Annons
Annons


LCHF, BRA ELLER DÅLIGT?


Sitter och läser alla era kommentarer som ni Gjort till mitt inlägg om lchf kost och träning —-> http://werun.nyheter24.se/idawarg/2011/05/06/lchf-kost-och-traning/#comments

Har haft så mycket de senaste veckorna att jag inte riktigt hunnit läsa igenom alla era långa svar och åsikter för ens nu.

Annons

Förutom era kommentarer har jag läst runt lite på internet och alla tycker verkligen olika om denna LCHF-kosten. Vissa tycker att man ska äta lite av varje och att man genom LCHF-kosten får i sig massa farligt och onyttigt fett, medan andra hyllar denna kosten för att alla kolhydrater (även långsamma kolhydrater) förvandlas till socker och höjer blodsockernivån!

Själv ve jag inte vad jag tycker eftersom jag inte testat LCHF-kosten ordentligt! Är det så att den bara funkar på vissa eller är det även ett bra alternativ till barn/ungdomar/vuxna som tränar mycket?

Är det någon av er som testat detta? Ge mig gärna era åsikter!

11 kommentarer till “LCHF, BRA ELLER DÅLIGT?”

 1. Jag äter enligt LCHF just nu och jag tycker faktiskt att det är så jäkla trist att folk är så fettskrämda i hela världen. Sedan man började med lightprodukterna under 1980-talet så har fetman exploderat, det är helt sjukt. Är man i USA så är allting Light Fat – No fat och ändå så är typ hälften av befolkningen SJUKT överviktig. Dessutom har inte jag någon lust att äta till exempel processat margarin som för det första är äckligt men för det andra har typ gått igenom sjukt många stadier i en fabrik för att man ska kunna äta det. För mig fungerar LCHF utmärkt, jag mår bra, är piggare och gladare och får aldrig mina blodsockerdippar som jag fick förut och när jag väl blir hungrig så är det inte efter en och en halv timme som förut utan efter fyra fem timmar och då blir jag inte ett hungrigt monster vilket jag blev förut.
  Många säger att alla som äter LCHF plockar bort frukt och grönt ur sin kost, men det stämmer inte alls. Det finns säkerligen vissa som inte vill äta frukt och grönt men det finns MINST lika många som vägrar äta frukt och grönt när de äter kolhydrater (hur många gånger ser man folk lämna all sallad när de äter kebab till exempel?). De flesta väljer att inkludera ovanjordsgrönsaker i sin kost; broccoli, blomkål, zucchini, röd lök, champinjoner, lök, spenat osv. Det är frukten man ofta aktar sig för eftersom vissa är grymt sockerkänsliga och inte klarar av att äta frukt medan många äter vispad grädde och hallon till kvällsfika och ibland kan man lyxa till det med en apelsin till exempel.
  Dessutom så sitter folk faktiskt inte med ett smörpaket och äter med sked även fast det kan verka så på vissa som gillar att hacka ned på LCHF, utan de flesta vill äta naturlig och god mat som de blir mätta av.

  Problemet har blivit att det har blivit lite av en sektliknande kultur runt LCHF och de flesta som prövar är helt lyriska för att de aldrig mått så bra (inklusive jag). Men, jag bor hemma och är den enda i min familj som äter LCHF. Bryr dem sig? Nej, det gör de inte. Jag skiter i vad dem äter (även fast jag vägrar köpa Billys till min lillebror när jag är och handlar) och de struntar i mig. Alla får äta vad dem vill men jag har aldrig mått bättre än när jag äter LCHF så därför är det klart att jag vill att alla andra prövar och ser hur dem mår..

  Jag tycker att du borde läsa Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt, titta på denna föreläsning på youtube: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y1RXvBveht0 och kanske går in på Kostdoktorns hemsida eller googla för att få massa mer information. Nu blev det världens längsta kommentar men det finns mycket att säga om detta ämnet.

 2. Här är en länk till en studie gjord av studenter på Gymnastik- och Idrottshögskolan hur LCHF påverkar hälsan hos normalviktiga kvinnor. http://gih.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:408589

  Syftet med denna uppsats var att undersöka hurvida en LCHFkost skulle kunna vara en hälsosam livsstil utifrån hur den påverkar olika hälsomarkörer hos normalviktiga personer där en viktminskning ej har eftersträvats. Frågeställningen var följande: Hur påverkar en LCHF-kost med maximalt 30 gram kolhydrater per dag under 3 veckor normalviktiga kvinnors BMR, blodlipider, blodglukos, blodtryck, kroppssammansättning, midje- och höftmått samt deras kroppsvikt?

 3. Från ett program jag såg om övervikt fick jag reda på att olika människor är olika bra på att ta hand om socker och fett. Vissa kan hantera kolhydrater hur bra som helst medans fett inte är ett lika bra alternativ för dem, och vissa är tvärtom. Andra kunde hantera båda lika bra osv. Jag tror de testade fram detta via blodprov men jag är inte säker.

 4. Fast jag tycker inte man behöver vara fettskrämd för att man väljer att äta kolhydrater och fett i rimliga mängder… En riktig LCHF-kost handlar väl vad jag förstår om att man vill få kroppen till det som kallas ketos? Dvs det läge kroppen hamnar i när det inte finns några kolhydrater att använda som bränsle för hjärnan.

  Jag köper tyvärr inte det där resonemanget om att vi inte är gjorda för att äta kolhydrater, bara det faktum att hjärnan endast kan använda kolhydrater som bränsle säger väl egentligen allt? Kroppen har ju till och med förberett med ett backupsystem för att kunna omvandla protein och fettsyror till glukos om vi äter för lite kolhydrater.
  För det andra som Paula säger, så åt våra förfäder bär, nötter, rotfrukter, och jag skulle vilja lägga till spannmål och säkerligen fisk och kött även om det var betydligt svårare och mer energikrävande att få tag i.
  Vad inehåller bär, rotfrukter och spannmål om inte kolhydrater i sin allra bästa form? Jag tror knappast stenåldersmänniskan åt bacon och vispgrädde iallafall.
  För det tredje, det är en jävla massa grejer vi stoppar i våra kroppar idag, från föda till läkemedel, som våra förfäder inte gjorde. Tycker detr lite fel att referera till ett par årtusenden sedan, det finns en anledning till att medellivslängden är ett par decennier längre idag.

  Till sist är det ju helt bisarrt att tro att övervikt beror på att folk äter för lite fett eller fördrar lightprodukter?!
  Viktuppgång beror på överskott av kalorier, kalorier in och ut helt enkelt. Övervikt beror på att man överäter, punkt slut.

  Sedan är självklart allt raffinerat socker och snabba kolhydrater som finns i alla möjliga och omöjliga livsmedel jättedåligt, och tillsammans med ett för högt fettintag är det klart att folk går upp i vikt. Sen är det ju solklart tycker jag att man vill undvika för mycket mättade fetter, som studien från GIH sa, så leder ett ökat intag av mättat fett till höjd kolesterolhalt i blodet – INTE bra för vårt hjärta och våra kärl!!
  Men håller man sig till vettiga kolhydratskällor som potatis, fullkornsprodukter, frukt, grönt osv så ser jag ingen som helst anledning till att man skulle byta ut det mot LCHF-kost, speciellt inte om man tränar på hög nivå!

  Och jag tycker också det är lite skillnad att läsa en bok som är skriven av LCHF-anhängare, eller att faktiskt gå en utbildning som hålls utav en nutritionist som är utbildad i hela ämnet i 4 års tid…
  Det är mina, väldigt bestämda åsikter:)

 5. Fast att kroppen bara kan använda kolhydrater som bränsle är ren lögn. Vi får energi från både kolhydrater, fett och protein, varav de två förstnämda är de största energikällorna.

 6. Ingen har heller påstått att kroppen använder bara kolhydrater som bränsle?
  Däremot kan hjärnan bara använda glukos, dvs kolhydrater, som bränsle, och tillför man inte detta genom kosten så ombildar kroppen fettsyror och aminosyror från i levern till glukos…..

 7. Kortfattat; Nej, kolhydrater är inte det enda bränslet hjärnan kan försörja sig på , om hjärnan inte förses med kolhydrater skapas ketogener i kroppen, vilket blir hjärnans energikälla. Jag tror de som är emot LCHF är de som är lite kontroversiella och har svårt för att släppa den gamla ”skrämsel-propagandan” mot fett. Det finns många som lever på strikt LCHF kost och mår hur bra som helst. Allt från helt vanliga människor till elit-idrottare.

 8. Att ligga på ett fettintag på 30E% fett är väl inte att vara fettskrämd? Man behöver väl inte överkonsumera fett för att bevisa att man inte är rädd för fett….?

 9. Intressant diskussion det blev kring lchf här!

  Jag började äta lchf för ett par år sen, men för mig handlar inte om en diet utan om kunskap och om att lära känna min kropp och vad det behöver. Många blandar ihop lchf med en sorts diet och den kunskap som visat sig sista åren som pekar på att lchf är ett bra sätt att äta på. T ex att det finns bra och dåliga fetter, att vi faktiskt behöver kolesterol och att det inte är farligt. Etc.

  Tror man ska vara försiktig att jämföra mellan varandra med, man mår ju bra av olika saker. Har rätt många omkring mig som äter lchf. Ex mår jag bra av ägg, fetaost, fisk och äter rätt mkt grönsaker, använder mest kokosolja (som är ett helt kapitel för sig självt… läs här http://matochdryckestips.wordpress.com/2008/08/04/kokosolja-kallpressad-medicin/) och frön som fettkälla. Mår inte så bra dock av mejeriprodukter! En av mina bästa vänner mår bäst av bacon, kött, smör och äter rätt lite grönt. Vi är lika långa och väger lika mycket (165cm ca 52kg).

  Och oavsett om man har en utbildning i ämnet på 4 år, 2 veckor eller läst på själv. Är informationen värdelös om den är inaktuell… Gäller nog att hela tiden ha öron och ögon öppna för nya erfarenheter och upptäckter. Finns fortfarande läkare som ordinerar alkoholister att dricka ”med måtta” idag och tror att kolesterol är farligt. Vilket säger en del om obalansen på kunskap, attityder och lchf-diskussionen i stort tycker jag.

  Btw, har inte upplevt att jag blivit ”seg” av min kost, därimot tog det ett par månader att komma fram till hur mkt jag skulle äta och när. Kokosolja är ett fantastiskt mellanmål om man börjar känna att huvudet inte är med tex. ett såkallat nyttigt fett som går rakt upp i pallet (känns lite som att ha druckit en kopp kaffe).
  Kan tillägga att jag är uppväxt på lightprodukter, tränat en hel del och alltid pendlat upp och ner i vikt men sen jag började med denna typ av mat (började äta fett!) så har jag stått stabilt på min vikt, fått grymt fin hy och tjock hår. Som bonus… 🙂

 10. Vill bara redovisa min egen erfarenhet, Som kroppsbyggare har jag i alla år använt långsamma kolhydrater under diet och jag har varit i riktigt bra form. Jag har skrattat åt alla dårar som ätit lchf och motarbetet dom överallt. För ett år sen tänkte jag att jag skulle pröva lchf bara för att bevisa för mig själv hur värdelöst det var.

  Vad hände? jo jag mådde dåligt i några dagar men sen var det som om någon gav mig en spark i arslet! hade aldrig kännt en sån energi! eller mått så bra någonsin! Att jag inte provade för många år sen?

  Jag kommer aldrig att äta på annat sätt, varför? jo för mår man bra så är det rätt! Sen vet jag att jag kan komma i form på kolhydrater också men varför skulle jag?

  Så mitt råd till alla är: Ät det ni mår bra av!

 11. Hej!

  Jag läser till personlig tränare i Nya zeeland och det vi har fått lära oss är att LCHF-dieten inte är ett bra alternativ!
  Det kan vara bra för dom som har 40 kilo i övervikt och måste snabbt gå ner i vikt, men långsiktigt är LCHF inte bra.
  För det första så det första kroppen tar av när man tränar är kolhydraterna man har i kroppen, har man inte ätit det måste den ta av fettet som gör att man inte blir lika explosiv och får mindre energi.
  Glukos ger hjärnan energi, äter man inte glukos måste kroppen gör om glukos till ketonkroppar som sänker Ph-värdet i blodet och man blir helt enkelt sur.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar