Annons
Annons


LCHF – BRA ELLER DÅLIGT?


Många av er har önskat att jag ska skriva om mina åsikter kring dieten LCHF. Självklart gör jag det och här kommer det.

Jag själv har testat att gå på LCHF under drygt 1 månad bara för att känna på hur det är. Jag försökte hålla mig till en strikt diet på under 20g kolhydrater/dag som är det som ska intas om man är en ”riktig” LCHF:are. Jag förde in allt jag käkade i ett program för att hålla koll på exakta kolhydrtasmängden jag måste säga att det var galet svårt att hålla sig under 20g kolhydrater/dag då nästan allt innehåller lite kolhydrater. Även om jag bytte ut alla mejerier mot de fetaste sorterna, käkade mycket kött, fisk, fågel, grädde, ägg, turkisk yoghurt mm. så samlades kolhydraterna ändå på.

Jag blev trött och slö och kände att min hjärna inte alltid var på topp. Jag orkade heller inte träna så hårt som jag planerat (även futan fick dra ner på träningen under tiden. Det som orkades med var promenader och några gympass i veckan.

Bild lånad från aftonbladet.se

LCHF var inget för mig och min livvstil då jag behöver kolhydrater för att orka med all träning och jobb jag gör på dagarna. Men vi alla är olika och LCHF passar säkert kanon för vissa männisor. LCHF kan tex vara bra för de personer som vill bli av med ett sockerberoende eller för de personer som har en övervikt, ett stillasittande jobb och inte vill/orkar/honner träna så mycket.

Men varken  LCHF eller någon annan strikt diet är något jag hoppar av förtjusning av och rekommenderar folk. Alla personer är olika och jag rekommenderar bra och ren mat med en lagom blandning av protein, bra fetter och långsamma kolhydrater. Välj de livsmedel som just du och din kropp mår bra av och gärna ekologiskt.

Annons

Är det någon av er som har eller äter enligt LCHF?

8 kommentarer till “LCHF – BRA ELLER DÅLIGT?”

 1. åt lchf i 4 dagar och mådde jätte dåligt och hade ingen energi alls inför träningen. Det är så onyttigt och konstig kost.

  1. Ja jag fick också väldigt låg energinivå och speciellt i början. Att få i sig så mycket fett känns inte alls hälsosamt

 2. jag har testat och för min kropp fungerar det jättebra men det tog ca 2 veckor innan min kropp vande sig vid maten. Det blev dock lite för jobbigt så jag äter mer kolhydrater nu än innan men föredrar mat utan vitt mjöl och snabba kolhydrater.

 3. Hej Ida!
  Jag tycker din blogg är toppen och att du har sunda värderingar och åsikter. Kroppen behöver kolhydrater för att kunna träna och hjärnan behöver kolhydrater för att klara av saker. Det är ju inte en slump att människors hjärnor började växa och utvecklas i samband med att samlarsamhällen övergick till jordbruk. Det är bra att det finns en blogg där inte allt måste vara så extremt utan att du förespråkar det som man mår bra av. Tack för en bra blogg helt enkelt fylld med massa inspiration!

 4. Hej Ida!
  Jag undrar om du har några bra tips på god och nyttig mat som man kan ta med sig som lunch eller fika till stranden?

 5. Har inte provat strikt LCHF-kost men har ätit vissa renodlade LCHF-maträtter/efterrätter. Bara av att ha smakat på dessa kan jag konstatera att det inte faller mig i smaken, mina erfarenheter är alldeles för mycket smör och grädde (”fettig” smak helt enkelt), vilket jag inte riktigt klarar av. Dessutom äter jag nästan uteslutande mjölk-och glutenfri kost samt är vegetarian, så det känns ganska svårt att kunna variera sig och överleva på sådan mat.

 6. Jag har ätit mindre strikt
  LCHF (20-30 g kh/dag) i ett halvår. Min mamma började äta så men det tog lång tid innan hon övertygade mig att prova, jag var väldigt skeptisk. När jag väl började var jag trött och matt de första veckorna MEN det var något annat som hände som fick mig att fortsätta.

  Min hy, som de senaste sju åren varit full av finnar, blev finare. Jag har provat antibiotika, hormoner och ansiktsbehandlingar men mina finnar har aldrig försvunnit helt och de har
  alltid kommit tillbaka. Har fått mycket bättre självförtroende när jag nu äntligen slipper finnarna och därför har jag fortsatt äta lite kolhydrater och mycket fett, mest smör och kokosfett.

  När man läser om nya rön angående fett så går de helt emot de gamla, främst på två punkter:

  1. Fett är nyttigt

  2. Smör och kokosfett (mättade fetter) är nyttigare än olja

  Här beskriver en läkare varför han tror på de nya rönen: http://www.kostdoktorn.se/omega-3

  Jag hade själv väldigt svårt att tro att LCHF skulle kunna vara nyttigt. Jag vet fortfarande inte om det är bra eller dåligt, men för mig räcker det med att min finniga hy blivit fin.

  En sista bonus med LCHF är att maten blir SÅ GOD! Ägg, fisk, grönsaker, bär, grädde, riktigt mörk choklad, smör, kokosmjölk, vin och kaffe – allt det jag älskar!

 7. Om man tränar hårt så rekomenderas att man äter mer kolhyderater, det blir ju inte strikt LCHF men många har kommit fram till att kroppar som tränar hårt behöver kolhyderaterna och att det då inte gör så stor skillnad för dieten i helhet, jag tror det handlar om att hitta vilken kolhyderatmängd och sort som passar ens egna kropp och livsstil med träning osv. Jag tror inte människan är gjord för 200 gr snabba kolhyderater om dagen men få är kanske gjorda för <20 gr om dagen också, balans och känna av sin egen kropp!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar