Annons
Annons


MINA VÄNNER ACCEPTERAR INTE ATT JAG ÄTER NYTTIGT, VAD SKA JAG GÖRA?


nelly1

Försök förklara för dina vänner eller hitta nya vänner som är lika intresserad av hälsa som dig. Blir mycket roligare och lättare att umgås om man har vänner som har samma syn på livet och jag lovar dig att du har några sådan runt dig bara att du kanske inte vet om det än 🙂

question answerHej Ida! Jag är 15 år och har utvecklat mitt intresse för träning och framförallt för bra mat.

Annons

Jag mår så himla bra av att äta bra, nyttigt och inte en massa onödiga kalorier, inte så mycket kött (bara fisk och kyckling) och bara en relativt ren “diet” men jag har ett problem, många av mina vänner tycker att det är helt onödigt, de ifrågasätter varför jag inte köper en chokladboll efter lunch och varför jag inte äter rött kött. Jag undrar hur du gör när du kommer hem till personer. Berättar du i förskott att du inte äter vissa saker eller äter du det som bjuds? Anses det oförskämt? Jag mår inte alls bra av en massa vita macke och oboy en vanlig skoldag, jag vill ha gröt, bananpannkakor eller något utan onödiga saker! Vad har du för tips för att kunna förklara för mina vänner. Tack för en grym blogg!

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar! Så tråkigt att höra att folk måste ifrågasätta en bara för att man väljer att leva hälsosamt. Att socker, alkohol, halvfabrikat mm är normalt och accepterat medan bra mat ska ifrågasättas. Jag tror att det mest handlar om okunskap och att dina kompisar får dåligt samvete. Jag berättar alltid i förväg vad jag äter och inte äter och hur det uppfattas skiter jag faktiskt i. Det uppkommer alltid massa frågor och i många fall blir folk intresserade och vill veta mer och ha tips. Jag svarar mer än gärna och vissa tar åt sig och inspireras medan vissa bara blir irriterade och tycker att jag är löjlig men det gör mig inget för jag vet att de en dag kommer till den punkten där de måste börja intressera sig av en bättre kost. Du ligger helt enkelt före dina vänner i kunskap och tycker du ska stå på dig för du ska inte behöva äta något du inte vill. Uppkommer det frågor så informera dem om varför du inte vill äta ex socker. Det är ett gift och väldigt lätt att bli beroende av och kroppen mår ej bra av det. Så informera och stå på dig!

Kram Ida

English: Question/answer. Use google translate. 

30 kommentarer till “MINA VÄNNER ACCEPTERAR INTE ATT JAG ÄTER NYTTIGT, VAD SKA JAG GÖRA?”

 1. Bra svarat, du är så klok fina du.

  Hoppas Ida hittar nya fina vänner som respekterar henne för den hon är, vad hon tror på och vad hon vill i livet.
  Lycka till Ida och stå på dig!!

 2. Ett av de bästa inläggen jag läst. Fan vad bra svarat!
  Ska definitivt ta åt mig utav det i fortsättningen när folk kan fälla kommentarer!
  🙂

 3. Åh vad jag känner igen det där.. Jag får ständigt kommentarer av vänner eller på jobbet om min nyttiga kost, och framför allt att jag är vegetarian. Det är bara att stå på sig!! Sjukt att det ska vara så uppseendeväckande med god nyttig mat lagad från grunden i sin matlåda på jobbet, medan kollegorna bredvid slevar i sig snabbmakaroner och falukorv 😉

 4. Ida, du är verkligen en stor inspiration för mig. Vore så tacksam om du kan hjälpa mig lite genom att svara på min fråga.

  Jag har under minst 1 år levt på LCHF, inte klassisk LCHF med mycket smör o oljor, utan undvikit kolhydraterna. En klassisk lunch är en sallad med grönsaker och kyckling. Detta i hopp om att få en tajt kropp med lägre fettprocent, samtidigt har jag styrketränat.
  Nu har jag kommit till en punkt då jag inser att denna kosten hjälper inte mig att bygga muskler som är ett av mina mål. Vilken kost mår jag bäst av och hur ska jag lägga om den utan att gå upp i vikt? (Äter aldrig onyttiga saker med tomma kalorier) Jag är 170 cm och väger 62 kg. Jag styrketränar 6 dagar i veckan plus yoga och promenader. Hur mycket kalorier behöver jag? Hur ska fördelningen mellan protein, fett och kolhydrater vara? Hur kommer min kropp reagera på förändringen?
  Hoppas du förstår mitt problem och har möjlighet att svara. Stor kram till dig.

  1. Hej Lovisa och tack snälla! Tyvärr kan jag ej svara på din fråga då vi alla mår bra av olika kost. Bäst är om du tar hjälp av en PT eller kostrådgivare för att lägga upp ett kostshema utefter dina önskemål. Lycka till Kramis

   1. Har sett dig svara så här på flera kommentarer och måste bara ge dig en tumme upp! Superbra att du inte kommenterar och ”hjälper till” där du känner att du inte kan eller bör – har sett det på alldeles för många bloggar/sociala medier tidigare. Ett sånt här svar höjer snarare din trovärdighet, fortsätt köra ditt race 🙂

 5. Tycker att vänner varit väldigt förstående har snarare haft problem med familjen. Har en väldigt matglad familj som gillar allt och det var en del fika förut och vin/öl till maten men jag vill verkligen inte ha något av det (utom lite glass på sommaren kanske då ger jag alltid med mig ;)) , alkohol dricker jag höst 2-3 gånger om året om jag inte vill tillbringa kvällen med huvudet i toalettstolen. Nej jag är glad som bor ensam och får bestämma vad jag ska stoppa i mig själv för man vet ju oftast bäst vad man mår bra av och människor som har mage att kommentera kanske borde se över varför de lägger energi på att kommentera andras matvanor.

  1. Ja familjen är ju en annan del av det hela och där får man också ta en hel del kommentarer. Haha ja att flytta hemifrån kan vara en väldig befrielse i detta fallet. Bra att du står på dig och lyssnar på din egen kropp. Kamis

 6. Hej fina Ida!

  Jag har ett problem som blivit ganska stort för mig. Älskar att träna, och kör mycket styrka. Men problemet är att jag märkt att mina bröst blivit mindre av styrkan samt konditionsträningen. Kör vanligtvis igenom varje muskelgrupp per vecka, då även bröst. Måste jag sluta köra bröst och kondition? Vill ju egentligen köra allt, men mår extremt dåligt av att få mindre bröst då dem annars inte heller är speciellt stora.. Eller kan man lägga upp träningen på något annat sätt? Skulle vara extremt tacksam för tips!

  Kramar!

 7. Hej Ida! Jag älskar verkligen din blogg, den är så grymt bra!
  Jag behöver hjälp, jag är 13 år och är överviktig (väger ca 73kg) och jag vet verkligen vad jag ska göra. Direkt när jag kommer hem ifrån skolan så äter jag säkert hela köket.. Jag vill så hemskt gärna gå ner i vikt då mina klasskamrater ibland brukar kommentera min vikt och säga att jag är större en mina kompisar jag hänger med. Jag dansar 2 ggr i veckan och gör nog 50-60 situps 10 armhävningar 50 squats och några jumping jacks och olika slags plankan. Jag vill träna mer men vad jag har hört så kan det sabba min längd?? Jag skulle bli så sjuk glad om du gav mig några tips på hur jag kan gå ned i vikt. (Min pappa äger även en pizzeria)

  1. Hej Melissa ochtack för din kommentar! Först och främst så tycker jag att du ska säga till dina kompisar att deras kommentarer gör dg ledsen. Så säger inte riktiga vänner. Sedan så kommer träning inte alls sabba din längd så det behöver du inte oroa dig för. Vad kul att du dansar och tränar själv hemma. Vill du ha fler tips på bra hemmaträning så hittar du massa hela träningsprogram på min youtube http://youtube.com/idawarg

   Fortsätt att dansa, och kör styrka några gånger hemma själv i veckan. Du är såpass ung och växer fortfarande så att mixtra med maten ska du inte göra utan är bra mat regelbundet och försök att dra ner på socker och snabba kolhydrater. Sedan hoppas jag att du kommer delta på alla mina veckansutmaningar framöver? 🙂 Kramis

 8. Hej Ida! Jag lyssnade på podcasten du var med i (som jag glömt namnet på). Den var riktigt bra. Men jag undrar lite om din träning. Du berättar att du har lagt upp den på mindre pass i veckan. Kan inte du berätta hur dina styrkepass ser ut numera? Vilka övningar du kör och kanske setantal? Jag är lite nyfiken. Tack för en fin blogg 🙂

 9. Vilka douche ”vänner”, det är ju bara dom som förlorar på det i slutändan. Låt folk göra vad dom vill så vore världens så himla mycket trevligare!

 10. Alltså det här inlägget är så otroligt viktigt! Jag fick mina hälsouppenbarelser redan när jag var fjorton och ALLA tyckte jag var så konstig. Vadå bananpannkakor och bananmuffins? Men det spelade inte roll för mig vad de än tyckte, för jag lever MITT liv. Ingen annans. Jag fikade sällan för alla fikaställen hade himlans dåligt utbud, det var ett hav med raffinerat socker, gluten och laktos som faktiskt gjorde att jag mådde dåligt. Visst förlorade jag vänner på vägen men vem bryr sig, för det verkade inte som de ville mitt bästa i alla fall. Men det har stärkt mig så otroligt mycket och jag kan inte beskriva vilket stöd jag har fått och har från mina allra bästa, finaste vänner. Jag dömer inte deras matvanor alls och de dömer inte min livsstil. Jag tror att de vänner som är värt att behålla är de som stöttar en, oavsett sin ”konstiga” livsstil. Jag har kommit så långt idag, att det viktigaste är att njuta av livet har att erbjuda. Det är för enkelt att hamna i en ond spiral där man måste räkna kalorier, man måste ha lunch exakt tre timmar efter frukost och man måste träna fem gånger i veckan. Genom min förändring har jag träffat oerhört inspirerande personer som har guidat och hjälpt mig. Det handlar inte om att anpassa sig efter någon annan för att bli accepterad, utan att du accepterad i en grupp som passar dig.
  Ida, du är definitivt en av de personer som har hjälpt mig. Du är en otrolig kvinna och det behövs fler som dig!
  Puss & kram

  1. Hej Jessika och tack snälla vad glad jag blir att höra! Du har så rätt och alla kommer till den uppenbarelsen förr eller senare att kosten är så viktig för vårt välmående och du ska vara tacksam att du såpass tidigt upptäckte det även om du fått ta mycket skit för din kosthållning. Det betyder bara att du är medveten och älskar dig själv för att ge dig och din kropp bästa behandling. Stå alltid på dig och gå din egen väg! Kramar Ida <3

 11. Hej!
  Så bra inlägg! Jag har samma problem. Får alltid kommentarer då jag är ganska smal. Då behöver jag ju inte äta nyttigt pch ta hand om mig enligt andra.
  Folk snackar skit om mig bakom min rygg och fäller kommentarer. Ofta försöker folk även ”tvinga” mig att ta en pizza eller massa godis. De ger sig aldrig när man tackar nej och det kommer alltid följdfrågor. Varför vill du inte ha? Äter du aldrig pizza? Osv… Så tröttsamt!
  Kan inte folk låta mig göra vad jag vill med min kropp och så kan de fortsätta äta onäringsrik mat om de vill.

  1. Ja jag känner igen det där och det är tråkigt att det ska vara så. Stå på dig för de där människorna kommer en dag att förstå att de hade så fel. Kramis

 12. Känner igen det där så himla väl. Minns att vi skulle göra sushi en gång, och min kompis ville hälla socker (?!) i riset med vinägern. Och jag sa att det var väldigt onödigt, och att jag aldrig någonsin tillsatt socker. Och hon blev så sur att hon vägrade hälla i vinägern. Blev lite obekväm stämning där… Socker förhöjer väl smaken i maten, men jag tycker det känns så onödigt när man verkligen har ett val.
  Och när jag säger att jag inte vill dricka/tänker vara nykter hela året så hamnar folk i chock och fattar inte hur jag ska ha kvar mitt ”social liv”. Hade ingen aning om att man skulle få sådana reaktioner. Däremot får jag många kommentarer att jag inspirerar dom att äta bättre, så jag tar inte åt mig så mycket av negativa reaktioner 😉

  1. Ja jag vet så himla onödigt att hälla massa socker i maten. Här i Thailand sockrar de allt och den ”naturella” yoghurten jag äter här smakar som en burk med socker. Så himla onödigt. Eller när mamma gör sockerlag till fruktsaladen på julen tycker jag att det är som att förstöra underbar frukt som redan är så söt och god så jag gör alltid en egen utan socker. haha. Stå på dig bara. Folk kommer bli irriterade men de kommer börja tänka efter och en dag kanske de lär sig. Kramis

 13. Känner igen det här!
  Jobbar i vården å där står det alltid massa kakor på fikabordet å det är typ en självklarhet att man ska äta av det. Mina kollegor va alltid på mig om min nyttiga kost å efter ett tag blir man ganska trött på att folk hela tiden ifrågasätter hur man äter. Tillslut orkade jag inte mer å sa ”kanske finns en anledning till att jag ser ut som jag gör å ni ser ut som ni gör” Inte den bästa kommentaren kanske men sen dess ha dom inte sagt ett ord 😉

  1. Haha men det är sant! Skrämmande att vården ens serverar socker då det är en stor bov till många patienters sjukdomar som kommer in. Att läkare mm inte är mer medvetna om att kosten påverkar vår hälsa enormt är skrämmande! Något ställe som borde servera naturlig mat utan snabba kolhydrater och socker är vården. Istället för ett trött halvfabrikat borde patienters tallrikar vara fyllda med en raw food och massa super frukter. Det är läkande kost 🙂

   1. Hej!

    Instämmer att det borde serveras bättre/nyttigare kost inom vården. Dock är det inte läkarna som bestämmer vilken mat som serveras på sjukhusen. Många läkare, iaf den yngre generationen, är bra insatta i vad som är god kost och försöker i sitt arbete att motivera patienterna att äta bättre. Tyvärr är vårdens resurser till detta inte oändliga och det är inte alltid lätt att motivera patienter som skulle behöva dessa förändringar. Jag hoppas att vi i framtiden kommer att arbeta mera med preventiv hälsa inom vården, läkarförbundet kom nyligen ut med ett manifest för att göra detta. Vårdens resurser påverkas av politiker, som inte alltid är kunniga inom vad som är god vård eller ej. Maten inom vården väljs alltså inte av läkare och pengar spelar stor del, vårderns resurser är konstant knappa.
    Ville bara komma in med en kommentar om detta då jag tycker det är himla tråkigt att läkare anses ansvariga för allt som sker inom vårderns ramar, och att många tror att vi är mycket omoderna i vår hälsosyn.
    Mvh,
    Ung läkare

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar