Annons
Annons


KVARG ELLER GODIS, SPELAR DET NÅGON ROLL?


Hej Ida! Tack för en toppen bra blogg!

Jag (precis som du) har ett stort intresse/passion för träning/kost/hälsa osv. Jag går inte på någon speciel diet eller så, utan tränar (ofta & mycket, för att det är så grymt kul!) & ser till att äta bra, nyttig mat, men till skillnad från dig äter jag gärna en liten tårtbit vid födelsedagsfiranden, eller en lussebulle på första advent. Jag undrar mest, varför har du valt att helt avstå från ”godsaker”? Är det för att du helt enkelt inte gillar det, eller vad beror det på?

Annons

Jag hade själv en period där jag va rädd att jag skulle bli tjock om jag åt EN kaka, men sen insåg jag att ”herregud, EN kaka/bulle nån gång i månaden är inte hela världen”. Det kanske är väldigt personligt för dig varför du valt att avstå helt och hållet (och det respekterar jag såklart!), men är lite nyfiken..

Men tack för en jätte bra och inspererande blogg!
Många kramar till dig! :)

SVAR: Hej tjejen! Du verkar ha en väldigt hälsosam relation till mat vilket är väldigt skönt att höra.

Jag tror att folk tror att jag är striktare än vad jag är, eller i andras ögon kan jag verka strikt med kosten men detta är inget jag går och tänker på. Jag står inte och suktar efter godsaker och förbjuder mig inte att äta när jag är och fikar utan jag drikcker hellre en kaffe och äter en smörgås än stoppar i mig en muffin! Ska jag vara helt ärlig så har jag aldrig gillat tårta och jag har aldrig varit särskilt förtjust i bullar, kakor, choklad eller bakverk så detta är absolut ingen pina eller svårt för mig att hålla mig ifrån då jag bara får ont i magen. Däremot kan jag tycka att lakris är sjukt gott och även lussebullar. Och om jag blir sugen så äter jag, men jag kan säga som så att jag hellre äter mat istället. Jag är en mattjej och blir väldigt ofta sugen på smörgås, yoghurt, frukt mm istället.

Tror att det är en vanesak bara. Jag kan bli sjuuukt sugen på tex valnötsbröd eller kvarg och kan äta mängder av det, men frågan är om det verkligen är bättre än tex. godis? Vad tror ni? Såklart att det är bättre tänker säkert ni nu, men frågan är spelar det någon roll?

Ex. 3 skivor valnötsbröd + 2 burkar kvarg = ca. 840 kalorier

220 gram lösgodis = ca. 840 kalorie.

Om jag inte har några speciella mål mer än att jag vill hålla min vikt, spelar det då någon roll om jag äter bröd och kvarg eller lösgodis om jag håller mig inom min kaloribudget? Såklart det gör, kvarg och bröd är ju nyttigare tänker säkert ni och även jag vi första tanken, men spelar det verkligen någon roll om man inte har några specifika mål?

Men har man ett specifikt mål som tex att man vill bygga muskler så innehåller ju kvarg och bröd mer näringsämnen med aminosyror som bygger upp muskler och återhämtar kroppen. Så tränar man mycket är det viktigare att tänka på vad man äter. Därför tycker jag det är idiotiskt när folk säger, men du som tränar så mycket behöver väl inte tänka på vad du stoppar i dig?! JOOO det är ju precis det jag måste tänka på! Hur skulle mina nedbrutna muskler må om jag valde att stoppa i mig 1 kg lösgodis istället för en stor portion mat? Jag skulle bryta ner mig själv totalt!

Ojoj nu har jag svävat iväg i mina egna funderingar och tankar här. Tack för din fråga och hoppas du fick svar och ni som läser detta får jätte gärna kommentera era åsikter och vara med och diskutera detta. Mycket intressant ämne tycker jag 🙂

11 kommentarer | Translate


Annons
Laddar