Annons
Annons


MINA ÅSIKTER OM LCHF


Har nu käkat strikt LCHF i drygt en vecka och tänkte nu sammanfatta denna vecka med tankar och känslor kring denna omtalade kosthållning.

MÅL MED LCHF.

De flesta som har denna kosthållning kämpar för att gå ner i vikt vilket absolut inte var mitt mål. Har läst att det ska finnas många fördelar med denna kosthållning och att flera elitidrottare börjat med den och fått grymma resultat. Den största tanken med kosthållningen var att lära sig så mycket som möjligt om den och hur kroppen reagerar på den. Bra att veta om man senare i livet ska jobba som PT.

Annons


FÖRDELAR MED LCHF.

– Man känner verkligen hur blodsockret håller sig på en låg och jämn nivå och de otroliga hungerdipparna jag brukar få annars är som bortblåsta.

–  Jag blir mätt och belåten på en portion mat som inte tar så stor plats i magen och det är tack vara allt fett man får i sig. Till frukost annars brukar jag äta 2 portioner havregrynsgröt med äpple och kanel + 2 ägg och sedan känna mig som en sumobrottare för att sedan vara hungrig efter 2 timmar igen. Nu äter jag tex. 3 ägg och 1 tallrik blandat med turkiskyoghurt, grädde och kvarg som jag toppar med lite blåbär, mandlar, kokosflingor, pumpakärnor och linfrön och detta står jag mig på bra fram till lunch. Faktiskt så har det varit flera dagar då jag inte ätit något på 5-9 timmar efter frukost omedvetet eftersom jag inte tänkt på det för jag inte varit hungrig. Detta är dock inget positivt för min del då jag känner att mina muskler tar stryk av det och så orkar jag inte träna. Det jag vill få fram är att jag inte är van att inte vara hungrig varannan timme.

– Min mage har blivit mycket lugnare. Fiser aldrig och bajsar mycket mindre. Innan jag började med denna kosten så trodde jag att jag var laktosintolerant eftersom min mage var som en ballong på kvällen och efter varje gång jag ätit. Nu har den hållt sig på samma nivå hela veckan 🙂


NACKDELAR MED LCHF.

– Känns otroligt äckligt och ovant att få i sig massa fetter. Man känner nästan hur fettet täpper igen halsen. Kommer de då täppa igen blodkärl mm? Finns det en säker undersökning på att det inte är farligt att få i sig alla dessa mättade fetter? Vad händer om 50 år med min kropp?

– Svårt att hitta mat när man är på resande fot. Nu var jag på Gotland under min LCHF-vecka och det gick bra då det var en mycket bra anpassad LCHF-frukostbuffe och sedan fanns ett ICA där man kunde plocka ihop egen sallad och köpa med små ostar och nötter till mellis. Men vad händer då man är på resande fot och stannar vid en pressbyrå och ska handla mat? Vad köper man? 1 paket grädde och häller i sig? Eller vad händer om man åker utomlands? Läste om en elitidrottare som gick på denna kosten och skulle utomlands på en stor tävling där det bara fanns flingor, sötad yoghurt och bröd till frukost. Vad gör man då?

–  Dålig sömn. De flesta som börjar med denna kosten får bättre sömn men jag fick sämre sömn och kunde inte somna. Nu ska jag inte säga att jag är helt säker på att det är denna kostens fel eftersom jag bara käkat den i en vecka och kroppen har inte ställt om sig än men kommer ihåg att jag sov dåligt förra perioden jag tog bort endel kolhydrater i kosten också.

– Har inte kört någon stenhård träning under denna veckan eftersom jag har haft semester men har nu kört 2 hyffsat jobbiga pass med kondition och styrka och jag saknar kolhydrater. Som det känns nu tror inte jag att jag kommer klara av en dag med 2 dansklasser a 1,5 timme / klass + gympass + 3-5 timmars undervisning på kvällen. Det är så min höst kommer se ut och jag är mycket tveksam till att jag kan klara det utan kolhydrater.

STÖRST SAKNAD?

Det enda jag saknat under denna veckan har varit äpple och havregrynsgröt. Resten kan kvitta men jag älskar äpple och havregrynsgröt! 🙂

VAD HÄNDER NU?

Hade tänkt att sluta och bara gå tillbaka till min förra kosthållning men jag är väldigt kluven just nu eftersom det finns många fördelar med denna kosten som jag blivit positivt överraskad av!  Förut åt jag mängder med mat utan att känna mig mätt. Inget fel med det men väldigt jobbigt att träna med 5 ton mat hoppandes runt i magen. Sedan älskar jag att ha det här jämna blodsockret. Förut kunde jag bli akuthungrig och grinig och var tvungen att släppa allt för att fixa mat innan jag kunde fortsätta göra någonting! Detta blir ett stort problem om man blir det under ett jobbpass eller danspass. Jag älskar också hur lugn och fin min mage blivit 🙂

Började sakta men säkert gå över till min vanliga kosthållning igår och käkade lite kolhydrater och sedan äpple efter träningen och min mage var som en ballong när jag skulle sova. Men som sagt så tycker jag inte det känns bra eller hälsosamt att få i sig så mycket av alla dessa fetter som smör, ost, grädde, majonäs, creme fraiche mm. och jag är väldigt osäker på om jag kommer klara denna kosthållningen till hösten då träningen drar igång på allvar igen + att jag ska jobba och plugga massor.

Vi får helt enkelt se. Kommer inte köra strikt på LCHF utan blanda in och testa mig för vilken mängd kolhydrater som passar mig bäst.

Berätta gärna era åsikter och erfarenheter kring LCHF-kosten?


13 kommentarer | Translate


Annons
Laddar