11 kommentarer till “STÖRSTA ANLEDNINGEN TILL ATT BLI VEGAN”

 1. Jag tycker inte att inlägget är flummigt. Bra svar på bra frågor. Jag har funderat i sisådär ett halvår om jag ska bli vegetarian men jag vet inte. Måste fundera ett tag till känner jag.

  1. Det behöver inte vara ett så stort beslut ändå, det är bara att börja välja vegetariskt, både på restaurang och när du lagar hemma. Sen om du inte vill det någon gång för att du är sugen på kött eller det finns dåligt med vegetariska alternativ så är det inget som stoppar dig. Du behöver inte känna att du ”fuskar” eftersom det är ju du själv som väljer vad du vill äta.

   Lycka till!

 2. Hej Ida!
  Jag har följt din blogg och youtubekanal ett bra tag nu och måste säga att du är en väldigt inspirerande person! Får alltid positiv energi av dig, så fortsätt att göra det du gör!

  Jag har sett flertalet dokumentärer om kost och hälsa, då det är något som jag intresseras av. I dessa dokumentärer har de talat mycket om animaliska produkters negativa påverkan på både hälsan och miljön, vilket gör att jag gärna skulle vilja äta mer eller bara vegetariskt. Problemet är för mig att jag bor med min familj som äter animaliska livsmedel regelbundet. Har du några tips på hur jag kan göra för att äta mer vegetarisk kost i vardagen?

  1. Bli vegetarian! Laga din egen mat hemma, när jag bodde hemma så brukade jag fixa proteinkällan själv typ bönor/linser/tofu/vegobiff etc och så hade vi gemensamma grönsaker och kolhydratskälla. Det är inte så svårt om du har ett ordentligt samtal med dina föräldrar om att du vill äta vegetariskt! DU måste få dem att ta dina önskemål på allvar så gör det så tydligt som möjligt för dem. Lycka till, tror på dig! 🙂

 3. Hej Ida!
  Jag har fått enorm inspiration till att träna från både din blogg och youtubekanal, så kul och är tacksam.
  Jag har en fråga till dig, äter du sötsaker och isåfall hur ofta? Om inte, har du något tips för hur man blir av med sötsuget? Jag har väldiga problem med att sluta äta godis osv så skulle verkligen vilja ha ett bra tips på hur man blir av med det.

  Kramar Felicia

 4. Heja! Så otroligt bra att du står så tydligt för din åsikt och inte är inställsam med alla som äter kött, de är ju ändå normen och ifrågasätts aldrig annars. Köttätande måste våga ifrågasättas mer! 🙂

 5. Apropå den, 101 orsaker till att bli vegan, så var det precis den länken som jag såg via din blogg som fick mig
  att bli vegan för lite mer än ett år sedan (14 mars 2016 närmare bestämt hehe). Minns att jag satt och scrollade i din blogg, och kom över det inlägget där
  du länkade den videon, såg den, grät massa, blev arg, ledsen och uppgiven över att ingen berättat de självklara sakerna för mig förut? arg på mig själv också såklart.. , och har sedan den stunden ätit 100 % veganskt. Tveklöst det BÄSTA beslutet jag tagit i mitt liv, och jag är otroligt glad att jag scrollade förbi just det inlägget just den dagen 🙂 Såååå, ville väl egentligen bara säga TACK för det, och kör hårt vidare! Du är inspiration! Hejs svejs! :*

 6. Hej Ida!
  Tack för du lyfter frågan om veganism och dess fördelar på kroppen. Då du är en stor inspirationskälla når du ut till befolkningen på ett vis som förhoppningsvis bidrar till att fler blir pålästa.

  Heja vego,

  Kram från en ytterligare vegan!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar