Annons
Annons


MIN VEGANRESA


recept-vegan-pizzaraw-vegan-lunchrecept-vegan-pasta-1blåbärspaj vegan recept ida wargraw-sallad-1

Hur kan man inte tycka att maten ovan ser god ut?

  1. Vegansk pizza
  2. Fruktsallad med egenplockade blåbär
  3. Glutenfripasta med sötpotatis
  4. Blåbärspaj
  5. Fruktsallad med valnötter och goji

God morgon mina älsklingar! Jag har fått flera mail och kommentarer om jag kan berätta om min resa till att bli vegan. Självklart kan jag göra det även om jag inte skulle kalla mig själv vegan utan jag är en person som äter 99,9% vegansk kost. Vi tar det från början…

Annons

Sommaren 2015 så var jag och min pojkvän på ett yogaläger som enbart serverade vegetarisk kost. Vid den tidpunkten så åt jag mycket vegetariskt men även endel fisk och kyckling. Jag hade länge velat bli vegetarian då men fått sagt till mig att jag bör äta fisk och kyckling då jag tränar så mycket + att jag fick för mig att jag skulle få mer magproblem om jag slutade. Men efter en vecka på yogaläger med vegetarisk kost så kände jag mig så ren! När jag kom hem igen började jag äta som vanligt men det kändes inte bra. Jag fick svårare och svårare att få ner fisk och kyckling då jag blev äcklad. Exakt så kände jag även när jag var liten inför kött och kyckling (aldrig fisk). En dag hade jag lagat lax och sötpotatis och jag fick inte ner det! Jag var tvungen att slänga laxen. Samma sak hände igen 2 dagar senare och då bestämde jag mig, nu ska jag testa bli vegetarian!

Det kan ha varit mitt livs bästa beslut! Jag hade inte längre ångest inför mat. Innan har jag haft ångest över att laga mat och speciellt kyckling! FY för att ta i dött djur kände jag alltid 🙁 Därför lagade jag sällan kyckling hemma för jag klarade inte av det. Rött kött har jag aldrig lagat hemma, eller jo köttfärs någon enstaka gång för att jag fick i uppgift att äta rött kött av min kostrådgivare. Men i alla fall så försvann ångesten över både matlagning och att äta mat och jag kände mig så fräsch! Jag började laga mer och mer vegansk kost och kände hur bra jag mådde av det.

Jag fick även beskedet att min kropp har lite svårt att bryta ner fett så jag började laga mer High Carb Low fat kost och wow säger jag bara! Min kropp mår så bra på den kosten! Det innebar att det blev mindre och mindre ost och mer och mer vegansk kost. Nu tror jag att jag har ätit vegansk kost i snart 10 månader och jag älskar det fortfarande och kan inte tänka mig att börja äta kött, fisk och fågel igen. När jag äter hemma och kan bestämma restaurang själv äter jag alltid vegansk kost. När jag blir bjuden eller någon annan bestämt restaurang frågar jag alltid efter vegansk kost och det brukar inte vara några problem. Men finns det inte så tar jag något vegetariskt. Jag vill inte bli socialt handikappad pga. min kost så jag har bestämt mig för att göra det bästa bara. Jag har även väldigt tur att de flesta i mitt tjejgäng är vegetarianer eller veganer så det underlättar ju såklart 🙂 Var på tjejmiddag i helgen och då bjöds det på vegansk chiligryta med, ris, vegansk ost, sås och grönsaker. MUMS och tack Alex! Ska försöka få recepet på det!

Min fix ide om att magen skulle bli sämre, att jag skulle bli trött, sötsugen, hungrig och orkeslös var ju HELT FEL! Jag skulle säga att jag fått motsatt effekt! Jag kunde sluta med mitt kaffe efter någon månad, min mage mår bättre än någonsin, mättnadskänslan varar längre, jag är inte sötsugen lika ofta och jag är piggare. Det här hade jag inte förväntat mig!

Det negativa med att äta vegansk kost är nog alla spydiga kommentarer man får stå ut med (speciellt från köttälskande män). Måste säga att tjejer/kvinnor är mycket mer öppna för att lyssna och ta till sig. Missuppfatta mig inte nu, jag ser inte ner på folk som äter kött (jag gjorde det själv för 1,5 år sedan) utan bara på dem som ger spydiga kommentarer och vägrar läsa på och inse hur sjuk den här köttindustrin är! Köttindustrin utnyttjar varje år massa stackars djur enbart för att tjäna pengar. Människor dör pga. ohälsosam kost och i den ingår kött. För er som vill läsa mer om det kan jag verkligen rekommendera att läsa The China Study och/eller kolla på Forks over knives (finns på Netflix). Jag är så tacksam att jag läst på, hittat grymma youtubers, kollat på dokumentärer mm. så jag kunnat göra denna kostomläggningen. Önskar bara att det hänt tidigare så jag kanske sluppit alla år med magproblem, astma och allergier. Men bättre sent än aldrig!

Någon frågade mig varför jag äter vegansk kost? Är det för djuren? Min egen hälsa? Miljön? Jag skulle säga att det är för alla de 3 + att det är så sjukt gott! Har aldrig ätit så god mat som jag gör nu och att kunna äta kolhydrater utan ångest är ju magi! Dessutom är det inte alls svårt att laga vegansk kost då det finns så bra utbud i mataffären nu för tiden. Känner man att man verkligen saknar tacos, kyckling, korv, yoghurt, mjölk, grädde mm. så finns det substitut för alla. Nu äter inte jag själv det ofta då jag gillar rena råvaror men självklart använder jag det ibland. Jag har alltid varit en yoghurtälskare och kan säga att soygurt är 100 gånger godare! MUMS! Vill även tipsa om Oumph som kommit nu det senaste. Så gott att ha i grytor mm.

Ja nu blev det här väldigt långt och kanske lite flummigt men har ni funderat på att testa vegansk kost så kör! Kanske vi ska göra en utmaning tillsammans här på bloggen? Har ni frågor så ställ gärna dem nedan så kan jag svara i ett inlägg. Puss, I

29 kommentarer | Translate


Annons
Laddar