Annons
Annons


MINA ÅSIKTER OM LCHF


Har nu käkat strikt LCHF i drygt en vecka och tänkte nu sammanfatta denna vecka med tankar och känslor kring denna omtalade kosthållning.

MÅL MED LCHF.

De flesta som har denna kosthållning kämpar för att gå ner i vikt vilket absolut inte var mitt mål. Har läst att det ska finnas många fördelar med denna kosthållning och att flera elitidrottare börjat med den och fått grymma resultat. Den största tanken med kosthållningen var att lära sig så mycket som möjligt om den och hur kroppen reagerar på den. Bra att veta om man senare i livet ska jobba som PT.

Annons


FÖRDELAR MED LCHF.

– Man känner verkligen hur blodsockret håller sig på en låg och jämn nivå och de otroliga hungerdipparna jag brukar få annars är som bortblåsta.

–  Jag blir mätt och belåten på en portion mat som inte tar så stor plats i magen och det är tack vara allt fett man får i sig. Till frukost annars brukar jag äta 2 portioner havregrynsgröt med äpple och kanel + 2 ägg och sedan känna mig som en sumobrottare för att sedan vara hungrig efter 2 timmar igen. Nu äter jag tex. 3 ägg och 1 tallrik blandat med turkiskyoghurt, grädde och kvarg som jag toppar med lite blåbär, mandlar, kokosflingor, pumpakärnor och linfrön och detta står jag mig på bra fram till lunch. Faktiskt så har det varit flera dagar då jag inte ätit något på 5-9 timmar efter frukost omedvetet eftersom jag inte tänkt på det för jag inte varit hungrig. Detta är dock inget positivt för min del då jag känner att mina muskler tar stryk av det och så orkar jag inte träna. Det jag vill få fram är att jag inte är van att inte vara hungrig varannan timme.

– Min mage har blivit mycket lugnare. Fiser aldrig och bajsar mycket mindre. Innan jag började med denna kosten så trodde jag att jag var laktosintolerant eftersom min mage var som en ballong på kvällen och efter varje gång jag ätit. Nu har den hållt sig på samma nivå hela veckan 🙂


NACKDELAR MED LCHF.

– Känns otroligt äckligt och ovant att få i sig massa fetter. Man känner nästan hur fettet täpper igen halsen. Kommer de då täppa igen blodkärl mm? Finns det en säker undersökning på att det inte är farligt att få i sig alla dessa mättade fetter? Vad händer om 50 år med min kropp?

– Svårt att hitta mat när man är på resande fot. Nu var jag på Gotland under min LCHF-vecka och det gick bra då det var en mycket bra anpassad LCHF-frukostbuffe och sedan fanns ett ICA där man kunde plocka ihop egen sallad och köpa med små ostar och nötter till mellis. Men vad händer då man är på resande fot och stannar vid en pressbyrå och ska handla mat? Vad köper man? 1 paket grädde och häller i sig? Eller vad händer om man åker utomlands? Läste om en elitidrottare som gick på denna kosten och skulle utomlands på en stor tävling där det bara fanns flingor, sötad yoghurt och bröd till frukost. Vad gör man då?

–  Dålig sömn. De flesta som börjar med denna kosten får bättre sömn men jag fick sämre sömn och kunde inte somna. Nu ska jag inte säga att jag är helt säker på att det är denna kostens fel eftersom jag bara käkat den i en vecka och kroppen har inte ställt om sig än men kommer ihåg att jag sov dåligt förra perioden jag tog bort endel kolhydrater i kosten också.

– Har inte kört någon stenhård träning under denna veckan eftersom jag har haft semester men har nu kört 2 hyffsat jobbiga pass med kondition och styrka och jag saknar kolhydrater. Som det känns nu tror inte jag att jag kommer klara av en dag med 2 dansklasser a 1,5 timme / klass + gympass + 3-5 timmars undervisning på kvällen. Det är så min höst kommer se ut och jag är mycket tveksam till att jag kan klara det utan kolhydrater.

STÖRST SAKNAD?

Det enda jag saknat under denna veckan har varit äpple och havregrynsgröt. Resten kan kvitta men jag älskar äpple och havregrynsgröt! 🙂

VAD HÄNDER NU?

Hade tänkt att sluta och bara gå tillbaka till min förra kosthållning men jag är väldigt kluven just nu eftersom det finns många fördelar med denna kosten som jag blivit positivt överraskad av!  Förut åt jag mängder med mat utan att känna mig mätt. Inget fel med det men väldigt jobbigt att träna med 5 ton mat hoppandes runt i magen. Sedan älskar jag att ha det här jämna blodsockret. Förut kunde jag bli akuthungrig och grinig och var tvungen att släppa allt för att fixa mat innan jag kunde fortsätta göra någonting! Detta blir ett stort problem om man blir det under ett jobbpass eller danspass. Jag älskar också hur lugn och fin min mage blivit 🙂

Började sakta men säkert gå över till min vanliga kosthållning igår och käkade lite kolhydrater och sedan äpple efter träningen och min mage var som en ballong när jag skulle sova. Men som sagt så tycker jag inte det känns bra eller hälsosamt att få i sig så mycket av alla dessa fetter som smör, ost, grädde, majonäs, creme fraiche mm. och jag är väldigt osäker på om jag kommer klara denna kosthållningen till hösten då träningen drar igång på allvar igen + att jag ska jobba och plugga massor.

Vi får helt enkelt se. Kommer inte köra strikt på LCHF utan blanda in och testa mig för vilken mängd kolhydrater som passar mig bäst.

Berätta gärna era åsikter och erfarenheter kring LCHF-kosten?


13 kommentarer till “MINA ÅSIKTER OM LCHF”

 1. Vad bra skrivet! Väldigt intressant, tack 🙂 Var lite nyfiken på det du skrev om undervisningen i höst. Antar att det blir i Stockholm? Vad och vart ska du undervisa? 🙂

 2. Vilken bra sammanfattning du har gjort! Har testat på LCHF- metoden eller GI-metoden. Var ett tag i vintras när jag fick panik över min kost och vikt , som jag ville testa på. Det var meningen att man inte skulla äta något med kolhydrater alls på två veckor,för att sedan kunna komma in med litegrann. Hahah jag körde en vecka , för mer klarade jag inte. ”Bröt ihop” till slut. Den veckan var bland den tuffaste i mitt liv haha , från att gå från sötsaker och oregelbunda måltider till strikt kost. Jag tränade dessutom väldigt hårt då , och som du skrev , orken tog slut och man orkade typ inte tänka klart. Så jag känner att den metoden inte var någon bra kombo med hård träning. Men känner mig lite sugen på att testa igen nu när jag läste det du hade skrivit om det , du hade mycket mer varierad kost än vad jag hade. Haha något som jag definitift inte kan äta längre är äggröra , som blev min frukost i en vecka. Men som som sagt man måste ju tesa på lite grejer. Bra jobbat , och tack för en suuperblogg!! Kram 🙂

 3. Mycket bra skrivet, kusinen! Jag håller med om i pricip allt, fast jag fick inga direkta sömnproblem & tyvärr fick jag mag-rpblem efter ca halva veckan, trots att jag mådde jättebra de första dagarna :O Men jag tycker det bästa för dig låter som att köra in lite mer kolhydrater men ändå hålla kvar vid LCHF-tänket liite, det ska jag också försöka göra framöver 🙂 MISS U <3

 4. Jag tränar längdskidåkning på elitnivå (15-20 timmar i veckan), jag äter en korsning mellan GI och LCHF, äter allt fett som i lchf men lägger till lite kolhydrater som har mycket protein. Stryker allt vitt mjöl, socker och sånt. Det funkar för mig och och jag klarar mina pass på två till tre timmar två gånger om dan utan problem. Samt håller vikten som annars är svårt för mig. Pendlar som en tok annars.

  1. ja men precis det är ungefär så jag tänkt testa nu till hösten när träningen drar igång 🙂

 5. Spännande, men en vecka är väldigt kort tid att utvärdera kosten på. Samtidigt så verkar du ju idrotta hårt och då kanske du inte behöver vara lika strikt med kolhydratorna, du får nog experimentera var i spannet kolhydrater/dag du behöver. Att ligga på <20g om dagen är ju mest för oss som försöker gå ner eller som har problem med sockersug.

  Känner också igen det där med skräcken över fettet, man har ju fått höra hur farligt det är och nu så ska man äta det. Jag var väldigt rädd för fett innan, åt aldrig smör eller grädde, drack inte ens mjölk.

  Lycka till

  1. Absolut, en vecka är för kort för att döma kosten men utvärdera går bra 🙂 Jag ska försöka få in lite mer kolhydrater i form av alla slags grönsaker, morötter, nötter och rödbetor. Kommer skippa pasta, ris, potatis och allt det där. har inte ens saknat det. Det jag saknat lite är havregrynsgröten. Får se om den får dyka upp någon gång i månaden.

   Ja den där fettskräcken lär väl gå över efter ett tag hoppas jag. Grädde i matlagning och kaffe går i alla fall bra 🙂

 6. Jag har kört LCHF i 6 v och har kommit fram till ett vägsjäl. Det du beskriver motsvarar precis hur jag känner med dieten dvs många fördelar varav vissa man inte förväntat sig. Att bli kvitt sötsuget är som att bli av med ett stort handikapp som man inte trodde man hade. Dessutom har magen blivit gladare, hyn finare, får aldrig längre håll, kan träna mkt närmare inpå måltid, mindre hungrig, mindre lättirriterad… Men jag ser samtidigt några nackdelar: När jag tränar får jag snabbare hög puls och passen är mkt mer tuffa än innan. Dieten är tråkig periodvis. Jag är inte heller ngt fan av smör, grädde etc. Ägg har man i nästan allt och det börjar bli enformigt. Men ett tips där är att låna äldre grekiska kokböcker. Där finns massor av LCHF (inte medvetet såklart). Slutligen ser man stor förändring i matkassan. Riktig mat kostar mkt mer.

  Väger jag för- och nackdelar så väger fördelarna över. Särskilt eftersom nackdelarna lär gå över samt att det finns en uppsjö av fördelar för kroppen som man kanske inte direkt kan peka på såsom bättre blodvärden, minskad risk för diverse sjukdomar etcetc.

  Jag hade inte ngn direkt anledning att börja med LCHF. Har alltid varit frisk, smal och pigg. Detta är jag fortfarande. Känner att kroppsfettet fördelat sig mer dock. Vikten är ingen förändring än, men eftersom mitt BMI är normalt så förväntar jag mig inte heller att gå ner. Det vore nog osunt.

  Kunde inte låta bli att kommentera. Jag har läst så mkt om dieten, men inte hittat ngn i min egen målgrupp som beskriver detta. Ung kvinna som tränar mkt.

  Återkom gärna med hur du kommer att göra vad gäller att fortsätta eller ej. Alternativt äta lite mer kolhydrater än strikt LCHF. Det sistnämnda alternativet kommer nog jag själv att välja. Får se.

  Tack!

  1. Precis håller med dig i alla punkter du beskriver. har nu lagt till lite mer kolhydrater i form av morötter och nötter. Pasta, ris bröd, potatis mm har jag hekt lagt ner och kommer klara mig utan, har inte ens saknat det! Havregrynsgröt saknar jag lite och kommer säkert käka det någon gång i månaden. Får se hur det blir. man vill ju inte förstöra blodsockernivån. Berätta gärna hur det går för dig och vilken mängd kolhydrater du trivs bäst med? 🙂

 7. Hej! Hittade hit via Kostdoktorn.
  Reagerade lite på det här du skrev:
  ”Men som sagt så tycker jag inte det känns bra eller hälsosamt att få i sig så mycket av alla dessa fetter som smör, ost, grädde, majonäs, creme fraiche mm. …”
  Du behöver väl inte äta så mycket av just det? Det man ska äta mest av är väl (fett) kött, fisk, ägg, smör/kokosfett och grönsaker. Grädde, majonäs och sånt behöver man ju inte proppa i sig kanske =). Är man frisk så är det väl fritt fram för potatis och frukt, men stör det magen är det ju inte så kul förstås.

  ”Bara” att skippa snabbmat, färdigmat och halvfabrikat vinner man nog mkt på i hälsoväg iaf.. Därmed inte sagt att du åt sånt förut, hittade ju nyss hit ;-), så har ingen koll (än) =P.

 8. Hej Ida

  Jag tycker inte att du skall ge upp. Jag tränar själv ganska mkt (dock inte på dina nivåer) både styrka och kondition. Vad du kan göra är att äta LCHF som vanligt och inför dina hårda pass ta lite extra kolhydrater. Så äter ex Jonas Colting, en berömd och framgångsrik triathlonatlet. Kolla in hans sida; http://www.colting.se/

  Jag har gjort en modifierad variant av hans coltingbollar med; linfrön, jordnötter, pumpafrön, kokos, kokosfett, lite mörk smält choklad och smaksättare. När jag skall träna ett hårt pass så tar jag en sådan bulle innan och lite kaffe, det ger extra skjuts! Så ge inte upp, det går att kombinera!!

  /Susanne

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar