Annons
Annons


LÅNGSAMMA KOLHYDRATER


RUBRIK ÖNSKAD AV ER.

Jag har pratat mycket om att man ska välja långsamma kolhydrater före snabba kolhydrater i sin kost. Men vad är då långsamma kolhydrater och varför är de bättre än snabba?

Allt handlar om hur snabbt kolhydraterna omvandlas till glukos/energi i kroppen.

Långsamma kolhydrtater består av längre kjedjor av kolhydrater och tar längre tid att bryta ner och man håller sig därför mätt längre och blodsockret skjuter inte i höjden utan håller sig på en jämn nivå.

Snabba kolhydrater tar kroppen upp snabbt och blodsockret går i taket för att sedan sjunka lika snabbt igen och man blir då sugen/hungrig igen.

Bilden nedan visar väldigt tydligt hur kroppen och blodsockret reagerar…

Många i dagens läge äter inte snabba kolhydrater bara en gång om dagen utan flera gånger och då kan ni tänka er vilka dalar och toppar som förekommer. Man måste hela tiden fylla på med energi för att hålla sig pigg och glad. Väljer man istället att enbart äta långsamma kolhydrater så kan man undvika att hamna i dessa dalar och toppar, får ett jämnare och bättre humör och småäter säkerligen mindre.

Här kommer en lista på lite olika långsamma kolhydrtater man kan välja:

Här kommer en lista på olika snabba kolhydrater man ska försöka undvika så gott det går:

Annons

17 kommentarer till “LÅNGSAMMA KOLHYDRATER”

 1. Hej Ida
  Skulle du vilja skriva lite om aminosyror? Jag började använda för ett tag sen och de gav mig mer energi under mina långa träningspass och efter träningen tog jag alltid en proteinshake. Men jag läste sedan på internet att om man blandade protein med aminosyror rubbades effekten på syrorna. SÅ jag blev väldigt förvirrad, skulle du kunna berätta lite om hur man får bäst effekt av både aminosyror och proteinpulver?

  Tack för en otroligt bra blogg, du är guldvärd som tar dig tid till att hjälpa och svara på dina läsares frågor! Kram

 2. Hade en diskussion med min pappa om snabba kolhydrater idag och han insisterade starkt på att pasta är långsamma kolhydrater. Han är läkare och lider av diabetes typ 2 och menade att han hade mer kunskap inom området. Jag fortsatte prata emot och hävdade att pasta var ”snabba” kolhydrater och ”dåligt”. Han sa att jag borde kolla upp fakta bättre, att pasta kanske är ”dåligt” som jag kallar det beroende på vad man har för definition av ”dåligt” men att pasta helt säkert var långsamma kolhydrater.
  Sökte även runt på internet (hittade bl à en artikel från Aftonbladet) och pappa visade en broschyr för ”kost för diabetiker” och där stod pasta under långsamma kolhydrater.

  Jag drog slutsatsen att pasta är långsamt, men ”dåligt” om du försöker tona kroppen/gå ner i vikt. Vad säger du om det här? Har du fel eller har min pappa fel?
  Tack för jätteinsirerande blogg, menar inte att sätta dit dig med den här kommenteran är bara nyfiken.
  Kram!

  1. Din pappa har helt rätt. Dock beror det på vad man själv anser att gränsen för snabba kolhydrater går? Är man diabetiker tror jag att gränser går vid GI 60 och pasta ligger under det. Sedan fins det ju olika typer av pasta. Snabbmakaroner och pasta som är potatisbaserad har högre GI medan fullkornspasta (som jag skrev fullkornsprodukter=långsamma kolhydrater) har lägre GI. Så jag borde ha varit mer tydlig i stället för att bara skriva pasta. 🙂

   Sedan så innehåller ju pasta mycket kolhydrater så ska man ner i vikt så kan det vara ide att miska på dem även om de är långsamma. jag själv gillar inte att äta produkter med gluten utan väljer då hellre en glutenfri kolhydratskälla som quinoa, rå ris eller frukt framför pasta.

   tack för din kommentar 🙂

 3. När du skriver bröd, är det allt bröd inräknat då? Tänker om man bakar eget på t.ex. fullkornsmjöl och filmjölk utan socker och sirap etc. Är det ett dåligt alternativ i kosten då? 

 4. Hur tänker du när du skriver att frukt är en långsam kolhydrat och bröd en snabb? Frukt innehåller  bara de snabba mono- och disackariderna glukos och fruktos dvs. de spjälkas snabbt i kroppen om man jämför med de långa stärkelsmolekyler som bröd innehåller. Visserligen innehåller vitt bröd mycket mindre stärkelse och mer socker, men grövre bröd med låg sockerhalt är alla dagar i veckan ”långsammare” än frukt!  Tacksam för svar och rättning om jag har fel.

  1. Frukt är långsamma kolhydrater pga. att de måste transporteras till levern för att där omvandlas till glukos innan de tas upp av blodet. Grövre bröd är absolut också långsamma kolhydrater.

 5. Varför är pasta,ris och potatis så ”dåligt” igentligen? Jag trodde det var långsamma kolhydrater.

 6. Hej! Jag är en 17 årig tjej som var i toppform förra sommarn och tränade dagligen, men nu när jag inte har tid för träning utan pluggar hela tiden.
   Vilket då har lett till en enorm viktökning och jag undrar om du har tips som jag kan ta åt mig för att börja äta rätt och träna mer? 

 7. Så om jag vill minska mitt fett på kroppen men smatidigt bygga muskler ska jag då bara ta mindre av de snabba kolhydraterna och sedan fortsätta som vanligt med de långsamma?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Annons
Laddar