Annons
Annons


RÖKNING & TRÄNING?


SVAR PÅ KOMMENTAR:


Hej!

Tack för en super bra blogg! Ville kolla om du vet något om hur rökning påverkar träning? Läste tidigare i bloggen att musklerna inte kan återhämta sig ordentligt om man dricker alkohol, är det samma effekt utav cigaretter?

Annons

Tacksam för svar!
KRAM

SVAR: Hej Lil! Rökning är något jag inte alls förstår mig på hur man kan utsätta sin kropp för? HEMSKT dåligt på alla sätt och vis! Hittade denna artikel från toppform.se som handlar om hur rökning påverkar träningen…

”Rökningen skadar snabbt din förmåga att springa fort. Orsaken är att röken direkt skadar syreomsättningsförmågan i varje steg: Lungor, hjärta, blod och celler får sämre förutsättningar. Immunförsvaret sätts ner vilket gör dig oftare sjuk. Dessutom ökar skaderiskerna och kroppens förmåga att bygga muskler.

  1. Konditionen Rökningen minskar syretagningsförmågan direkt genom att lungorna skadas av röken. Varje halsbloss dödar några av lungsäckarnas så kallade alveoler. Alveolerna tar emot luften och för över syret till blodet. När de väl skadats så växer de inte tillbaka, skadan är permanent. Alveolerna kan bli slappa, förtjockade och inflammerade. Det kan sluta med kronisk bronkit.
  2. Man känner sig avspänd av att röka men det sitter bara i hjärnan. Kroppen stressas svårt och blir spänd. Nikotinet gör så att blodådrorna dra ihop sig. Rökning ökar ganska direkt nivåerna av kortisol och aldosteron vilket indirekt leder till högre blodtryck. Hjärtat får jobba hårdare och blodet får det svårare att ta sig fram till musklerna med syre. Du får jobba hårdare för samma effekt. Om du slutar att röka så sjunker blodtrycket inom 24 timmar.
  3. Tobaksröken innehåller den kvävande gasen kolmonoxid. Kolmonoxiden binder sig lättare till dem röda blodkropparna än vad syret gör. Förmågan att transportera syre sätts ner med 10-15% . Konditionen försämras och det tar 8-12 timmar för  all kolmonoxid att försvinna från blodet.
  1. Skador. Ett par amerikanska studier från amerikanska armén visar att rökningen ökar risken för skador i senor och leder. Skaderisken ökar lika mycket som att vara otränad. Skadeuppehållen blir också längre – kanske för att nikotinet stör nervsignalerna till muskulaturen, vilket gör det lättare att trampa fel, men säkert vet man inte än. Och när skadan är skedd så läker det långsammare.
  2. Immunförsvaret sätts ner vilket gör dig lättare förkyld och oftast längre än en icke-rökare.
  3. Du får infektioner lättare. Ett sår blir mer sannolikt inflammerat än hos en icke-rökare. Eftersom rökningen sätter ner funktionen så mycket i kroppen så drabbas rökaren lättare av andra sjukdomar och återhämtar sig sämre.
  4. Mindre känt är att rökningen påverkar kroppens förmåga att omvandla kolhydrater till musklernas bränsle, glykogen. Rökningen ökar utsöndringen av kortisol, vilket minskar upplagring av glykogen. Av samma orsak försämras muskeltillväxten efter styrketräning.

Det betyder att en rökare i genomsnitt har färre träningsdagar per år än icke-rökare och får mindre effekt av träningen. Kort sagt: att träna och röka är som att köra bil med handbromsen på.”

FIMPA IDAG!!!

4 kommentarer | Translate


Annons
Laddar