Annons
Annons


LCHF-KOST OCH TRÄNING?


Igår kväll låg jag och kollade på denna intervju med skidskytten Björn Ferry som pratar om hur LCHF-kost har påverkat hans liv och träning.

(Kolla på intervjun HÄR)

Björn lyckades ta OS-medalj på denna kost men jag är fundersam på om detta verkligen skulle passa för dansare eller för oss dansare som går på en hekltidsutbildning? Jag skulle lätt kunna göra det om det ”bara” var träning, men skulle man verkligen orka hålla fokus, ta korrektioner, få in massvis med koreografi i huvudet utan några kolhydrater i kosten? Vet inte om jag inbillar mig men min hjärna blir seg  om jag inte äter några kolhydrater!

Annons

Som sagt så har jag faktiskt testat LCHF under en sommar då jag endast körde gymträning och några dansklasser i veckan, vilket funkade mycket bra men fick sluta med det när jag började skolan igen eftersom jag inte kunde hålla fokus!

Vad tror ni? Funkar LCHF kosten för dansare eller elitidrottare?

13 kommentarer till “LCHF-KOST OCH TRÄNING?”

 1. Om inte Björn Ferry är en elitidrottare så tror jag inte det finns några.
  Finns inte någon annan sportgren som det behövs så mycket energi som skidåkning.
  Gunde Svan åt ca 8-9 tusen kcal per dag när han tränade :p
  Så funkar det för Ferry funkar det nog för alla

  1. Ja det är han verkligen och han måste ju också koncentrera och fokusera sig endel när han ska skjuta! För det som jag inte tycker funkar med lchf och dans är inte hur kroppen känner sig utan hur hjärnan inte orkar koncentrera och ta emot koreografi och korrektioner under 5 timmars träningspass. Men jag kanske inte fick i mig tillräckligt med fett när jag testade den kosten?! Ska nog ge lchf-kosten en ny chans!

 2. Rent generellt så kan det nog fungera, eftersom hjärnan får energi från ketonkroppar (som bildas när fettet spjälkas), men sen kan man ifrågasätta hur nyttigt en LCHF-diet egentligen är, för diabetiker kan det vara bra, men för en vanlig frisk människa så nä, skulle inte tro det.
  Att du kände dig seg beror nog till stor del på att du inte fick i dig den mängden energi som du behövde för att hålla igång, tränar man eller är fysiskt aktiv 8 timmar om dagen så behöver man ju rätt mkt energi, vilket är rätt lätt att få i sig om man har en balanserad kost som innehåller både fett, kolhydrater och protein.
  Jag tycker det ser ut som att din kosthållning nu är rätt hälsosam och anpassad, så fortsätt med den! Så för att summera, jag tror inte på lchf som kosthållning för dansare.

 3. fast det blir ju ändå kolhydrater, om han låt säga äter 3000-5000kcal per dag på blir 10-15%E kolhydrater en del iallafall

 4. Jag såg också den intervjun häromdagen & förstår egentligen fortfarande inte hur han som verkligen tvälar på elitnivå i en sport som kräver både styrka kondis & koncentration klarade sig i princip helt utan kolhydrater (mer än klarade sig, fick ett OS-guld till & med ju!) – haha, det är ju galet när till& med jag känner mig seg utan kolhydrater.. men jag tror att det skulle gå, även för dig, om du bara såg till att du fick i dig tillräckligt med fett så att du inte ligger på underskott rent energimässigt (vilket ju är neklare med hög andel fett eftersom det innehåller mest kalorier av de tre närmingsämnena) 😀 kroppen vänjer sig med att använda fett som energireserv istället & blodsockersvängarna blir inte lika höga/låga. jag testar lite nu, för min mage mår bättre av det & jag får mindre sötsug 🙂 men jag tror att det är individuellt hur ”hårt” man kan köra – vissa äter ju typ NOLL kolisar medan andra bara drar ner på socker, vitt mjöl & stärkelse liksom..

  har iaf lånat en bok av ”kostdoktorn” Anders Eenfeldt, som jag håller på & läser, kan rekommendera den starkt – ”Matrevolutionen” heter den 🙂 SES IMORGON, PUSSSS <3

 5. Det går inte att hitta många varor i en vanlig Ica-butik som inte innehåller några kolhydrater men man kanske äta ett mål med kolhydrater? Typ havregrynsgröt till frukost?

 6. Jag har precis avslutat en kostrådgivarutbildning som ingick som en del i min utbildning, där vi hade otroligt påläst och duktig nutritionist som utbildare.
  Vi diskuterade kring det här med LCHF fett då det har blivit en otroligt stor trend!

  Såhär kan jag säga om LCHF av det jag fått lära mig genom min utbildning.

  Hjärnan kan ENBART använda kolhydrater som bränsle, och kräver i runda slängar 120 gram om dagen. När man inte tillför kroppen några kolhydrater genom kosten så har kroppen ett ”backup-system” som kan omvandla fett eller proteiner (muskler) till användbar energi för hjärnan.
  När kroppen omvandlar fett till energi för hjärnan så gör den det genom att bilda något som heter ketonkroppar. En restprodukt av detta är aceton, alltså samma medel vi använder för att ta bort nagellack. Man kan känna det ibland på personer som äter enligt denna diet, och efter någon dag tömt alla kolhydratslager i kroppen, att dom luktar lite speciellt.
  Jag vet inte riktigt vad ni tycker, men jag skulle iallafall aldrig försöka tillföra min kropp aceton, det känns allt annat än hälsosamt! Men att man känner sig seg när man inte äter kolhydrater beror alltså på att hjärnan helt enkelt får för lite energi!

  För det andra så är ju kolhydrater kroppens primära bränsle, det pratar man tex om vid olika typer av träning, vid höginstensiv träning som sprint, dans, gymnastik m.m förbränns framförallt kolhydrater, och vid längre arbeten med lägre intesitet förbränns fettet. Detta är för att det tar längre tid att få igång fettförbränningen, och att den processen kräver syre för att fungera. Vid korta, intensiva arbeten (som tex en koreografi med högt tempo) hinner inte kroppen och musklerna få den syretillförsel som behövs för att starta processen som använder fett som energi (anaerob träning kallas denna typ av träning för den som är bekant med terminologin.
  Det betyder med andra ord att prestationen kommer bli lidande för den som tränar mera högintensiva grenar, vilket inte är ett alternativ man satsar som tex Ida på dansen.

  För det tredje, vem väljer att frivilligt stoppa i sig den mängd mättat fett som man gör om man går på en LCHF-diet?! Det ökar risken för höga kolesterolhalter, hjärt/kärlproblematik med mera.
  Dessutom utesluter man frukt och grönt om man går på en LCHF-diet, vilket är en jättestor och viktig källa till fibrer, vitaminer och mineraler.
  Alltså riskerar man bristsjukdomar om man går på denna diet länge. Vår föreläsare sa att det hade kommit nya långtidsstudier som visar att folk som går på denna diet faktiskt dör i förtid på grund av detta.

  Sist men inte minst, jag har väldigt väldigt svårt att förstå varför man skulle gå på denna dieten för att gå ner i vikt?
  1 gram kolhydrat = 4 kcal
  1 gram protein = 4 kcal
  1 gram fett = 9 kcal
  300 gram nötter ger en normal kvinna ett helt dagsbehov av energi medan en portion havregrynsgröt med frukt eller bär ger runt 200-250 kcal.

  Nej Ida, jag tycker du har en hälsosam, föredömlig och välbalanserad kost, och enligt mina åsikter är LCHF en trend i stil med all annan skit vi matas med dagarna i ända.

  Kram på dig:)
  Rebecka

  1. Du har ju så fel så jag vet inte ens i vilken ände jag ska börja. Du borde läsa på lite istället för att tro på livsmedelsverkets rekommendationer.

   1. Nu är det ju inte livsmedelsverkets rekommendationer jag gått efter, utan efter en två veckors utbildning av en nutritionist där vi ganska grundligt gick igenom olika kemiska processer i kroppen kopplat till kost.
    Hon påstod inte heller att allting livsmedelsverket förespråkar är det absolut bästa, och jag tror absolut att många skulle må bra utav att minska lite på sitt kolhydratintag, och då framförallt de snabba kolhydraterna.

    Däremot så tycker jag att det säger sig själv att LCHF-kost inte är något vidare i längden för friska, tränande individer. Bara det att utesluta frukt och grönt säger väl en hel del om hur näringsinnehållet skulle kunna påverkas negativt?
    Har man dessutom läst lite om träning, så vet man också hur de olika makronutrienterna används i kroppen vid olika former av träning, också ett starkt argument för att inte utesluta kolhydrater vid framförallt aktiviteter som kräver högintensivt arbete.

    Det är ju trots allt ett relativt nytt fenomen det här med LCHF-kost, en trend bland dieter precis som många andra metoder som ploppar upp här och där, och det finns få långtidsstudier gjorda.
    Däremot fick jag veta via just vår utbildare, att en första långtidsstudie är gjord, och som faktiskt visar på en minskad livslängd hos personer som lever på strikt LCHF-kost, och den studien ska hon maila till mig ifall du skulle ha ett intresse utav att läsa den.

    Jag har iallafall väldigt svårt att förstå varför man skulle behöva utesluta hela livsmedelsgrupper om man som sagt äter en välbalanserad kost med bra näringsinnehåll. Detta kan säkerligen fungera för vissa personer, men jag har svårt att tycka att det är någonting man bör förespråka för personer som inte har några problem med sin kosthållning

    1. Jag tycker att du bör läsa Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt. Dessutom så tycker jag att du även behöver läsa på lite till då de flesta äter väldigt mycket grönt i sin LCHF-kost (blomkål, broccoli, spenat, zucchini, squash, lök, rödlök osv). Det är mest frukten man väljer att inte äta, eller att inte äta för mycket av eftersom mycket av de vitaminer man behöver får man i sig av det gröna man äter, dessutom innehåller frukt väldigt mycket fruktos och det är jättejobbigt för dem som är väldigt sockerkänsliga. Jag tycker att det är synd att det ska bli så jäkla mycket pajkastning på dem som väljer att äta LCHF, det passar inte för alla men samtidigt så är det faktiskt så att kroppen inte är byggd för att äta kolhydrater. Hur skulle vi annars kunnat överleva flera tusen år då det inte fanns någon kolhydratsskälla utan man åt bär, rötter, kött och fisk? Jag kan bara titta på mig själv och SE hur mycket bättre jag mår av att äta LCHF, hur mycket piggare och gladare jag är eftersom jag inte får mina blodsockerdippar och när jag blir hungrig blir jag inget monster som jag blev förut, dessutom har jag fått bättre hy och bättre tandhälsa då jag inte ständigt proppar i mig socker.

 7. Kroppen behöver energi, men inte nödvändigtvis från kolhydrater. Har man tillräckligt med fett i sin kost så klarar sig kroppen utan kolhydrater. Och med tanke på att ditt exempel med en skidåkare som är = elitidrottare så säger det en hel del. Och allt prat om hjärt och kärlsjukdomar är lite för mycket propaganda, och de vetenskapliga bevisen är rätt så icke existerande. Vissa kopplingar till höjt kolesterolvärde har väl gjorts, men mycket annat ”förtal” om denna kost är mycket snack och lite kunskap. Men å andra sidan – du verkar äta hälsosamt, och är smal och vältränad, känns det bra, så varför ändra ett vinnande koncept.

 8. Det är bättre att inte helt utesluta kolhydrater. Finns ju hälsosammare kolhydrater som man kan välja 😉 istället för pasta kan man ju ta bulgur. Men vi måste ha kolhydrater. Man behöver inte äta kolhydrater 2 ggr per dag & ösa. Isåfall kan man käka kolhydrater (bulgur, potatis etc) 3 ggr i veckan istället 😀 om man vill ned i vikt.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar