Annons
Annons


RESISTENT STÄRKELSE BRA FÖR HÄLSAN


potatismjol-500g-lyckeby-starkelse-1578909153

 

Hej! Skulle inte du kunna berätta vad potatismjölet du hade i smoothie är bra för?
Kram

SVAR: Hej! Jo absolut. Jag började kolla på lite videos på youtube om resistent stärkelse och hur bra det tydligen ska vara för maghälsan. Som jag har förstått det genom de videos jag sett så kan resistent stärkelse som ex. potatisstärkelse inte brytas ner av koppen men blir istället mat till de goda bakterierna i tjocktarmen. Många har tydligen en överväxt av dåliga bakterier vilket kan leda till magproblem och tillslut allvarliga sjukdomar som ex cancer. Men genom att mata de goda bakterierna så kan de slå ut de dåliga bakterierna och man får mer goda bakterier i tarmen istället.

Annons

Jag har precis börjat att lägga ner potatisstärkelse i mina morgonsmoothies så kan inte än säga om jag märker någon skillnad. Men har man en överväxt av dåliga bakterier så kunde det vara så att man känner sig svullen/få on i magen när man började. (Såg i en video att det skulle vara bra att börja med 1 tsk för att sedan trappa upp till 1msk 1-2ggr/dag). Jag har inte känt någon biverkning utan tycker mer bara att smoothien fick en sjukt god konsistens då den blev lite tjockare.

Någon som sitter inne på mer information om Resistent stärkelse eller kanske har testat det en längre tid så dela gärna med er av er erfarenhet.

Här är länkar till några av de videos jag kollat på:
Why resistant starch is good for you
The starch that makes you lean and healthy
The healthy starch no one is talking about

21 kommentarer till “RESISTENT STÄRKELSE BRA FÖR HÄLSAN”

 1. Yayyyyyyy! Har läst detta för ett tag sen men på nåt sätt måste man få det lite bekräftat av dig 😀
  Har hört att man kan ta det i ett glas vatten med. Eller låta riven potatis ligga i vatten och sen dricka vattnet. Om man inte äter smoothies! Kram

 2. Hej Ida! jag har en fråga som jag har funderat mycket över och det är de här med att man ska äta efter träning. Många av mina träningar är sent på kvällarna och är oftast hemma halv 10- 10. eftersom man är så trött då så blir det bara en dusch och direkt i säng. Jag kan nämna att jag älskar mat och äter ordentligt på dagen men bör jag ändå försöka få i mig lite då på kvällen när jag kommer hem? (det är blandade träningar från fys till cirkel o allt möjligt)
  Du har en fantastisk blogg och kör hårt! du är grym!

 3. Superintressant! Undrar bara, är det resistent stärkelse i potatismjöl? I en av videosarna säger han att det är just rå potatis som har mycket resistent stärkelse, potatis mjölet är ju ganska processat och sen torkat (förmodligen inte i låg temperatur?)… Sen tänker jag att det förmodligen är gjort på icke ekologiska potatisar, dvs super besprutade potatisar…. En vanlig icke ekologisk potatis besprutas upp till tolv gånger med kemiska bekämpningsmedel, tänker att det kanske inte är något man vill ”boosta” sin smoothie med varje dag… <3
  Tack för att du delar och sprider din hälsoinspo! <3

 4. Hej! Tack för en fin blogg. Jag har en fråga om sockerberoende. Jag har haft ett sockerberoende länge nu, men nu när jag ska försöka förändra min kost lite så undrar jag om man kan äta mörk choklad (70%) utan att trigga ett sötsug? Eller ska man hålla ifrån sig den också?

  Tack för en fin blogg! Kram 🙂

  1. Allt som är sött triggar sötsug när man är sockerberoende, och ofta även sådant som inte är sött. Alla sötningsmedel, godis, läsk, juice, frukt osv triggar de flesta, men även pasta, potatis, nötter och ”nyttiga snacks”. Jag skulle inte äta choklad.

  2. Prova!! För egen del tycker jag att sockesuget håller sig i kontroll tack vare att jag äter lite mörk choklad varje dag. Brukar ta 2-4 bitar per dag. Sen för mig funkar det inte att ta bort kolhydrater som potatis och frukt då blir suget bara större och växer. Plus att förbud triggar mig. Så testa vad som passar dig. 🙂 lycka till!

 5. Hej Ida!
  Tack för en toppenblogg. Jag har noterat att du dricker mycket smoothies, och undrar lite hur du ser på snacket kring smoothies och sockerarterna i det? Jag vet att frukt är långt ifrån socker på samma sätt som raffinerat socker (det är väl främst LCHF-frälsta som tutat i oss att frukt är ”farligt”), men det brukar ju sägas att man slår sönder mycket av de nyttiga fibrerna i bären/frukten när man mixar dem. Vi tar upp näringen mycket snabbare av en smoothie, vilket ger en hastig blodsockerökning, och det är lättare att överäta sockerarter i flytande form. Man stoppar ju i sig större portioner när man mixar ihop det än om man hade ätit sakerna separat på en tallrik, åtminstone de som kör smoothies som mellanmål och inte huvudmåltider.
  Hur ser du på det, och hur ser du till att få i dig tillräckligt med fibrer?
  Vill verkligen inte framföra det här som nån sorts kritik, jag älskar din blogg och kanal och äter själv ganska lika som du! 🙂 Det vore kul att höra din syn på saken bara, det här är något jag själv funderar mycket på eftersom jag är intresserad av mat och hälsa.
  Kram E

  1. Jag håller med dig för det mesta. Själv tuggar jag hellre min mat än dricka i form av smoothies då jag blir mättare och för tändernas skull (lättare att få hål i tänder om sockret är sönderkrossat.) Därför dricker jag bara smoothie och juice som mellanmål.

 6. Hej! Jag har en fråga om svett haha! Jag tränar ganska ofta, ialalfall 3 gånger i veckan, och det har jag gjort i några år. Det jag tycker är jobbigt är att jag svettas så fruktansvärt mycket, alltså det sprutar bokstavligen!! Är alltid blöta pölar omkring mig. Jag tycker att det är lite pinsamt, men grejen är att det inte alltid har varit så, utan blivit värre i alla fall senaste halvåret. Även om jag tränar samma pass med kompisar som aldrig har tränat så är det jag som svettas mest. Jag förstår inte grejen…
  Jag svettas inte mycket annars, jag snarare går runt och fryser hela dagarna.
  vet du vad det kan bero på? och om det finns något man kan göra åt det?

  Kram
  Sabina

  1. Haha känner igen mig! Men vi kan ju faktiskt glädjas åt att vi är vältränade eftersom mer vältränade personer oftast svettas mer (dock kan man inte göra jämförelsen i svett vem som är mest vältränad eftersom det också beror på andra individuella saker, såsom kroppsbyggnad, kläder osv. Men generellt sett).

   Detta för att den vältränade kroppen utvecklar en bättre förmåga att kyla ner sig (det är det som sker när vi svettas). Så vid träning svettas man som vältränad mer än en ovältränad, men mindre under alla andra tider på dygnet, som du säger.

   Om du svettas KOPIÖSA mängder så det blir rent utav jobbigt så finns det typ svettreglerande piller osv på apoteket men jag tycker inte du borde skämmas när du svettas. Det är då du ”SKA” svettas, kör håårt!! (Y) Du är inte ensam haha / svettomanen från norrland!!

   1. Jag är tvärtom! Jag svettas typ aldrig… Vilket också är pinsamt för det ser ut(och känns…) som att jag inte tar i. Så det är inte roligt på något av hållen så låt oss bestämma oss för att vi duger som vi är 😉

 7. Idaaaa, jag har paniiiiik! Vill så gärna ha en likadan jumpsuit som du hade på Finest (fast i vitt från DM Retro). Jag är väldigt smal och liten, strax under 160 cm och har en midja på runt 57 cm. Tror du att den skulle funka? Vilken storlek beställde du i? Skulle betyda hela världen om jag fick hjälp med detta! Love you <3

 8. Hej, jag ska få räls på måndag och funderar på att välja vita fästen istället då jag vill att den ska synas så lite som möjligt. Men hur tycker du att det funkar med vita fästen, missfärgas dom mycket eller håller de sig fräsha? 🙂

  1. Åh spännande 🙂 Jag tog vita fästen men de är nu mer gula 😀 haha har ätit gurkmeja vilket man egentligen inte ska för det färgar ju typ allt. Men så gott så kunde inte motstå men ja de färgas tyvärr. Dock tror jag ändå de syns mindre än silver. Kramis

 9. Du har helt rätt! 🙂 läser just nu näringslära och till kostrådgivare och du har helt rätt i att resistent stärkelse är bra för våra tjocktarms bakterier. Ha en fin dag 🙂

 10. Hejsan ida!
  Jo det är såhär att jag har precis börjat träna, har nog tränat ca 1 månad.
  Jag går inte på något gym eller så för jag har socialfobi, så jag tränar bara hemma.
  Jag har följt dina tränings övningar, och gjort lite annat så som squats osv.
  Men min fråga är då såhär, jag har en väldigt stor rumpa naturligt, men jag vill inte att den ska bli större utan bara fastare.
  Så vilka övningar är bäst för mig att göra?
  kram!

 11. Man kanske borde testa detta!

  Är det då ”nyttigt” att äta tex rabarberkräm? När man gör hemmagjord så använder man ju potatismjöl eller maizena.
  Dock är det ju en massa socker i det haha
  Men kanske kan vara en ”nyttig” efterrätt emellanåt och så får man i sig… potatismjöl 😉

  1. KAll potatis är en av de bästasätten att få i sig resistent stärkelse:) Plus att då får man också i sig vitaminer (ex. c-vitamin, som potatis otippat nog innehåller rätt mycket av) till skillnad från potatismjöl
   https://en.wikipedia.org/wiki/Resistant_starch

   Gröna bananer är en annan bra källa, ”råa ” havregryn (som ex. i overnight oats) och baljväxter 🙂 Så många får i sig bra mängder med resistent stärkelse, fast de aldrig ens tänkt på det 🙂

   Så potatismjöl är långt ifrån det enda sättet 🙂

   Här en till källa som förklarar det bra, tycker jag!

   https://authoritynutrition.com/resistant-starch-101/

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar