Annons
Annons


MITT BEHOV AV EGENTID!


Detta sjukt snygga glittriga sporta setet hittar ni HÄR! (reklamlänk)

Godmorgon vänner! Hoppas ni mår bra och vaknat med bra energi! Tänkte på en sak förra veckan som jag vill skriva om för att se om ni kan känna igen er. Det var nämligen en hektisk vecka med mycket sociala saker, flera events och mingel inbokade i samma veva.

Annons

Det var verkligen jättekul så missförstå mig inte nu, då jag är tacksam att jag får gå på sånt. Men jag märkte också att jag är en person som behöver ganska mycket egentid för att ladda mina batterier. Det känns som ”alla andra” bara kör på och går på alla mingel som finns och avslutar med en hejdundrande festkväll.

Jag blir jättetrött av alla intryck och när det är mycket folk på samma gång, som man dessutom gärna ska prata och vara väldigt social med, då behöver jag ta det lugnt innan/efter för att ladda upp. Ibland kan jag tycka att det ses som lite “skamligt” att vara en sån som inte orkar/vill vara med på allt som händer. Det är nästan lite tabu att säga att man bara vill vara hemma en fredagskväll, speciellt om det är helt ensam. Jag älsar det! Förra fredagen var jag inbjuden till Idolfinalen i Globen men jag valde istället att ligga i mjukisar hemma i soffan och kolla istället. haha. 

Varför ska det vara så egentligen? Att vissa personlighetsdrag är mer ”okej” och ”coolt” att ha än andra?! Eller jag vet inte, det kanske bara är jag som uppfattar det som såhär, haha. Har läst en del om introverta och extroverta personlighetstyper (inte såå insatt så vill inte skriva något om det än) men tänker att vi alla mår mycket bättre av att acceptera hur vi är istället för att lägga massa energi på att försöka förändra oss för att passa in eller vara så man TROR man ska vara. Känns som livet blir så otroligt jobbigt då.

Vill så gärna höra era tankar om det här? Får ni mer energi av att vara med andra eller behöver ni också egentid för att orka?

 

30 kommentarer till “MITT BEHOV AV EGENTID!”

 1. Jag håller helt med dig Ida. Jag är precis som du med att behöva egentid och ladda energi. Jag har ofta blivit bemött av folk som tycker att jag är osocial och inte som dom, när så inte är fallet alls. Och jag tycker det är viktigt att du tar upp detta med att acceptera ett personlighetsdrag. För på något jobbigt vis så fortsätter man med att försöka ändra sig själv för andra. Kram till dig. Gillar din vlogg och youtube kanal.

  1. Tack för din kommentar, håller med om att behov av egentid ofta får stämpeln ”tråkig” eller just ”osocial”. Så tröttsamt. Tycker fler ska våga prata om den här egenskapen för jag tror (?) inte vi är ensamma om det. Kram!

 2. Förstår dig precis. Jag behöver lugn för att må bra, på min förra arbetsplats fick jag påpekande att jag hellre satt ensam på rasterna än umgicks med kollegorna. Detta av chefer så började umgås men till följd mådde jag skitdåligt sen och var trött. Jag är inte skapad att umgås hela tiden, dessutom är jag HSP-personlighet och då när man lever i en evig känslobubbla sugs allt liv ur mig. Nu på nya jobbet sitter jag ensam och struntar i om det skulle störa någon, jag behöver en stund för mig själv. Jag är ju lärare och har allas ögon på mig från förmiddag till eftermiddag, jag orkar inte vara social hela tiden då. Jag måste få pauser. Dessutom vill jag hinna med att vara mamma också, det kräver också sitt även om folk tycks tro att tonåringar inte behöver sina föräldrar.

  1. Oh det förstår jag verkligen att du behöver då, kan tänka mig att lärare är ganska intensivt yrke med mycket intryck. Helt rätt att du gör det du mår bäst av och struntar i andras kommentarer. Kram!

 3. Håller med! Är ledsen att jag inte bor i sthlm så jag kan gå på alla kul event, men är också glad att jag bor i Örebro för då blir det mindre event men man ser verkligen fram emot det istället!

 4. Åh, Ida. Jag är precis likadan. Jag tror vi ska försöka vara stolta över den egenskapen. Att kunna vara själv och njuta av sitt eget sällskap är en konst. Jag jobbade och oroade mig mycket över det här i mina tonår och fick hjälp av en psykolog. Jag förstod inte varför jag behövde så mkt egentid och ingen annan behövde det? Jag fattade inte hur jag kunde bli helt slut av att umgås med människor? Efter skolan var jag helt slut. Jag undrade om ngt var fel. Jag fick sedan veta att jag hade HSP. Vilket är vääääldigt vanligt. Efter att ha läst på mycket om det personlighetsdraget förstår jag mig själv så mycket bättre. Vissa behöver vara ensamma. Jag är en av dem. Och jag är stolt över det.
  Du är bäst!

 5. Hej! jag känner så mycket igen mig. Jag behöver massor med egentid och bara få vara hemma och småfixa och dona eller bara ligga på soffan. De helger jag haft saker att göra nonstop är oftast de helger jag har söndagsångest.
  Veckor med massa roligt planerat blir istället veckor jag inte ser fram emot för att allting känns som ”måsten” och ingen tid för återhämtning och vila.
  Många i min omgivning förstår mig och likadana själva. Jag brukar vara duktig på att planera in egentid och många förstår mig när jag säger ”jag ska bara hem och ta det lugnt idag”.
  Däremot finns det vissa kompisar som inte förstår (och det kan väl vara okej att man inte helt förstår sig på fenomentet) men som också inte accepterar det (det är inte okej). Som ifrågasätter och kommenterar.
  ”Hemma kan du väl vara varje kväll?!”
  ”Vad ska du göra som är så viktigt hemma?”
  ”Tråkigt du är”
  osv…

  Vet inte hur man ska komma bort från de tråkiga kommentarerna där man helt plötsligt måste försvara sitt val över hur man vill planera sin vecka för att man själv ska må som bäst.

 6. Jag älskar att vara med mina vänner och min familj men lika viktigt som det är för mig att träffa dom behöver jag också min egentid precis som du. När det varit en hektisk period och brist på egentid brukar jag känna mig trött hela tiden, som att jag inte sovit en endaste timme fast jag har det. Tycker det är så bra att du tar upp detta ämne, det borde vara lika okej att umgås med sig själv en dag som med någon kompis, pojkvän eller familjemedlem. Allt är minst lika viktigt.
  Tack för grym inspiration och all härlig energi du sprider. Du är grym!

  Kramar

 7. Om du inte redan gjort det så läs/lyssna på Linus Jonkmans böcker. Han beskriver och förklarar just detta mycket bra. Väldigt intressant.

  Tack för en bra blogg!
  Kram

 8. Tänker på Linus Jonkmas böcker ”Själv – kraften i egentid” och ”Introvert – den tysta revolutionen”

 9. Jag är precis likadan! Får en bakiskänsla i kroppen om jag umgåtts ”för mycket” med andra människor. Undrade länge vad det var för fel på mig, då jag upplevde att andra inte verkar ha det behovet. Sen läste jag Linus Jonkmans böcker, som några här tipsat om, och fick en större förståelse för mig själv. Kram

 10. Hej fina Ida. Så kul att jag kommit in här på din blogg, och youtube kanal genom mina favvosar Josefin och Vanja. Älskade podd avsnittet nu när du gästade :). Efter många funderingar sedan barnsben på ”vad det är för fel på mig” så fick jag genom min terapi resa klart för mig att jag är en Högkänslig person, HSP. Det gjorde att många bitar föll på plats för mig och jag förstod saker om mig själv som jag alltid undrat över. Jag tankar helt klart min energi med att ”umgås med mig själv” Det är då jag laddar mina batterier för att orka. Har även två barn så att ge mig själv tiden att ladda med mig själv är ovärderlig. Väljer hemmakvällar med te och mackor alla gånger före en kväll ute med massa folk och alkohol. Kram på dig!

  1. Hej och tack så mycket! Så roligt att du hittat hit 🙂
   Känner också till HSP, tror många fått svar på varför de känt som det skulle vara ”något fel på dem” genom att det började pratas med om det personlighetsdraget för något år sedan. SÅ bra. Kram <3

 11. Hej! Tycker det är ett jättebra inlägg du har gjort och bra att du belyser detta ämne. Jag behöver massa egentid för att orka med det sociala. Jag har ett väldigt intensivt jobb med mycket sociala delar och tycker det är underbart att när helgen kommer få krypa upp i soffan och bara vara. MEN jag känner/upplever att det inte är socialt accepterat. För vad är det första man frågar på fredag och måndagen; jo vad man har gjort/ska göra i helgen och när man säger att man inte har några planer blir folk förvånade. Så jätteskönt och få läsa ditt inlägg 😄 Ha en bra dag!

  1. Vad glad jag blir att du uppskattar det, tack! Kan också känna att väldigt sociala vardagar/jobbdagar gör att det är extra skönt att ta det lugnt sedan. Kör ditt race och var den du är och strunta i andras åsikter. Kram <3

 12. Osocial har en extremt negativ stämpel. Men det handlar ju egentligen inte om det utan snarare om att man behöver ladda batterierna. Och i mitt fall inte särskilt stort behov av att umgås, fikarasten och luncher och så. Jag är också känslig för intryck och får inget ut av stora sammanhang utan föredrar att umgås med 1-2 Pers åt gången. Gillar att va ensam så jag är nog typiskt introvert. Inte jättepopulärt i dagens samhälle men hoppas det blir ändring.

  1. Det har det verkligen. Tycker också det är synd att det ses som ”fel” sätt att vara på och att många känner behov att tvinga sig att vara annorlunda. Fortsätt vara som DU är, kram <3

 13. Underbart att du belyser detta!! 💫Känner igen mig massor och kämpar för att hitta balansen mellan sociala sammanhang (älskar det också) men också vila med så få intryck som möjligt för att orka med 💘💫🌈👋🏼

 14. Underbart att du belyser detta!! 💫Känner igen mig massor och kämpar för att hitta balansen mellan sociala sammanhang (älskar det också) men också vila med så få intryck som möjligt för att orka med 💘💫🌈👋🏼

 15. Underbart att du belyser detta!! 💫Känner igen mig massor och kämpar för att hitta balansen mellan sociala sammanhang (älskar det också) men också vila med så få intryck som möjligt för att orka med 💘💫🌈👋🏼

 16. Jag är definitivt som dig – introvert kallas det 😉

  Behöver alltid ladda batterierna efter något socialt och föredrar alla gånger hemmakväll än att vara social.
  Tycker absolut inte det anses sämre än att vara extrovert och utåtriktad – men jag bor i en småstad, kanske en storstadsgrej?!

  Älskar att analysera personligheter, har gjort flera personlighetstest och man lär sig så mycket om sig själv! 🙂

 17. Hej! är precis likadan. Kan vara social, men behöver egen tid för att återhämta mig efter en social tillställning. Kan tipsa om boken ”introvert den tysta revolutionen” sååå bra bok! Med tips å råd om hur man kan hantera sociala situationer och hur introverta människor fungerar. Jätteintressant att höra om hur olika personer får energi från olika saker.

  / E

 18. Hej Ida! Du borde verkligen lyssna på Omänskligt med pt-Fia. Deras poddavsnitt som heter ”Socialt inkompetent? Superminglare? Extrovert vs. Introvert” Såå himla bra.
  Ha en fin helg!! 🙂

  1. Tack för tips! låter som ett bra avsnitt som många andra nog borde lyssna på också 🙂 Hoppas din helg varit/är fin!

 19. Ibland känns det som om jag har ett omättligt behov av att vara själv, ensam, ifred. Jag kan utan problem vara ensam hemma en hel helg utan någon som helst social interaktion. Jag njuuuuter av att vara ensam hemma. Jag har ju gärna min sambo hemma, haha, men ibland behöver jag verkligen vara helt ensam. Ibland räcker det med en promenad, men ibland behöver jag ett helt dygn för att återhämta mig. Jag har i flera år haft jobb där jag träffar väldigt mycket folk om dagarna, så egentiden behövs verkligen. Får dåligt samvete ibland för att jag inte orkar (och ibland vill jag inte ens) vara social, inte ens med mina närmaste och bästa vänner. Får panik ibland av att vara tillgänglig, så har i princip alltid telefonen på ”stör ej” numera. Kontakten med omvärlden ska vara på mina villkor, liksom.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar