Annons
Annons


MÅR NI BRA AV FET MAT?


IMG_6368.JPG

Ångkokad, potatis, sötpotatis och morätter med en fettfri tomatsås och sallad. Perfekt lunch för mig.

Hej Ida! Jag undrar om du håller fettet nere som många av de veganska youtubarna gör? Många undviker tex all typ av olja o inte äter mer än 10% från fett. Livsmedelsveket rekomenderar 1/3 av dagsintaget, vilket är ganska stor skillnad.

Vet du ungefär hur mycket fett du äter per dag? Beror det mycket på kvinna/man, tränar/inte tränar, gammal/ung eller liknande som gör att man öka sitt fett intag i procent beroende på livssituation?

Annons

Tack snäll för att du finns o gör det du gör ?

SVAR: Jag håller inte koll på hur mycket fett jag äter och det kan nog variera mycket från dag till dag, men jag märker att jag mår mycket bättre av att äta lite fett. Det tror jag har att göra med att jag har svårt att bryta ner det. För något år sedan mådde jag så illa av att äta en halv avokado. Fick så ont i magen och visste inte varför då jag inte var allergisk. Det hade helt enkelt att göra med att jag hade svårt att bryta ner fett. Det har blivit bättre och nu kan jag äta avokado utan problem men när det blir för mycket fett så blir jag trött och trög i magen då det tar för lång tid för min kropp att bryta ner.

Min kropp känner sig lätt och  pigg på mer kolhydrater och mindre fett och protein men med det sagt så behöver det inte vara så för alla. Vi alla har olika mycket saltsyra och olika lätt för att bryta ner saker så bäst är att lyssna på sin kropp och se vad den mår bra av för det har inte  livsmedelsverket en aning om.

Att testa olika kosthållningar kan vara lärorikt och men man behöver inte följa dem slaviskt. Ta det man gillar ur varje kosthållning och gör din egen perfekte kosthållning som passar just dig och din kropp. Jag tror jag funkar bäst på 10-20% fett/dag men inget jag slaviskt kommer hålla koll på då det kan sätta griller i mitt huvud. Jag vet i alla fall att LCHF inte är något för mig. Jag mår bäst på kolhydrater. Men har köpt en ört nu som jag kan ta innan en fet måltid som hjälper mig bryta ner fett. Ska bli intressant att se hur det funkar. Kommer meddela er.

Hur mår ni av fett och kolhydrater? Känner ni er pigga efter en måltid med mycket fett?

26 kommentarer | Translate


Annons
Laddar