Annons
Annons


OROLIG MAGE AV VEGANSK MAT


En fråga till dig Ida. Jag åt vegetariskt i januari och nu de två senaste veckorna har det blivit 100 % veganskt. Mycket eftersom jag ändå inte tål mjölkprodukter.. Det är bara de att min mage är kaos,den krampar, är orolig och har en massa ljud för sig ? Hur var det för dig när du ändrade till en mer vegansk kost? Hade du också besvär till att börja med? Det är ju iofs väldigt individuellt hur man reagerar,men förutom problem med mage så älskar jag äta veganskt. Ha de fint och glad påsk! //Linda

Annons

SVAR: Hej fina du! Gud vad kul att höra och grymt jobbat! Älskar verkligen den veganska kosten och jag har absolut också haft och har forfarande ibland problem med en kaosig mage. MEN jag vet exakt vad det beror på när jag får det och det är för att jag äter saker som jag vet att magen inte gillar men som är så goda att jag skiter i det 😀 Haha. Ex bönor, linser, hummus. Jag bara älskar det men det gör verkligen inte min mage. Det går bra i liten mängd men när det väl går bra så tänker jag alltid att det här är inga problem och äter det i varje måltid flera dagar i rad och det blir kaos. Haha. Så nu ska jag försöka bli bättre på det. Sedan är det en omställning för kroppen att äta så mycket kolhydrater och fibrer som man får i sig och min mage lugnade sig efter någon månad så håll ut. Äter du mycket bönor, kikärtor, linser mm. så testa dra ner på det och se till att lägga dem i blöt innan du kokar dem.

Sedan har jag även börjat lära mig mer om food combining. Såg en video med Freelee the banana girl här om dagen som är väldigt intressant (du kan se den ovan). Tror jag ska köra en vecka efter påsk där jag testar hennes tips. Mycket intressant! Vet sedan tidigare att det bästa är att inte blanda så mycket mat som man (i alla fall jag) gör. Äter jag ex en smoothie på bara banan och dadlar eller en sushi på bara ris, avokado och gurka så för jag absolut inte ont i magen utan känner mig piggare och platt mage. Men gör jag en stor sallad med ex quinoa, sallad, bönor, frön, frukter mm så blir det kaos. Jag är absolut ingen expert på det här med food combining än, så har jag någon läsare som vet mer om ämnet så snälla kom med era bästa tips?!

Kram, Ida

15 kommentarer till “OROLIG MAGE AV VEGANSK MAT”

 1. Hon i videon har ju noll koll på vad hon snackar om! ”Jag tycker inte man ska äta speciellt mycket fett, kroppen behöver socker. Det räcker med att äta 1 avokado per vecka eller lite nötter”.

  Det är ju livsfarligt för kroppen att äta 1 avokado , alltså ca 20 gram fett i veckan speciellt för kvinnor. Food combining är ett spännande o intressant ämne men det räcker nog med att använda sitt sunda förnuft för att veta vad man kan kombinera.

 2. Hej underbara du! Vill först börja med att tacka för all den hälsosamma inspiration som du ger oss! Tack!!

  Jag har frågor kring mensen som lyder följande: Hur ska man hantera sin uppsvälldhet? Ska man fortsätta med sina vanliga rutiner trots mensen? Hur undviker man att gå upp i vikt under mensen? Vad ska man äta?

  Kram, tilda

 3. Jag var helt kass i magen när jag började med veganmat för typ två år sedan. Bytte ut mycket av det jag ärtigt tidigare till soya produkter, mjölk, köttsubstitut mm och märkte efter en stund att det var det som ställde till det för mig ordentligt. Var hela tiden uppsvullen om magen, pruttade, lös i magen. Märkte att när jag slutade med soya produkterna blev det bättre. Så försöker hålla nere den konsumtionen. Men behöver också jobba på food combination och allmänt äta bättre. Bara för att man är vegan betyder inte det att man är hälsosam ☺️

  1. Jag hade precis samma problem men sen jag började följa freelees råd fungerar mage bättre än någonsin!! Så ren mat som möjligt är nog knepet 😀

 4. Jag slutade med sojaprofukter eftersom hela min kropp blir kaos av det. Uppsvälld, ont i magen, tjurig och får massa finnar.
  Men kan som du säger inte låta bli för det är så gott, så en dag i veckan unnar jag mig en liten Alpro Go On! 🙂

  1. Jag reagerar också på för mycket sojaprodukter. Får speciellt dålig hy så håller nere konsumtionen.

 5. När jag gick över till vegansk kost tog det ca 5 månader för min mage att vänja sig. Men nu mår den bra! Jag var nära på att ge upp men ha tålamod för det tar tid.

 6. Tack Ida för ditt svar! 🙂 Jo jag har trappat ner rejält när det kommer till sojaprodukter, bönor, lök, vitlök etcetera och det känns redan mycket bättre (IBS-mage..) En månad har gått sedan jag började med en ”plant based” kost (äter honung ibland så inte vegan) och trots att jag känner mig uppsvälld ibland så har jag så mycket mer energi! Härligt 🙂 Provade baka ditt bananbröd igår. Det är ju så himla gott! 10 poäng fick det även av min kille. Enda nackdelen är att det tar slut alldeles för fort!

  KRAM

 7. Usch vad jag tycker illa om henne. Hon kan säkert mycket om veganism, men hon är rent ut sagt elak i hennes videos där och sitter och kollar på andra människors videos där dessa personer äter t.ex. ägg, smör/ost eller kött. Hon hånar dessa personer som säkerligen inte ännu har fått kunskap om detta området. Sjukt osmakligt beteende, som en liten mobbare i mellanstadiet.

 8. Hej Ida!

  Så kul att du informerar omen grönare livsstil. Jag är också vegeterian men äter väl 90% veganskt.
  Jag har också kollat mycket på dessa videos och har tagit med mig lite tips som jag tycker funkar:
  1. Försök att äta det som smälts snabbast först på dagen (t.ex frukt). Sedan de svårsmälta senare på dagen.
  T.ex Smoothie på morgonen, sallsad till lunch och något lagat till middag så som potati, ris or what have you.
  2. Lägg till grönt till alla mål för att förbättra matsmältning.
  3. Om man nu vill ha en frukt på e.m, vänta ett tag med att äta lättsmält mat efter att du ätit svårsmält mat. Iallafall typ 2-3 timmar.
  4. Ät för gud skull inte fruktsallad efter en middagen! (KAOS)
  5. Ät inte bönor eller lök rå! Då kommer ja lova att magen blir helt galen. Rå rödlök i salladen kan vara min undergång, samma med typ hummus.

  Tror speciellt man blir lite känsligare och känsligare i magen ju renare ens mat blir. Men det betyder ju bara att våra magars hälsa går åt rätt håll och tolererar mindre och mindre skräp antar jag 🙂

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar